Centenars de manifestants han interromput el servei de trens avui a primera hora del matí a Hong Kong, on s’han registrat protestes durant els darrers mesos contra la polèmica llei d’extradició a la Xina continental.

El que va començar fa tres mesos com una sèrie de manifestacions contra el projecte de llei en considerar que podia suposar la vulneració dels drets d’aquells que eren sotmesos a judici, s’ha convertit ara en una sèrie de protestes contra el govern local i la seva relació amb Pequín.

Avui, els activistes han blocat les portes dels trens, cosa que ha afectat significativament el funcionament del servei públic i ha obligat centenars de persones a sortir de les estacions per buscar una via alternativa de transport.

‘No sabem quant de temps serem aquí, no tenim un líder, és un moviment massiu’, ha asseverat una jove manifestant de 21 anys. ‘No és la nostra intenció molestar la gent, però hem d’assegurar-nos que les autoritats entenen per què protestem’, ha expressat.

Ahir, prop de cinquanta persones van ser detingudes arran dels aldarulls que es van produir durant la manifestació que es va celebrar aquest dissabte a Hong Kong. El cos de seguretat ha acusat des de llavors els ‘manifestants radicals’ de blocar carrers i carreteres, ‘destruir propietats governamentals’ i d’atacar els agents amb ‘armes letals’ i altres objectes contundents com ara maons, ampolles de vidre i ‘líquids corrosius’.

El govern de Carrie Lam ha suspès el tràmit parlamentari però no ha retirat el projecte de llei d’extradició, per la qual cosa les manifestacions han continuat i exigeixen, a més, la dimissió de la dirigent per la seva gestió d’aquesta crisi política.

Pequín, per la seva banda, Xina ha expressat el seu suport al govern de Lam i ha acusat el Regne Unit i els Estats Units, entre altres països occidentals, de maniobrar a favor de les protestes a Hong Kong.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb