Duran, Solivellas i Filmin, guardonats per l’Obra Cultural Balear als Premis 31 de Desembre

  • Els premiats recolliran els guardons durant la Nit de la Cultura 2022, el 17 de desembre a les 19.30 al Teatre Principal d’Inca

VilaWeb
Redacció
05.12.2022 - 20:16
Actualització: 05.12.2022 - 20:57

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

El president de l’Obra Cultural Balear (OCB), Joan Miralles, i els membres de la junta directa de l’entitat Antoni Llabrés i Maties Garcies ha donat a conèixer avui al migdia els guanyadors dels Premis 31 de Desembre. Els premiats recolliran els guardons durant la Nit de la Cultura 2022, del 17 de desembre, a les 19.30 al Teatre Principal d’Inca.

En el marc d’una Nit de la Cultura simbòlica, marcada pel 60è aniversari de l’OCB, el nombre de candidatures presentades ha superat les expectatives de l’entitat. De la mà de la gran qualitat i de l’interès inapel·lable de totes les propostes, la decisió del jurat diuen que no ha sigut gens fàcil. Per això, l’OCB vol reconèixer el mèrit de cada una de les candidatures, i vol agrair l’esforç de totes les institucions, col·lectius i persones que han col·laborat per fer d’aquesta una Nit de la Cultura especialment emotiva.

A continuació, podeu consultar tots els premiats:

Premi Gabriel Alomar

El guardó l’ha concedit la Junta Directiva de l’OCB amb l’objectiu de reconèixer els estudis i les actuacions per difondre la catalanitat de les Illes. La premiada és Eulàlia Duran i Grau (Barcelona, 1934), doctora en Història i catedràtica emèrita de filologia catalana de la Universitat de Barcelona. Especialista en estudis sobre el Renaixement i autora de Les Germanies als Països Catalans (1982) i de diversos estudis sobre aquest moviment revolucionari a la Mallorca del segle XVI.

Premi Francesc de Borja Moll

El premi, pensat per distingir una entitat balear per la seva dedicació a la normalització de la llengua, la cultura o la identitat nacional, ha estat per Música Nostra. Li reconeixen la trajectòria musical, festiva i literària i per la dignificació de la música popular, i també per la recuperació del ball de bot d’ençà del 1981 amb Miquela Lladó al capdavant, que inicià la seva carrera musical el 1967.

Premi Josep Maria Llompart

El premi, destinat a una persona dedicada a la normalització de la llengua, la cultura o la identitat nacional. En aquesta ocasió, per a Margalida Solivellas Lladó (Selva, 1957), per la feina com a periodista a TVE/IB i pel treball com a corresponsal de TV3 durant trenta-quatre anys, fins a la jubilació el 2022.

Premi Emili Darder

El premi, basat en una iniciativa en el camp de l’educació, l’ensenyament o el lleure, l’han concedit a Filmin, per ser la plataforma de cinema en línia més compromesa amb la llengua catalana; per oferir als espectadors milers de pel·lícules, sèries i documentals rodats, doblats o subtitulats en català, actualment prop de 3.000 títols; per disposar des de 2017 d’una versió específica de la plataforma.

Premi Bartomeu Olive

El guardó és per a Fiet, la Fira de Teatre Infantil i Juvenil de les Illes organitzada per Sa Xerxa, per la seva trajectòria de vint anys vertebrant i promovent l’oferta teatral per als més joves des de Vilafranca. El premi reconeix una activitat cívica i de dinamització cultural en un àmbit social o territorial concret.

Premi Miquel dels Sants Oliver

El premi és per a l’Aplec de Rondaies Mallorquines d’En Jordi d’es Racó, editat per Josep A. Grimalt i Jaume Guiscafrè, perquè amb el volum IX culmina el projecte i, continuant amb la publicació de les rondalles, les torna a posar al nostre abast amb un rigorós estudi crític i filològic. El guardó reconeix l’edició d’un treball sobre les Illes durant l’any de la convocatòria.

Premi Bartomeu Rosselló-Pòrcel

La guanyadora és Júlia Colom (Valldemossa, 1997), per excel·lir en la interpretació de músiques de jazz, d’arrel i mediterrània, i per introduir el català i les tonades i cançons de base tradicional en el seu repertori innovador. El premi reconeix una persona o col·lectiu emergent destacat en la creació, investigació o animació cultural.

Premi Aina Moll

Per acabar, en aquesta ocasió la premiada és Confraria Muchal Foundation, per l’organització, d’ençà del 2004, de la “Festa en honor a lo Much de Reig i la Muca” a Sineu. El premi és pensat per a una persona o entitat que, des del voluntariat, promou i difon el prestigi de la llengua catalana i la cultura nacional.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes