Entre Mètode i Charles Darwin existeix un lligam especial. Potser aquest vincle siga el resultat de l’admiració que Martí Domínguez, director de la revista, li professa al naturalista de Down i el seu treball, una estima que la seua trajectòria al capdavant de Mètode deixa en evidència. Potser, però, es tracte d’un fet inevitable, del destí de qualsevol publicació dedicada a la difusió del coneixement científic; es pot fugir d’un llegat tan ric, que en segle i mig ha acabat per influenciar totes i cadascuna de les dimensions de la ciència? La resposta de Domínguez resulta fàcil de predir.

Darwin és el creador d’algunes de les idees més provocadores i alhora influents de la història del pensament científic; cap teoria ha aconseguit expandir-se tant com la de l’evolució per selecció natural. Talment, el seu estil i habilitat per a divulgar aquests coneixements a través de l’escriptura l’han convertit en un referent del gènere científic en el món de la literatura. Per commemorar aquestes fites, el 12 de febrer es celebra la data del seu naixement en la celebració internacional del Dia de Darwin.

La revista Mètode ha dedicat un monogràfic a la figura del naturalista anglés, així com un bon nombre d’articles autònoms que recullen aspectes de la seua vida, repassen el seu treball o analitzen la seua presència en la ciència contemporània. Mètode ha sigut també la impulsora de la primera edició en català de l’Autobiografia de Darwin en la seua versió íntegra i original, traduïda pel professor Jaume Terradas amb pròleg de Martí Domínguez, i inclosa en la col·lecció de Monografies de Mètode.

Llig l’article complet al web de Mètode

QUÈ ÉS MÈTODE?

Aquest article que llegiu es publica gràcies als subscriptors voluntaris, que amb el seu suport econòmic i periodístic són la clau perquè VilaWeb us arribi cada dia. Si podeu contribuir amb una petita quota a fer de VilaWeb un mitjà encara més independent i de més qualitat, us demanem que us apunteu clicant ací.