Illes reunions
Fotografia: EFE/ATIENZA

La presidenta del govern de les Illes, Francina Armengol, ha explicat que les restriccions per la covid-19 acordades divendres entre les comunitats autònomes i l’executiu espanyol s’aplicaran des de demà. A més, ha anunciat algunes mesures extres que també es publicaran al Butlletí Oficial de les Illes Balears (BOIB). Una de les mesures que ha anunciat Armengol ha estat l’obligació de fer garbellats amb PCR, en el cas que hi hagi un brot epidèmic, a aquelles poblacions de risc, com a centre sociosanitari, barris o blocs de cases, entre altres.

Què cal fer si tenim símptomes de covid-19 o hem estat en contacte amb un positiu

Armengol ha demanat responsabilitat als ciutadans de les Illes i els ha recordat que la covid-19 encara no té vaccí, de manera que ‘la població és feble davant de contagis’. Amb tot, ha recalcat que la situació actual ‘no té res a veure amb la del març’, quan hi havia l’ordre de confinament domiciliari, ‘sinó que estam en un moment en què la vida social està molt més normalitzada i estem detectant i rastrejant amb una intensitat molt major’.

Vegeu ací les mesures de contenció del coronavirus:

Oci

A més del tancament de les discoteques -ja estava decretat a les Illes-, sales de ball i bars de copes Armengol ha anunciat la prohibició de les anomenades party boats (festes a vaixells) i les festes a piscines diürnes. Es prohibeix la venda de begudes alcohòliques en embarcacions de transport de turistes.

Hostaleria i restauració

Es recorda la necessitat de garantir la distància interpersonal mínima d’1,5 metres en serveis de barres, la distància entre taules i una limitació de 10 persones per taula, amb un horari de tancament a la 1 de la matinada, amb la impossibilitat d’acceptar nous clients a partir de les dotze de la nit.

Centres sociosanitaris o residències

És obligatori que els nous ingressos s’hagin fet una prova PCR com a molt 72 hores abans. Els treballadors també se n’han de fer quan tornin de les vacances o d’un permís.

Es limiten les visites a una per persona i resident, extremant les mesures de prevenció i amb un màxim d’una hora al dia. Es demana que s’escaloni l’afluència per a evitar aglomeracions, però es podran fer excepcions en el cas de pacients que es troben en el procés final de la seva vida.

Es limiten al màxim les sortides dels residents en centres sociosanitaris.

Esdeveniments i activitats multitudinàries

És obligatori fer una avaluació de risc per part de les autoritats sanitàries per a cada esdeveniment o activitat multitudinari, com manifestacions.

Alcohol i tabac

Es prohibeix fumar en la via pública o espais a l’aire lliure quan no es pugui respectar l’espai de dos metres. Aquesta mesura s’estén a qualsevol dispositiu per a fumar.

A més, es manté la prohibició de fer entrompades.

Relacions socials

El govern recomana que les reunions familiars i socials no excedeixin de 10 persones. Ara es limiten a 30 persones en l’exterior i a 15 en llocs tancats.

Esports

Es prohibeixen els entrenaments esportius amb contacte, tant federats com afeccionats. Només es permetran amb una distància interpersonal de 1,5 metres i s’evitarà el contacte físic en tot moment. Els d’equip seran d’un màxim de 30 persones, en pista es limitaran a 20 i els d’esports de contacte a 10 persones.

S’ajorna a l’1 d’octubre el començament de les lligues federades, que estava previst per a l’1 de setembre.

Religió

Es rebaixa del 75% al 50% l’aforament en els centres de culte.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.