‘Luigi’ es repartia comissions del 4% amb Alavedra i Prenafeta per fer d’intermediaris amb constructors

  • L'acusat de liderar la trama del cas Pretòria assegura que volia invertir a Badalona i nega haver fet fracassar el projecte expressament

VilaWeb
ACN
15.03.2017 - 22:53

L’acusat de liderar la trama del cas Pretòria, Luís Andrés Garcia, ‘Luigi’, ha reconegut que en les operacions Niesma, a Sant Andreu de Llavaneres, i l’anomenada operació Badalona, vinculada a un solar del port de la ciutat, es va repartir comissions amb als ex-alts càrrecs de Convergència, Macià Alavedra i Lluís Prenafeta, perquè aquests li presentaven a constructors amics seus perquè compressin solars que el mateix ‘Luigi’ comprava a preus molt inferiors als que posteriorment acabava venent. Les comissions, segons ha reconegut, eren del 4% sobre el total de les operacions i se les repartien entre tots tres. ‘Luigi’ ha afirmat que aquests pagaments eren legals, recolzats en factures per tasques d’intermediació i que estaven estandarditzats en el mercat del sector immobiliari: “No ho he amagat mai”.

En el cas de Badalona, el pagament d’aquestes comissions es produeix en el moment en el que ‘Luigi’ recorre a Alavedra i Prenafeta perquè li busquin un inversor per al projecte del solar contigu al port de Badalona. ‘Luigi’ tenia participacions en el grup inversor que l’havia comprat a la societat municipal Marina Badalona, així com en el grup d’empresaris en el que havia recaigut la seva gestió, però el presumpte cap de l’entramat del cas Pretòria temia que el lideratge del projecte acabés recaient sobre un inversor navarrès que també hi estava ficat i va decidir desprendre-se’n, segons que ha explicat.

Els dos ex-als càrrecs de Convergència li van presentar llavors a Lluís Casamitjana de la promotora Espais i l’operació, en la que també va intervenir la immobiliària Procam, es va tancar el 2004 per 28,8 MEUR. Només un any abans, el grup inversor de l’entorn de ‘Luigi’, Badalona Building Waterfront (BBWSL), n’havia pagat ‘només’ 12,5 milions d’euros.

A més, com a conseqüència de la venda el grup d’inversors BBWSL va haver de pagar una indemnització de 2,5 MEUR a Kundry, l’altre grup empresarial en el que ‘Luigi’ també participava i a qui s’havia encarregat la gestió del projecte immobiliari. “Es va signar contracte que incloïa una clàusula de rescissió que fixava una indemnització en cas de rescissió contractual o de venta del projecte”, ha reconegut.

Tot i això assegura que li hagués interessat més construir que no pas cobrar la indemnització perquè hagués guanyat més diners. ‘Luigi’ ha defensat la legalitat de l’actuació i ha assegurat que no va beneficiar-se de cap contacte polític en el sí de Marina Badalona: “No vaig fer cap gestió ni pinto res a Marina Badalona”. ‘Luigi’ ha acabat qualificant d'”aldarull” tota l’acusació contra ell, que considera que no està fonamentada: “Totes les meves feines són objecte d’una factura amb declaració d’IVA i totes les empreses han presentat la declaració de societats”.

A Llavaneres replica el mateix mecanisme
Una situació molt similar és la que es va reproduir a Sant Andreu de Llavaneres, ‘Luigi’ havia comprat uns terrenys per fer-hi habitatges i el projecte incloïa, a més, la reforma de la masia de Can Riviere, la construcció d’un casal per a la gent gran i l’adequació d’un vial entre el centre del poble i l’institut, com a càrregues urbanístiques incloses en el conveni amb l’Ajuntament. Tot i que la seva intenció inicial era construir-ho tot, i un cop ja avançada la tramitació, Alavedra i Prenafeta li van presentar a la immobiliària Restaura, que va comprar el projecte, amb el conseqüent repartiment de comissions.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any