Oriol March, Joan Serra i una mentida que fan córrer sobre mi

  • "El pitjor exercici periodístic possible és aquell que fa un periodista si 'selecciona' les fonts que fa servir i les que no per a justificar, tot intentant donar aparença d'objectivitat, allò que, al capdavall, només és el seu punt de vista"

Vicent Partal
23.07.2021 - 21:50
Actualització: 24.07.2021 - 18:32
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

Tots els oficis tenen pautes sagrades, coses que no pots violar sense causar un dany irreparable a la professió i a tu mateix. En el periodisme, una d’aquestes pautes sagrades és el contrast. Contrast que consisteix a aconseguir informació de fonts independents, però sobretot a preguntar a qui adjudiques una acció o un fet, si hi té res a dir. El deure, l’obligació, del contrast periodístic ha estat proclamat en documents oficials, com ara els Principis Internacionals d’Ètica Professional del Periodisme, elaborats per la UNESCO el 1983, i, deu anys més tard, al punt quart de la famosa resolució 1.003 del Consell d’Europa.

Per això, dimarts passat em vaig quedar perplex quan vaig llegir, en una piulada a Twitter, un fragment d’un llibre publicat fa poc per Pòrtic Edicions i escrit pels periodistes de Nació Digital Oriol March i Joan Serra. El text afirmava que Jordi Bacardit, com a membre de l’equip negociador d’Esquerra Republicana, havia expressat a Marta Rovira la sorpresa perquè un comunicat negociat entre ERC i Junts el gener del 2018 l’havia hagut de negociar amb mi.

La meua resposta a la piulada va ser demanar si era una broma. Simplement no em cabia al cap que aquests dos periodistes haguessen pogut escriure una afirmació tan greu sense haver-me demanat si era veritat. He de recordar que el criteri número 2 del Codi Deontològic del Col·legi de Periodistes de Catalunya diu: “El periodista s’ha de posar en contacte prèviament amb els afectats per a donar-los l’oportunitat de la resposta.” Cosa que ells no han fet i que els desqualifica, diguen què diguen després per a justificar-se.

Abans de parlar amb els autors, però, vaig voler comprovar que no hi hagués hagut cap malentès. I per això vaig parlar, dimarts mateix, amb Marta Rovira, i dimecres, amb Jordi Bacardit, les dues persones que, tal com era escrit el text, podia semblar que estaven a l’origen de la història. Rovira em va dir que ella no podia respondre pel contingut d’un llibre que no havia escrit i Bacardit que no en sabia res, d’aquests fets que es narren al llibre i que no van passar. Però Bacardit també em va voler deixar clar, i em va autoritzar a fer-ho públic, que en cap cas els autors no s’havien posat en contacte amb ell. Una altra violació del codi deontològic.

Una simple telefonada, o dues encara millor, haurien estalviat a Oriol March i Joan Serra, i també al Grup 62, l’error en què algú sembla que els ha volgut fer caure. I hauria frenat a temps aquest intent d’empastifar-me públicament, de mirar de projectar una ombra de sospita sobre el meu comportament professional.

Per això, encara que no siga necessari, però perquè no hi haja ni una ombra de dubte, aclariré tot allò que en sé.

El relat que fan sobre mi és una mentida. Amb una tècnica de manipulació ben coneguda, els periodistes de Nació Digital em situen a l’escena, però sense explicar als seus lectors què hi feia, allí, en realitat. Perquè resulta que jo era a l’hotel de Brussel·les on es feien aquelles negociacions, efectivament, però cercant-ne informació. Informació que em va servir per a fer aquest reportatge que vaig publicar l’endemà a VilaWeb. Se sabia que l’acord de govern era imminent, vaig saber on es feia la reunió i m’hi vaig plantar, hores i més hores, davant els ascensors, preguntant a tothom que pujava o baixava. Per un motiu evident: aquella era la meua feina. Això és el que fem els periodistes.

Finalment me’n vaig anar, ja tard, a l’hotel on m’allotjava i allí vaig rebre, ja el matí següent, la primera indicació que l’acord semblava que s’havia segellat. Concretament vaig escoltar com ho explicava Mònica Terribas a l’informatiu de Catalunya Ràdio. Aleshores vaig bescanviar un missatge de text amb el president Puigdemont i un altre amb Xavier Vendrell, d’Esquerra Republicana, missatges que guarde, tots dos, al meu telèfon. Les converses s’havien fet a l’hotel HUSA President, situat al bulevard del rei Albert II, i jo era al Thon Hotel de la Wetstraat, ben lluny. I supose que qualsevol pot entendre que si jo hagués fet això que els autors diuen que vaig fer, ni me n’hauria assabentat per la ràdio, ni Catalunya Ràdio hauria tingut la primícia ni encara menys hauria hagut de demanar el contrast, la confirmació, a tots dos partits exactament a les 8.05 del 10 de gener de 2018.

És per això que la meua perplexitat perquè aquestes dues persones hagen publicat aquest relat sense contrastar-ho amb mi és enorme. Especialment perquè, violant d’aquesta manera el codi deontològic, March i Serra no solament fan mal a la professió sinó que també perden l’oportunitat, si més no, de dubtar de les fonts que diuen tenir. Si m’ho haguessen preguntat, jo els hauria pogut ensenyar aquests missatges, per exemple, o hauríem pogut contrastar l’afer amb una trucada entre les tres persones que ells assenyalen en el text. I estic segur que això els hauria hagut de portar necessàriament a qüestionar seriosament la fiabilitat de les fonts que han emprat per a escriure el llibre.

En qualsevol cas la meua perplexitat no és només per la violació evident i gravíssima del codi deontològic, sinó també perquè no aconseguesc d’entendre que algú es puga inventar una cosa tan absurda. Tan absurda, de fet, que la pregunta clau, que crec que tothom pot entendre, és com és que dos periodistes, davant una afirmació tan insòlita, tan fora d’allò que és normal i d’allò que s’espera, no pensen en cap moment que m’haurien de telefonar per si en tinc cap explicació.

No tinc la resposta a aquesta pregunta clau, però, siga com siga, el fet és que ells van optar per no preguntar-me res. De manera que m’he trobat –jo i els lectors– la mentida impresa i publicada al seu llibre. Només em puc imaginar que qui hi haja darrere la invenció es deu pensar que això que jo puga dir i fer, una vegada assenyalat i marcat davant els lectors que es creguen la mentida impresa, valdrà de ben poc.

Però s’equivoquen molt. Em sap greu especialment pel grup 62, una empresa prestigiosa i respectada que es troba arrossegada al mig de la polèmica, però em consta que no sóc l’única persona sobre la qual aquest llibre diu mentides. Tanmateix, a diferència d’allò que m’han dit aquestes persones, jo no pense callar ni deixar passar un episodi com aquest. I encara menys després d’haver parlat amb un dels autors aquest dijous i d’haver comprovat la insolència infantil amb què ha pretès tapar la seua mala praxi: afirma, com si això tingués cap valor, que té tres fonts que li expliquen aquesta història.

Això que diré ara és tan bàsic, tant de primer de carrera, que fins i tot em fa vergonya haver-ho d’explicar a dos periodistes. Tenir una font, siga quina siga, no elimina la necessitat de consultar les fonts a qui s’atribueix un fet. Que són les úniques a qui no pots deixar de consultar. Invocaré de nou el codi deontològic del periodisme català. En el criteri cinquè, precisament dedicat a la gestió de les fonts, diu: “En cap cas l’anonimat [les fonts anònimes] pot ser utilitzat per a atacar individus i organitzacions de manera injustificada.” Que és això que ells han fet.

Jo sóc periodista perquè crec de manera apassionada que aquest ofici meu és un servei públic, imprescindible en qualsevol democràcia. Durant més de vint-i-sis anys he dedicat la meua vida a crear i consolidar un diari, VilaWeb, del qual estic enormement orgullós, i sempre he lluitat perquè aquest diari responga a les exigències més elevades de la professió: el rigor, l’elegància, la independència, el respecte a les normes professionals. I avui he d’insistir particularment en aquesta qüestió del respecte a les normes perquè és essencial per a acabar d’entendre el tema que tractem.

Hi ha un debat important entre els periodistes sobre si és possible l’objectivitat o no, sobre si pot existir un periodisme objectiu. I ja fa molts anys que Bill Kovack i Tom Rosenstiel van clarificar-ho al llibre Principis de periodisme, considerat arreu del món com la bíblia de la professió. Els autors expliquen, i demostren, que l’objectivitat no es pot demanar al periodista, a qui en tot cas s’ha de demanar que siga honrat, sinó que l’objectivitat s’aconsegueix amb l’aplicació del mètode periodístic, d’allò que se’n diu “la disciplina de verificació”. Kovack i Rosenstiel afirmen, més concretament –i és important per al cas que ens ocupa–, que el pitjor exercici periodístic possible és aquell que fa un periodista si selecciona les fonts que fa servir i les que no fa servir per a justificar, tot intentant donar aparença d’objectivitat, allò que, al capdavall, no és sinó el seu punt de vista. Rematen l’apartat dedicat a aquesta pràctica repugnant amb una contundència demolidora que jo subscric: “Aquesta pràctica de seleccionar les fonts perjudica la credibilitat de tota la professió i és particularment condemnable en una època en què la credibilitat de la premsa es posa tant en dubte com ara.”

