Pablo Hasel i els culpables polítics de la repressió

  • "Cal desemmascar la complicitat de l'esquerra espanyola amb la repressió, que no és només conseqüència del terrible sistema judicial de l'estat"

Vicent Partal
16.02.2021 - 21:50
Actualització: 17.02.2021 - 22:12
VilaWeb
Manifestació ahir a Barcelona. Foto: Albert Salamé / VIlaWeb

Pablo Hasel va ser detingut ahir pels Mossos d’Esquadra a la Universitat de Lleida. A les ordres de l’Audiència espanyola. Tal com havia promès, Hasel no es va lliurar, sinó que féu que la policia, en aquest cas la policia de Catalunya, anàs a cercar-lo, cosa que va desencadenar un moviment de solidaritat, una resposta contra la repressió, que va tenir un ressò important no tan sols per tot el país sinó també fora, a l’estat espanyol i a Europa.

Hasel ha estat conseqüent amb la seua manera de pensar, orgullosament comunista, com recordava molt bé fa pocs dies Gemma Pasqual. I amb el seu acte de desobediència ha aconseguit de fer pagar a l’estat –i no a uns quants tribunals i prou, com voldrien alguns– un preu per la repressió que exerceix. De credibilitat, de vergonya, un preu polític, internacional, cultural, definiu-lo com vulgueu.

I així, Hasel ha capgirat la dinàmica antirepressiva d’aquests darrers temps. Despullant l’estat i el règim, ha encetat les contradiccions polítiques, especialment en el si del govern espanyol dit progressista però també del govern català, que, més enllà del debat sobre la policia judicial, no pot continuar permetent com si res que els Mossos siguen usats com a ariet d’una repressió que repugna especialment els ciutadans.

Perquè, com és públic i notori, a l’estat espanyol la llibertat d’expressió és profundament amenaçada i amb això no es pot transigir. Hasel no és, de cap manera, una anècdota fortuïta, car ja parlem de centenars de persones que han estat multades, perseguides, empresonades o forçades a l’exili simplement per haver emès les seues opinions. Per haver-se expressat. Ara, si volem encarar bé el problema, si no volem quedar-nos en l’anècdota, aleshores cal anar més enllà de la superfície –i, sobre això, recomane molt els articles que publiquem avui de Joan Minguet i de Julià de Jòdar, que fan pensar a fons, des de dues perspectives diferents però molt complementàries.

Perquè a hores d’ara és evident que dins el sistema judicial espanyol hi ha una quantitat de jutges d’extrema dreta que fa feredat. I és impossible de discutir que el poder judicial espanyol, amb majúscules, és si més no condescendent amb l’extrema dreta i el feixisme, si no còmplice. La diferent vara de mesurar que aplica quan els fets vénen d’aquell racó de l’arc ideològic i quan vénen de la resta és un motiu més que justificat per a pensar-ho. Però el problema no és això i prou. Hi ha més coses que també en formen part. I sense encarar-les no hi haurà manera d’anar més enllà. Ni als Països Catalans ni a Espanya ni a les altres nacions de l’estat.

I d’aquestes coses la més important és la complicitat política amb la repressió per l’esquerra espanyola. El 22 de juliol de 2019, Pedro Sánchez va anunciar a bombo i plateret que es derogaria la llei mordassa, llei sobre la base de la qual s’esdevenen moltes de les situacions de repressió. Ha passat un any i mig llarg i l’executiu format pel PSOE i Podem no l’ha derogada, malgrat tenir vots de sobres. No solament això: fa un parell de setmanes, el congrés espanyol va començar el procés per a reformar-la i, per tant, ja és ben evident que no la derogaran. La responsabilitat d’això ha de recaure sobre Pedro Sánchez, sobre Pablo Iglesias i, en tot cas, sobre l’inefable Grande-Marlaska. I els ha de qüestionar.

Ells, i no solament els jutges, són responsables també que Espanya reaccione sistemàticament fent servir la repressió. Tant, que en la pràctica diària Espanya encaixa com un guant amb la descripció d’un estat autoritari: limitació del pluralisme polític, intent de legitimar el govern a partir de la creació –als mitjans– d’un clima d’emoció irracional contra un “dimoni interior”, intent de contenció, si cal amb la violència, dels efectes de la mobilització social i una volguda indefinició del poder executiu, que canvia a voluntat els límits de l’actuació de la resta de l’estat, sempre amb finalitats molt concretes.

I permeteu-me que avui cride l’atenció de manera molt particular sobre aquest quart punt, perquè els fets de les darreres hores són especialment simptomàtics. Vist tot això que hem vist, no crec que es puga discutir que el govern espanyol, per motius polítics i fins i tot electoralistes de partit, va congelar fins al recompte electoral tot de decisions judicials que podien tenir un impacte negatiu sobre les seues pròpies aspiracions, les del seu candidat. Parle del recurs de la fiscalia al tercer grau dels presos polítics catalans i del curs de l’ordre de detenció de Pablo Hasel, per dir-ne dos de ben significatius. I per això, veient tanta evidència, crec que ja està bé d’empassar-se el relat que diu que l’executiu de Madrid és un govern progressista que té problemes, pobret!, amb el sistema judicial i les clavegueres. Perquè no és veritat.

És veritat que té problemes amb el sistema judicial, perquè els jutges espanyols encara tenen una ànima més repressora que la d’ells. Però tenint els vots com tenen, si no fan res per evitar situacions com les que hem viscut aquestes darreres hores, només pot ser perquè s’hi senten a gust, perquè ja els està bé. Segurament pensant, convençuts, que tenen l’esquena coberta perquè el posat progressista emmascararà davant la població el monstre real. I que derivant les queixes de la gent cap als jutges, com si ells no hi tinguessen res a veure, podran continuar enganxats al poder.

PS1. Avui, de set a vuit, tornen els debats amb subscriptors de VilaWeb. Hi participarem Odei A.-Etxearte i jo mateix, amb la voluntat de respondre a les preguntes i els dubtes sobre els resultats electorals. Ho podreu seguir en vídeo.

PS2. Avui fa deu anys de l’apagada de TV3 al País Valencià, forçada per un govern del PP però consentida després, i fins avui, pel president Ximo Puig. Us oferim aquest reportatge especial sobre aquell dia en què VilaWeb va encapçalar el moviment #sensenseyal, apagant-nos, tancant la nostra pròpia web, durant vint-i-quatre hores perquè tot el país, d’alguna manera, experimentàs la sensació que experimentàvem aquell dia al sud.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
16.02.2021  ·  22:25

El poder judicial té un percentatge molt alt de jutges d’extrema dreta. Però la resta de la societat també. Els polítics madrilenys semblen titelles en mans d’un poder fosc que no dóna la cara però que fa i desfà com vol. Però no trobareu polítics que es queixen d’aquesta situació. Ja els va bé, que al final tenen el premi d’una porta giratòria, si són bons. I si no, són descavalcats i es queden sense premi final de carrera. Probablement siga per una inèrcia de molts anys amb un poder absolut. Com a mínim, des del segle XIX. I això genera una manera de ser inevitablement autoritària. Jutges, polítics, empresaris, militars i ciutadans. Per a justificar la seua pròpia misèria, cerquen un enemic a qui acusar dels seus mals. Són les múltiples potes d’un mateix polp.

