No hi haurà democràcia si no hi ha independència

  • «Ara cal que el Parlament de Catalunya ho aprofite i que s’acabe tan aviat com siga possible aquest parèntesi, raonable però ja més que suficient, que el govern va obrir de manera voluntària el 10 d’octubre»

Vicent Partal
20.10.2017 - 22:00
Actualització: 21.10.2017 - 01:50
VilaWeb

Els cops de porra del primer d’octubre i les detencions de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han eixamplat d’una manera extraordinària la base de l’independentisme. Però, sobretot, els cops de porra del primer d’octubre i les detencions de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart han tingut un efecte transcendental per als dies a venir: han posat sobre la taula de manera descarnada el caràcter profundament autoritari, al·lèrgic a la diversitat i al diàleg, antidemocràtic d’arrel i irreformable, de l’estat espanyol.

Avui, aquest mateix estat espanyol farà encara un pas més en aquesta línia amb l’anunci de l’aplicació contra Catalunya de l’article 155 de la seua constitució. Seguesc a l’espera de veure què diran i sobretot de comprovar si tenen la menor idea de com aplicar un article així d’inaplicable. Però en qualsevol cas i amb l’anunci només, crec que ja és evident que aquest camí ha fet més fonda la fossa que separa això que alguns en diuen el ‘bloc constitucionalista’ de la majoria del país. Tant ho ha fet que les esquerdes comencen a ser molt visibles en aquells que han volgut mantenir-se fins ara més o menys equidistants. La decisió suïcida del PSC de sumar-se als dos PP, de convertir-se en un satèl·lit de la dreta, el va trencant per dins encara més, i mira que això ja semblava impossible. I posa en un greu problema Ada Colau i els comuns, que cada dia tenen menys espai de maniobra i menys arguments per a no sumar-se als partidaris de proclamar ja la república catalana.

L’aplicació del 155, amb l’intent colpista que això representa d’ocupar el govern, de manipular la policia i d’assaltar els mitjans de comunicació públics, no solament no solucionarà res sinó que tindrà com a conseqüència segura el creixement de la potència de l’independentisme. Perquè significarà que cresca el perímetre dels qui veuen impossible continuar vivint dins Espanya, en les condicions que aquesta Espanya diguem que ens proposa. Rajoy, educat en la vella escola, sembla convençut que la violència atemoreix la població, però la meua sensació és més aviat la contrària. Estic segur que aquest país lluitarà a favor de la democràcia amb molta més passió encara de la que ha fet servir fins ara per lluitar a favor de la independència. Perquè sempre ha estat així. I perquè comença a ser tan evident que no hi haurà democràcia si no hi ha independència, que simplement ja no hi ha cap alternativa per a poder triar.

Per aquest motiu, sobretot per això, l’error de càlcul de Rajoy i Felipe VI és monumental. Ara cal que el Parlament de Catalunya l’aprofite i que s’acabe tan aviat com siga possible aquest parèntesi, raonable però ja més que suficient, que el govern va obrir de manera voluntària el 10 d’octubre.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
20.10.2017  ·  22:45

Com més va, més clar es veu tot. A l’altra banda només hi ha la intenció de vèncer i humiliar. No semblen capaços de cap mena de raonament. Caigudes les màscares, ensenyen la seua pitjor essència. A aquestes alçades, jo no hi ha cap més possibilitat que eixir el més de pressa possible del seu abast. Semblen ferits de mort, però també per això són molt perillosos. El mite de l’equidistància també ha caigut. Mireu Mónica Oltra, per exemple. Anem-nos-en, president.

jaume vall
jaume vall
20.10.2017  ·  23:26

Avui, de nou, no em cal afegir res. Ras i curt, tota la raó a l’editorial.

Xavier Fabregat
Xavier Fabregat
20.10.2017  ·  23:37

Estic molt preocupat. Algú sap que està passant ? Algú coneix les intencions del President del govern i de Junts pel Si ? A que no ? Doncs això es el que em preocupa.
No n’hi a prou en que guanyi el SI ? No n’hi a prou en que els “rambos” atonyinen a més de mil persones per anar a votar ? No n’hi ha prou en que tinguem a dos persones que no han comés cap delicte a la presó, per defensar unes idees absolutament legítimes i democràtiques ? No n’hi a prou que al major Trapero li estiguin fen passar un calvari premeditat per a la fi posar-lo a la presó ? Encara no n’hi prou amb els gripaus que ens estan fent engolir dia rere dia la maquinària de escampar merda. Encara no n’hi ha prou, President ? No n’hi ha prou d’haver de suportar els vòmits purulents del PPSOE i CIUDADANOS ?:
Encara estem buscant el dia que es passarà a votació al parlament la DI? Cada dia una de nova president ? Que passa que tothom calla ? Sembla que s’han tornat muts. Per que ?
Fa uns dies el senyor Tusk en tenia la culpa del retard, però ja veiem que no. I doncs ?
Hem de continuar carregant-nos de raons ? Poder el tactisme en farà traïdors ? O no és això ?
Volem saber que passa i volem saber-ho ja !

Enric Plaza
Enric Plaza
20.10.2017  ·  23:39

El dia de la independència és l’1 d’Octubre, i serà la diada que celebrarem. Perquè aquell dia es forjà l’esperit que donarà contingut al nou país.

“Perquè som catalans, perquè som lliures”; l’antiga dita s’ha de revalidar i reviure per cada nova generació. Això el poble ja ho ha fet.

Només cal que el govern/parlament DECLARI la independència aviat, abans de ja-sabeu-què

Enric (EPM) Pelegrín
Enric (EPM) Pelegrín
20.10.2017  ·  23:56

No fa tant que jo imaginava el camí cap a la independència com una bifurcació en que el camí que havien seguit fins ara es dividia en dos. Per una banda imaginava un camí semblant al conegut, l’statu quo, per altra banda, un camí nou, amb moltes incògnites, però també amb moltes esperances de superar els mals tràngols del vell camí conegut.
Ara, però, ja no tinc aquesta imatge, sinó una altra que crec que s’aproximarà més al futur que ens espera. Per una banda l’statu quo conegut ja no es tornarà a donar, sinó un escenari de retallada de llibertats i de humiliació (que és el mateix que dir, de falta de dignitat) que el faríem certament dolorós d’empassar. De l’altra banda, encara persisteixen les incògnites del nou camí, però ara crec que les esperances de superar l’escenari d’escarni que ens ofereixen són molt més fortes.

Ramon Perera
Ramon Perera
21.10.2017  ·  00:15

És evident que no hi ha cap possibilitat de diàleg, cap possibilitat de mediació. Encara abans de declarar oficialment l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola, el govern d’aquell país està violentant els drets individuals i col·lectius dels ciutadans catalans, està provocant per poder reprimir, està intentant fer por i intentant debilitar les nostres defenses.
Abans que no pas defensar la democràcia, la independència és una qüestió de legítima defensa.

Maria Rosa Guasch
Maria Rosa Guasch
21.10.2017  ·  00:42

Totalment d’acord Vicent! Us demanem, president, que feu efectiva la declaració d’independència que el poble va demanar i us encoratja a fer-ho ja sense esperar que ens trepitgin

Florenci Maymó
Florenci Maymó
21.10.2017  ·  00:49

Discrepo, Vicent, de la teva afirmació de que la violència no atemoreix la població.

I tant que l’atemoreix!

La por és una emoció absolutament humana, que lluny de ser reprobable o ser utilitzada per avergonyir algú, és una magnifica eina per trobar l’equilibri de les accions a realitzar, atès que permet valorar si els beneficis a obtenir donen sentit al risc a assumir.

És precisament acceptant que tots tenim por, que té major relleu la resposta del poble català.

Si malgrat la por que ens pot produir la violència sense mesura emprada per l’estat espanyol, seguim mostrant la convicció de que hem de construir el nostre propi estat, és una mostra evident de la importància cabdal que té.

Ací coïncideixo amb tú Vicent.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
21.10.2017  ·  00:50

Jo pensava que el president Puigdemont tenia un trumfo quan el dia 10 d’octubre va contradir el mandat del referèndum tal com estava previst en la llei que el parlament va votar. Pensava que algun mandatari europeu faria doblegar el govern espanyol per asseure’s i negociar amb el govern català a canvi de no declarar la independència de forma explícita. Ara ja sabem que això no ha estat així, ara sabem que la Unió Europea fa costat al govern espanyol, ara sabem que la UE i els estat europeus donen carta blanca a Rajoy perquè apliqui el 155, ara sabem que Europa es gira d’esquena davant de la violència de l’estat espanyol. Què més sabem?: sabem que l’estat espanyol aplicarà sense embuts altre cop la violència en totes les versions que li calgui, sabem que el món dels comuns no seran mai al nostre costat, sabem que finalment el parlament català declararà la independència de Catalunya … però, no sabem si serem capaços de controlar el territori, la justícia i la hisenda. De què serveix declarar-nos independents avui i demà estar empresonats?. Desenganyem-nos, això no serà fàcil ni barat.
Trobo a faltar molt, moltíssim una declaració del president Puigdemont que il·lumini aquesta foscor insuportable que estem patint des del dia 10.

Roger Civera
Roger Civera
21.10.2017  ·  00:54

Vicent, sempre has comentat que una de les claus és i serà el control del territori… posem que comencen aplicant el 155 intervenint:
– la TV3: des de Madrid se les diuen i se les creuen ells sols… que faran? Canviar a tots els periodistes? Crear una graella totalment nova??? Imposar-li un discurs als periodistes??? Vinga va, això no funciona, grinyola per tot arreu. Molts coneixeu el que va passar els últims dies d’emissió de Canal 9, la revolta dels periodistes és una de les coses més probables que poden passar… i ja vàrem veure que això solament es para tallant l’emissió, que ja seria un atemptat increïble.
– l’educació: seguint amb el mateix raonament del punt anterior, això ja és impossible, seria el seu Vietnam. La guerra de guerrilles estaria servida, a més de la dubtosa efectivitat de la mesura…
– els mossos: aquesta si que és la clau, ací és on tinc els meus dubtes, però segur que tenim més opcions, que també estiguen del nostre costat, si la justícia els continua buscant les cusquerelles no tindran més opcions… i llavors GAME OVER

Tic, tac, tic, tac…

Josep Salart
Josep Salart
21.10.2017  ·  00:55

Si us plau sí, que s’acabi el paréntesi i que comenci ja un nou estat independent.

D’aquesta manera, amb un nou estat, deixarem de ser independentistes d’una vegada i en el meu cas, després de seixanta anys de ser-ho, i continuarem essent encara més demócrates, lliutarem durant un temps més del que ens pensavem que ressistiriem i per fi caminarem, d’aqui un temps, com la gent normal.

Quin pes tant gran i quina vergonya que em considerin espanyol.

Ara be, qui encara li quedin lliris a casa seva, que els deixi mustius. Ens haurem d’encarar i de quina manera a negociar amb aquest estat criminal i repressor.

Tenen dos persones que els han tret la llibertat, també penso amb bascos en condicions similars, quan la llibertat es el tresor més gran.

I sempre penso amb el deute dels espanyols. A cercar totes les vies legals per que se’l confitin, ens reclamin la part que toqui de jonolls i sinó que el BCE els faci més préstecs per pagar els prèstecs. PROU!!!!
Aquest sofriment no pot passar de la propera setmana.
I no entenc perque estem parlant nosaltres mateixos de 155s i d’eleccions. Que ens hem begut l’enteniment?
Hauriem d’estar parlant continuament de llibertat, llibertat i llibertat.
M’estic ofegant i a l’horitzó només veig el President Puigdemont i quatre més.

Josep Albà
Josep Albà
21.10.2017  ·  00:55

Lluitar? Tornem a sortir a que ens rebentin a cops de porra? I després què, ho tornarem a suspendre? Suplicarem diàlèg per milmil·lionèssima vegada? Invocarem més absurdes mediacions impossibles? Farem processons d’espelmetes per la Diagonal?

Si els nostres polítics s’han -perdoneu- cagat a les calces, que ho diguin ja d’una vegada. I sinó, que actuïn en conseqüència.

Mentre no ho facin, al sofà de casa s’està molt còmode.

Li Fontrodona
Li Fontrodona
21.10.2017  ·  00:56

Vicent (i tot l’equip de VilaWeb),
Podíeu, si us plau, escriure un editorial o un article que expliqui a la gent no gaire o gens informada d’aquest país el perquè de la frenada del 10-10, de les misterioses pressions al president i al govern, de la gatada incomprensible de deixar els Jordis en mans del feixisme, de la manca, tan enutjosa, d’explicacions pel retard de tota mena de reacció plausible a les agressions i humiliacions?
Segons ens dieu vós, la base de l’independentisme s’ha “eixamplat de manera extraordinària”… N’esteu cert? Jo no ho crec pas! més aviat crec que s’ha eixamplat molt la base del desencís, el “passo de tot” i el “demà m’afaitareu”…
Si no confies en els teus líders, aniràs a la teva i miraràs de viure ta vida sense ficar-te en gaire més històries que ja comencen a semblar trucs de mals jugadors.
I damunt, encara que l’independentisme s’hagués eixamplat fins el 100% de la població, ¿de què diantre ens serviria si no hi ha ningú al capdamunt que gosi exercir-lo?
Avui serà la quarta nit que dos homes de bé dormen a la presó, i, fins un cert punt, jo també hi dormo, perquè encara no entenc per què ho hem permés! Que algú ens ho expliqui, no?

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
21.10.2017  ·  00:58

Els partits del 78 van en sentit contrari al de fa quaranta anys, beneïts per l’hereu de l’hereu. La qüestió ja no és la independència a Catalunya sinó la democràcia a Espanya. I l’Europa dels mercaders fent la puta i la ramoneta.
Caldrà veure què diu l’opinió pública dels seus països al pas següent que ve. Catalunya pot ser el revulsiu per revitalitzar-la o el rapte d’Europa el farà el toro d’Osborne que porta el feixisme en lloc de la gallina imperial.
Llibertat pels Jordis!

Josep Jallé
Josep Jallé
21.10.2017  ·  01:00

Elemental, benvolgut director, amigues i amics d’aquest focus d’intercanvis. Si no hi ha, formalment i fàctica declaració d’independència no hi haurà avanç cap una altra “pantalla”. Som en aquesta dicotomia de si definir o si dialogar. Dialogar, amb qui?. Amb un Estat, del Malestar, membre de l’Amuntegament d’Estats d’Europa?. Si us plau, deixem-nos de sostenir una vena voluntària als ulls i anem de dret cap a dir al món: vols tractar amb mi directament?. Si o no?. Els altres subterfugis son per anar fent temps cap al anorreament de la nostra llibertat de decidir amb qui compartir o amb qui dissentir. Sense el respecte a la llibertat dels pobles no hi ha vida.

Lluís Paloma
Lluís Paloma
21.10.2017  ·  01:00

En el fons, Mariano Rajoy sap que ja és un cadàver polític, el problema és que es pensa que això és “Los cazafantasmas” i que després de la mort hi ha… fantasmes, vaja. En tot cas, qualsevol moment és bo per a marcar-nos una república, no creieu?

Montse Millan
Montse Millan
21.10.2017  ·  01:07

Qui més qui menys, de bon grat o empassant-s’ho amb penes i treballs, vam acceptar, o tolerar, deixar la República a la nevera. Ara, abans que sen’s congeli i se’ns faci malbé, l’hem de revifar i donar-li forma. Si és avui, millor que demà. Ja hem tingut paciència i demanat diàleg. No abaixem el cap.

Ramon Baiges
Ramon Baiges
21.10.2017  ·  01:48

Alguns es sorprenen de que el PSOE faci pinya amb Ciutadans i PP a l’hora de consensuar el 155.
Hi ha com a mínim tres motius estratègics que obliguen al Pedro Sánchez a actuar així:
· El posicionament dels elefants vells (Felipe González, Guerra…) i el marcatge dels barons de les noves generacions (Susana Díaz…)
· La convicció que el partit no pot tornar a guanyar eleccion s a Espanya amb la ‘taca’ de no haver respaldat al Rajoy en els hores crítiques, i
· La necessitat de desmarcar-se de Podemos

El PP ho té molt més fàcil: si Catalunya s’independitza podra presumir d’haver fer-ho tot, i per l’altra banda, sense la Comunitat on menuys escons obtenia, té una majoria assegurada per bion rato.

Gerard Salvatella
Gerard Salvatella
21.10.2017  ·  01:49

Doncs si, ja cal que el govern l’aprofiti, aquesta oportunitat. Entre
moltes raons, perquè serà la última. I si no ho fa condemnarà
l´independentisme i, de passada, tot el poble català, a un període molt
fosc. Des del galliner les maniobres del govern es viuen ara mateix amb
molts dubtes. Les declaracions amb contingut tant de JxS com de la CUP
són escasses, i els actes de protesta molt tebis. Estan preparats per
afrontar l’embestida de l’Estat? És tothom conscient que la revolució
dels somriures ha de passar a millor vida? Esperem que els gags del
Polònia no siguin un fidel reflex de la realitat i que el govern tingui
algun pla d’acció. Agafin la falç perquè ha arribat el moment de segar
cadenes.

Antoni Malet
Antoni Malet
21.10.2017  ·  01:50

No podria estar més d’acord amb el vostre anàlisi.
Personalment crec el govern i els grups parlamentaris que l’hi donen suport estan totalment compromesos a aconseguir la independència i arribats a aquest punt el fet que ens en sortim dependrà sobretot de nosaltres, de cadascun de nosaltres, de la nostra capacitat de mantenir-nos units i això és el que em fa patir una mica.
M’ha neguitejat comprovar que la caixa de solidaritat per fer front a les represàlies de l’estat no s’ha omplert, en part perquè molta gent no s’ha assabentat de la seva existència, però també per la desídia de molts d’altres. Malauradament això és un missatge que reben els nostres líders, de que potser no estan tan recolzats com haurien d’estar i aquest missatge també el llegeixen els nostres adversaris.
Així mateix darrerament veig un cert desànim en part de les persones que tinc al voltant, és com si de cop i volta haguessin descobert que això no és bufar i fer ampolles.
Tot i aquests petits dubtes sóc molt optimista. Estic convençut que ens mantindrem ferms i ens en sortirem.

JESUS CASTELLS
JESUS CASTELLS
21.10.2017  ·  02:06

Cal tenir en comte el període de dos mesos donat pel diàleg, tothom sabem que Madrid no vol dialogar, però si Puigdemont ha acceptat aquest període de dos mesos es perquè es millor donar aquest periode que no fer la declaració el dia que tocava, davant 1000 mitjans de comunicació internacionals. Mireu el discurs de Rajoy i gobierno del PP, de dijous al matí i mireu el que farà demà desprès del consell de ministres, valoreu la impetuositat la profunditat la ràbia en que ens tenia acostumats Rajoy, respecte al discurs que farà demà si parla ell o el missatge que trametrà algún representant del gobierno. Si aquest missatge es descarnat encès i bel·ligerant o be es un missatge prudent mesurat.
En el primer cas no puc dir quant i com hem de formalitzar la declaració d’independencia, però tot indicaria que quant abans millor.
En el segon cas seria un missatge imposat per tercers i si l’Estat Español, reconeix que no es independent ja no hem de tenir-li la por que es te als feixistes doncs ja no es aquest estat el que parla, no és l’estat que ens ha dut fins aquí ,
Llavors hem de pensar e intentar deduir on ens portarà qui domina l’estat español, que possiblement intentin endosar-nos una millora autonòmica, un referèndum acordat etc.

El Vicenç va dir fa uns dies tenim d’esperar el divendres, jo hi afegiria 24 hores mes. Ara cada minut que passa diu molt, recordeu que dijous a les 10,30 hores van emetre un comunicat d’aplicacio del 155 sense llegir-se la resposta del PRESIDENT, però avui aquesta tarda el tó ja ha canviat …….. veurem, la guerra es dura, la paciencia també, pero hi ha moments que aguantar es vencer, encara que no ho sembli.

Lluís Dalmau
Lluís Dalmau
21.10.2017  ·  02:19

En resposta a Antoni Malet i el poc èxit que ha tingut la Caixa de Resistència, jo vull dir que trobo normal que sigui així. Hi ha molt poca gent disposada a posar els seus diners per a pagar multes a l’Estat Espanyol. Jo difícilment ho faré. I mira que als catalans no ens cal pas demostrar que som un poble molt solidari, ja ho hem fet un milió de cops.

Ara bé, si es declara ja formalment la independència i els primers mesos cal fer una caixa de solidaritat per a pagar els pensionistes, per a pagar els mestres o per a mantenir els hospitals funcionant, jo seré el primer en aportar-hi.

No tenim ganes de continuar rebent cops, tenim ganes de passar pantalla.

Dit això, dóna gust llegir no només els editorials de Vilaweb sinó també els comentaris que s’hi fan. Són tots d’un gran nivell i contrasten molt amb els abocadors de merda en que s’han convertit, en gran mesura, els fòrums i comentaris dels “lectors” de la majoria dels mitjans.

Antoni Gordó
Antoni Gordó
21.10.2017  ·  06:50

Ben cert.

Ara toca fer la D.I. i des del Parlament i SOBRETOT COMENÇAR A ACTUAR COM UN ESTAT SOBIRÀ

Cal posar en marxa els nostres propis Jutjats, policia i recaptació d’impostos i de fer fora a les forces d’ocupació

Ens agafa be, doncs tenim un poble cohesionat, determinat i amb gran confiança en sí mateix.

Endavant Govern. Teniu el poble darrera!!!

Antoni Gordó
Antoni Gordó
21.10.2017  ·  06:51

Ara toca fer la D.I. i des del Parlament i SOBRETOT COMENÇAR A ACTUAR COM UN ESTAT SOBIRÀ

Cal posar en marxa els nostres propis Jutjats, policia i recaptació d’impostos i de fer fora a les forces d’ocupació

Ens agafa be, doncs tenim un poble cohesionat, determinat i amb gran confiança en sí mateix.

Endavant Govern. Teniu el poble darrera!!!

jordi Rovira
jordi Rovira
21.10.2017  ·  07:00

Sempre he sentit dir que per la boca mor el peix. I Catalunya al salsafi sembla una menja que posa a més d’un. “A por ellos”. Ja ve la part final. Crec que en Partal ho diu molt clar. Avui veurem si el govern espanyol sap fer cas al desig internacional de solució constitucional; o es deixa endur per la salivera impròpia de dictadors històrics d’una pàtria que només l’aguanta l’estat. Tots tenim punts forts i punts dèbils. Això molt bé ho recorda cada Nadal el nostrat “caganer” del pessebre.

Victor Serra
Victor Serra
21.10.2017  ·  07:07

D’acord. Però ens hem de preparar per a un conflicte llarg. Ells responen amb el 155, nosaltres haurem de fer la DI. Però què passa si l’escenari següent és que no la podem aplicar i ens convonquen eleccions ? Molta gent dirà que no hi hem de participar com a reacció visceral. Aleshores pobablement ja haurem perdut per molt de temps. Els abstencionistes són com els manifestants. Tenen una força molt limitada, i a això és al que ens volen reduïr. Però si anéssim a totes, a guanyar-les per un marge aclaparador, hauriem aconseguit davant tothom la legitimitat que ara ens neguen i podriem repetir una DI amb garanties.

MAGDA GIFRE
MAGDA GIFRE
21.10.2017  ·  07:19

No entenc que hi hagi gent que digui “o ara o mai” o que digui que aquesta és la darrera oportunitat. Recordeu que ells han de guanyar sempre i nosaltres només una vegada. Declarar la independència ja s’ha fet abans. Ara es tracta d’aconseguir que es faci efectiva.
En quant a Europa, estic convençuda que ja han intentat, de portes endins, que hi hagi diàleg i es deuen haver trobat amb el NO de sempre.
D’altre banda, Europa va “de farol”. Suposadament, la Europa occidental, la de la U.E. és la quintaessència de la democràcia, del respecte als drets humans; algunes coses mai podrien passar, diuen, perquè aquesta Europa és al·lèrgica a les injustícies. Que Espanya és democràtica, que la policia és professional, prudent i mesurada i que el “gobierno ” te el monopoli de la raó, es considera una presumpció que no admet prova en contra, com un dogma de fe. Es neguen a considerar que el franquisme encara sigui viu i que el PP, un partit que forma part del Partit Popular Europeu, és ple d’individus gens demòcrates, hereus de l’antic règim.
Han acceptat els estats bàltics i els balcànics sense massa problema perquè eren de fora i fora de la Unió hi podia haver estats no democràtics. Acceptar Catalunya seria reconèixer que a la Europa occidental, dins de la UE, també.
És la posició de l’estruç que amaga el cap sota l’ala, la ficció de que allò que no es veu (perquè no es vol veure), no existeix. Així que no és tant que es decantin per Rajoy, és que amaguen les vergonyes del seu suposat món ideal que només existeix en la ficció.
En aquest context, hem de deixar de mirar la U. E. i buscar les complicitats en altres llocs. las d’Europa vindran més endavant i tant de bo ens faci fora de la UE, perquè, com estan veient els britànics, marxar-ne penalitza i ens convé més no ser-hi. De vegades oblidem que Europa és una part molt petita del món i que fora també hi ha vida, encara que sigui una mica més dificil al principi.

Miquel Gilibert
Miquel Gilibert
21.10.2017  ·  07:25

Al llarg dels darrers anys l’independentisme ha viscut pujades d’adrenalina enormes, seguides de períodes de refredament molts cops inexplicables. És el cas de l’any entre el 9N i les eleccions plebiscitàries, entre les eleccions i la formació de govern, o fins i tot l’any i mig sencer fins el referèndum. El darrer cas és el de la decepció per la no proclamació de la no independència el 10O, que encara algú hauria d’explicar (de debò tal i com estaven anant les coses algú va convèncer al MHP que el Gobierno s’avindria a negociar res que no fos una rendició ?)

Això ha tingut dos efectes: desmobilitzar cada cop la gent, que després ha calgut remobilitzar i, per suposat, donar més temps (de fet temps gairebé il·limitat) a l’estat espanyol per anar preparant i greixant els seus engranatges.

Per tant, contràriament a la vostra opinió n’estic segur que saben perfectament- des de fa mesos- com volen aplicar el 155 i que, si els deixem, seran eficaços i s’asseguraran de desmuntar TV3, l’escola catalana, els mossos i qualsevol bri d’autonomia en un temps rècord. La reforma constitucional que proposa el PSOE es farà, però per limitar l’autonomia i impedir mai més cap mena de possible vel·leïtat sobiranista.