I aquesta, en definitiva, és la gravetat última i suprema d’això que han fet Oriol March i Joan Serra. No m’ataquen només a mi quan publiquen aquesta mentida, sinó que ataquen el periodisme en conjunt i també la seua credibilitat. Perquè ara podran explicar tantes històries com vulguen per a intentar justificar el seu comportament, però és fora de tota discussió que quan van decidir de manera explícita i conscient de no posar-se en contacte amb mi van exercir aquesta “selecció de fonts” que Kovack i Rosenstiel assenyalen com a base del pitjor periodisme, del més nefast socialment.

Jo, que cada dia de la meua vida escric obertament què pense, sóc dels qui s’alcen en públic quan els valors del periodisme estan amenaçats. Per la meua responsabilitat pública com a ciutadà, però sobretot com a periodista, i em coste el preu que em coste. Ho he fet sempre. Ho vaig fer al Congrés de Periodistes Catalans l’any 2016, quan vaig denunciar la deriva sensacionalista, groga, de molts diaris digitals. I ho torne a fer avui, però no tan sols perquè sóc jo l’afectat. Ho faig perquè no permetré que uns periodistes sense cap mena de respecte per les normes més bàsiques de la professió publiquen impunement un llibre com aquest. Estic convençut que un text com el que han escrit, en tot cas, a qui perseguirà, i a qui tacarà per sempre més, serà a ells dos. Però vull afegir que ho faig també esperançat que un dia, en aquest país, la premsa independent, la premsa no condicionada pels poders ni sotmesa a operacions que no tenen res a veure amb el periodisme, serà tota la premsa. I que els periodistes, com a persones, deixaran de ser previsibles perquè pensaran lliurement, per ells mateixos, i es comportaran com a tals.

Dijous la Setmana del Llibre en Català va anunciar que Xavier Graset és el guanyador, més que merescut, del premi a la difusió del llibre d’enguany. I en el discurs es va referir a aquestes tertúlies en què ja saps què diran els participants abans d’obrir la boca, concepte que em va semblar extraordinari i fabulós. Aquestes tertúlies en què els periodistes o els convidats en realitat “representen” partits sense dir-ho. La política sempre ha intentat de dominar els mitjans, controlar-nos, però la ingerència brutal que vivim avui, amb l’obsessió dels polítics per a controlar diaris i amb la conversió de molts periodistes en simples corretges de transmissió dels partits, en propagandistes acrítics, jo no l’havia vista mai abans d’una manera tan descarada. I això és un problema molt greu, per al país, que sempre m’ha preocupat però que avui tinc raons fins i tot personals per a proclamar que cal denunciar i encarar, abans no ens faça a tots un mal irreparable.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
23.07.2021  ·  22:25

No és el mateix fer periodisme que escriure ficció. Però alguns ni això arriben a entendre. Em sembla fantàstic que respongues i no ho deixes passar. És la millor manera de desemmascarar els ineptes. I, potser també, els qui pretenen fer mal.

Josep Maria Miquel
Josep Maria Miquel
23.07.2021  ·  22:25

Entesos, Vicent, sabem qui ets.
Gràcies.

Joan Andreu Juan
Joan Andreu Juan
23.07.2021  ·  22:30

Tot el suport i l’afecte Vicent. Fas nosa als poderosos!

Joan Mª Tortras
Joan Mª Tortras
23.07.2021  ·  22:30

Senyor Partal, ningú dubta de la vostra professionalitat i honorabilitat. Els que han quedat ben retratats, són aquest parell de personatges.

Josep Sendra
Josep Sendra
23.07.2021  ·  22:38

Els nous Màrius Carol del Neoautonomisme Erkie…tan joves i tam convencionals…

Maria Rosa Guasch
Maria Rosa Guasch
23.07.2021  ·  22:44

Aquest matí els he escoltat parlar d’aquest llibre al Matí de Cat Ràdio. Estic perplexa pel que dius, Vicent. No en tenia ni idea. Em sembla que amb màrqueting i elogis els ensabonen. De rigor no en queda.

Ed Garrido
Ed Garrido
23.07.2021  ·  22:45

Sr Partal, vigili que la mafia Erki va per voste, Sergi Sol fa molta por, ho controla absolutament tot. Com es que Jordi Sanchez va tornar a cedir el control de tv3 als Erkis?

LIDIA URREA
LIDIA URREA
23.07.2021  ·  22:49

La credibilitat i professionalitat la teniu ben guanyada, dia a dia durant anys. No patiu per això, però feu molt bé en denunciar aquesta lleugeresa en contar històries, perquè el mal va mes enllà de la persona afectada. Ui, coincideixo en el mal estat del periodisme i de retruc de la democràcia en aquest pais!

ALBERT MAS
ALBERT MAS
23.07.2021  ·  22:49

Molt bona resposta. No tinc cap dubte de la teva integritat humana i professional. Has fet molt bé de denunciar-ho públicament. Aquest periodistes mal intensionats tindrien que ser sancionats pel colegi de Periodistes i expulsats dels seus diaris.

Soledat Balaguer
Soledat Balaguer
23.07.2021  ·  22:52

Avui només puc dir-te, Vicent, que crec que ets el periodista més honest d’aquest país.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
23.07.2021  ·  22:52

Sr. Partal rebi tot el meu suport pel seu bon fer periodistic i per la seva ètica en qualsevol escrit. Aquests dos periodistes a qui vostè fa referència es retraten sols mostrant la seva falta d’ètica i professionalitat.

Joan Guasch
Joan Guasch
23.07.2021  ·  23:05

Els que t’anem seguint i vam decidir de donar suport a aquest diari sabem de la teva honestedat i escrupolositat i, per això, tot el suport incondicional. Per desgràcia tens tota la raó quan avises de la deriva del periodisme que s’està convertint en corretja de transmissió de les misèries del poder polític. De vegades, però, la cosa es “redueix” a enveges mal païdes de persones amargades per la seva incapacitat moral i intel·lectual.

Una abraçada

Joan Guasch

carme vilella
carme vilella
23.07.2021  ·  23:09

Desgraciadament avui existeixen alguns periodistes i diaris que fan pena però senyor Partal vostè mereix tota credibilitat i respecta, la seva capacitat, coneixements i honradesa son molt lloables, molts no poden estar d’acord amb el que diu (jo si ) ara be, crec que ningú, mitjanament intel·ligent pot posar em dubta la seva integritat i correcció periodística. Afortunadament les persones que ens agrada tindre una bona informació, valorem molt la firma dels autors que llegim.

Miquel M.Matas
Miquel M.Matas
23.07.2021  ·  23:17

oRIOL mARCH I jOAN sERRA: dE PORC I DE SENYOR SE’N HA DE VENIR DE MENA.

Mª Teresa Brasó
Mª Teresa Brasó
23.07.2021  ·  23:18

Moltes gracies Vicent hem de lluitar per una poblacio informada i adulta no infantil com molts voldrien.
La resposta de Marta Rovira com a implicada potser queda ambigua……..
Nomes una pregunta a la editorial Proa pensa retirar el llibre i dir el perque.

Jaume Riu
Jaume Riu
23.07.2021  ·  23:33

Editorial excepcional i necessària perquè qui calla atorga, diuen.
Molt respecte doncs per aquesta reflexió de Vicent Partal escrita a raig i que, naturalment, des de VW comprenem.
Però no he llegit mai res semblant, amb aquesta solvència, des d’altres mitjans que callen per “no perjudicar” als col·legues periodistes, i toleren l’ús d’informació no contrastada, com si això fos un mal menor.
Bona lliçó avui de periodisme rigorós. Gràcies.

Miren Azpiri
Miren Azpiri
23.07.2021  ·  23:35

El respecte, la lleialtat , la dignitat, la confiança, l’ apressi, … son com l’ honra …. només es pot perdre un cop. Aquest ” periodistes” ja ho han perdut. Tu, endavant

Lluí Mor
Lluí Mor
23.07.2021  ·  23:43

Qui són aquests dos??
El més greu de tot plegat és que aquí a Catalunya la gran majoria de medis de comunicació i els seus integrants estan sota la custodia i vigilancia del règim, és dir, la majoria són colaboracionistes i els seus periodistes o titelles uns trepes, personatges que a voste no li t’arriben ni a l’alçada del betum.
Ara farà poc més o menys dos mesos, durant uns dies em van enviar al mòvil informacions d’actualitat; vaig contactar amb ells i els hi vaig dir que no m’interesaven les seves “deduccions”.
Molt bona feina senyor Partal.

joan rovira
joan rovira
23.07.2021  ·  23:53

La degradació de la vida col•lectiva a què estem assistint aquí és una malaltia llargament incubada que pretén anul•lar la probitat i rectitud individual, tal com denuncia aquest editorial, per a permetre la seva normalitat en la vida col•lectiva.

Joan Burdeus, a Núvol, definia la idea de poder “millenial” com un poder sense contingut, que vist el que ha succeït a Catalunya d’ençà del Primer d’octubre, per determinats polítics i la seva cohort d’assalariats, sense dignitat.

La burocràcia “millenial” s’està apoderant, mitjançant uns partits polítics colonials incompetents i corromputs, de la voluntat de tot el poble, independentista o, no. És el tot s’hi val, un cop has perdut el sentit del respecte a tu mateix.

Una nova generació ha entrat a l’escena pública (dels 35 als 65 anys) i els més ineptes no dubten a transgredir, val a dir, com va fer la generació “tap” anterior que va faltar a la realitat, com ara, però amb més solvència.

Sr. Vicent Partal i director de VilaWeb, tot el meu suport perquè la tasca de VilaWeb i la rigorositat del seu director és quelcom, per inusual, un bé molt cobejat per la seva integritat tant personal com professional.

No podran, li ho ben asseguro, ni amb vostè ni amb VilaWeb, com no podran amb tanta gent, de qualsevol generació, digna, integra i respectuosa. Entre tots aturarem, si els denunciem, aquests comportaments indesitjables en una societat alliberada.

Sílvia Poll
Sílvia Poll
23.07.2021  ·  23:53

Benvolgut Vicent, jo i crec que moltíssima gent, estem amb tu, per la teva honradesa, honestedat, lleialtat i molts altres adjectius, tots positius. No n’hi ha gaires de bons periodistes com tu, ni a casa nostre ni fora. Ànims i endavant.

Ramon Sans
Ramon Sans
23.07.2021  ·  23:54

Los periodistas que publican estas mentiras que difaman a un periodista que es el principal problema del unionismo y del independentismo pactista pueden hacerlo por 2 razones :

– Tienen información de las cloacas que dicen haber gravado , espiado o sabido que ha pasado.. y se creen la mentira y por lo tanto no pueden verificar la noticia sin levantar la liebre.

– Tienen la orden de las cloacas del estado de mentir descaradamente y que sabiendo el precio que tendran de pagar se les recompensará en medios unionistas..

¿Hay otra posibiliad?

Gracias Sr. Partal por su trabajo y a Vilaweb por su equipo.

Feliu Crespí
Feliu Crespí
23.07.2021  ·  23:54

Amic Partal (permetem l’expressió) crec que han trigat molt a atacar-te directament. Em temo que els atacs es succeiran des de (aparentment) ambits diferents i amb tot tipus de munició. Per a alguns, el teu periodisme és un perill que cal esborrar. Sort i … sempre endavant!

Juan Francisco Lopez-Garcia
Juan Francisco Lopez-Garcia
23.07.2021  ·  23:57

Avant Vicent. La duxa te dixa net.

Mati Sancho
Mati Sancho
24.07.2021  ·  00:09

Sr Partal, em sap molt greu la falta de rigor d’aquests “periodistes”, però m’alegre que els haja eixit malament la jugada, en la mesura que vosté ho ha fet públic per a defendre’s i els ha posats en evidència. Necessitem més denúncies d’aquest tipus, a veure si podem començar a fer neteja.

Albert Alcántara
Albert Alcántara
24.07.2021  ·  00:17

És evident que la vostra gran tasca periodística, honesta i independent, i especialment el seu criteri incorruptible, incomoda i molesta a tots aquests que diuen representar els nostres interessos i que en veritat només malden pels seus personals. Tot el meu soport com a lector, suscriptor i seguidor dels seus anàlisis polítics tant esclaridors, Sr. Partal. És vosté un periodista de veritat i això és molt d’agrair en els temps que corren. Moltes gràcies per la seva feina i molts ànims! No defallesqui!

Albert Ventura
Albert Ventura
24.07.2021  ·  00:48

Ja ho deia el Voltaire. Calumnia, que alguna cosa en queda.

Josep Ramon Noy
Josep Ramon Noy
24.07.2021  ·  00:49

Vicent, estigues preparat per la ofensiva que segurament et caurà damunt per les teves opinions “poc ortodoxes” i per les teves anàlisis “perilloses” del que està passant a Catalunya. Ofensiva que no serà oberta sinó tapada, indirecta, capciosa… Ser lliure i oposat als poders que darreramemnt han pactat què ha de ser i fer Catalunya té aquest preu: fas nosa, molestes! I propcuraran apartar-te i treure’t credibilitat, fer callar les teves crítiques. És el que hi ha, perquè els poders, encara que oposats, sempre acaben entenent-se en benefrici del seu objectiu que no és altre que perpetuar-se! Però seguirem! Donec perficiam!

Francesc Macià
Francesc Macià
24.07.2021  ·  00:53

L’honestedat i professionalitat de Vicent Partal i la credibilitat de VilaWeb estan fora de tot dubte i l’han guanyada a pols al llarg de molts anys. Els lectors ho sabem i li n’estem molt reconeguts. Malauradament queda palès que això no es pot dir de tots els periodistes ni de molts diaris. La pregunta és: Cui prodest? És només vedetisme i xafarderia desfermada sense escrúpols per part d’aquests periodistes o hi ha intencions més inconfessables?

Natàlia Garriga
Natàlia Garriga
24.07.2021  ·  01:08

La intenció d’aquest parell de personatges de Nació Digital és evident: empastifar a qui no controlen. Aquesta és la manera con ER a anat fent seu el món dels mitjans. Gràcies, Vicent, per la teva denúncia clara i valenta, amb noms i cognoms. Així és com ha de ser.

Robert Mora
Robert Mora
24.07.2021  ·  01:09

La pregunta és perquè? Que hi tenen a guanyar els mentiders?

Antoni López
Antoni López
24.07.2021  ·  01:22

Mestre: No crec aquest parell aprofitin una lliço tant clara. Potser no els convé.
Mi jugo un peix que riuran en comptes d’emprenyar-se i si encara els resta una engruna d’honestedat…no riuran d’agust. Salut i paciencia. “En la viña del Señor hay de todo, incluso uva”.(el meu avi).

Enric Roca
Enric Roca
24.07.2021  ·  01:31

Em sumo a totes les mostres de suport a la teva honestedat. Es pot discrepar de les teves opinions, però es que està fora de tot dubte es que son plenament fonamentades sempre, i clarament argumentades.
També es una llàstima molt gran que una editorial com Proa, amb la història que te i el que ha significat per Catalunya i el català, hagi sucumbit a aquestes praxis tan barroeres. Si el Sr. Cendrós aixequés el cap, quin disgust s’enduria. Endavant les atxes amb el periodisme de veritat!

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
24.07.2021  ·  01:36

Benvolgut Vicent, de primer m’he quedat aŀlucinant, ara estic indignada. Em sap molt greu que hagis estat víctima d’una mentida, i així de grossa, per part d’uns periodistes que s’ho haurien de fer mirar. I que t’hagi passat a tu que, efectivament, dius el que penses i ets rigorós, que ets el president de l’European Journalism Centre, per promocionar el periodisme de qualitat. És per llogar-hi cadires. Bé, només afegir que VilaWeb és el meu diari de capçalera, i que mai no em perdo els teus editorials perquè vull estar ben informada per un periodista que diu la veritat.
Molts ànims!

Antoni Mirabent
Antoni Mirabent
24.07.2021  ·  01:44

Aprenents de bruixot. Tot el suport, sr director

Joan Ortí
Joan Ortí
24.07.2021  ·  02:20

Amb aquesta feblíssima democràcia que tenim; amb els determinats partits polítics autonomistes que tenim; amb tota la ingent repressió dels colonitzadors; amb la grandíssima corrupció sistèmica estatal; amb l’actual sistema financer antidemocràtic que patim……davant de tot això……
És fa del tot imprescindible que existeixi una premsa lliure, algú que ens expliqui que està passant, algú que ens digui, qui es qui i en quin bàndol està jugant.
Mes que mai necessitem periodistes i mitjans honrats i ètics.
Hem viscut 85 anys de foscor i encara seguim en la foscor; ara però, que estem posant les primeres pedres de la república catalana independent, necessitem mes que mai, disposar d’un informació cent per cent fiable i verídica.
Endavant Vicent Partal, endavant Vilaweb.

Andreu martínez
Andreu martínez
24.07.2021  ·  03:01

Sr. Partal amb tot el reconeixement que a guanyat com a persona i profesional sempre al seu costat. Ull viu malauradament l’enemic també el tenim a casa. Salut i República.

Fèlix Arias
Fèlix Arias
24.07.2021  ·  03:05

Gràcies, benvolgut director, per la classe magistral sobre els fonaments ètics de la pràctica professional del periodisme que ens has ofert avui. Aquest article es mereix aparèixer entre les lectures obligatòries de la bibliografia de les facultats de periodisme.

Ànims, sort i força, que arguments i coneixements et sobren, per lluitar aquest cas a fons. Tu no cal que demostris res -la teva honestedat és proverbial- però la professió necessita un sacseig per espolsar-se els paràsits que la malmeten.

Abraçada ben grossa.

Núria Castells
Núria Castells
24.07.2021  ·  06:03

Benvolgut Vicent, tot el suport.
Tot i el preu que cal pagar sovint, la lluita per la llibertat i la decència és el millor afer que podem emprendre i sostenir.
Cedir, ens destruiria a nosaltres mateixos, primer de tot. No hi ha paga que ho valgui.
I qui no entén una veritat tan bàsica és un pobre home. O una pobra dona.

Agraïda a tu i a Vilaweb per la vostra bona feina.
Endavant.

PAU BOLDU
PAU BOLDU
24.07.2021  ·  06:37

Tertulians a les ordres del junqueras.power a tv3 i cat.radio, heredia i sol, moliné, Soler, etc. ens recorda el NODO. La democracia d’erc es una vergonya i no té límits d’usar i abusar de les mentides, consignes i falsedats del gran Oriol, eclesiàstic de raó divina. Guanyar eleccions es fàcil

Jordi Torruella
Jordi Torruella
24.07.2021  ·  06:45

A la pregunta clau rau tot. La resposta és òbvia tenint en compte la veu de Vilaweb mostrant les vergonyes de les persones mediocres que tenim per polítics autoanomenats independentistes. Vilaweb és un referent pels idealistes que cerquem un món millor. I és un referent per la seva independència del poder i aquí està la resposta.

Josep m Uribe-echevarria
Josep m Uribe-echevarria
24.07.2021  ·  07:15

Primer de tot,mostrar el meu acord amb tots els comentaris de suport i reconeixement,que he llegit.Pel que fa al discurs d’en Xavie Graset,quan fa referència als tertulians que abans d’obrir la boca,ja saps el que diran,supose que’s refereix també a la que ell mateix modera a TV3.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
24.07.2021  ·  07:24

Moltes gràcies Vicent, per aquesta lliçó de periodisme, d’honestedat i de vida.

Josep B.
Josep B.
24.07.2021  ·  07:28

No crec pas que sigui la darrera vegada que vagin per tu. Els hi va la vida i la “pagueta”.

Joan López
Joan López
24.07.2021  ·  07:33

Jo vaig descubrir vilaweb fà uns 4 anys, I hem va agradar molt com donavan les noticies,per fi un medi que fugìa del sensacionalisme,dels titulars grogs i tambè independent,que sè perfectament el seu estil,sr.Partal vostè no hem coneix però jo a vostè si,le vist varias vegadas prenen un refrigeri a un bar del barri de sant antoni,I sense parlar amb vostè he vist com est,seriòs,amable I fugin del periodista famòs, me ho crec a vostè I per aquet motiu I per la linea editorial de Vilaweb,ja fà anys que en soc soci. Per dir-ho de alguna forma,el seu periodisme es net.
Aprofito per demanar-li que desenmascari a tots aquets venuts que s’amagan darrera de l’estelada i som una venuts al unionisme mes caspòs. Se ha de fer net i vilaweb ha de posar noms sobre la taula.
Endavant,Seguin!!*!!

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
24.07.2021  ·  07:43

Bon dia Sr. Partal, moltes vegades he discrepat i crticat els vostres editorials, però us dono tot el meu suport per tot el que exposeu i feu molt ben fet de denunciar aquest fals periodisme que molts sabem qui el “promociona” i quina finalitat té. Totalment d’acord amb els comentaris de suport. Endavant i força !!*!!

Vicen Maupoey
Vicen Maupoey
24.07.2021  ·  08:08

Feu nosa, vos i tot l’equip de VW.
Jo hi crec en vosaltres i la vostra trajectòria , tant lliure, tant plural, tant honesta.
Sort tenim de tu, de vosaltres!!!
Endavant.

Albert Miret
Albert Miret
24.07.2021  ·  08:09

Estimat Vicent. Qualsevol que t’hagi seguit, t’hagi conegut o hagi parlat amb tu, té el més mínim dubte de la teva rectitud i honestedat professional. Però les persones que despunteu en el coneixement, sovint sou agredits amb mentides i rumors de qui s’ha quedat enrere per incapacitat i ha perdut els valors que mai pot perdre cap humà.

DOLORS SOLER
DOLORS SOLER
24.07.2021  ·  08:10

Sr. Partal ha fet molt be de no deixar passar la mentida que publiquen sobre voste aquests periodistes. Fa temps que els nivells de credibilitat en general que genera aquesta feina esta sota minims. Sigui per la compatencia entre mitjans comunicatius o per la immediatesa que s’exigeix a les noticies, que s’han deixat de banda les normes mes elementals. Ho vaig constatar, ja fa temps, que molts periodistes si no saben la noticia se l’inventen. El cas es publicar quelcom sobre el fet. I aixi anem…… La seva honestedat i exigencia destaca entre tanta mediocritat. Gracies per la feina ben feta.

Pepita Carlos
Pepita Carlos
24.07.2021  ·  08:22

Tot el meu soport Viçent, crec que és el periodista més decent d’aquest país i honrat.
Gràcies per Wilaweb

Jordi Rebollo
Jordi Rebollo
24.07.2021  ·  08:35

Completamente d’ acord .El millor es poder asenyalar amb noms i cognoms a aquests mal dits periodistes per intoxicados.Sort tením que dins de la nostra societat catalana ,la majoria,contrasten tot el que es pública.D’ aquí ve part del problema o diferencia de la resta d’ Espanya.Estem mes ben infórmats que ell.Alla s’ yo emplasan tot ,tot,tot.

Sever Salvador
Sever Salvador
24.07.2021  ·  08:42

Gràcies Vicent Partal per aclarir els fets. Això corrobora la meva confiança en Vilaweb. No m’estranya que Oriol March i Joan Serra, de Nació Digital, s’inventin informacions. Fa temps que passa en aquest digital. Recordo que en dues ocasions el president Carles Puigdemont va demanar públicament a Nació Digital que retiressin dues informacions falses que l’afectaven, errors dels quals ja havien estat advertits Aquesta és la raó per la qual ja no llegeixo Nació Digital, perquè no és fiable, no hi confio. Per això llegeixo Vilaweb, perquè me’n fio. La confiança costa molt de guanyar i és molt fàcil de perdre. Visca Vilaweb i el bon periodisme.

Esther Vera
Esther Vera
24.07.2021  ·  08:42

Coneixem la teva trajectòria i per això et llegim. Ens agrada la teva honestedat i per què crec que sempre vols exposar els fets i les teves anàlisi sempre aporten informació. La teva visió sempre és edificant i aclaridora. Moltes gràcies Vicent.

Sílvia Valls
Sílvia Valls
24.07.2021  ·  08:47

Desde fa molt de temps el periodisme ha perdut el nord. Estic subscrita a vilaweb per la vostra ética i pel rigor en que presenteu les notícies. El periodisme de partit embruta bona part de la professió, tan és així que jo, que era subscriptora de l’ARA de Carles Capdevila vaig deixar de ser-ho davant la deriva que va tenir en no voler posar l’anunci del Regerendum de l’1 d’octubre I la seva “nova” línia editorial. Només el PuntAvui i vosaltres mereixeu el meu respecte. Et dono el meu suport i les gràcies per mantenir-te ferm en l’ideal del bon periodisme.

Pere Grau
Pere Grau
24.07.2021  ·  08:55

Fa fàstic, però era segurament previsible. A un altre lloc he descrit els Srs. Sol, Heredia i la seva corrua (a la que cal afegir, doncs, aquests senyors March i Serra) com “la confraria dels miralls de fira”, referint-me als miralls còncaus i convexes que deformen totes les imatges de la realitat. I per a aquesta “confraria” un periodista honest, exemplar, altament professional com el Sr. Partal els hi deu ser com un roc a la sabata. I no sembla que aquesta gent s’adoni que enlloc de perjudicar als que difamen, enfonsen la credibilitat del partit al que volen defensar caigui qui caigui.

Esteve Freixa Baqué
Esteve Freixa Baqué
24.07.2021  ·  08:58

Vicent : jo he patit en la meva carn, tot i que un un àmbit diferent (el ” tot petit mon” universitari, magistralment descrit pel genial David Lodge), aquesta mena d’atacs, de difamacions i de mentides. Per tant, entenc, comprenc i comparteixo totalment la teva reacció. No hi ha res més injust qu’un just atacat injustament. Volia just dir-te això, amb paraules d’en Raimon : “No et trobes sol, company; no et trobes sol. Som molts més dels que ells diuen i volen”.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
24.07.2021  ·  09:06

Deixant a banda el meu suport total a la credibilitat d’en Vicenç Partal, Director de VW, soc dels que pensa que cal accions a més de manifestacions.

Estic subscrit a tres diaris digitals (tot i que bàsicament en un 95% d’ocasions només llegeixo VW) per col·laborar econòmicament amb ells i que puguin subsistir en aquest món de periodisme moltes vegades venut o manipulat (com TV3 i CatRadio també són exemple de biaix partidista cap a ER).
Si Oriol Marc i Joan Serra estan en nòmina d’algú d’aquests altres dos mitjans, m’adreçaré a les seves direccions comunicant la meva intenció de no renovar si segueixen amb aquests col·laboradors.
També, com és evident, ni compraré el llibre de Proa del que parlem i a més faré arribat el cas, propaganda en contra del mateix.
La editorial Proa faria bé de retirar-lo.

Ara bé, també crec que el Sr Partal hauria de demandar per difamació als periodistes esmentats i a la editorial Proa, fins aconseguir el mateix, la retirada del llibre.

Anna Morales
Anna Morales
24.07.2021  ·  09:07

Sr. Partal, tot el meu suport i reconeixement. Qui coneix la vostra trajectòria i vos llegeix regularment, prou sap del vostre rigor i seriositat. No deixeu d’escriure els fets com honestament els copseu. En temps tèrbols cal més que mai una veu independent. Endavant!!

Marc Avià
Marc Avià
24.07.2021  ·  09:07

Vicent: la teva feina t’avala. La vostra feina us avala. Però en sou pocs així, aquest és el problema.

Josep Mª Miserachs
Josep Mª Miserachs
24.07.2021  ·  09:08

Bon dia Vicent;
magistral, com sempre.
Un plaer llegir-te; un honor.

Carles Serra
Carles Serra
24.07.2021  ·  09:14

Apreciat Vicent, sempre començo els comentaris donant-he les gràcies per l’editorial, avui també dir-te gràcies, però gràcies per la teva valentia de plantar-te i posar noms, això de posar noms ja saps que és molt difícil de posar-los, és molt típic dels catalans que s’anomenen amb seny, envers de dir-li’s cagalastics.
Ja saps Vicent, una majoria de mitjans controlats pel sistema/partits, ja veus com ha acabat TV3 i els seus tertulians.
Es que fora de l’església Vicent fa molt de fred i cal ser molt coherent a la vida per poder tirar endavant i no tenir de dependre del sistema/partits franquistes.

Victòria Peris
Victòria Peris
24.07.2021  ·  09:25

Ets un referent d’etica i coherència periodística . Tot el suport.
Abraçades

Enric Mauri
Enric Mauri
24.07.2021  ·  09:33

Sr. Vicent Partal … Tot el meu suport, i estima, com a periodista, també com a persona … Compteu amb mi pel que escaigui. … Gràcies.

Oriol Gordó
Oriol Gordó
24.07.2021  ·  09:43

Una gran editorial, que faré aprendre de memòria als meus fills si mai es volen dedicar al periodisme.

CARMEN CORTÉS
CARMEN CORTÉS
24.07.2021  ·  09:45

Tot el meu suport!

Joan Contijoch
Joan Contijoch
24.07.2021  ·  09:47

Benvolgut Vicent, sabem qui ets i com ets, sobretot periodísticament. També sabem qui són i com són aquest parell de personatges que, a més de voler-te empastifar, han marcat un gol a l’editorial (actuarà conseqüentment?).
Penso que no cal que et digui la consideració que mereixes com a persona i com a periodista –molts dels comentaristes ho han fet a bastament-. Vivim una època en la que, malauradament, el Periodisme, pràcticament ha desaparegut. Sortosament, encara queda algun Periodista, pocs, molt pocs. El que abunden i sobren son sicaris de la ploma, venuts a interessos, de vegades evidents i moltes vegades ocults i inconfessables.
El paper de Vilaweb més que necessari, és imprescindible. Ànims i endavant! Una abraçada. Salut i llibertat.

Pep Agulló
Pep Agulló
24.07.2021  ·  09:48

Honestedat i rigor que agobolen una determinada forma de veure el món. Això no t’ho perdonaran mai. I si toquen al bon periodisme, ens toquen a tot VilaWeb del que formem part.

Armats amb la paraula. Al teu costat.

Joan Anton Mencos
Joan Anton Mencos
24.07.2021  ·  09:50

Ja fa temps que hi ha qui vol adscriure VilaWeb com a diari afí a JxCat per mirar de desacreditar la vostra feina. No ho aconseguiran.

Margarida Sellarès
Margarida Sellarès
24.07.2021  ·  09:50

Jo crec el que dius, Vicent. I per això proposo que per fer-te costat efectiu a tu i al periodisme en general, escrivim a Proa, o els anem a veure, per demanar que retirin el llibre del mercat:

Editorial Proa
Avda. Diagonal, 662-664
08034 Barcelona
info@grup62.cat

Cap acció sense resposta.
Els petits canvis són poderosos.
Amunt i crits!

Núria Feliu
Núria Feliu
24.07.2021  ·  09:54

Gràcies Vicenç. Tens el meu soport. Et felicito per la teva honestitat, i que ens beneficiem tots els lectors de VilaWeb. Ànims i endevant.

Jordi Butinyà
Jordi Butinyà
24.07.2021  ·  09:58

Tot el meu suport Vicent. Tots sabem per on van aquesta gent que viuen de la “independència” I vosté els molesta perquè diu les coses com són. Gràcies per les editorials i la informació a Vilaweb, molt content de ser-hi. Visca Vilaweb I Visca els Païssos Catalans!

Jordi Romeva
Jordi Romeva
24.07.2021  ·  10:03

Benvolgut Vicenç,
Tot i que no caldria dir-t’ho perquè n’ets coneixedor des de fa temps, entenc que en aquesta ocasió cal que et manifesti públicament la meva estima i agraïment; per la teva companyia, per mantenir-me actiu, per ajudar-me a no defallir, per seguir creient que la independència és possible, que l’aconseguirem i que jo la podré veure i viure.
Tinc la sensació que es volen silenciar les veus que a mi més m’agrada escoltar, en Ramon Cotarelo ja ha patit una situació semblant, ara t’ha tocat a tu, espero que el següent no sigui Lluis Llach.
Un fort abraç.

MARIA CONCEPCIO GAYA
MARIA CONCEPCIO GAYA
24.07.2021  ·  10:09

Em queda clar. Del que escriguin aquests dos no em creuré res de res.
Tothom es pot equivocar, però s’ha de saber rectificar.
O s’han equivocat expressament?

Josep Sivillà
Josep Sivillà
24.07.2021  ·  10:09

Fa temps llegia diàriament El Periódico, i n’era subscriptor. Amb l’inici del procés, va quedar en evidència la seva falta de professionalitat i la manipulació que en feia de la noticia.
Amb l’Ara vaig veure l’alternativa que buscaba però em va decebre varies decisions i algunes noticies i vaig anar buscant una alternativa que em satisfés més.
Finalment vaig donar amb dos, Vilaweb i un altre. Aquest altre semblava que tenia més notícies. Però el nivell de la “noticia” era realment baix. Ells mateixos la fabriquen. Arribant a fer una secció que s’anomena “El Caso”. Quina pena.
No soc ràpid en les decisions però son fermes. El nivell periodístic que vaig anar veient en Vilaweb, la fiabilitat de la noticia, el seu rigor periodístic, és enorme. I l’anàlisi rigorós de la realitat del nostre país, el aglutinar els diferents elements per fer fotografies del moment i possibilitats que tenim davant és impressionant. Per suposat que en soc subscriptor i que és el diari que promoc a tothom.
No puc anar a dormir sense haver llegit l’editorial d’en Partal. Però també els treballs de tants bons periodistes que en formen part.
Aprofito l’avinentesa per felicitar-vos a tots.
Moltes gràcies.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
24.07.2021  ·  10:21

Si comparem el país amb un riu, amb un riu en el seu estat natural, amb corrents, amb meandres, amb gorgs, … resulta que l’aigua, ara, és com en els pitjors anys del riu Besòs o del Llobregat en la famosa cançó de la Trinca. El periodisme és una víctima més d´aquest caldo podrit. És molt difícil trobar periodisme honest, tan subjectiu com vulguis però honest. Quan obres les pàgines de segons quins diaris, la majoria, ja saps què t’hi trobaràs, s’ha de fer un exercici de tria, filtre i dissecció basat en la teva experiència prèvia i sobretot en el coneixement de les fonts que durant tan temps han ensenyat el llautó. El mateix podem dir dels mitjans audiovisuals i de les xarxes socials. La “informació” és el quart poder i, redundant, això el poder ho té claríssim. El món que ens ha tocat viure, l’actual, no té res a veure amb el de tan sols fa vint o trenta anys. Té raó en Partal quan parla de codi deontològic però em temo que això ja és poesia romàntica. Abans els diaris vivien dels seus lectors i el “feet back” entre lector i periodista, sense sortir de la subjectivitat o línia editorial, donava una informació honesta. Ara els diaris estan -la majoria- subvencionats pel poder, sigui financer o polític, i el “feet back” és un altre. Per això alguns ens hem fet subscriptors de VilaWeb, no cal donar més raons.

Enric Emo
Enric Emo
24.07.2021  ·  10:21

Vicent, tot el meu suport i agraïment pel periodisme que fas i que fa Vilaweb. Fa temps que penso que anirien per tu i no crec que tot acabi amb aquest llibre. Perquè Vilaweb és molt incòmode per no combregar amb el discurs covard i sense sentit dels dirigents polítics independentistes actuals i de l’Octubre del 2017, una posició la vostra que a més és efectiva com per exemple demostra la rectificació del govern de la Generalitat en els avals del ICF als represaliats pel Tribunal de Cuentas. I encara tindràs i tindreu com poderosos enemics frontals els partidaris de la destrucció de la nació catalana per l’espanyola. Convido als lectors que no ho hagin fet a subscriure’s a Wilaweb. I a defensar-nos de debò, no amb discursos buits i acoquinats, tots plegats.

Mercè Duran
Mercè Duran
24.07.2021  ·  10:22

Ai senyor, quines coses passen….
Doncs imagina’t quan li passa a algú que no té una editorial per defensar-se.

Joan Begue
Joan Begue
24.07.2021  ·  10:27

Gràcies Sr. Director

Miquel Mutiñó
Miquel Mutiñó
24.07.2021  ·  10:31

Tot el suport a Vilaweb i al seu director. Vilaweb sou un referent en la defensa de la dignitat del nostre poble i de la professió periodística, professió que esdevé un pilar fonamental per a qualsevol país que persegueixi un futur just i democràtic. Per això us ataquen. I a través teu, Vicent, i de Vilaweb, ataquen a tots els periodistes decents i a tots nosaltres, tal i com denuncies de manera excel·lent en un altre editorial imprescindible. Moltes gràcies.

Rubèn Sanz
Rubèn Sanz
24.07.2021  ·  10:31

Buuf! He estat fent una volta per Twitter i d’altres a veure qui eren aquests dos “pájaros” de n’Oriol March i en Joan Serra. només de veure el títol del llibre que han publicat junts i l'”eminència” que n’ha fet el pròleg (atenció: Francesc-Marc Álvaro!!) ja ho he entès tot. Estem davant dels típics joves llestos que van de periodistes però que no cerquen res més que omplir-se la butxaca sense fotre un brot! Ara, fan pena, sabeu, perquè segurament algú més llest que no ells els està manipulant i fent servir per emmerdar la bona reputació i bona feina dels periodistes de veritat.

Josep Castellsagué
Josep Castellsagué
24.07.2021  ·  10:32

No et preocupis Partal!
Sabem qui ets, sabem qui són.

Vilaweb deu ser una patada als cullons o al cony de tota aquesta gent.
És curiós que no t’ataqui l’Estat profund. Que ho intentin els manats del Govern d’aquí.
S’han dividit la feina?

Eduard Elias
Eduard Elias
24.07.2021  ·  10:33

Com a ex-degà del Col·legi Oficial d’Enginyeria en Informàtica de Catatalunya, li suggereixo que ho porti a la Comissió de Deontologia del Col·legi de periodistes, si és que gent que es comporta d’aquesta manera tenen la mínima decència de ser-ne membres, clar (i, si no en són, no sé fins a quin punt la comissió ho podria tractar igualment i concloure que el fet és contrari al codi deontològic del Col·legi, encara que després no pugui sancionar als infractors, per evadits).

Albert Ibañez
Albert Ibañez
24.07.2021  ·  10:36

Tot el meu suport, Sr. Partal. Crec que com la majoria de subscriptors i lectors de VilaWeb ho fem principalment pel seu rigor i honestedat. I això no és una feina d’un dia. Per altra banda, felicitar-lo per la seva resposta a aquestes difamacions; amb rigor, informar-se abans, deixant les coses clares i a més fent-ho de manera didàctica. Tot un exemple de com fer una rèplica.

Lluïsa Soaz
Lluïsa Soaz
24.07.2021  ·  10:52

Estimat Vicent,
Tot el meu suport i agraïment a la feina que fas i que feu a Vilaweb. Sort en tenim, de vosaltres. Sabem que no defalliu i estem al vostre costat incondicionalment.
Llegir vilaweb és com una alenada d’aire fresc que reconforta enmig del trist i decebedor panorama que tenim.

ramon Feixas
ramon Feixas
24.07.2021  ·  10:57

Va ser una sorpresa, quan vaig veure que Vilaweb no era un transmissor de la doctrina del capital. És més inaudit encara que, avui ho segueixi essent. No em podia imaginar que existís en plena religió capitalista i domini borbònic Seria contradictori, doncs, no creure en el seu relat ben estructurat en resposta a temes sobre qüestions de professionalitat.

Jordi Martí
Jordi Martí
24.07.2021  ·  11:02

Gràcies pel teu mestratge, com sempre!

Gerber van
Gerber van
24.07.2021  ·  11:05

Tot el meu suport per Vicent Partal. El director de Vilaweb s’ha explicat, com fa sempre, amb arguments i rigor intel.lectual. Ara tenim molt clar quí és quí. Quina llastima que es queden tan pocs periodistes que saben fer la seva feina com a tal.

Berta Carulla
Berta Carulla
24.07.2021  ·  11:06

Ja trigaven a atacar-te, director. I més que t’atacaran, o almenys jo espero de fa temps aquest moment i quan la pàgina fa l’enze penso “això és boicot que li fan”. Aquests pseudoperiodistes deuen ser de l’òrbita de Comuns o d’ERC (no hi ha gaire diferència), no tant per ideologia com per una incompetència malaltissa que impera entre tots aquests cagabandúrries, prou que ho han demostrat, i mala llet (tot va lligat).
Visca Catalunya Lliure de panxacontentes i venuts.
Ànims i endavant més que mai.

NIL MALET
NIL MALET
24.07.2021  ·  11:06

Tots amb tú Vicent! Per a molts t’has convertit i et convertiràs en un referent nacional a l’alçada de Joan Fuster o Batista Roca. Ets un veritable pilar de la terra, tingue-ho clar.

Antoni Dalmases
Antoni Dalmases
24.07.2021  ·  11:08

Sóc subscriptor de Vilaweb de fa uns anys i n’estic satisfet: és un diari plural (però que no admet exhibicionistes) que llegeixo cada nit per trobar-hi l’avenç de l’ endemà.
Mai (mai!) he trobat un article sense argumentacions. I les vostres editorials són un terrabastall de neurones que s’agraeix en un temps que, sincerament, quan veig un periodista tinc tendència a apretar a córrer.
Aquest dos individus, com tants altres mediocres sortits d’això que ara, amb ínfules, anomenen Ciències de l Informació (ciències!! Rucs!), saben que la imcapacitat només els deixa un camí per “progressar” en la professió de propagandistes: mentir, inventar escàndols i difamar; ho han après de jutges, mossos, policicies, polítics i banquers que surfegen a la cresta de les onades dels rius anegats de porqueria on oculten les seves vergonyes.
Vós, Partal, ens sou necessari . Denuncieu aquests paràsits amb noms i cognoms davant de qui calgui, que això també ens fa favor als lectors. Gràcies i endavant!!!

Biel Mesquida
Biel Mesquida
24.07.2021  ·  11:10

Estimat VICENT, amic i director, ja saps que els teus editorials són per a mi un far orientador dins les aigües de naufragi i de tempesta en què vivim. Aquest d’avui és un manifest clar i català del periodisme honest i una defensa pròpia amb tots els ets i uts de la teva feina periodística dura, honrada i ferma de cada dia. No amollis! El periodisme groc fa matx i creix exponencialment. Els esperits malignes són legió! Cal seguir com fa vint-i-sis anys a VilaWeb en la trinxera de la lluita per a la recerca noble i humil de la veritat amb les eines del nostre treball (“que responga als estàndards més elevats de la professió: el rigor, l’elegància, la independència, el respecte a les normes professionals.”), La nostra energia com a periodistes és aquí i això és el que els lectors esperen de nosaltres.
Gràcies, amic i director Partal, per la teva feina quotidiana, pel teu coratge en l’expressió de les idees i dels esdeveniments, per ajuda-nos a viure en temps difícils. Una aferrada forta i llarga pel coll!

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
24.07.2021  ·  11:11

Sr Partal, vosté té un nom i una credibilitat guanyada a base de rigurositat. El segueixo de fa molts anys, l’admiro i el respecto. Trobo que ha fet molt bé d’explicar la seva versió i desemmascarar la mala pràctica periodística.
Personalment estic molt interessada en el Procés i he sentit la promoció del llibre que els autors han fet als mitjans de comunicació. Havia pensat comprar-me’l. No ho faré perquè si en una cosa comprovada no han comprovat les fonts, la resta no em mereix credibilitat. No vull perdre el temps.
Ànims senyor Partal, vosté continuï fidel al periodisme que som moltes les lectores que esperem les seves editorials.

Francesc Villagrasa
Francesc Villagrasa
24.07.2021  ·  11:17

Estimat Vicent Partal, el que em sembla encara més greu és que no es tracta d’un comentari a la xarxa digital, sinó d’un llibre, que es queda ja per sempre a l’abast de tothom. Tot el meu suport a la teva trajectòria periodística exemplar

PERE AMETLLER
PERE AMETLLER
24.07.2021  ·  11:24

allò que et fa especial Vicent és la barreja d’una mirada utòpica (la Raó només pot entendre la realitat des del Cor) amb un rigor professional i una honestedat profunda. Això no et fa ni infalible ni sant, però per damunt de tot et fa digne. Tractes a la gent que veu el món a través dels teus ulls i la teva ploma com al Cafè de casa teva tractaven als “hòmens” que l’hi donaven vida (espiritual i econòmica). Tot lo altre és discutible i, de vegades, esgotador. De manera que encabat també admiro la teva santa paciència de picar ferro, tant si és prou calent com si encara és massa fred. Tot el nostre suport. No hi ha res més perillós ni traïdor que “el foc amic”. Sort i fermesa.

Joan Benet
Joan Benet
24.07.2021  ·  11:31

Que per molts fóra millor que Vilaweb no existís ho tinc clar des de fa molt temps. Concretament, des de que el nombre de subscriptors va començar a agafar volum.
Per això el meu suport és cada dia més gran, perquè seria una pèrdua irreparable que els que volem informació honesta i independent no ens podem permetre.
No estaria de més un treball d’investigació per desemmascarar qui es troba al darrere d’aquestes maniobres, tot i que la deducció no és difícil de fer…

Josep Terradas
Josep Terradas
24.07.2021  ·  11:48

Enhorabona i tot el meu recolzament. Hem sento orgullós de ser subscriptor del vostre diari.

Òscar Alegret
Òscar Alegret
24.07.2021  ·  12:00

Vicent, no afluixis. Endavant.

Albert Parés
Albert Parés
24.07.2021  ·  12:02

Tot el suport Vicent! Estic orgollós de ser subscriptor de Vilaweb perquè precisament no és la corretja de transmissió política de cap partit. Segueix una línia editorial molt clara però sempre amb rigor i defugint de sectarismes i sensacionalismes.

Ismael Calvet
Ismael Calvet
24.07.2021  ·  12:11

És deplorable tot el que això diu de la deriva que pretenen de la nostra societat. I que us busquin el descrèdit us significa com una àncora que malda per evitar-ho. Si no fóssiu un referent fort i escoltat no passaria res. Per tant, l’enhorabona per fer periodisme i comparteixo el desig expressat que aquest poble no es deixi encegar. Des d’aquí hi ajudeu molt, i evidentment d’aquí l’atac dels abuidadors d’ulls. Gràcies per informar-ne

Oriol Carbonell
Oriol Carbonell
24.07.2021  ·  12:31

Vicent, estic molt d’acord amb el que dius, però també et toca reflexionar. Tu t’afartes d’interpretar declaracions i paraules d’altres persones més enllà del que diuen en realitat i per tant els fas dir coses que no diuen. Qui estigui lliure de culpa…. Ara, fa mal quan et toca a tu, oi?

Tomàs Reyner
Tomàs Reyner
24.07.2021  ·  12:51

No m’esperava de l’Oriol March i Joan Serra una cosa així. Anem fent camí i anem coneixent la gent.

Annamanu Ràfols
Annamanu Ràfols
24.07.2021  ·  12:54

Cal esperar que tant l’editorial Proa com Oriol Marc i Joan Serra rectiifiquin publicament.
Si han feta pública una falsedat han de fer publica la seva rectificació. En cas contrari haurán d’acceptar quedar desqualificats publicament.

David Badia
David Badia
24.07.2021  ·  13:06

1.- No compra el llibre, 2.- Fer arriba la queixa per la mentida a Editorial Proa . Si som molts fara forat.

Aleix Gaus
Aleix Gaus
24.07.2021  ·  13:11

Tot el meu soport a voste sr Partal no s´ho mareix ja que voste fa una feina molt ben feta amb molt rigor, els mentiders tard o d´hora sels enxampa

Xavier Codó-Sastrada
Xavier Codó-Sastrada
24.07.2021  ·  13:17

Tota una lliçó, Sr. Partal !

Ja fa temps que llegeixo comentaris de gent propera a ERC en contra de Vilaweb i més concretament d’en Partal, perquè (ara) no els agrada el que diu. I el mateix quan parlo amb els amics que encara tinc a ERC (jo provinc d’ERC).

Aquells que abans tenien a Vilaweb i en Partal com a referència, però que, acríticament, segueixen els criteris del partit, pels motius que siguin, avui no estan contents amb Vilaweb i en Partal.

Per mí, que han fet aquests dos “periodistes” no és fruit de la casualitat ni d’una mala praxis. Crec que això apunta a campanya dirigida pels qui veritablement controlen els partits. En aquest cas, Esquerra!

Carme Vinaixa
Carme Vinaixa
24.07.2021  ·  13:18

Tot el meu suport amic Partal

J. Miquel Garrido
J. Miquel Garrido
24.07.2021  ·  13:24

La venda del país i les seves institucions per uns quants indults duu inclosa la posada dels seus peons a disposició dels poders espanyols.
Salut i ànims, Vicent, que per molt que bufe el vent no s’apaguen les estreles!

Carme Peratilla
Carme Peratilla
24.07.2021  ·  14:00

Crec que és el primer cop que em decideixo a participar, però no puc deixar passar aquest desafortunat (i quelcom més) incident per manifestar públicament tot el meu suport a en Partal, alhora que destacaria també amb preocupació, la tèbia i evasiva resposta de la senyora Marta Rovira.
La meva mare, que va morir fa molts anys, sempre deia “difama que algo queda”, però en aquest cas no se’n sortiran aquests que us volen malament.

Miquel-Àngel Montserrat
Miquel-Àngel Montserrat
24.07.2021  ·  14:00

Sr Partal, agraïm l’explicació, però només amb la primera línia n’hi ha prou: són de Nació Digital.
Ja està tot dit

JESÚS ESTREMERA
JESÚS ESTREMERA
24.07.2021  ·  14:06

Que ho tengui tothom ben clar: qui ataqui Vilaweb o el seu equip, estarà atacant tots els seus lectors, i especialment els subscriptors. Així que ens defensarem.
Per altra banda, crec fermament que el principal mal d’Espanya, del que volem fugir els catalans perquè ja no es pot suportar, és la manca generalitzada de professionalitat. No perquè en manquin, que n’hi ha molts i molt bons a Madrid o a Valladolid, tant a Sevilla com a Logronyo, sinó per la màfia franquista que ho podreix tot, des de la judicatura fins les universitats i des dels hospitals fins als mitjans de comunicació. Aferrats a privilegis, no només ho enfanguen tot, sinó que impedeixen que munions de vertaders professionals facin la seva feina i sanegin tant la funció pública com les empreses privades. I aquest corc generalitzat és el que està trencant l’estat, la societat i, fins i tot, el catalanisme.

Carme Rguez.
Carme Rguez.
24.07.2021  ·  14:32

Sr. Partal, només li diré que el vostre diari és, avui, l’únic mitjà que faig servir per informar-me. Tota la resta, incloses TV i ràdios, han perdut tota credibilitat.

És per aquest motiu que, a pesar de la meva precària situació econòmica actual, segueixo sent subscriptora del vostre mitjà.

Només espero que aviat s’ensorri tot i el que vingui sigui honest, lliure i just, des dels polítics a totes les professions, perquè avui estem envoltats (i dominats) a tots els nivells per merda (i perdoni l’expressió).

Visca Catalunya lliure!

ANTONI JOSEP FORNES
ANTONI JOSEP FORNES
24.07.2021  ·  14:46

Gracies Vicent, per la teva honestidat Anims i LLuita. Tot el meu soport

Rodolfo Collet
Rodolfo Collet
24.07.2021  ·  15:17

Tota la meva admiració, Sr Partal.

Rosa Gispert
Rosa Gispert
24.07.2021  ·  15:24

El president Puigdemont en els seus llibres també denuncia la hipocresia i les mentides dels seus socis de govern i malgrat això la majoria dels votants d’aquest partit, si ho han sabut, ho negligeixen i ho menystenen. La majoria de mitjans es deixen influir per uns o altres corrents polítiques i els lectors o no ho volen saber o ja ho tenen normalitzat i els està bé.
No es preocupi senyor Partal, que ja veurà que en quatre dies ningú hi pensarà en això, però en la situació que vivim ja ho ha de preveure que aquesta guerra bruta partidista també anirà contra vos i VW.
Personalment crec que voler mantenir una equidistància artificial entre partits, com a vegades fa VW, li fa més mal què bé en la seva reputació. Perquè d’una banda no evita aquesta mena de manipulacions i de l’altra ens priva de tenir bons articles de persones que han estat vetades a la cort dels partits, com Diana Coromines o Ramón Cotarelo, tot i que als lectors ens agradaria llegir-los.

Josep Maria Martín
Josep Maria Martín
24.07.2021  ·  15:50

Vicent. El meu recolzament total per la teva honestedat (també valentia) que mostres passi el que passi.

Crec que vols assenyalar més lluny del teu personal enuig. Assenyales aquells que són capaços de calumniar i mentir per justificar la seva pròpia opció personal o política. Simultàniament intenten destruir la reputació de gent amb la que no hi estan d’acord.

Alguns no sabem si els individus Oriol March i Joan Serra es representen a ells mateixos o bé representen algun partit que _potser_ els ha demanat el favor d’embrutir la societat catalana.

Crec que si algú sap quina és la causa o quin és el partit que hi ha darrera seu, seria instructiu que tots ho poguéssim saber.
Representen una empresa?
Representen els Comuns?
Representen ERC?
Representen C’s o PP o PSOE?
¿És la seva calumnia conseqüència de la teva (I nostra) posició a favor de la unilateralitat?

jordi Rovira
jordi Rovira
24.07.2021  ·  16:09

No!, no és la política! És el partidisme! I amb això apuntem de dret a una manifestació excèntrica del model democràtic liberal i social que la constitució espanyola diu tenir com a principis fundacionals. I és un partidisme fet des de dalt, de forma artificial, amb la finalitat de representar només els interessos dels qui ja controlen, fet i fotut, els mecanismes de funcionament social. És el partidisme fundacional de la nostra transició. És un model tan inútil com nociu. Un partidisme que està contra el positivisme que hauríem de tenir com a nucli i motor funcionar de tots els oficis, i entre ells el de periodista, del qual avui la editorial se’n veu en l’obligació d’una reflexió radical. I, encara més important, la pregunta obligada de què ha de fer un ciutadà de peu, quan acudint al mercat de l’oferta dels diferents oficis, veu transfigurada la seva relació per culpa d’aquest partidisme que ho tenyeix tot, fins a empastifar-ho i embrutir-ho. I tot vol dir des dels mitjans de comunicació, fins al funcionament dels funcionaris públics ( tal com relata D. Gallardo a l’entrevista d’avui ), o del concurs de les diferents empreses privades, les quals has de vigilar per quin constat te la fotran, en aquest entorn d’incertesa i inseguretat jurídica que vivim, i que avui relata la editorial pertinent.
No cal dir, que m’agrada ser subscriptor de Vilaweb, i aprofito l’avinentesa de poder respondre; és a dir exercir la responsabilitat cívica i pública, davant d’aquells treballs d’investigació i periodisme que se’m ofereixen. Tampoc cal que digui, com n’és de colpidor veure aquest partidisme, arribant fins aquí. Lògic, sí. Com lògic i trist veure la relació de comentaris, sempre massa pocs si tenim en compte els subscriptors totals. Pocs i massa militants, a voltes, d’aquest partidisme que ens allunya del bo i millor del model liberal. Un model que és contrari al del ciutadà instruït, adoctrinat i entrenat propi d’un model dictatorial. Aquell que encara no hem aconseguit esborrar del nostre dia a dia.