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
16.02.2021  ·  22:27

No se sabe bien todavía que hay que esperar que ocurra mas para que la destacada intellectualidad catalana y la dirigencia de los partidos independentistas de Catalunya declaren oficialmente el actual “Gobierno Progresista” de España el mas franquista en absoluto desde la muerte de Franco.

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
16.02.2021  ·  22:29

I ERC encara vol fer la “via àmplia” amb els comuns? Potser que s’ho facin mirar…
Dit això, Sr. Partal, vostè creu què el lideratge d’ERC farà passes decidides per la independència de Catalunya o serà un lideratge més aviat tipus “peix al covista”?
Visca Catalunya Lliure !!*!! I que jo ho pugui veure 😉

Alfons Tur
Alfons Tur
16.02.2021  ·  22:42

La judicatura, la policia, la classe política espanyoles no són marcians, són part de la societat espanyola que és d’on ha sortit. No ho oblidem mai.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
16.02.2021  ·  22:43

Vistes les decisions que pren el “gobierno” no se li pot donar suport de cap manera.

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
16.02.2021  ·  22:54

Els socialistes han tret a passejar el mantra de passar pàgina, de mirar endavant i no enrere. N’estic d’acord, ves per on: deixem enrere aquest Estat que tant de mal ens fa i mirem endavant tot construint el nostre. Diguem adéu al deep state madrileny, els seus colonitzadors i els seus col-laboracionistes a casa nostra. Som-hi!

JOSEP AMILCAR ALBERT
JOSEP AMILCAR ALBERT
16.02.2021  ·  23:03

No puc estar més d’acord ni afegir res més.
Sols queda per desenmascarar l’anomenada “esquerra espanyola”. No són esquerra, son fills ideològics i polítics del franquisme.

Gemma R.
Gemma R.
16.02.2021  ·  23:11

Després d’ anys d’ indigència política, el procés d’ alliberament nacional em va obligar a fer un esforç extra, no per entendre la política actual, com a bona Taure necessitava entendre tot, tot. D’ ón venien les coses, les sinèrgies, les antipaties, les complicitats, les divergències. Necessitava poder discutir amb dades i coneixement els nacionalistes espanyols d’ esquerres. Els de dretes són massa evidents i fàcils. Tenia clar que el nostre enemic era l’ esquerra espanyolista de tall tant franquista com la dreta, però amb disfressa de sensible amb els col.lectius vulnerables ( que si rasques tant se’ ls enfum, són per ells bosses de vots i prou). Vilaweb ha estat una gran font de sabiduria, i m’ ha donat molts fils que estirar. Però m’ he resistit sempre a perdre el meu paper. Cadascú té un lloc a l’ auca del senyor Esteve. I la meva és la de ser la veu dels que com jo no fa tant, no saben dels orígens. I per tant no entraré més enllà del que el sentit comú em permet. Hazel és comunista. Però podria ser independentista liberal de centre, federalista d’ esquerres o republicà de dretes. No importa quin sigui el teu model d’ Estat O de país, no importa com creguis que els problemes es resolen millor per aconseguir equilibris en la teva societat ( fomentant la creativitat i l’ emprenedoria sense deixar enrere ningú, o fomentant un Estat que agafi els recursos del país se’ ls faci seus i decideixi quan li toca a cadascú dels ciutadans sigui quina sigui la seva aportació a la societat. Crec que tots convindriem que el debat no és fàcil si la intenció és essencialment bona). Per tant el que cal posar en valor de Hasel, no és quin és el seu model d’ Estat, ni les seves receptes per els equilibris. El que cal dir d’ ell, és que representa un home valent capaç d’ enfrontar-se a un Estat repressor que no respecta la llibertat d’ expressió i en conseqüència la diversitat i la riquesa dels seus conciutadans. Que ens vol uniformes, a imatge i semblança del que per ells és ” l’ espanyolitat”. Del que per ells és ser un ” ésser sociable” , del que per ells és ser un ” ciutadà de bé” . En resum, que tots veiem la vida sóta el seu prisma suprem, que és la veritat. I Hazel ha dit clar i català que no. Que això no va així. Que els jutges i els polítics són homes de carn i ossos amb els mateixos drets i deures que ell. Que no hi ha castes, que no hi ha éssers superiors a altres, i que com a igual, la seva veu no pot ser considerada il.legal perquè 4 feixistes ho decideixin. I aquesta lluita no és de Hazel. No és de Valtònyc. No és d’ Altsasua. No són els Jordis, no són els qüasi 3.000 represaliats independentistes per manifestacions vàries. No són els líders polítics empresonats o a la l’ exili. No és la sensura a les xarxes, no és la manipulació als mitjants públics i privats. Sóm tots. Són els nostres fills i néts. I els dels nostres germans i amics. És la democràcia. És la llibertat i els drets civils. És la diferència entre viure i desenvolupar-se per poder ( si vols )arribar a realitzar-te, o sobreviure amb por sabent que com a molt et mouràs per ón et deixin i mai sabràs qui ets O haguéssis pogut ser. A molts dels éssers grisos de Vox ja els hi està bé. Uns perquè els pares ja els ho van deixar fet i no els cal buscar( els de Sarrià-Sant Gervasi), i els altres perquè la seva vulgaritat no els permet veure que pots ser pobre i digne a la vegada, fent-te responsable de la teva vida, dels teus errors i dels teus traumes. No éts a Burkina Fasso col.lega. éts a Europa. No votis a Vox, mira’t t al mirall i busca ajuda, tens sortides abans que matar al diferent. L’ espanyolisme es retrata amb força I a nosaltres ja ens va bé. Sense por gent. Nació contra nació. La propera legislatura serà Vox contra l’ independentisme. Qui dubtarà allà fora que sóm la última colònia del règim de 1714? Que els bombin, cara a cara. Qui té por? Jo no.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
16.02.2021  ·  23:37

1. “Ellos” ho tenen clar, malgrat estar femant l’hort tots els dies per a que les moscardes verdes vagen a nodrir-s’hi dels fems llançats.

“Exaltados cortan calles y queman contenedores en una protesta independentista en València”

https://www.lasprovincias.es/valencia-ciudad/concentracion-valencia-favor-20210216203323-nt.html

Per si d’un cas a València s’ha repartit llenya com no veia des de finals dels anys 1970′. M’ha rejovenit, tu !

2. Enhorabona per les manifestacions del M.H.P. Carles Puigdemont i Casademont a Brussel·les defensant Pablo Hasél davant l’acoquinament i silenci de les institucions de la U.E., i després, apegat a roda i fent-li marcatge a l’home a Puigdemont, per la piulada tuïttera d’en Jordi Solé i Ferrando.

3. La izquierda monàrquico-española cagats en els bolquers i xiulant vers un altre lloc i cagant-se des de la poltrona en la mare que ha parit al puto català eixe, en Pablo Hasél, que els despulla junt a l’Emèrito. Com diuen: som com la merda i el budell.

4. No em digueu que no és entendridor el paperot de planyidora que sempre fan els “Podamos” com a part insepable i còmplice del front madrilenc del 155?

El cas d’Asens és digne d’un nivell d’execució dramàtica pròpia d'”Allò que el vent s’endugué”. O s’endurà ben aviat.

Josep Blesa (València)

Ramon Perera
Ramon Perera
16.02.2021  ·  23:42

L’any 2012 els partits polítics catalans només van moure el cul de la cadira quan van veure com estava el carrer.
Probablement el resultat de les eleccions del proppassat diumenge no tindrà prou força per fer que ara moguin fitxa de veritat. Tanmateix, és previsible que torni la moguda al carrer més aviat o més tard, moguda que es pot iniciar per una ‘nimietat’ però que pot crèixer de veritat [exponencialment?] per tal com hi ha molta tensió acumulada a la societat.

I que passarà amb aquest incendi? Aquí sí que no hi ha dubte de que l’estat espanyol, que és un bomber tipus Farenheit 451, s’encarregarà d’abocar-hi benzina.

La reacció popular per protestar contra l’empresonament de Pablo Hasél, que no és un fet de caràcter estrictament independentista, és un indici del nivell de tensió existent a la societat.

Voler fer de profeta és un mal negoci, però en lo que no hi ha dubtes és en la manera de ser del nucli central de l’espanyolisme, consagrat a l’extermini de la diferència i a la anihilació de les diferents nacions de la península, entre elles la catalana. Això assegura la permanència del conflicte i la necessitat de resoldre’l de veritat.

Carles Viñals
Carles Viñals
17.02.2021  ·  00:13

Sense pensar-m’ho gaire, i malgrat pugui desagradar a alguns, -potser molts- dels qui em llegeigin, segueixo aquí el meu comentari d’avui mateix de les 17:34, per dir el que penso sobre el nostre 14-F; no sóc aquí per a una altra cosa. No comparteixo, ja ho he dit, l’optimisme general pels resultats; considero aquestes eleccions una nova oportunitat perduda, i no pas menor. No em sorprén, perquè perdre oportunitats és l’especialitat nacional catalana, però no pot deixar de doldre’m. De vegades penso que, àdhuc si Espanya s’embranqués demà mateix en una nova guerra civil, tampoc aprofitaríem per marxar, deixant que cremés pels quatre costats, ans correríem a involucrar-nos amb un dels bàndols, com férem el 1936.

No fa gaires dies, vaig adreçar aquí mateix una crida, -gairebé una súplica-, a votar massivament, i aprofitar l’ocasió, malgrat el Covid, o precissament aprofitant la presència del Covid, de deixar constància inequívoca, davant d’Espanya, del món i, sobretot davant nosaltres mateixos, de la nostra voluntat de ser lliures. Doncs bé: Heus açí la resposta:

Jx Cat i ERC han perdut, per abstenció dels seus electors, 712.485 vots; el 34,57% dels obtinguts el 21-D del 2017. I no em consola en absolut que les forces espanyolistes, perdent 896.084 vots, el 40,22%, dels que obtingueren el 2017, s’hagin abstingut més que nosaltres. Abstenir-se, per a ells, és un luxe que es podíen permetre, aixoplugats com estan, per un Estat que els fa la feina. Nosaltres, amb aquest mateix estat com a enemic, estàvem moralment OBLIGATS a repetir la participació del 2017 i, en general, no ho hem fet.

Dic en general, perquè hi ha hagut una formació -una, si més no-, que ha respost a les meves esperances, i que reconec haver criticat molt durament en diverses ocasions, per les seves actuacions puntuals. Aquesta formació ha estat la CUP que, havent obtingut 195.246 vots el 2017, ha revalidat pràcticament aquell resultat, en plena pandèmia, amb 189.087 vots, amb una pèrdua de només 6.159 vots; el 3,16%. Compareu aquest exemple de fidelitat a les pròpies conviccions i a la causa del país amb:

ERC, que amb una abstenció del 35,51% respecte al 2017 ha perdut 332.254 vots, i

JxCat, que amb una abstenció del 34,57% respecte al 2017, n’ha perdut 380.231.

Imagineu quin podría ser ara mateix l’escenari politic, la bomba mediàtica a nivell mundial i les perspectives de triomf per a la causa independentista, si aquestes dues formacions, haguéssin demostrat la fidelitat demostrada per la CUP i votat en la proporció que ella ho ha fet ? I, per favor, no invoqueu el Covid en descàrrec seu. Els joves que tenen la vida per endavant no han dubtat en arriscar-la mínimament per tal de poder-la viure amb dignitat. No hi ha raó per què no ho hagin fet els qui ja han fet una meitat de la vida o els qui es troben a les seves acaballes.

Crec que tinc motius sobrats per no sentir-me content. No espero res del govern que pugui sortir d’aquestes eleccions, i bon goig si no acaba tot en un tripartit que inclogui els enemics de Catalunya com a membres del Govern. Déu faci que m’equivoqui.

Pel que fa al tema d’avui, dir només que em trec el barret davant de Pablo Hasél. Un home que ens ha demostrat que és capaç d’entrar a presó, i fer-ho orgullosament, en defensa d’allò que creu. Un home que ho és, precissament perquè sap pagar el preu de la llibertat i el triomf dels seus ideals. Un home que, amb el seu exemple ha arrossegat darrera d’ell milers de joves, posant l’estat feixista espanyol contra les cordes, com cap polític no ho ha fet. Ens trobarem a la seva alçada quan estiguem disposats a pagar, com ell, el preu de la llibertat.

Josep Jallé
Josep Jallé
17.02.2021  ·  00:17

Els autèntics repressors son aquest que formen, o fan formar, els governs per a seguir vivint de la política i, més clara i decebedorament, això que s’autodenomina com a progressisme, l’esquerra aquella que faria falca al Psoe perquè s’adrecés una mica de l’escorada, descarada i sistemàtica, cap a la repressió de la llibertat. Em refereixo als anomenats En Comú Podem … si, podem viure de les nòmines del poder. En cap govern, cap, d’aquesta època anomenada transició – si, transició del franquisme 1.0 al franquisme 2.0 – s’havia donat que en un mateix conjunt familiar hi haguessin dos sous de ministres o, amb més precisió, un de vicepresident i altre de ministra. Per posar un exemple. Apart del desvergonyiment i cridòria de l’alcaldessa de Barcelona i ara de la representant de la mateixa línia, bramant per formar altre tristpartit amb Illa i Aragonés, com a dos mandats precedents, el de Maragall i el de Montilla. És increïble, sinó ho hagués viscut i tastat directament el 2003 a la Vila de Cardedeu. Senzill: CiU (6) i ERC (3) fèiem majoria de govern municipal. Doncs no. ERC va preferir fer el trispartit amb Psc i Icv, es clar, per sumar els mateixos (9) sobre els 17 regidors. Compte, doncs, que encara podem veure més caragirats com els que han donat, regalat, el vot pels pressupostos generals de l’Estat … amb “taula de diàleg” si … on?. Res de nou, és o serà, sota la capa del Sol. Desconèixer la història és tornar a viure-la com si fos la primera vegada. Calma, doncs, i salut, molta salut – física i mental – per a veure, viure i, potser, somriure, un cop més. Com deien aquells ” cosas veredes Sacho que faran falar las piedras”. La partitocràcia, succedani de la democràcia.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
17.02.2021  ·  00:58

Cal desenmascarar d’una vegada aquestes preteses esquerres! Fora caretes! Les esquerres del nostre estat España són com a mínim còmplices necessaris per a la repressió i l’autoritarisme , per a la vulneració sistemàtica dels drets fonamentals de les persones i els ciutadans. I, ho sento, però tot aquell que vulnera aquests drets és el meu enemic, no el meu adversari! I el combatré tant com pugui i on pugui amb tot el que pugui. Que quedi clar! Sigui de dretes o d’esquerres, m’és igual! En el cas de les esquerres m’atreveixo a dir que hi ha un agravant: la falsedat i el cinisme. No tenen perdó. I si no poden controlar el “deep state” i les clavegueres policials i/o judicials , que ho diguin i que dimiteixin: per coherència i dignitat! I si no ho fan cauen directament en la indecència. Podemos, Assens, Iglesias, què hi feu en un gobierno que és una indecència o una impotència? Plegueu ja! I no em serveix la excusa que vindrà la ultra-dreta, perquè ja fa estona que és aquí, mai s’en ha anat! I mana i talla el bacallà. Si plegueu al menys fareu un darrer servei al país; ara només feu de arcavots.

I a les nostres esquerres Comuns i ERC, què penseu fer? mirar cap un altre cantò amb l’excusa que l’estratègia cap a la independència passa per aquí? Seguireu sent amiguets de Podemos i PsoE i ajudant-los a Madrid? La gent no us ho perdonarà mai, sabeu? Mai! I passareu a la llista dels meus enemics, que no adversaris. Quedeu avisats.

Joan López
Joan López
17.02.2021  ·  05:52

Dissabte a Madrid,un homenatge a la “division azul”va ser un homenatge als nazis(apologia del nazismo) la fiscalia a obert una investigaciò, però no hi ha cap detingut. España es un estat franquista-fascista I els motius que tenim els catalans per fugir de aquet estat,tenim que afegir aquet tambè. Que ERC,JUNTS I la CUP es posin d’acord ràpid. Hi han potencias mundials(rusia e israel)que n’estant farts de aquet estat que permès el nazismo.

josep soler
josep soler
17.02.2021  ·  07:10

Passa Sr. Partal que ni aquest noticiari ajuda a desemmascarar a la falsa progressia burocràtica. Sou vosaltres mateixos els que habitualment anomeneu: “les esquerres”, “els Socialistes”, “progressistes” a partits que no són ni una ni l’altra. Partits que només són buròcrates gestors del que els deixa gestionar El Règim, i quan piquen una mica a l’IBEX els jutges terroristes els toquen el crostó. Per exemple: si mireu el currículum dels diputats d’ERC, la majoria són polítics de professió; manaires professionals de funcionaris. Per aquest motiu ERC mai desobeeix, la deshabilitació els deixa sense carrera i nòmina.

Jo us pregunto Sr. Partal:
Per què en dieu independentistes d’esquerra als d’ERC i CUP?
Penseu que JUNTS són menys d’esquerres que ERC?
Ho dieu perquè uns diuen que ho són i les altres no ho diuen?
Heu vist el decàleg de valors que JUNTS té penjat en la web? Són de dretes per vos? I doncs?

Carles Serra
Carles Serra
17.02.2021  ·  07:31

Gràcies Vicent com sempre; molt d’acord amb el comentari del Sr. Josep Soler.
Perquè d’una puta vegada no es diuen les coses clares.
Cal definir espanya que es un País franquista
Calvo definir que el PSC fa anys que no existeix que es PSO€
Cal definir que ER apalanca’n tot aquest sistema franquista.
Cal definir que els Comuns no són d’esquerres, són sistema i casta; ho recorda Vicent? Ja em diràs com cal definir la Colau, Albiach i ja que dir del Cuscubiela.
Prou d’aquesta doble moralitat.
Sobre els mossos i els responsables com bé fa esment, sobre la detenció de Pablo Hasel, només cal definir-los com col·laboracionistes de tot el sistema franquista

Jaume Riu
Jaume Riu
17.02.2021  ·  07:59

NO HI HA DUBTE
Ja ho hem dit abans però, en previsió de fer pactes de govern, hem de tornar a repetir el panorama tan clar i tan evident que tenim:
1. Marxar del regne d’Espanya vol dir marxar de la monarquia instaurada -que no restaurada- pel dictador Franco.
2. El regne d’Espanya té una economia controlada per 400 famílies de l’IBEX-35 que des de fa més de vuitanta anys augmenta contínuament el desequilibri social, i beneficia la classe dominant.
3. En el regne d’Espanya la justícia controla el resultat de les eleccions i destitueix els càrrecs electes, o destitueix tot el govern, quan els elegits democràticament NO INTERESSEN a la classe dominant.
4. En el regne d’Espanya hi ha un Tribunal Constitucional que tomba TOTES les lleis d’equilibri social i de conservació del mediambient que aprova el Parlament de Catalunya.
I, és clar, ja no es pot dubtar si voler ser un estat independent, per recuperar la legalitat repúblicana, és propi d’una política de dretes, o és propi d’una política d’esquerres.
No hi ha dubte.

Maria Cinta Comet
Maria Cinta Comet
17.02.2021  ·  08:03

Sobre l’empresonament d’en Hasél la millor opció i resposta és la del MHP Puigdemont a Brusel.les davant del silenci de la UE o l’excusa de mal pagador de sempre: no inervenim en assumptes interns d’un país soci. Uix, uix!!!

ER deu estar o vol estar a la lluna:
Al Congreso el Psoe votarà en contra de la seva proposta de Referèndum i Podemos /els Comuns s’hi ABSTINDRAN.

I Podemos/els Comuns diuen que demanen o demanaran l’indult per a en Hasél, quan no hauria ni d’haver entrat a la presó.

Tant Podemos com els Comuns viuen bé del “cuento del món polític” però no es mullen mai. Fan gestos, proclames…. però mai aconsegueixen RES de BO per a Catalunya i els catalans.

Albert Miret
Albert Miret
17.02.2021  ·  08:14

Estem desarmats, ens han anat empobrint fins a l’ofec, ens han ocupat el país i s’han endut els bancs i les grans empreses evitant-los els impostos, hi ha cada vegada més nens sense menjar pel carrer i més gent remenant escombraries, els polítics que quedaven són a la presó tot s’ha fet seguint un pla minuciós segurament inspirat per l’expert americà en transformar països mig dictatorials a nazis hitlerians com el de Trump.  Ara, davant la realitat que tenim i que no volem veure, només ens falta saber fins a quin nivell de misèria i acceptació i de pèrdua de drets pensa arribar aquest poble sense mobilitzar-se? Esperarem que les tupinades amb els processos electorals manats des de Madrid ja ens prohibeixin  presentar-nos-hi només perquè som catalans, o esperarem que la policia ens dispari amb foc durant les manifestacions com a EEUU? De debò: Què collons estem esperant?

Jaume Ortí
Jaume Ortí
17.02.2021  ·  08:26

Personalment el tema de Pablo Hasel em mereix la meva repulsa pel que representa a l’atac a la llibertat d’expressió. Però tampoc no hem de pujar als altars al personatge, venint d’on ve i sent qui és: el seu avi va ser el cap militar que va lluitar contra el maquis a la vall d’Aran i la seva família es la típica família franquista que a Lleida va fer el tomb cap al PSC, el seu avi també va ser un dels que es va reunir a casa del que era, en aquell moment, alcalde socialista de Lleida per preparar el cop del 23F junt amb el general Armada.
Ara em direu que ell no té la culpa que el seu avi blablabla. OK, però tothom té el passat que té i mama a casa el que mama. El revolucionarisme de nens de casa bona té el valor que té.
A banda que és espanyolista, republicà però espanyolista. Sempre el veureu amb la tricolor. I propalestí, com tots els de l’entorn Podemos-CUP. La seva visió del conflicte arabo-israelià no deu diferir molt de la de la noia friqui falangista de l’acte aquell de l’altre dia.
A mi m’interessa el tema únicament pel que té de colpejar i desprestigiar l’estat espanyol. Els darrers tres anys hem tingut molts més exemples de gent que mereixia molt més la meva solidaritat i no s’ha muntat el sarau que va haver anit.
Per la llibertat d’expressió bé, per afegir un nou sant al nostre martirologi, no.

Anna Maria Porta
Anna Maria Porta
17.02.2021  ·  08:43

Penso que la patacada més gran encara ha de venir. Tot és fosc O directament negre. Totalment d’acord amb el Josep Soler i Carles Serra. Tinc pànic. No m’agrada com han anat les eleccions. La tupinada hi ha sigut només que ha vingut d’un altre costat. Bon dia i bona hora . ☮️

ramon Feixas
ramon Feixas
17.02.2021  ·  08:53

Gemma.R
Fas una bona explicació de què són noms individuals o de grups i de què és l’evolució d’un a col·lectivitat. Però hi ha una dada que veig diferent a la teva. Es tracta de que poses l’inici al 1714 i jo pensava que els situaries al 1491. Si bé Canàries ( la primera colònia espanyola) avui és més un feu de trànsit de cultura espanyolista (amb un paper molt dins la cultura política d’intercanvi de favors corruptius) i a ningú li passa pel cap de parlar de colonització ( un fet molt eloqüent), va ser la primera colònia del gloriós i orgullós “Imperio”. Si no hi haguessin hagut totes les conquestes d’aquells dos segles daurats, no s’haurien pogut m permetre l’horror dels fets del 1714. Prova n’és que en aquests moments mantenen certes estructures d eles que en fan els pitjors dels usos, però algunes coses no se les poden permetre. El procés d’unitat cultural a la península està per arribar al 1468, amb la diferència d’història per a fer a història feta i per la salut social de tots és bo que aquestes estructures que han estat tan sanguinàries es desintegrin. Es nota una consciència social saludable en aquest sentit.

Josep Gualló
Josep Gualló
17.02.2021  ·  09:08

ESPANYA NO FALLA MAI

El quart punt, com tu en dius Vicent, és la demostració palpable que Espanya no falla mai. No voldria de cap manera la repetició de les eleccions, però vist el panorama, potser ens hi veurem avocats. Trigarem pocs dies a saber-ho.

Si detenen i jutgen a Laura Borràs abans que obtingui immunitat parlamentaria, no tindrem cap més solució.

Ells ja tenen estudiada la manera de impedir-nos-ho. Fer el tripartit que porto temps vaticinant: PSOE, ERC i COMUNS, Està cantat.

Esperaran a veure si poden fer altres pactes contra natura que tinguin una aparença menys escandalosa. És molt difícil que el trobin i ara que semblava que ja teníem el cel agafat amb les dents, ens plantaran el tercer tripartit.

“Per ells és el Regne, el Poder i la Gloria”. No sé com però lluitaré fins on calgui per impedir-ho. No son ells els únics que poden trencar les normes.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
17.02.2021  ·  10:05

Són, els Mossos d’Escuadra, de Catalunya o de “Arriba escuadras a vencer…”

Pep Agulló
Pep Agulló
17.02.2021  ·  10:08

EL NOM NO FA LA COSA, PERÒ LA DETERMINA!

Prou. Reviseu el vostre llibre d’estil i com caracteritzeu els moviments polítics amb uns clixés del segle passat.

Deixem de dir-los “esquerra espanyola”, encara que sigui per no denigrar els combatents d’ “izquierda castellana” que sempre ens han donat suport a. Diguem-li l'”espanyolisme roig”, o nacionalistes espanyols d’ esquerres. si voleu. Però que la primera paraula sigui espanyolistes si’s plau que és el que defineix la seva cínica postura repressiva contra el nostre país a tots els nivells: polític, econòmic i cultural.

Guerra al govern d’Espanya. Perquè cal desemmascara-los davant dels pactes que farà ERC… Que els togats són feixistes ja ho sabem, però qui els dona cobertura són el sociates i els unipods, comuns i altres espècimens.

PS. Merci Gemma R. Un bon exercici. Podria ben ser una lletra de rap….Cap de nosaltres hem de perdre el nostre paper, faltaria…Salutacions.

Jaume Ortí, interesant documentació i algunes consideracions que podria estar d’acord, però no és el tema. El personatge té significància pel que representa com a víctima de la negació de la seva llibertat d’esxpressió, com tants altres.

PERE SIO
PERE SIO
17.02.2021  ·  10:22

Fa temps que afirmo que Espanya no és una democràcia i encara que alguns creguin desmesurada la meva afirmació, els fets cada dia la confirmen.
Els franquistes i feixistes incrustats en les estructures de l’Estat, a la judicatura, la guàrdia civil, la policia nacional i en els Governs (PP-PSOE), han fet revifar a Espanya el més pur franquisme.
Si algú tenia dubtes del que representa i és el PSOE cal que recordi les decisions preses a l’endemà de fracassar l’efecte Illa: la Fiscalia demana l’empresonament dels presos polítics, es segueix perseguint judicialment al MHP Torra, s’empresona a Pablo Hassel i es permet que els feixistes col·laboradors amb el nazisme, puguin campar lliurement per Madrid. Aquest és Pedro Sánchez el president espanyol més socialista i progressista de la història.I Podemos, l’esquerra caviar, segueix prudentment desapareguda.
Les imatges d’ahir dels Mossos entrant a l’Universitat a detenir a Pablo Hassel, són idèntiques a les viscudes als anys setanta quan el tardo-franquisme enviava els grisos (PN) per entrar violentament a les universitats a detenir, prohibir i apallissar als estudiants dissidents amb el règim.
Espanya ja pot anar gastant diners en fer vídeos, enviar ambaixadors a d’altres Estats per intentar blanquejar la seva imatge dictatorial, franquista i feixista. El seu descrèdit enlloc d’aturar-se, cada dia és més gran i més clar.
Els resultats electorals on els catalans han votat massivament per passar pàgina, en sentit contrari a les pretensions del Sr. Illa del PSOE, obliguen a reflexionar al futur Govern i a canviar radicalment les actituds.
Una feina urgent del nou Govern és reconvertir totalment el paper del que havia de ser una policia catalana, els Mossos, convertida avui en una marca blanca de la Policia espanyola, carregada d’elements i sindicalistes anticatalans, feixistes i que és utilitzada per l’Estat franquista com a braç executor de la seva repressió i de les sentències aberrants i antidemocràtiques.
Es l’hora de dir prou, la desobediència també serveix per a no complir les decisions que siguin injustes, prevaricadores i antidemocràtiques que, sense aturador, dicten els franquistes. Per fer-les complir Espanya ja té a Catalunya la seva policia, que tots paguem sense voler-ho i voldríem no veure-la més.
Per a ser lliures, Catalunya necessita una policia que sigui moderna, democràtica i catalana. Policia que avui els Mossos, cada cop més desacreditats, no ho és. Va ser un greu error tornar a nomenar a l’intendent Trapero com a màxim responsable. Les seves declaracions en seu judicial, van deixar clar el seu total servilisme i submissió als poders de l’Estat franquista.
Els resultats electorals diuen clarament que ha arribat l’hora de la confrontació amb l’Estat en tots els fronts i en el policial també.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
17.02.2021  ·  10:27

L’octubre del 2017 Catalunya va posar en qüestió l’estat espanyol. Si volem ser més precisos hauríem de dir que l’estat espanyol es va sentir qüestionat, de manera molt greu, per una acció tan legítima, justa i democràtica com preguntar al seu poble -la nació- si volien seguir formant part de l’estat. Allò va ser interpretat com una declaració de guerra. L’estat són els tres poders, legislatiu, executiu i judicial més un territori que controla amb la força d’un exercit. Aquell referèndum va posar en perill l’edifici de l’estat espanyol. Aquest edifici està dissenyat i construït com a única nació indivisible, amb una estructura interna que el suporta -la monarquia-constitució- i amb el pas del temps com a cultura uniforme. Els tres poders de l’estat més l’exercit són els garants d’aquesta estructura. No entenc com seguim llepant-nos les ferides, no entenc aquestes lamentacions que si jutges feixistes, que si Sánchez -o qui estigui en el govern- no faci o deixi de fer, que si els mossos, que si la doble vara de mesurar, … prou!, són estat, que no ho veieu? I aquest estat està en guerra amb nosaltres, que no ho veieu?. Ahir els Mossos van detenir Hasel per ordre d’un jutge espanyol, no per ningú depenent de la Generalitat. Els Mossos d’Esquadra estan a les ordres de l’estat espanyol. No ens lamentem més i anem per feina. No perdem més temps en buscar responsables. Ho sabem de sobres que el responsable és l’estat espanyol que el representa la immensa majoria del ventall polític de “las Cortes” incloent-hi els partits que es diuen progressistes com Unidas-Podemos. Anem per feina. Sentir a Jéssica Albiach dir que el PSC és progressista i que JxCat és la dreta fa venir basques però no ens lamentem, és la cara més cínica de l’estat, una cara que mostra l’odi a la caiguda del règim. Anem per feina, com ahir, amb mascareta sortim als carrers, que el món ho vegi. No tenim altre camí ara que ens han declarat la guerra i que l’enemic és cada cop més dèbil.

Romà Torrents
Romà Torrents
17.02.2021  ·  11:21

Benvolgut Partal, un gran número de lectors catalans hem d’agrair la qualitat dels mitjans digitals del país (i de país) en contraposició a la majoria de premsa de paper i digital del país del costat, franja enllà. En el tractament del cas Hasél fins i tot en Jordi Joan, el darrer director colonial de la premsa Godó, ha matisat més que els seus homòlegs dretans del Palau mesetari.
Però vull aprofitar l’avinentesa d’aquesta col·laboració per manifestar alguna cosa més
1.- Com a hereu orgullós del marxisme (mètode) sé prou que del que tracta la filosofia des de Marx (i no sols la filosofia sinó altres disciplines) és no sols d’interpretar el món sinó de fer per canviar-lo
2.- Al nostre país (no afortunadament a un mitjà com Vilaweb) hi ha un seguit “d’intel·lectuals”, molt lluny d’aquells que en els 50 omplien els bars de la ribera esquerra del Sena per canviar les coses i el mon que, malgrat el seu tarannà trencador, els seus gests de suficiència i el seu look d’imberbes “revolucionaris” son més carques que Superman.
3.- Com un no ha de viure en una bombolla soc dels que pacientment espero alguna anàlisi del mati de les ràdios de confiança, sigui Catalunya Radio o RAC1; dimarts toca Bernat Dedéu i jo ja ja sé que em toca til·la per suportar tanta supèrbia i tanta vaginada. Ahir (de fet avui en l’editorial en Basté s’ha allunyat del seu Dedéu d’ahir) va gosar comparar (igualant) la llibertat d’expressió d’en Hasél amb la del feixisme a Madrid enaltint la División azul i la seva lluita contra (per exemple) els jueus (base per als feixistes de l’acte de l’altre dia, de tots els mals)
4.- Evidentment res m’és estrany d’un individu oportunista i banal com en Dedéu (que ara ja es prepara desembarcar com tertulià a sou de TV1, ja sabeu… Roma si paga a…); res espero d’un filòsof que a ben segur haurà acabat la seva carrereta, però que és del costat del mon que aposta dia a dia per no canviar-lo… no sigui que se li acabi el xollo. Però igualar segon Dedéu el que diu el Hasél i el que diuen els feixistes de l’acte de Madrid (en nom de la llibertat d’expressió, valguem Dèu, Dedéu!) és justificar i banalitzar el feixisme, l’holocaust i els milions de morts jueus, comunistes, socialistes, demòcrates, homosexuals, gitanos i bona gent en general que va morir per la “bogeria” nazi. Jo, que tinc morts i repressaliats familiars pel feixisme i el nazisme, em rebel·lo contra aquesta ignomínia d’aquesta gent innoble que, a micròfon obert, es permet dir el que sigui
5. Per tant, i acabo, gràcies Vicens, gràcies Monica Terribes i companyia, gràcies Basté (malgrait tout) per elevar la categoria moral de la vostre generació i d’aquesta part de societat. I del nostre pobre, triste i desvalgut país
Romà Torrents

David Mascarella
David Mascarella
17.02.2021  ·  12:12

Mai és tard, però sabent i repetint cada dia com les gasten allà, ja podriem haver començat fa anys oi? sobretot uns anys enrere..

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
17.02.2021  ·  12:30

Hi ha una equivocació constant que ens porta a no sortir mai de la roda d’hamster on ens té l’Espanya eterna.
Una fatídica equivocació d’una gran majoria de ciutadans de l’Estat (Catalunya inclosa).

Els culpables de tot no son Pedro Sanchez, Iglesias, Marlaska o els jutges.
La culpable és l’Espanya mateixa tal i com està concebuda fa tres-cents, quatre-cents anys.

L’essència d’Espanya ho corromp tot i tothom. Corromp Sanchez, Iglesias, Marlaska, els Borbons, els Austries,
Franco, Borrell, Cambó, Roca Junyent, Pujol, Felipe V, Rufian i tots aquells que creuen en consciència que tenen dret a sotmetre al seu dictat tots els inferiors (no espanyols).

Cada vegada que diem que “ells” son feixistes o franquistes ens enfonsem més i més al fons de la roda infernal de la glòria hispànica.

No hem de cercar presidents (Sanchez, Iglesias) o jutges que facin digerible aquesta hecatombe sacrificial de segles de vassallatge amb terror.
Crec que no ens en podrem anar mai perquè mai no ens ho deixaran fer. !!! ???
Ells, els espanyols de casta, han de sortir de la nostra Terra que MAI ha estat propietat espanyola encara que ho diguin o s’ho creguin amb mala o bona intenció.
¿I quan sortiran de Catalunya? [Aquesta és la pregunta i falta la resposta. Resposta que relaciono amb un poderós que de repent es veu despullat davant dels súbdits].
¿No ens van suprimir les nostres legítimes lleis i Constitucions?

No he dit res que abans no hagi dit el professor Cotarelo.

Recolzaré tots aquells que avui han dit que és poc admissible que tants opinafors califiquin com d’esquerres PSOE i Podemos/Comuns perquè és una altra deformació de la realitat.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
17.02.2021  ·  12:59

Sempre he pensat que el que ha fet Pablo Hasel és el que haurien d’haver fet els presos polítics al 2017.
No lliurar-se a la justícia dolçament perquè els engarjolin sense massa soroll, si no romandre al Parlament i que els vinguessin a buscar. L’impacte mediàtic mundial hagués estat molt superior. La denúncia de la agressió democràtica més efectiva.

D’altra banda em resulta patètic que la CE digui que és un afer intern d’espanya, és el summum de l’amiguisme i les relacions mafioses per sobre dels principis que deia tenir la UE.
Avui dia la UE no pot mirar a la cara ni a Rusia, ni a Turquia, ni la Xina, etc., etc., ni retreure-lis res perquè tindrien raó si diuen hipòcrita a la UE i li exigeixen que arregli casa seva abans de donar lliçons.

Tot això prové també de la deixadesa amb que han permès que els buròcrates espanyolistes s’infiltrin en el funcionariat molt per sobre del percentatge que correspondria. O la manca d’imparcialitat permetent que la comissió que estudia el suplicatori contra els exiliats espanyols estigui formada i comandada per una de les parts implicades, feixistes espanyols declarats. O posen ordre al regne d’espanya i li obliguen a respectar i aplicar els principis democràtics fundacionals, com ara el respecte a les minories nacionals i el dret a la autodeterminació dels pobles, o el Brexit esdevindrà només el principi de la fi.

Mentre la esquerra espanyola, que tan se li omplia la boca parlant del poble Sàharaui, per exemple (aquí cal incloure la nova dreta mentidera personificada en el PSOE, que no te res ni de Socialista, ni d’Obrer, i molt de naZional-socialista) , roman ara calladeta. Realment valida la dita de que tractant-se de “la sagrada unidad de la pàtria”, el més semblant a la ultradreta espanyola és la esquerra espanyola, o pseudo-esquerra o esquerra caviar, com se li vulgui dir. Per cert, ni la Albiach, ni la Colau, ni el Coscubiela, etc., se’ls podria dir esquerra, si no vividores del sistema.

Després d’aquestes eleccions encara em reafirma que aquí a Catalunya hi ha molt vingut de fora, fugint de la misèria del seu lloc d’origen, que segueix essent espanyolista o bé per mentalitat de colonitzador/saquejador, o bé per feblesa mental, no vol pensar que aquí ha fet la vida que no podia on va néixer, i es deixa manipular pel feixisme espanyol. Jo sóc vingut de fora, penso, i ho tinc molt clar.

Després tenim els botiflers, de mentalitat servil, que s’agenollen davant dels amos i en contra del seu poble. Aquí tenim a la cúpula d’ER fins ara. Estic a la espectativa del què farà amb aquest escó més, obtingut gràcies al boicot a JxCat en el vot exterior, i en la presa de drets televisius orquestrat pel PSOE amb l’ajut dels convergents del PdCAT.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
17.02.2021  ·  13:12

El poder judicial ple de feixistes, ara bé tot el que vivim i la detencio de Pablo Hasel podria ser una venjança dels bons resultats electorals de Catalunya

Lluis Molist
Lluis Molist
17.02.2021  ·  13:27

ER i Junqueras còmplices incomprensibles ( o comprensibles ?? ) d’aquesta repressió !!!!

Gerard Codina
Gerard Codina
17.02.2021  ·  14:16

Es pot arribar a justificar que els mossos són la policia judicial a Catalunya i que per tant han d’obeir les ordres dels jutges. Ara bé, ahir a Reus hi va haver una manifestació pacífica que va acabar davant la comissaria de la “Policia Nacional”. Tot estava en ordre i la manifestació anava cantant eslògans sense que cap brètol trenqués l’ordre. Van arribar els BRIMO i van carregar sense cap provocació prèvia. Resultat una dona gran va haver de ser ingressada a l’hospital. Cal exigir una explicació per aquests fets i si hi ha d’haver dimissions o cessaments que n’hi hagi.

J. Eduardo Polío
J. Eduardo Polío
17.02.2021  ·  14:47

Les ideologies, causants de tantes morts i de la perversió del llenguatge.
El mot “esquerres” del segle XIX, s’aplica ara a gent estil Colau.

Montserrat P.
Montserrat P.
17.02.2021  ·  14:50

INDEPENDÈNCIA!

És l’única solució.

A veure què fa ER, el partit que ara té el mànec de la paella (gràcies, per cert, als mitjans de comunicació, aquest també).

A veure si són independentistes o no. Ara es veurà.

Vistes les últimes declaracions del mandamàs junqueras, del tardà i del rufian sembla que van més cap a España.

Roser Caminals
Roser Caminals
17.02.2021  ·  16:00

Les afiliacions polítiques del Pablo Hasel i la seva família no venen a tomb. El fet és la seva persecució totalment arbitrària per la “justícia” espanyola.
L’escó decisiu que va donar la victòria a ER ha obert una caixa de Pandora. Ja hi ha un sector del partit (Rufián i Tardà) més l’Anna Gabriel de la CUP, entre altres, que han format un grup, Sobiranies (més un adjectiu que no recordo) per pactar amb els Comuns i el PSC i excloure Junts del govern. Ho diuen obertament, sense complexes. No sabem què farà ER.
ER ha recaptat el vot de molts ex convergents que tenen pànic de la unilateralitat i la ruptura.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
17.02.2021  ·  16:18

Hi ha moltes maneres de reformar la justícia. El senyor Cuevillas en va proposar algunes al Congreso. Deixar sense sou i privilegis el jutges amb mandat caducat, per començar. I eliminar la llei mordassa era un compromís electoral, no?. Però ja sabem que PSOE i Podemos estan encantats amb els jutges que els fan la feina bruta.

El que em sembla inacceptable és que ER vulgui incloure aquesta merda d’esquerra al govern català.
Potser és que a ells també els agrada que els facin la feina bruta contra els independentistes de veritat?.

Josep Salart
Josep Salart
17.02.2021  ·  16:52

Ahir en una manifestació es veia clarament que necessitem el CxR i un govern independentista. No tením majoria independentista i ho sabem tots prou be

Cal que ERC governi en solitari.

Ja sé que a fora fa molta fred.

Perquè ha de governar sola o sense JUNTS????

Doncs per que ja trobarà a JUNTS en totes les seves accions i propostes independentistes que porti al Parlament.
Doncs per que, al no ser ERC un partit independentista, només te ordres de madrid d’anul.lar, fer desaparèixer i eliminar al President Puigdemont, i tot lo que flairi a independència.

Doncs per que, al apropar-se d’aqui uns anys noves eleccions, remodelarien el govern fent fora als consellers de Junts i d’aquesta manera passarien pels més independentistes de tots venent a TV3 i a tort i a dret, aquesta mentida.

JUNTS, encara que a fora fa fred (ja ens entenem) no podeu formar govern. Si podeu fer, es recolzar-lo en tot lo nostre. Obvi.

Jordi Buïl
Jordi Buïl
17.02.2021  ·  18:56

Unes quantes consideracions:

1) si el que diu en Jaume Ortí, a les 8:26, és cert, parlar de la gran valentia d’en Pablo Hasel em sembla una exageració.
Ja en temps del darrer franquisme (i cada cop la situació en què vivim s’hi assembla més), molts fills de capitostos del règim es feien comunistes, comunistes espanyols, però.
I, és clar, ja en podien ser, de valents, perquè sabien que darrere seu hi tenien la família, que no deixaria que els passés res.

2) Totes aquestes trencadisses de les manifestacions en contra del seu empresonament són, molt probablement, fetes o atiades per provocadors partidaris del règim colonial que patim.
Ja en temps del darrer franquisme (i cada cop la situació en què vivim s’hi assembla més), a les manifestacions que fèiem els estudiants, pacífiques, al darrere s’hi afegien un cert nombre de provocadors, que al final es dedicaven a trencar aparadors i mobiliari urbà per tal de desprestigiar, com a incívicament violent, el moviment estudiantil contra el franquisme.
No siguem ingenus.

3) La CUP, posant de cap de llista a Barcelona la Dolors Sabater —que a Badalona va ser capaç d’entendre’s a l’ajuntament amb grups polítics ben diferents i que durant la campanya electoral s’ha manifestat disposada a entrar, si calia, al nou govern—, donava la imatge d’un moviment madur, capaç no solament de ser crític i exigent sinó també de prendre responsabilitats de govern.
Les manifestacions de part de la CUP de pocs dies abans de les eleccions i d’ara en contra d’aquesta possibilitat, sense aparentment motius de pes, fan pensar que probablement els votants hem estat víctimes d’un engany.
Si és verament així, la Dolors Sabater faria bé de dimitir de cap de llista.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
17.02.2021  ·  18:58

Vist el que s’ha vist està bè que els guanyadors que tant contents estan s’hagin de despullar devant del public. Que el guanyador governi en solitari si es valent, allà es veurà qui es en veritat. I com diu el Sr. Salart tot el que sigui en favor de l’independèncis serà subscrit per els qui veritablement la volen.

jordi Rovira
jordi Rovira
17.02.2021  ·  20:01

El que demostra l’empresonament de P. Hasel no és altra cosa que la interpretació dictatorial que fan els jutges espanyols de la legislació vigent. Una interpretació que està fora del que es considera normal en la resta de països de la UE. Tant el Suprem, com A.N. s’estan saltant la llei quan la interpreten a la seva manera, i per tant estan fent un colp a l’estat de dret. Un estat de dret, l’espanyol, absolutament perdut en aquesta lluita interna que tan bé s’encarreguen de recalcar des de l’exterior. Qui diu lluita, bé prou que entenem guerra. De fet doncs, estem en una situació d’excepció sense precedents. Perquè res a veure amb el tema basc. Aquí, l’estat de dret espanyol perd els papers i la jurisprudència; cada dia una mica més. Ahir, la detenció d’un cantant torpedina la línia de flotació del dret a la llibertat d’expressió. Llibertat d’expressió que, en canvi, mai es veu torbada quan són els feixistes qui es manifesten, encara que sigui en contra de la pròpia llei espanyola. Certament, res no va gens bé. I el que reflexiona, tant aquesta editorial com l’article de M. Rojals, és la més que plausible idea de l’estratègia del desgast polític de l’element colpista. Una via perillosa encara que potser obligada en la història d’aquest vaixell sense rumb que anomenen Espanya. Com pot haver-hi un referent de dret quan permetem jocs de substitució del poder d’aquesta mena? Tot plegat ja ho avisàvem quan el primer colp d’estat, el policial “aporellos” de l’1-O.

jaume vall
jaume vall
17.02.2021  ·  21:27

Abans de res, gràcies a tots els comentaristes. És un plaer intel•lectual llegir-vos i saber que on no arriba un, arriba un altre. Potser ara mateix no som un poble unit, alegre i combatiu (ho tornarem a ser !! , ho tornarem a ser ??) , però som un poble cohesionat, cívic, i resilient. No és poc.

En alguns casos no només em produeix benestar el fet de llegir les aportacions, sinó que hi arribo a estar en total acord. Tan és. Enriqueix intel•lectualment, fins i tot personalment, haver de rebaixar la pròpia veritat, a un mirall de certeses més o menys coincidents.

Bé, avui destaco la reflexió de Gemma R., la seva crua definició de la pretesa esquerra progressista espanyola. També de la necessitat de compartir lluites, sempre que vagin en direcció a guanyar més llibertat social. De Carles Viñals en comparteixo el lament pels que es van quedar a casa, potser en alguns malaurats casos, obligats, d’altres per cansament i renúncia. No comparteixo la definició de derrota electoral independentista. Vam guanyar, altre cosa és que –sembla- que no sapiguem fer de la nostra victòria. Una constant històrica.
De Josep Soler m’agrada tot el comentari. La voluntat de desemmascarar clixés, idees preconcebudes, vells paradigmes. En Pep Agulló rebla aquesta reflexió.
D’Albert Miret en comparteixo la desesperació de veure que aparentment, la persistència del sobiranisme no sembla activar –seriosament- les cupules dels partits independentistes.
Interessant l’aportació històrica de Jaume Ortí. També el temor que vaticina Josep Gualló.
Pere Sió, Salvador Aregall, Joan F. Ruiz (posant el dit a la llaga de la no-integració cultural dels vinguts d’Andalusia)
El punt de serenor de Roser Caminals, esperat per habitual, és compensada per la seva determinada contundència amb que retrata el sector sectari, amb perdó, representar per alguns polítics d’ER molt espanyolitzats.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any