A més, contràriament al que molta gent diu, sí que s’atreviran a il·legalitzar ERC, PDECat i la CUP. Totalment o els seus programes quan vagin a eleccions. I, no cal dir-ho, Òmnium i l’ANC. No en tinc el més mínim dubte.

La seva justícia perseguirà fins els càrrecs intermedis dels partits, si cal inhabilitant, arruïnant, fent perdre la feina o posant a la garjola 2000 o 3000 persones. No els tremolarà la mà ni un mil·límetre. Espanya no guanya per menys de 10 a 0. No cal dir que se saltaran les seves lleis per fer-ho, si escau. Perquè ho controlen tot i perquè saben que ni a Europa ni a la resta de l’estat ningú no mourà un dit, més enllà de les protestes amb al boca petita de Podemos i el PNB, o algun altre. De fet, a Catalunya la prohibició del sobiranisme llançarà molta gent en mans de CSQEP/ECP/BEC, mostrant que l’ambigüitat calculada d’Ada Colau, Coscubielas, etc, treballant pel sistema, al final, els dóna rèdits.

Tot això pot passar tranquil·lament perquè és el que ha succeït històricament, i Espanya no ha canviat un bri en 300 anys. El 1715 ja es va publicar a Londres “The deplorable story of the Catalans”, un opuscle criticant la postura d’Anglaterra amb els defensors del 1714 que és l’equivalent a les portades del NYT. Més enllà d’un parell de declaracions de solidaritat al parlament britànic, no va passar res de res. Ens podem esperar el mateix ara. Repasseu què passava amb Catalunya el segle XIX, per exemple, o els anys de la Mancomunitat, o la II República. Sembla que estiguem vivint un calc d’aquells temps.

Hem d’admetre d’una vegada que els catalans només ens tenim a nosaltres mateixos. La nostra única possibilitat és tirar pel dret, declarar la independència i organitzar la resistència civil pacífica que els faci molt difícil poder governar-nos si ho intenten, que els porti problemes, si cal a nivell europeu, i que els obligui, finalment, a negociar. Serà un procés llarg que hem d’encarar amb moral guanyadora i pacíficament i en el qual ells sense cap mena de dubte ells usaran la violència cada cop que els vingui de gust. Si fem el pas, tot ha d’estar preparat i coordinat, perquè els dies/mesos/anys que vindran seran molt bèsties.

pep gaya
pep gaya
21.10.2017  ·  07:57

“Todos a una como en Fuenteovejuna”, per una cruïlla tan important fins hi tot em permeto la llicència d’emprar una famosa frase castellana. Com n’estava de freturós del 155 que inclús ho vaig celebrar amb una extracció que em va permetre d’invertir en un petit viatge de celebració. després de la manifestació pels Jordis. Ja tenim el desllorigador per la declaració d’independència i que se n’enteri el món, més enllà d’aquesta Europa dels interessos mesquins. que als catalans ja no ens satisfan les engrunes, VOLEM EL PA SENCER, volem la República catalana.

Albert Miret
Albert Miret
21.10.2017  ·  08:07

Ahir vaig patir un atac de vergonya aliena al veure com el rei de cal veí premiava la traïció dels “capos mafia” europeus amb un premi de la reina de no sé què ni ho vull saber. Com és possible tenir tanta cara dura per part d’uns per comprar declaracions directament contraries al poble i d’altres per a acceptar-ho. No es moren de vergonya d’anar a cobrar el “sobret” amb la boca encara calenta de tanta traïció?
En un altre ordre de coses, penso que l’endarreriment de la declaració oficial d’independència ja comença a tufejar. Ningú explica el perquè de tanta dilació, ni si s’acabarà fent o no, ni com s’enfrontarà la nova envestida de la bèstia, ni què s’espera que fem el poble. Simplement i de cop i volta: un silenci sepulcral, i això em sembla molt injust tan per part del govern com dels partits que el sostenen. Cal recordar que el referèndum es va fer molt ben dirigit per els nostres governants, però també que qui el va fer i qui hi posava l’esquena per rebre els cops de porra era el poble, i aquest noble comportament crec que es mereix quelcom més que un silenci que pel que es veu no serveix per res més que per a refredar l’ambient mentre ens plou diàriament un ruixat d’amenaces de caire ja clarament de guerra per part de l’enemic perpetu. Per favor, no ho allargueu més, perquè la tensió s’està fent ja insuportable.

FRANCESC RIERA
FRANCESC RIERA
21.10.2017  ·  08:17

Evidentment, i ben clar, s’ha de proclamar la república. Vist el què hi ha, un PP embrutat fins a les orelles de corrupció i que ni ha demanat perdó, ni ha fet net. Uns Cidadanos que son l’extrema dreta, un PSOE que va ser el primer partit corrupte de la història democràtica -si es que es pot dir democràtica- d’Espanya. Un rei, que el seu pare també va ser un corrupte, i que al palau de la Moncloa es feien negocis per lucrar-se, el seu besavi també el varen haver de treure per aprofitar-se del càrreg.
Per tot això, com més aviat millor, cal proclamar la independència. I no ens ha de fer por que Europa, o els estats europeus no ens recolzin, ni que Bancaixa o el Sabadell traslladin les seves seus socials fora Catalunya, o que altres empreses també les traslladin.
Que no ens fan cas? Doncs, tanquem fronteres, i facem pagar arancels per transitar pel territori, aviat si que ens faran cas. I també, fer pagar uns bons impostos a aquestes empreses que tenen les seves seus socials fora del territori català.
Au idò, avui mateix cal proclamar la república catalana.

vicenta serra
vicenta serra
21.10.2017  ·  08:17

A mi també se’m fa llarg esperar aquesta DI.

Lluis Cabot
Lluis Cabot
21.10.2017  ·  09:39

El Govern d’Espanya amb la complicitat de la resta dels unionistes, ha actuat com ha volgut, trepitjant els DRETS bàsics que tot ciutadà té. Això és així i una imatge val més que mil paraules hi ha més la Justícia espanyola jutja, multa i fica a la presó a persones que el seu DELICTE és defensar (sempre pacíficament) la DEMOCRÀCIA, la LLIBERTAT i els DRETS de les persones siguin físiques o jurídiques. La resposta a això és; la denúncia internacional per la violència exercida per les forces d’ocupació el dia 1-O, les tímides declaracions a favor de DIÀLEG i la MEDIACIÓ i RES MÉS. De moment CAP estat ha dit. ACCEPTAREM la INDEPENDÈNCIA de Catalunya i la RECONEIXEREM. Avui TOT el suport Europeu l’ha rebut el Govern espanyol. Guanyarem la guerra i al final serem LLIURES? Hem de canviar d’estratègia i enfocar-la a mig termini? Com ens afectarà el 155, ens farà més forts o ens debilitarà? Fins a la data només hem guanyat una batalla la del dia 1-O; però no oblidem que això els ha enfurismat més i les seves respostes estan sent molt contundents. Quina és la realitat actual? Ho sento; però són preguntes que em faig i no tinc les respostes.

