Normes contra coronavirus pais valencia fumar

A partir d’avui, dimarts, es comencen a aplicar les noves mesures de salut pública acordades la setmana passada amb el ministre espanyol, Salvador Illa. Són onze mesures, entre les quals hi ha la prohibició de fumar a la via pública si no es pot mantenir la distància física de seguretat i el tancament del lleure nocturn. Tanmateix, cada territori les ha aplicades amb algunes diferències.

Què cal fer si tenim símptomes de covid-19 o hem estat en contacte amb un positiu

A continuació us especifiquem com ha quedat la normativa a cada territori:

Prohibit de fumar als espais públics

Es prohibeix de fumar a la via pública o a l’aire lliure, sempre que no es pugui mantenir la distància de dos metres de seguretat. A més, en el cas del País Valencià la prohibició s’amplia també a les platges.

La nova normativa afecta tant les cigarretes com qualsevol dispositiu d’inhalació de tabac, pipes d’aigua, narguils (catximbes) o estris semblants.

A Andorra ja era prohibit de fumar a la via pública d’ençà de dimecres. En canvi, a Catalunya Nord, de moment, no es preveu d’aplicar aquesta restricció.

Tancament del lleure nocturn

A partir d’avui també és obligat de tancar totes les discoteques, sales de ball i bars de copes al País Valencià. Una mesura que el president Torra ja havia pres a final de juliol, en veient els rebrots que començava a haver-hi a Catalunya, i que a les les Illes s’aplicava de feia temps.

Precisament la setmana passada, la Generalitat Valenciana havia anunciat que a partir d’avui les discoteques i pubs haurien de tancar a la 1.30. Finalment, no podran obrir i romandran tancades fins d’aquí a vint-i-un dia.

A les Illes, Armengol ha ampliat la prohibició a les anomenades party boats (festes a vaixells) i les festes a piscines diürnes. Es prohibeix la venda de begudes alcohòliques en embarcacions de transport de turistes.

Aquesta norma ja fa temps que s’aplica a Catalunya Nord, on les discoteques i els clubs nocturns són tancats fins el primer de setembre. A Andorra els locals nocturns han de tancar a la 1.00.

Deu persones, a tot estirar, als restaurants

Als bars i als restaurants caldrà deixar un metre i mig de distància entre les taules. Una separació que també s’haurà de respectar a les barres. A més, els qui s’asseguin en una mateixa taula hauran de poder mantenir la distància mínima de seguretat.

A cada taula, hi podran seure, a tot estirar, deu persones. Una mesura que la Generalitat de Catalunya ja havia aplicat a Lleida i Barcelona, i que la consellera de Salut, Ana Barceló, havia anunciat per a València. Ara s’aplicarà també a les Illes, a la Franja i a tot el País Valencià i a la resta de Catalunya.

A Catalunya Nord no hi pot haver més de deu persones juntes al carrer, tret que sigui per raons laborals.

La nova normativa també estableix el tancament dels locals a la 1.00 i la impossibilitat d’acceptar clients passada la mitjanit.

Prohibit de consumir alcohol a la via pública

No es pot consumir alcohol a la via pública. El president Torra ja havia prohibit les entrompades i havia establert sancions entre 3.000 i 15.000 euros. La Generalitat Valenciana també ho havia prohibit, però encara no havia anunciat les sancions.

Es podran fer visites a les residències

D’ara endavant, a les residències de les Illes i al País Valencià seran obligatòries les proves PCR a tots els qui hi ingressin, als treballadors que tornin de vacances i als nous treballadors.

Es limitaran les visites a una persona per resident, amb una durada màxima d’una hora cada dia. Es faran excepcions per als qui es troben en una situació greu. Les entrades i sortides de les visites es faran de manera esglaonada durant el dia per evitar que els visitants coincideixin.

Per una altra banda, també es limitaran tant com sigui possible les sortides dels residents a centre sociosanitaris.

El Departament de Salut de Catalunya, que aplicava les mesures més extremes, va presentar la setmana passada un protocol que permetia visites a les residències on no hi hagués casos de covid-19. I ho farà encara que el risc de rebrot del municipi en qüestió sigui alt.

Això sí, per entrar a les residències, en aquells territoris amb un augment del risc de rebrot, els centres hauran de complir requisits tècnics com ara facilitar equips de protecció individual als familiars i disposar d’un espai perquè se’ls puguin col·locar amb seguretat. També hauran de portar un registre diari de les visites; tenir espais que garanteixin la distància i una ventilació adequada; i disposar d’un sistema de gestió de residus.

Els visitants no poden tenir febre ni tos, ni haver estat en contacte amb un malalt diagnosticat de covid-19 o amb símptomes. A més, hauran de deixar escrit que accepten el risc que implica la visita per al familiar. També hauran d’acceptar una única visita d’un familiar per persona i dia. El temps de visita serà de 30 minuts a 45 per dia i hauran de mantenir la distància de seguretat amb els residents i els professionals.

I els grans esdeveniments?

Caldrà fer obligatòriament una avaluació del risc d’esdeveniments i activitats multitudinàries. No es podrà fer cap gran esdeveniment sense l’autorització prèvia de cada govern. Al País Valencià els actes amb més de quatre-centes persones necessitaran autorització.

Es començaran a fer proves en massa

S’impulsaran les proves generals amb PCR en grups específics, tal com es fa de fa setmanes a Catalunya i a les Illes.

Aquestes proves es faran en població de risc i potencialment exposada, com ara treballadors de centres sociosanitaris, població amb transmissió comunitària, col·legis educatius, blocs de pisos afectats i col·lectius vulnerables.

Esports

A les Illes, Armengol també prohibeix els entrenaments esportius amb contacte, tant federats com afeccionats. Només es permetran amb una distància d’1,5 metres entre persones i s’evitarà el contacte físic en tot moment. Els d’equip seran d’un màxim de 30 persones, en pista de 20 i en esports de contacte de 10.

Les lligues federades, que havien de començar el primer de setembre, no començaran fins el primer d’octubre.

Religió

A les Illes també es rebaixa del 75% al 50% la capacitat als centres de culte.

S’evitaran reunions amb més de deu individus

Dins aquestes mesures, també hi entren un seguit de recomanacions. La primera és limitar les reunions socials fora d’aquells amb qui hom conviu habitualment. I una altra, no fer reunions amb més de deu individus.

El fet que no hi pugui haver reunions de més de deu persones deixa de ser una recomanació i passa a ser obligatori a l’àrea metropolitana de Barcelona i al Segrià. Tampoc no se’n poden fer a Catalunya Nord.

A les Illes ara les reunions es limiten a un màxim de 30 persones a l’exterior i a 15 en llocs tancats.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.