Helena Catt

La cap d’una delegació d’observadors internacionals durant el referèndum del Primer d’Octubre, Helena Catt, ha declarat com a testimoni al judici contra el procés. Catt ha contestat a totes les preguntes sobre la manera com es va organitzar la delegació i quant van cobrar per les tasques d’observació, però no ha pogut explicar què va veure. Quan l’advocat Benet Salellas li ha preguntat si va deixar constància de vulneracions de drets humans durant el Primer d’Octubre a l’informe de l’observació, el president de la sala del Tribunal Suprem, Manuel Marchena, ha interromput l’advocat i ha impedit que Catt parlés sobre aquesta qüestió.

Marchena no ha volgut que Helena Catt contestés a cap pregunta en relació amb l’informe al·legant que la fiscalia i l’advocacia de l’estat espanyol havien demanat la seva compareixença perquè contestés qüestions sobre el finançament de la delegació. ‘Demana a la senyora Catt que faci valoracions sobre el fet si hi va haver vulneracions de drets humans. Això no es pot permetre en un tribunal, la valoració o no sobre drets humans correspon a la sala’, ha dit el jutge, que ha exclamat que no permetria que ‘ningú’ pretengués ‘il·lustrar la sala si es van respectar els drets humans o no’.

Salellas ha reformulat la pregunta demanant-li si a l’informe es va analitzar l’actitud de la policia espanyola, però Marchena tampoc no l’ha permesa, perquè ha dit que l’actitud es podia saber a partir de les compareixences dels agents de la policia espanyola i la guàrdia civil.

‘Deixaré aquí l’interrogatori perquè no aconsegueixo preguntar a la testimoni sobre fets que van relatar els seus col·laboradors sobre l’actuació policíaca’, ha contestat Salellas.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb