L’estiu passat, a Rodés (Occitània), els principals agents i representants de les organitzacions i partits occitanistes van establir les bases de l’Assemblada Nacionala Occitana (ANÒC), una entitat que pretén d’unir tots els sectors del país per avançar cap a la recuperació de la consciència nacional occitana. Al cap de mig any i després d’unes quantes reunions més, segons que informa el Jornalet, l’ANÒC s’ha oficialitzat formalment amb la inscripció al Diari Oficial d’Associacions de l’estat francès.

L’objectiu de la nova associació, que es declara transversal i integradora, és de bastir ‘una organització popular, plural i amb una estructura política digna i de dret internacional’ que permeti el reconeixement d’Occitània com a nació i, per tant, que se li reconegui el dret d’autodeterminació i de constituir-se, si escau, en un estat independent ‘de dret, democràtic, social i ecològic’. La nova entitat també s’ha imposat l’objectiu de promoure l’ús de la llengua occitana, principalment en l’educació.

Amb l’oficialització, l’ANÒC ha llançat una crida a totes les organitzacions i persones a títol individual d’Occitània perquè s’hi adhereixin.

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.