Majoria absoluta de Jupol en la policia espanyola, el sindicat que reivindica la violència de l’1-O

  • El sindicat es va manifestar a Barcelona un any després de les càrregues policíaques

VilaWeb
Redacció
20.06.2019 - 13:27

Jupol, el sindicat de recent creació sorgit a partir de la plataforma Jusapol, que demana una ‘equiparació salarial real’, és des d’avui el sindicat majoritari a la policia espanyola en aconseguir vuit dels catorze vocals en les seves primeres eleccions al consell del cos. La resta de vocals s’ha repartit entre SUP (2), SPP (2), CEP (1) i UFP (1).

L’assignació provisional de vocals del Consell de la Policia Nacional ha atorgat a sis vocals a Jupol per l’escala bàsica, on el SUP aconsegueix els seus altres dos representants i CEP i UFP un cadascun. En l’escala de subinspecció Jupol ha obtingut un altre vocal i en l’executiva el seu vuitè representant. El SPP, sindicat amb àmplia representació entre comandaments, ha obtingut l’altre vocal de l’escala executiva i també l’únic en joc de l’escala superior.

A aquestes eleccions, celebrades ahir sense incidents, estaven convocats 66.776 policies i han concorregut vuit sindicats policíacs, segons ha informat la policia espanyola. En el procés electoral anterior, el 2015, es van triar setze vocals, mentre que aquest any han estat catorze: un vocal d’escala superior, dues d’escala executiva, un per a l’escala de subinspecció i deu per a l’escala bàsica.

Eleccions marcades per l’equiperació

El recompte li atorga a Jupol uns 30.000 vots -25.000 només en l’Escala Bàsica, la més nombrosa -. La participació ha estat del 72,75%, uns vuit punts menys que en les eleccions sindicals de 2015 que va guanyar el SUP, que ha perdut la seva hegemonia en el consell de la policia, l’òrgan d’interlocució entre els sindicats i la Direcció General.

Les eleccions celebrades ahir han estat marcades per la irrupció de Jupol (Justícia Policíaca), el sindicat creat des de la plataforma Jusapol, que va néixer en paral·lel a la negociació i signatura el març de 2018 de l’acord d’equiparació salarial entre la policia espanyola i la Guàrdia Civil pel que fa als Mossos d’Esquadra.

La plataforma ha creat Jupol com a nova associació. En el primer aniversari del Primer d’Octubre, el sindicat va preparar un homenatge a Barcelona als agents de la policia espanyola i de la Guàrdia Civil que van participar a l”Operació Copèrnic’, on va haver-hi disturbis.

En una trobada amb la premsa el divendres passat, els dirigents de Jupol van assegurar que aspiraven a ser el sindicat majoritari i obtenir entre sis i vuit vocals. A més, van avisar que ‘l’equiparació real és innegociable’. Tot i l’increment salarial de 561 euros al mes de mitjana, sostenen que els 807 milions entre 2018 i 2020 s’han d’elevar com a mínim fins a 1.500 milions.

L’acord d’equiparació salarial està pendent del resultat d’un informe d’una consultora externa per reajustar les quantitats lloc a lloc tant a la policia com a la Guàrdia Civil. Organitzacions de tots dos cossos han acusat el Ministeri de l’Interior espanyol de falta de transparència en aquest punt de l’acord que va ser signat quan era ministre Juan Ignacio Zoido (PP).

Resultats el 2015

En les últimes eleccions fetes el 2015, el SUP va aconseguir revalidar la seva hegemonia amb set dels setze vocals -dos més que ara – del consell de la policia espanyola. CEP va quedar segon, amb quatre
vocals, i el SPP — ue compta amb nombrosos alts comandaments entre els seus aliats – va aconseguir dos representants.

La novetat d’aquelles eleccions va ser Alternativa Sindical de la Policia (ASP), que va aconseguir per primera vegada representació al Consell amb un vocal en l’Escala Bàsica, on també va aconseguir representació la Unió Federal de la Policia (UFP) amb dos vocals.

El 2015 es va registrar una alta participació en votar el 80,56% de la plantilla. El Consell de la Policia és l’òrgan d’interlocució entre els sindicats policials i la Direcció General de la Policia, és a dir, el fòrum en el qual es discuteixen les qüestions laborals que afecten els policies amb l’administració.

En aquestes eleccions s’ha pogut exercir també el vot per correspondència per a aquells funcionaris que ho hagin sol·licitat i els agents han pogut accedir a qualsevol dels punts habilitats, fos o no el de la seva plantilla de destinació.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any