Marta Marín-Dómine, nova directora del Born Centre de Cultura i Memòria

  • L’Ajuntament de Barcelona resol el concurs de direcció del Born CCM que es va iniciar l’abril de 2021

VilaWeb
ACN
31.08.2021 - 14:27

Marta Marín-Dómine (Barcelona, 1959) ha estat triada per dirigir el Born Centre de Cultura i Memòria a partir de setembre, després de culminat el concurs públic per a cobrir aquesta plaça, començat l’abril de 2021. Doctora en Estudis de la Traducció i Interculturalitat, llicenciada en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona, i especialista en temes de memòria i cultura, Marín-Dómine assumirà el càrrec a mitjan de setembre, assumint l’encàrrec de direcció dissenyat per la Regidoria de Memòria Democràtica i l’ICUB. El passat mes de març Montserrat Iniesta va ser rellevada del càrrec per “disfuncions en el lideratge tant d’implementació del projecte cultural com de la gestió interna del propi equipament”.

S’ha valorat la seva experiència en la reflexió sobre les polítiques públiques de memòria des de la perspectiva que memòria i cultura constitueixen una unitat, i el seu encaix en l’Estratègia el Born CCM 2023. Lloc, ciutat i memòria, que és el marc de referència del concurs públic. Sobre això, tal com ha assenyalat Marín-Dominé, en el Born CCM hi “conflueixen diversos objectius: un espai polivalent de conservació i valoració del patrimoni, la transmissió de coneixements a l’entorn de la memòria, l’aproximació de la memòria com a fenòmen polític i social, i per tant, cultural”.

Marín-Dómine ha estat fins ara directora del Centre d’Estudis sobre Memòria i Testimonis Laurier (CMTS), de Canadà, un espai d’exploració de la memòria creat al 2013 centrat en la investigació interdisciplinària i de confluència per a acadèmics i artistes que treballen en l’àmbit de la representació de la memòria i els estudis testimonials. Marín-Domine exerceix també la docència en Literatura Peninsular a la Wilfrid Laurier University de Waterloo.

Va ser premi Ciutat de Barcelona 2019 d’assaigs, ciències socials i humanitats pel seu llibre Fugir era el més bell que teníem (El vol era el més preciós que teníem), un relat biogràfic com a exercici de memòria col·lectiva sobre l’exili, el desarrelament i la ciutat de Barcelona.

La nova directora del Born CC ha col·laborat amb grups de recerca sobre Memòria i Literatura Testimonial a la Universitat de Barcelona i a la Université Paris-Sorbonne. Autora dels documentals ‘Argentinians in Toronto i Mémoire juive 1932-1945’, també és la creadora de la instal·lació artística Je vous offre les oiseaux / Us ofereixo els ocells (MUHBA 2017), encarregada pel Comissionat de Memòria de l’Ajuntament de Barcelona en homenatge a les víctimes dels camps nazis.

El passat de març es va anunciar Montserrat Iniesta va ser rellevada del seu càrrec per “disfuncions en el lideratge tant d’implementació del projecte cultural com de la gestió interna del propi equipament”. L’Ajuntament de Barcelona va anunciar que estava redactant les bases per poder convocar el concurs durant la primavera. Aquest document marca les línies estratègiques per aquest equipament entre 2018 i 2023. Fins a la resolució del concurs, la direcció d’aquest equipament la va assumir el director de Memòria, Història i Patrimoni de l’ICUB, Carles Vicente.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any
Fer-me'n subscriptor