Víctor Gonçal
Víctor Gonçal
21.10.2017  ·  09:39

Miquel Gilibert, gràcies. Per fi algú que no s’enganya. És clar que no tindran cap problema en definir i aplicar el 155 com vulguin. Són l’estat i ara controlen fins i tot l’oposició. Ja han dit que substituiran tot el govern en ple. El PP vol eleccions en un termini de sis mesos a un any per tenir temps de controlar i modificar a fons les institucions (bàsicament posar lleials en els càrrecs alts i intermitjos de l’administració). Ja estan reforçant ports i aeroport per controlar el territori.
Fins i tot una vaga general no és fàcil d’aplicar, perquè amb el control de les institucions l’estat pot decidir il·legalitzar-la i amenaçar amb acomiadaments o sancions greus als funcionaris que la segueixin.
S’ha perdut un temps essencial, no important, essencial! Un temps per agafar el control de les institucions i del territori i per organitzar-ne la defensa. Un temps que hem regalat a l’estat per construir el relat contra l’escola, mitjans i institucions que justifiqui el seu cop d’estat, per pactar amb la resta de partits neofranquistes, per forçar empreses a marxar, per empresonar líders, per atacar els mossos i els seus comandaments i preparar-se per fer-se amb el seu control, per continuar fent declarar mitjans, batlles i denunciar víctimes del l’u d’octubre, per reforçar-se amb declaracions internacionals de la UE… Ells n’han fet molta de feina aquests dies, mentre aquí només s’han redactat un parell de respostes que només servien per donar-los encara més temps. Hem paralitzat el Parlament, que és com perdre la veu. Hem acatat. Hem regalat la iniciativa. Hem enviat missatges contradictoris des de diferents membres del govern. Hem esperat mediacions impossibles. Hem enviat absurdes icones d’escacs de qui ni tant sols s’ha atrevit a declarar l’inici del joc.
No som conscients de fins a quin punt hem perdut qualsevol avantatge en les tres setmanes que hem deixat passar des del referèndum. El despropòsit és tan gran que ara ja ni estranyaria que el govern convoqués eleccions. Tan gran que fins i tot els més infraventilats hauran d’admetre la realitat ben aviat. La gent ha fet i està disposada a fer l’impossible, però finalment s’està estavellant contra la inoperància i indecisió d’un govern que no ha respost a allò a què es va comprometre. Que ha deixat tot el país amb el cul a l’aire. Aquest poble es mereixia més.

Antoni Oller
Antoni Oller
21.10.2017  ·  09:53

Ahir, una persona originària d’Astúries, però ja fa anys catalana d’adopció, em va comentar, molt amigablement, que en els temps dels quals ella té memòria pròpia (no pas massa), els catalans no hem conegut gaire què eren els cops de porra en una manifestació, i que en canvi a Astúries, amb les vagues de la mineria i de les drassanes, sí. Em va comentar el que ella mateixa va viure en una manifestació d’estudiants: la guàrdia vil en va detenir uns quants-molts, va demanar els DNI’s, i al cap d’una estona detinguts, va deixar anar a tots els asturians i es va quedar detinguts els que tenien noms bascos i/o residència al País Basc, així, sense més. Infantil innocència meva, vaig quedar sorprès i indignat. La que ens espera si no marxem aviat. Com diu més d’un comentari: President, per favor, no aguantarem gaire més en aquesta foscor absoluta, no cal que ens obrin finestres, però una escletxeta…, please!. Per cert, la persona que esmento anava convençuda a votar en blanc l’1-O, i amb les notícies de la repressió, que ja arribaven a la cua, i quan ja havia agafat la papereta i era a dos metres de l’urna, es va treure el boli i va fer la creueta al SI. Han passat 20 dies ( … President, p.f.) i encara no ha canviat d’opinió, ni crec que ho torni a fer; em confessa que sap que son uns quants que han fet el mateix. Chapeau.

Jaume Sastre
Jaume Sastre
21.10.2017  ·  10:00

PASSA D’HORA QUE LA SOCIETAT CIVIL, AUTÈNTICA ÀNIMA I MOTOR DE L’INDEPENDENTISME, RECUPERI LA INICIATIVA

Avui cal tancar files.Tothom a la manifestació, no pels polítics, sinó pels dos Jordis a qui no podem deixar tirats als peus dels cavalls

Agustí Alcoberro: “Ara toca proclamar República per poder-nos defensar”

L’error de Carles Puigdemont i d’Oriol Junqueras va ser fugir del guió previst a la Llei de Transitorietat (Article 144), no complir la paraula donada i signada, no proclamar la independència d’una manera solemne i formal pocs dies després del referèndum d’autodeterminació i deixar-se enredar, com va dir Julian Assange, com dos “adolescents il.lusos” per dirigents europeus venals i sense escrúpols com Tusk. Ara tot s’ha complicat. Espanya ha pres la iniciativa mentre JuntsxSí i la CUP sembla que han desaparegut del mapa i a qui toca estirar el carro, una vegada més, és a la societat civil, autèntica ànima i motor del procés.

Diguem-ho clar, si s’ha arribat allà on s’ha arribat ha estat gràcies a la societat civil organitzada d’una manera transversal a través de l’ANC i Òmnium. I si durant els últims anys, el procés ha estat a punt de naufragar, ha estat sempre per culpa dels polítics, dels seus dubtes metafísics, del seu partidisme, per les seves pors, dilacions, rivalitats, gelosies, interessos personals… La prova d’això que dic és que avui tan sols hi ha dos detinguts a les presons d’Espanya: Jordi Cuixart i Jordi Sànchez. Per descomptat, això no és casual. Madrid ja sap on ha de pegar per intentar fer mal. No han detingut, de moment, cap dirigent d’un partit polític, ni el president ni cap conseller del govern, sinó els presidents d’Òmnium i de l’ANC que van donar una lliçó d’anticipació gravant missatges abans de ser enviats a la presó amb la qual cosa van bé demostrar que no són uns “adolescents il.lusos” i que van veure venir els moviments de l’enemic.

En la situació actual, sens dubte complicada, a la qual ens han abocat els polítics, pens que és imprescindible que l’ANC i Òmnium prenguin de bell nou la iniciativa, que facin sentir ben fort la seva veu i que enviïn a porgar fum polítics frívols, cagadubtes, intrigants, irresponsables i pusil·lànimes com SantI Vila que no saben fer altra cosa més que emmerdar.

https://www.vilaweb.cat/noticies/agusti-alcoberro-ara-toca-proclamar-la-republica-sobretot-per-a-poder-nos-defensar/

Llorenç Marquès
Llorenç Marquès
21.10.2017  ·  10:08

Tothom esta neguitós, nerviós, desorientat,….total silenci al govern i a la CUP, mentre veiem com avança la maquinaria de l’Estat per aixafar-nos, per destruir-nos, per humiliar-nos, davant la passivitat del mon, no obstant si hi ha silenci total, no crec pas que sigui per covardia, els altres fan molt soroll, moltes declaracions d’amenaça, tenen ja implementat el 155 des de el 2016 segons dos magistrats del TC, i van rematant la seva feina de destruir tot rastre de quelcom català, per repoblar Catalunya amb el seus, llavors hauran acabat la conquesta de Catalunya, que tant difícil sempre han tingut, perquè som una soca amb unes arrels tant fondes, i d’una fusta tant especial, que per molt que ens tallin, sempre tornem a brotar i cada vegada amb més força i amb més brots. Crec no obstant, i no em cansaré de dir-ho, que tenim d’estar preparats mentalment, no només per fer manis i rebre garrotades, si no per defensar la governabilitat del nostre territori, no podem esperar que ens ho facin altres, tenim d’estar a punt i organitzats, perquè ja veurem que passa amb els mossos quant es declari la proclamació de la República Catalana, -si es que hi som a temps- , tot està en las nostres mans, en la de totes i tots sense excuses, per altre banda jo voldria demanar als que no volen cap força disuassória i tot ho basen en el pacifisme, que fosen coherents, i que es posin a primera linia de on hi hagin garrotades, que facin d’escuts ja que no volen altre mena de defensa, que tots els nous estats tenien d’antuvi, doncs es molt injust, que per no voler formar un cos de voluntàries i voluntaris civils, com a reforç del mossos, -espero i desitjo que tots fidels al nostre govern- o als que ens quedin, en el moment èpic, ens trobem desvalguts i ens vagin caçant com a gallinetes de la forma més absurda i vergonyosa, on tenim l’orgull, la dignitat i el coratge de ser catalans?..ser pacifistes no està renyit, amb estar organitzats per a no deixar que empresonin o torturin els teus, es pot ser pacifista i no ser covard, però normalment tots els covards diuen ser pacifistes, i mai estan a primera linia de xoc, per tant potser que comencem a canviar el xip, i comencem a ser pacifistes bastant emprenyats, i decidits a defensar lo nostre, no només amb el pacifisme, si no amb lo que calgui, abans que ens tallin a totes i tots els caps…a ells no els hi tremola el pols,..perquè a nosaltres si?..així portem més de 300 anys,..quants més companys..quants més?….”No hi ha victòria, sense sacrifici”…..SOM-HI !!!!!

Antoni Oller
Antoni Oller
21.10.2017  ·  10:31

El volum ingent i el to dels comentaris mostra un ampli escenari, segurament absolutament majoritari en la base independentista, de neguit, d’indignació i d’urgència, si bé no arriba encara a la desconfiança amb el Govern. Vull pensar que el Govern això ho sap, que d’indicadors sociològics els en sobren, i per tant espero (i encara hi confio) que hi hagi raons poderosíssimes per mantenir aquesta insuportable foscor, només cal prestar atenció al conjuntural silenci monacal de la CUP (en ERC aquest silenci ja no és conjuntural sinó estructural…). Per cert, Lluís Dalmau, totalment d’acord amb el teu comentari respecte a la caixa de resistència; de moment ni un duro més; després de la DI, el que calgui!, seré generós com ho he estat sempre.

Dolors Tenas
Dolors Tenas
21.10.2017  ·  12:21

Llegint els comentaris arribo a una conclussió. Que molts es pensen que això de la Independència és arribar i moldre. No senyors, tots, o pel que es veu una part sabiem que no seria fàcil, ens ho han explicat manta vegades. Qui s’està desinflant? Els indecisos, els que creien que no arribariem a votar. Els cagadubtes, els que sempre han trobat peròs en comptes d’il.lusió. Els qui s’ho miren des del balcó i tanquen les finestres quan veuen passar la guàrdia civil. Aquests es desinflen, perquè en realitat mai s’ho han cregut.

Estem on estem no pas per casualitat, no existeix la casualitat sinó el causa-efecte. Mai s’havia arribat tant lluny. Tenim una Independència signada, i que entre dilluns i dimarts es proclamarà. Si us plau, llegiu, informeu-vos, cerqueu fonts contrastades, apreneu a ‘llegir entre línies’ , no sabeu la de missatges que hi trobareu!

Els Jordis saben que no estan sols i que amb el seu empresonament el món ha vist l’Espanya real. Ells ho sabien i van prendre la decisió d’anar a Madrid sabent tots els panorames, de fet ja portaven la maleta feta. Estem treballant perquè els deixin anar, estem fent el que ens diuen les organitzacions, per tant, menys compadir-nos i a moure el cul que venen dies punxeguts! Ens trobaran defensant el que és nostre per dret, pacíficament, cívicament i, el més important, ciutadans de la República de Catalunya, ja no espanyols.

Si defallim, si ens desinflem, continuarem dins un estat franquista, cada dia més feixista. I no ho podem fer, per els Jordis, per les víctimes del dia 1d’O, pels Mossos, pels alcaldes que se l’ han jugada i per tots els catalans que volem ser per dret, un estat lliure.

jaume vall
jaume vall
21.10.2017  ·  12:45

Ahir vaig dir que no calia afegir res més a l’editorial. Hi combregava al 100%.

Vistos els comentaris, afegeixo una reflexió. Hi ha molt hiperventilat, per aquí. Molts comentaris de gent que a la mínima dificultat ja plega, ja s’esquinça les vestidures. Qui us ho va dir que seria fàcil i ràpid?

A Eslovènia varen caldre 60 morts i un estat que implosionava, a les repúbliques bàltiques , semblant. Només a la República Txeca / Eslovàquia als anys noranta, i a Suècia / Noruega a l’inici del segle XX, es va fer pacíficament. Com que no volem morts, haurem de tenir perseverança. I confiança mútua.

Algú es creu que a Puigdemont i a Junqueras els tremolen les cames?
Jo els hi suposo el valor. Si ens decepcionen, ja els castigarem, però de moment cal donar-los suport incondicional. Si han suspès la proclamació és perquè convenia. Si allarguen els dies de la declaració és perquè s’hi guanya més que s’hi perd.

Què volem, senyors ? Un moment d’èpica i perdre o bé una mica de paciència i guanyar?

No és millor acabar de lligar les aliances pertinents, siguin l’EFTA, siguin crèdits amb fons d’inversió globals, siguin reconeixements de petits estats europeus o mundials ?

No és millor que el moment de l’enfrontament directe amb l’estat sigui un de sol, però definitiu?

No és millor de derrota en derrota fins a la victòria final, que no pas de victòria en victòria fins a la derrota final?

Per tot això, agraeixo els comentaris de Roger Civera, Antoni Malet, Jesus Castells, i Magda Gifre. En molts d’altres comentaris hi veig molta pressa, certa desconfiança, i no sé si són prou justos amb els nostres líders.

jaume vall
jaume vall
21.10.2017  ·  12:49

També vull esmentar els comentaris encertats d’Antoni Oller i Dolors Tenas.

Josep Sànchez
Josep Sànchez
21.10.2017  ·  13:30

Merci, Dolors, Antoni, Jaume…

Aquest és el to que necessitem, no pas el d’aquells que vénen aquí a fer el ploricó, a escampar dubtes i urgències i a desmoralitzar-nos. De vegades penso que són infiltrats (bah, no em feu cas. Vejam si jo també començaré a veure traïdors pertot arreu).

Sara Granja
Sara Granja
21.10.2017  ·  13:42

Jaume Vall, tens tota la raó. Aquesta és una cursa de fons, no pas els cent metres llisos. La impaciència pot no ser bona consellera. Jo també crec que la suspensió de la DI obeeix a propòsits concrets. Fixeu-vos que ni tan sols les CUP badén boca, I aquests no tiene pels a la llengüa.

eva salas
eva salas
21.10.2017  ·  14:50

“L’aplicació del 155, amb l’intent colpista que això representa d’ocupar el govern, de manipular la policia i d’assaltar els mitjans de comunicació públics, no solament no solucionarà res sinó que tindrà com a conseqüència segura el creixement de la potència de l’independentisme.”

Però això està tenint una contrapartida, derivada dels efectes de la campanya de la por projectada des de l’Estat: cada cop hi ha més independentistes atemorits que potser acabaran cedint a l’emoció (la por). Per això és imperdonable el paper que en aquest moment estan jugant les nostres cadenes readiofòniques (jo no tinc tv i per tant desconec si les nostres tv també hi juguen o no) d’atiar aquesta emoció en els debats que es donen al voltant de la repressió, del que farà Madrid o deixarà de fer, etc., en lloc de posar-hi una mica d’art i d’enginy i propiciar debats al voltant de les nostres possibilitats, de les possibles accions que podem fer o no, tot engrescant a la gent a ressistir i a sentir la força, poca o molta, que tenim col.lectiva i personalment. Perquè el pas enrere ja no és possible a menys que pretenguem rendir-nos. I malgrat tot mentre hi hagi un brot d’esperit cal que sigui acompanyat per tothom.

Llorenç Marquès
Llorenç Marquès
21.10.2017  ·  15:28

Voldria agrair els comentaris, tots els comentaris, de totes i tots els que aqui dieu la vostra, sense excloure a ningú, perquè crec des de el total respecte, que totes i tot, encertats o no, amb més informació o no, crec que ho feu de bona fe i per mostrar allò que sentiu dins vostre, es normal que hi hagin nervis, angoixes, fins i tot petites desconfiances, no em sembla be que hi ha qui vulgui fer dos grups, els puristes informats, -jo diria talibans dels liders, qüestionar-se tot es humà i normal i a fet avançar sempre la humanitat- i els que som segons diu Jaume Vall…” En molts d’altres comentaris hi veig molta pressa, certa desconfiança, i no sé si són prou justos amb els nostres líders.”…també s’ens diu, hiperventilats, ho trobo un insult,..si no sabem respectar, i comprendre que totes i tots anem en el mateix tren, i que ens necessitem mùtuament, que es bo discrepar i argumentar, però no excloure, doncs malament rai,….hi ha qui te o vol tenir més fe en el nostre govern, i ho trobo molt lloable, però penseu que també hi ha qui no sap o no l’hi agrada caminar amb una vena als ulls, i llavors cal saber tenir pedagogia i paciència, per donar confiança, no criticar i tirar per terra,…ens cal UNIÓ, i per això cal tolerància i explicar-se més, per tant agrair a totes i tots els seus comentaris, on de ben segur sempre hi aprenc quelcom….

Lluis Cabot
Lluis Cabot
21.10.2017  ·  16:05

A l’espera d’escoltar el MHP Puigdemont avui a les 21:00; vull remarcar el que diu en Llorenç Marquès (15:28) és molt important que tots els que siguem INDEPENDENTISTES, tinguem tolerància, discrepem i argumentem, però sempre amb respecte i unitat., Això ens farà forts, ja que els temps que es preveuen menys fàcils seran de tot. Paciència fins a les 21:00; penso que no ens defraudaran i espero que puguin donar-nos alguna sorpresa d’aquestes que fan aixecar-te de la cadira i aplaudir.

Li (Linus) Fontrodona
Li (Linus) Fontrodona
21.10.2017  ·  16:28

@Llorenç Marquès: M’alegro molt d’haver llegit el vostre darrer comentari.
Justament, en vista a les diferents queixes i acusacions (no només avui!) en contra de qui discrepa de la manera de fer i desfer dels nostres governants, com jo mateix, m’estava decidint a no participar més en aquest fòrum. Si expressar la meva opinió sincera, els meus dubtes i escepticisme, és mal vist i jutjat contraproduent per molts lectors (algun fins gosa parlar d'”infiltrats”…), aquí no hi faig res, que altra feina tinc -i més bones companyies-.
No sé si fou Sòcrates qui va dir que el dubte és el primer senyal de la intel·ligència, i doncs, la fe cega, just al contrari… Doncs això.

Raimon Pàez
Raimon Pàez
22.10.2017  ·  01:24

Cursa de fons, la de la nostra llibertat nacional i individual.
Evidentment, l’estat juga la carta de la por. Però a l’hora generen, involuntàriament, una reacció en molta gent habitualment tèbia en la qüestió nacional: s’activa en molta gent, no gaire compromesa en el procés d’independència, la necessitat de ser DIGNAMENT considerats. L’estat no ens reconeix i, en aquest sentit, trepitja i anorrea la nostra dignitat. En aquest sentit l’oposició que trobaran als seus plans serà formidable. I sí, alguns independentistes potser quedaran en segon pla, esporuguits, però molts més catalans encara -habitualment porucs i desinteressats-, passarem en un primer pla en la lluita per la nostra dignitat i la nostra llibertat. És una cursa de fons, però l’estat espanyol ha firmat avui la seva sentència de defunció. No serà fàcil, però l’estat espanyol ja està en un camí de no retorn on, irremeiablement, no aconseguirà el seu 10 a 0, sinó molt possiblement, un resultat ben negatiu respecte les seves expectatives. I nosaltres? No només ens hem de fer dignes de la llibertat, sinó que ens l’hem de guanyar.
Aquest cop… anem a totes!

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes