Tractar d’entendre l’etnobotànica valenciana sense abordar les aportacions de Joan Pellicer seria desaprofitar una oportunitat per descobrir-nos els lligams entre natura, ciència i món rural que el de Bellreguart va posar en valor al llarg de la seua trajectòria. Un bagatge riquíssim adquirit gràcies a un treball de camp minuciós i compromés amb els seus protagonistes, les plantes, les persones i la tradició oral, que va saber divulgar amb pedagogia i sensibilitat a través d’una producció literària imprescindible.

Igualment infructuós resultaria el recorregut per la història de la revista Mètode sense parar especial atenció a les contribucions periòdiques que va fer Pellicer entre 2001 i 2004. L’investigador és l’autor de la sèrie Botànica estimada, una secció dedicada a la flora del País Valencià conformada per un seguit d’articles en els quals es creuen medicina i poesia, història i geografia, literatura, coneixement popular… totes aquelles disciplines que, en conjunt, caracteritzaren la singular obra de Pellicer.

Herbes mengívoles, flors, aromàtiques o plantes medicinals, en especial els exemplars propis de la Diània, emplenaren el racó que Mètode va reservar a l’etnobotànic. Les seues característiques físiques, l’olor, el sabor, el seu color, s’analitzaven junt amb els usos que històricament les han tornat útils al nostre territori, com les seues propietats medicinals o el seu paper en la cuina valenciana tradicional. Un valor que encara perdura a la València rural i que Pellicer va saber comunicar a la resta de la societat valenciana amb els seus llibres, articles i inclús a través de la televisió, envers l’avanç del progrés i la pèrdua dels nostres ecosistemes: «Ara només prospera la tenebrosa fronda de l’asfalt i la monstruosa flor del ciment, i una infinita i suïcida indiferència» (Joan Pellicer, Cirerer de pastor).

Amb motiu del pròxim número 100 de la revista, us convidem a rellegir els articles de la secció de Joan Pellicer, Botànica estimada.

QUÈ ÉS MÈTODE?

Missatge de Vicent Partal

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Som un mitjà que demostra que el periodisme és un combat diari per millorar la societat i que està disposat sempre a prendre qualsevol risc per a complir aquest objectiu. Amb rigor, amb qualitat i amb passió. Sense reserves.

Per a vosaltres fer-vos subscriptor és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

 

Vicent Partal
Director de VilaWeb