Quaranta manifestants pro-Borràs demanen a Najat Driouech aclariments sobre d’on va sortir el crit racista

  • Diuen que la distància que hi havia amb la diputada fa impossible que ells no sentissin els crits si haguessin sortit del seu grup i es declaren "ofesos i embrutats" per l'acusació

VilaWeb
Redacció
03.08.2022 - 18:41

Quaranta de les persones que es van manifestar en suport a la presidenta del parlament, Laura Borràs, el passat 28 de juliol han fet pública una carta a la diputada d’Esquerra Repúblicana Najat Driouech en la qual li demanen aclariments sobre l’acusació que en aquella protesta li van dirigir un crit racista.

La diputada, en una carta que va publicar a les xarxes socials, va afirmar sense cap mena de dubte que havia rebut un insult racista del grup de persones que es manifestaven a favor de Laura Borràs. L’afirmació és contestada ara per aquest grup de quaranta manifestants, que aporten el seu nom i cognos. Segons ells, la distància entre la diputada i el seu grup era tan gran que, si el crit hagués sortit de les seves files, per força algú d’ells l’hauria hagut de sentir, cosa que diuen que no va passar.

Els manifestants, que no neguen que algú fes el crit però que demanen si venia d’un altre lloc, diuen: “La vostra acusació és molt greu i no la podem passar per alt, sobretot perquè interpel·la i acusa tots els que érem allà. L’acusació ens ofèn i embruta la nostra integritat moral. Molts de nosaltres som gent de reconeguda trajectòria integradora i antiracista i mai no hauríem permès un crit racista entre les nostres files.”

Per aquestes raons demanen a Najat Driouech: “Una rectificació o que aporteu proves que demostrin que vam ser nosaltres, els independentistes que érem allà, els que us vam insultar amb un crit racista. Cal que digueu clarament qui, quan i on i si no sabeu qui era, que també ho expliciteu. No acceptem acusacions gratuïtes ni pressupòsits o prejudicis infundats.”

Aquest és el contingut complet del text i les signatures que l’acompanyen:

«Carta oberta a la Il·lustre senyora Najat Driouech Ben Moussa, diputada del Parlament de Catalunya

Benvolguda, 

Els sotasignats som una quarantena de persones que, dijous 28 de juliol, vam ser davant del Parlament, darrere d’una tanca que ens separava uns cinquanta metres de la sortida del Parlament per on vós vàreu sortir. A banda i banda d’ambdós costats de l’edifici, hi havia els mossos i les seves furgonetes, i situats entre la tanca i l’edifici del Parlament molts periodistes. Som persones diverses, d’orígens diversos i votants de partits diversos

Hi érem no només per defensar  la integritat parlamentària de la MHP Laura Borràs i la seva presumpció d’innocència, sinó també per expressar el nostre frontal rebuig a la deriva del nostre Parlament submís i agenollat, que malbarata el 52% de la nostra representació. Volem expressar-ho, i tenim dret a fer-ho.

Érem allà també per denunciar un estat que ens persegueix, fabrica acusacions falses que, un cop ja han aconseguit l’objectiu d’empastifar l’independentisme i condemnar persones honorables fins i tot abans que hi hagi hagut sentència, acaba arxivant la causa. 

Per tal que els crits, les cançons i les consignes poguessin sentir-se bé del Parlament estant alçàvem la veu tant com podíem, i cap, CAP de nosaltres va fer ni sentir en cap moment ni un sol insult de contingut racista.

La vostra acusació és molt greu i no la podem passar per alt, sobretot perquè interpel·la i acusa tots els que érem allà. L’acusació ens ofèn i embruta la nostra integritat moral. Molts de nosaltres som gent de reconeguda trajectòria integradora i antiracista i mai no hauríem permès un crit racista entre les nostres files.

El que no podem assegurar és si aquesta agressió es va produir o no de l’altra banda de la tanca perquè no se’ns permetia passar-hi sense identificació autoritzada. El crit racista que afirmeu que va ser pronunciat, és condemnable, intolerable i noticiable, però tanmateix en cap cas podem permetre que taqui l’independentisme de racista. Lluitem per la independència de Catalunya però també contra el racisme i la xenofòbia. Lamentablement els catalans, vós inclosa, som víctimes  d’insults xenòfobs, ho sabeu prou bé (insults com «perros catalanes», «catalanes de mierda» »«catalufos» fa segles que els patim tots els catalans, tinguem l’origen que tinguem).

Rebutgem amb convicció i fermesa qualsevol manifestació de racisme en qualsevol de les seves formes, també la que patim els catalans i la de la criminalització dels moviments populars sense cap mena de prova concreta.

Com sabeu, el risc que en qualsevol manifestació s’hi puguin incorporar agitadors amb intenció de rebentar-les o provocar actes de falsa bandera hi és sempre i cal tenir-ho present. Però vós sembla que ni tan sols el contempleu i directament ens heu acusat els independentistes allà concentrats d’haver estat els autors de l’insult que vàreu rebre, cosa que la majoria de mitjans de comunicació van amplificar.

Aquesta acusació pública, sense exposar les proves, no la podem permetre. Per això exigim una rectificació o que aporteu proves que demostrin que vam ser nosaltres, els independentistes que érem allà, els que us vam insultar amb un crit racista. Cal que digueu clarament QUI, QUAN I A ON i si no sabeu qui era també ho expliciteu. No acceptem acusacions gratuïtes ni pressupòsits o prejudicis infundats. 

Visca la República Catalana lliure, sobirana, justa, plural i integradora.

Álvarez Degregori, Maria Cristina
Ara i del Rey, Eulàlia
Balaguer i Fiol, Anna
Barceló i Serrano, Manel
Benito Giménez, Conxita
Boada Ferrer, Margarida
Brugué Aliu, Isabel
Canals Garcia, Mario
Canut Farré, Carlota
Capellas Fortino, Josep Oriol
Casanova Picó, Julià
Cribillers i Escolà, Maria Teresa
Codina Soler, Maria
Corrons i Boix, Montserrat
Dealbert Vilagrasa, Violeta
Delgado Vives, Jordi
Fabrés Oliveras, Maria Teresa
Folch i Borràs, Àngels
Font Gasulla, Joan
Formentí Famadas, Montserrat
Gangolells Solanelles, Francesc Xavier
Garcia i Múrcia, Núria
Gómez Sánchez, Kathy
Grau Fontarnau, Albert
López López, Maria
Maraña Ramírez, Sergi
Mestres i Blanch, Joan Carles
Miras Costa, Ramon
Montiel Fuentes, G.Teresa
Moreno Rodríguez, Rubén
Muñoz Puigmitjà, Conxita
Omella Puig, Núria
Pesarrodona i Capsada, Jordi
Puig Toran, Marisol
Sánchez Granero, Sara
Sebarroja i Banús, Joan
Sellés i Quintana, Magdalena
Vieta Escobedo, Rosa Maria
Vizcarro Boix, Marta

2 d’agost de 2022»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes