13.05.2025 - 20:29
La junta militar de Mali, encapçalada pel coronel Assimi Goïta, ha decretat la dissolució de tots els partits polítics i organitzacions de caràcter polític al país. La decisió ha estat anunciada pel ministre de Reformes Polítiques, Mamani Nassiré, després del Consell de Ministres fet avui. Aquest moviment representa una escalada autoritària del règim militar, instaurat després dels cops d’estat del 2020 i 2021, i arriba en un moment d’intensa repressió política, amb protestes de l’oposició contra la concentració de poder i la manca de garanties democràtiques. La mesura, que inclou sancions en cas d’incompliment, s’aplica en un context en què el pluralisme polític ja era greument limitat.
La decisió ha estat precedida per l’aprovació de la revocació de la llei de partits polítics per part del Consell Nacional de Transició (CNT), dominat per membres designats per la mateixa junta. En la votació, cent trenta membres hi van votar a favor i només dos s’hi van oposar.
La dissolució total de l’activitat política institucional ha estat una de les recomanacions de la conferència nacional organitzada pel règim a final d’abril, que va ser boicotejada per gran part de l’oposició i de la societat civil. Aquella conferència també proposava d’atorgar a Goïta un mandat presidencial de cinc anys i d’endurir els requisits per a la fundació de nous partits, un fet que reforça els senyals que el règim militar pretén de perpetuar-se al poder, malgrat els compromisos internacionals adquirits de transitar cap a un govern civil.
D’ençà del seu accés al poder, Goïta ha anat marginant progressivament les veus crítiques i ha ajornat sine die les eleccions. Paral·lelament, ha trencat les relacions amb els estats occidentals, especialment amb l’estat francès, i ha anat aproximant-se a Rússia. Aquest acostament ha estat acompanyat de la sortida de Mali de la Comunitat Econòmica dels Estats d’Àfrica Occidental (CEDEAO), conjuntament amb les altres dues juntes militars de la regió: Burkina Faso i Níger. Tots tres països han creat la denominada Aliança dels Estats del Sahel (AES).