Les seleccions d’Ossètia del Sud i l’Armènia Occidental s’enfronten avui a la final de Copa Europea de Futbol de la ConIFA, la confederació de les seleccions de les nacions sense estat. Enguany el campionat es fa a l’Alt Karabakh i hi han participat vuit equips.

La selecció d’Ossètia del Sud, un territori proclamat independent de facto de Geòrgia, ha arribat a la final havent vençut el conjunt de Camèria a la tanda de penals, després d’un empat a 0 al temps reglamentari. La de l’Armènia Occidental s’hi ha classificat, també per penals, després d’haver empatat 1-1 contra Abkhàzia. L’Armènia Occidental, que actualment forma part de Turquia, és on hi hagué el genocidi armeni entre el 1915 i el 1923.

La final es juga a les 18.00 hora local (16.00, hora d’ací), a Stepanakert, la capital de l’Alt Karabakh, un territori de majoria armènia, autoproclamat independent de l’Azerbaitjan.

Selecció de Camèria.

El primer torneig de la Copa del Món de Futbol ConIFA es va fer el juny del 2014 a Östersund (Lapònia, Suècia). Hi van prendre part dotze equips. Tot i que es va dir que potser hi participaria Catalunya, finalment no hi va anar. El guanyador d’aquell primer any va ser el Comtat de Niça. D’ençà de llavors, s’han fet tres mundials i tres campionats europeus.

Dins la conIFA hi ha cinquanta-set seleccions, entre les quals nacions sense estat, com el Kurdistan meridional (sota règim iraquià), Occitània, Sardenya i el Quebec; i minories nacionals, com els coreans del Japó, el poble romaní i els hongaresos de Romania. L’any vinent la seu del mundial serà a Somalilàndia. El 2021 es preveu que es farà el primer mundial de la ConIFA femení.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.