Avui a la tarda la policia d’Hong Kong ha disparat gasos lacrimògens per dispersar els milers de manifestants pro-democràcia que han ocupat el districte comercial en una nova jornada de protestes multitudinàries.

Segons mitjans locals, els manifestants, equipats amb cascs i màscares antigàs, han respost amb barricades. Alguns, a més, han atacat una comissaria amb maons i ampolles de pintura. Tenen previstes dues marxes demà i també hi ha convocada una jornada de vaga general dilluns.

Es tracta de la novena setmana de topades entre la policia i els manifestants. Les protestes van començar fa dos mesos per exigir la retirada de la llei d’extradició al territori continental xinès que va impulsar la cap del govern hongkonguès, Carrie Lam. Assolit aquest objectiu, les mobilitzacions han desembocat en un moviment més ampli que demana reformes democràtiques.

La policia d’Hong Kong deté un dels principals activistes independentistes

Aquesta setmana les autoritats han incrementat la repressió, amb la detenció d’activistes destacats del moviment independentista. L’exèrcit xinès va recordar fa pocs dies que està preparat per a intervenir si rep l’ordre. De fet, fa dos dies va difondre un vídeo propagandístic com a advertència.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb