L’estiu passat, a Rodés (Occitània), els principals agents i representants de les organitzacions i partits occitanistes van establir les bases de l’Assemblada Nacionala Occitana (ANÒC), una entitat que pretén d’unir tots els sectors del país per avançar cap a la recuperació de la consciència nacional occitana. Al cap de mig any i després d’unes quantes reunions més, segons que informa el Jornalet, l’ANÒC s’ha oficialitzat formalment amb la inscripció al Diari Oficial d’Associacions de l’estat francès.

L’objectiu de la nova associació, que es declara transversal i integradora, és de bastir ‘una organització popular, plural i amb una estructura política digna i de dret internacional’ que permeti el reconeixement d’Occitània com a nació i, per tant, que se li reconegui el dret d’autodeterminació i de constituir-se, si escau, en un estat independent ‘de dret, democràtic, social i ecològic’. La nova entitat també s’ha imposat l’objectiu de promoure l’ús de la llengua occitana, principalment en l’educació.

Amb l’oficialització, l’ANÒC ha llançat una crida a totes les organitzacions i persones a títol individual d’Occitània perquè s’hi adhereixin.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]