Ludwik Rajchman (1881-1965), l’activisme sanitari internacional

VilaWeb
Josep Lluís Barona
10.11.2015 - 05:00

Ludwik Rajchman va nàixer a Varsòvia en una família jueva de científics i artistes, quan Polònia es repartia entre l’Imperi austrohongarès, Prússia i Rússia. Son pare va fundar i dirigir l’Orquestra Filharmònica de Varsòvia, i sa mare participava en el moviment feminista internacional. Després de graduar-se en medicina a Cracòvia, es va especialitzar en microbiologia a l’Institut Pasteur (París) al laboratori d’Ilya Metchnikof. Entre 1910 i 1913 es traslladà al King’s College (Londres) com a professor de bacteriologia. Amb l’inici de la Gran Guerra fou cap del Laboratori Central de la Disenteria (Londres), encarregat dels estudis epidemiològics sobre la «grip espanyola» i la poliomielitis. El 1918 va tornar a Varsòvia per fundar l’Institut Nacional d’Higiene i l’Escola Nacional de Sanitat (1923) finançats per la Fundació Rockefeller.

Rajchman va ser gran impulsor de la sanitat internacional com a director de l’Organització d’Higiene de la Societat de Nacions (OHSN). Quan una immensa pandèmia de tifus assolava els territoris fronterers entre Polònia i Rússia el 1921, conscient que el problema era internacional, va impulsar un congrés i una comissió internacional d’epidèmies que va frenar l’amenaça d’extensió a tot Europa superant tensions diplomàtiques. Lluny de limitar les activitats de l’OHSN al control de malalties contagioses, va establir un ambiciós programa de sanitat internacional finançat per la Fundació Rockefeller per formar experts en salut pública, crear un Servei d’Epidemiologia Internacional i un Centre Mundial de Documentació en Salut Pública, estandarditzar productes biològics (vacunes, sèrums, nutrients, medicines…), a més d’atendre consultes de països de tot el món i impulsar programes de prevenció del paludisme, la malnutrició, el consum d’opi o la mortalitat infantil. La seua implicació personal el va fer desplaçar-se durant dos anys a la Xina com a assessor del govern de Chiang Kai-shek en assumptes sanitaris i impulsar un consell consultiu internacional.

A causa de les condicions polítiques tan conflictives –Rajchman era jueu–, l’avanç del feixisme el 1939 el va forçar a abandonar la Societat de Nacions, però el seu activisme va continuar i només marxar va organitzar –amb el suport de J. Nehru– una conferència internacional per la pau.

Llig l’article sencer a la web de Mètode.

Josep Lluís Barona. Catedràtic d’Història de la Ciència de la Universitat de València.

Què és Mètode? 

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any