Roser Caminals
Roser Caminals
24.07.2021  ·  16:25

Encara m’estranya que no t’hagin atacat fins ara, Vicent.
Des d’uns sectors se t’ha acusat de decantar-te per ER, ara el periodisme al servei d’ER t’acusa de decantar-te per Junts. Bon senyal. Patir l’assetjament de forces rivals sol ser conseqüència de la integritat.
Subscriviu-vos a Vilaweb. És el reducte més fiable de l’independentisme.

ENRIC MOLINS
ENRIC MOLINS
24.07.2021  ·  17:10

Moltes gràcies pel seu editorial d’avui.
Cal desenmascarar aquests poca-soltes. He deixat de llegir el llibre. No em vull contaminar amb les seves veritats a mitges. A veure quin cas fan.

Teresa Pou
Teresa Pou
24.07.2021  ·  17:30

Mil gràcies Vicent ! Tambe a tots els comentaristes , aquest diari es molt gran !!
Avui per avui es la veu de la honradesa del nostre país .
La frivolitat d’un periodisme també instal·lat a casa nostra fa veure que tenim un govern pobre que no sap a on és ni a on vol anar .

Antoni Saurí
Antoni Saurí
24.07.2021  ·  17:33

Antoni Saurí
Benvolgut Vicent, amb la teva forma de fer et mereixes el meu respecte i agraïment. No sempre estic d’acord amb les teves opinions o amb la dels col·laborador de VilaWeb, però amb els anys no he pogut més que dipositar-vos la meva confiança.
Gràcies pel què esteu fent i de com ho feu.

Editorial PROA:
En publicar el llibre, per excés de confiança amb els autors, us heu desacreditat.
Nació Digital:
Aquesta és la rigorositat periodística per la que us regiu en el vostre diari?
Oriol March i Joan Serra:
Sou capaços de rebatre del què se us titlla davant d’un comitè deontològic del Col·legi de Periodistes de Catalunya?
Francesc-Marc Alvaro:
Avalant el llibre us heu convertit en còmplice del contingut i creat desconfiança en la vostra obre.

(saludos a la policía que seguro me estará escuchando)

Francesc Clarà
Francesc Clarà
24.07.2021  ·  17:43

Força Vicent!!!

Roser Pla-Giribert
Roser Pla-Giribert
24.07.2021  ·  17:53

Tot el meu suport Sr. Partal.
I moltes gràcies per la vostra feina i VALENTIA, no té preu!
ENDEVANT VILAWEB!!!!!

maria serra
maria serra
24.07.2021  ·  18:01

Quan escriuen tan barruer, vol dir que els fas molta nosa, endavant que necessitem que aquest diari segueixi informant. Tan si estic d’acord o no, sempre és interessant perquè dona peu a reflexionar sobre els articles que publiqueu.

Xavier Colon
Xavier Colon
24.07.2021  ·  18:22

Ei, Vicent! No t’ha de preocupar gens ni mica allò que inventi aquest parell de mindundis sense escrúpols. El que haurien de fer és demanar-te disculpes, però ja veig que no anirà per aquí la cosa. És el que passa quan es regalen els títols a qui no se’ls guanya.

Rafael Benavent
Rafael Benavent
24.07.2021  ·  18:24

Borden, doncs…. cavalques, Vicent. Enhorabona! Sí i amb tot! Fa uns dies vaig piular-te una opinió en l’Editoral dient que molts lectors temem per tu. Vet aquí la confirmació. No cal ser profeta. I vet aquí també l’alegria per la pluja com mai , de respostes solidàries amb tu com a persona i al que estàs fent. GRÀCIES, VICENT!!! ENDAVANT!!! Vilaweb és un far entre els esculls de la infomació venuda al millor postor.

Carles Blas
Carles Blas
24.07.2021  ·  18:48

Al marge del que puguin fer o deixar de fer aquests individus mancats d’ètica, el que jo em demano és que farà edicions 62. No em sembla que pugui deixar distribuir aquest llibre, fins que hafi corregit la mentida i fet un esforç per verificar la veracitat de la resta d’informacions.

Isabel Fernandez
Isabel Fernandez
24.07.2021  ·  19:34

Moltes gràcies Vicent per aquesta lliçó de periodisme, però, desgraciadament , aquestes pràctiques són molt freqüents. Ànims I felicitats a tots els professionals que feu possible VilaWeb.

Eduard Serradell
Eduard Serradell
24.07.2021  ·  20:27

Per articles com el d’avui estic orgullós de ser subscriptor de Vilaweb.

JOSEP MARIA OLLE
JOSEP MARIA OLLE
24.07.2021  ·  21:23

Força Vicents, tot el meu suport!
Aquest xixarel.los han perdut el nord, i algù mes pot estar al darrera.
I segur q els atacs no serán els ultims, en surtirán d’altres .

Jordi Buira
Jordi Buira
24.07.2021  ·  22:16

Com ja s’ha dit tot, nomes reitero: GRACIES! GRACIES! i GRACIES! Vilaweb per seguir essent com sempre. I a tu Vicent, molta salut, i resguardat, per que el teu coratge i honestedat professional no es el que es porta avui en dia, desgraciadament. ENDAVANT!!!!

Josep Soler
Josep Soler
24.07.2021  ·  22:28

El que diu en Vicent, citant aquest dos personatges (Oriol March i Joan Serra) es el que veiem un dia si i l’altre també, presentats com a entesos periodistes o grans tertulians, dintre dels actuals mitjans, entre ells TV3 (per cert que tenen un programa anomenat “Planta Baixa”, que sembla expressament inventat per introduir-hi gent d’aquesta).
En aquests medis, aquesta gent escampa la idea dels errors de partits com es ara JUNTS -a vegades també d’altres partits – en contraposició als grans encerts de la gent, que forma part bàsicament d’ERC i sincerament ho fan de forma escandalosa.
Per tant, no li cal d’insistir gaire en Vicent, sobre la qualitat d’aquesta gent. Aquesta realitat, així la vivim cada dia i per tant, el que resultaria difícil seria que ens volgués convèncer de tot el contrari.
Aquest però es un tema que -a part de les xarxes que si que ho denuncien abastament – no sembla que preocupi a massa gent.
La llista de col·laboracionistes del regim col·locats dintre del sistema informatiu actual, ha crescut exponencialment en aquests darrer tres anys.
Amb un temps, a part de TV3, es disposava, fins i tot, del diari Ara que divulgava i fomentava una moral de victòria diferent. Ara veiem que nomes ens queda Vilawep i El Punt Avui, que es mantenen fidels aquesta faisó, diguem-ne de defensa dels interessos de l país.
Amb tot, alerta que bo i tenint tants “propagandistes d’aquesta nova fe” al seu favor, ni tant sols han estat capaços d’assolir una victorià mínimament digna (la realitat es que van guanyar els del Pedro Sanchez) en les passades eleccions autonòmiques.
No se fin quan els hi durara aquesta eufòria tramposa i fora e lloc. No veig que la gent dels país els hi tingui cap simpatia.

Jordi Casanellas
Jordi Casanellas
24.07.2021  ·  22:33

No t’entretinguis, Partal. Endavant

Núria Coma
Núria Coma
24.07.2021  ·  23:13

Queda un pam de net a algun lloc??
La integritat, val res?
Moltes gràcies per defensar-te, defensar la professió, i per respondre que malgrat tot, si, hi sou. Íntegre , compromès, i treballador com pocs.

Ricard Pons
Ricard Pons
24.07.2021  ·  23:41

Tot el suport amic Vicent, no puc dir res que ja no s’hagi dit per part dels altres subscriptors, sols que esperem que totes aquestes accions tinguin una resposta tan clara i valenta com la teva. Sabem que el bon periodisme molesta al poder, per això no podem defallir donan-li i donar-te tot el suport tan ben merscut.

Esther Miquel
Esther Miquel
25.07.2021  ·  00:51

Tot el meu suport.

Jordi Vidal
Jordi Vidal
25.07.2021  ·  01:02

Ànims Vicent, tot el meu suport.

Joan Carles Mestres
Joan Carles Mestres
25.07.2021  ·  01:08

Subscric 132 comentaris anteriors.
Cal denunciar les males praxis perquè difamar no els surti gratis i tot el meu suport, per alguna raó, Vicent, ets el director del, per a mi, millor diari digital.

Miren Karmele Pastor
Miren Karmele Pastor
25.07.2021  ·  01:09

molt tard, com sempre, però no puc deixar de donar suport al editorial tan contundent, clar i didàctic que s’ha vist obligat a fer el nostre director Partal en defensa pròpia i de la professió que ell exercéix amb tan gran dignitat i mestría.
La denúncia de comportaments tan mentiders i manipuladors era obligada i sempre ha de ser-ho.
I res de que el periodisme que s’oposa al poder ha de pagar el preu d’ofensives per perillós ( llegit en comentari en suport d’en Partal, això sí…) S’ha de cuidar molt de no conrear conceptes com que existeix un periodisme que es perillós per a ningú, que cal esborrar ( es evident que va referit al periodisme de debó…)
El raonar, especialment de política, es discuteix amb raonaments contraris i prou. Molt de compte amb aixó del “perill” que soposa dir les coses pel seu nom….Cridant a la inquisició..?..Vaja, no al normalitzar que aixó es aixìs….Qué s’en ha fet del país que tots volem…?

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes