‘La tertúlia proscrita’

S’ha mort l’ex-rector de la UdL Jaume Porta

  • La universitat declara tres dies de dol institucional

VilaWeb
ACN
22.09.2023 - 17:49
Actualització: 22.09.2023 - 20:44
Això és una prova de lectura dels articles de Vilaweb amb veu sintètica, que ben aviat serà a disposició dels subscriptors del diari. Subscriviu-vos-hi ací. Si trobeu algun problema, escriviu-nos a suport@vilaweb.cat.

El rector de la Universitat de Lleida (UdL) entre 1993 i 2003, Jaume Porta, s’ha mort a setanta-nou anys. La UdL ha declarat tres dies de dol institucional, fins al dilluns 25 de setembre, sense que això comporti l’anul·lació de l’activitat acadèmica. L’actual rector, Jaume Puy, ha lamentat la pèrdua sobtada de Porta i n’ha destacat la dedicació i el llegat, tant en l’àmbit docent com en el de gestió al capdavant de la institució “en una època en què es van posar els fonaments de l’actual UdL”. Catedràtic d’Edafologia i Química Agrícola, el mandat de Porta es va caracteritzar per l’impuls de noves construcció amb el desenvolupament del campus de Cappont.

Jaume Puy ha destacat que Porta “ho va donar tot” per la UdL, com a professor i investigador, i va deixar una gran empremta com un dels grans impulsors de l’edafologia a Catalunya i l’estat. També va contribuir a crear els “millors mapes” de sòls i a normalitzar la terminologia d’aquesta ciència en català. Segons Puy, la continuïtat de la seva tasca està garantida amb els professionals que ha format durant tants anys. Com a rector, Puy ha destacat el llegat que va deixar Porta amb grans infrastructures, algunes emblemàtiques, “que continuaran gaudint moltes generacions”.

Precisament, el mandat del primer rector electe després de la restauració de la UdL es va caracteritzar per l’impuls de les noves construccions. Porta es mostrava especialment orgullós del desenvolupament del campus de Cappont, especialment del Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera, fruit d’un concurs internacional d’arquitectura que va guanyar l’arquitecte finlandès Kristian Gullichsen.

Una de les grans fites dels seus deu anys al capdavant de la UdL, a més de la modernització de les biblioteques de la universitat, va ser la commemoració del set-cents aniversari de la creació de l’Estudi General de Lleida, la primera universitat de l’antiga Corona d’Aragó, fundada l’any 1300 per Jaume II.

En el seu darrer article d’opinió, Jaume Porta destacava fa uns dies que la recuperació de la Universitat el 12 de desembre de l’any 1991 havia representat un “enriquiment acadèmic i intel·lectual”, que havia “contribuït al desenvolupament econòmic i social” i permetia d’afrontar nous reptes a les terres de Lleida. L’ex-rector treballava amb l’ex-catedràtic d’història contemporània i de la UdL Manel Lladonosa i l’ex-degana de la Facultat d’Educació, Psicologia i Treball Social, Maria Pau Cornadó, en un llibre sobre el futur de la universitat en la societat digital de la informació i de la intel·ligència artificial. Tenia previst publicar Planteamientos y retos para la Universidad en los inicios del siglo XXI, el 2024.

Jaume Porta es va incorporar el curs 1977-1978 a la llavors Escola Universitària d’Enginyeria Tècnica Agrícola – Escola Tècnica Superior d’Enginyers Agrònoms de Lleida, actualment Escola Tècnica Superior d’Enginyeria Agroalimentària i Forestal i de Veterinària, que va dirigir en el període 1984-1987. La seva recerca es va centrar en la protecció dels sòls i els processos erosius.

Col·legiat d’Honor del Col·legi Oficial d’Enginyers Agrònoms de Catalunya, entre més premis, Jaume Porta compta amb la Medalla de l’Agricultura de la Generalitat de Catalunya (1996); la Medalla de l’Estudi General de Lleida (2004) i la Medalla de l’Associació Catalana d’Universitats Públiques (2015). Ha estat president de la Societat Espanyola de la Ciència del Sòl i membre de l’Institut d’Estudis Catalans (IEC). El 3 d’octubre de 2019, la UdL va homenatjar el seu ex-rector donant el seu nom a la Biblioteca ubicada al Centre de Cultures, i el 17 de maig de 2021 li van retre homenatge els seus companys de departament.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any