El Fons Monetari Internacional assegura que la crisi a Grècia ‘per ara no ha provocat un contagi significatiu’ a la resta de l’eurozona, però avisa que encara hi ha el risc que ‘ressorgeixin les tensions financeres’. En el seu informe sobre l’estat de l’economia mundial, l’FMI diu que el ‘corralito’ grec i el referèndum, ‘juntament amb l’augment de la incertesa sobre la possibilitat i el tipus d’ajut futur de la comunitat internacional’ han provocat un ‘augment pronunciat dels diferencials dels bons sobirans grecs’. Arran de la crisi grega, l’organisme dirigit per Christine Lagarde recomana a l’Eurozona implementar mesures quan sigui ‘oportú’ per ‘gestionar els riscos, si es materialitzen’.

‘Els desenvolupaments a Grècia per ara no han provocat un contagi significatiu. La presa d’accions polítiques en el moment oportú podria ajudar a gestionar aquests riscos si es materialitzen’, assegura l’FMI en el seu ‘World Economic Outlook’, un informe que analitza l’estat de l’economia mundial. L’organisme internacional adverteix, també, que l’augment de la prima de risc en alguns països de l’Eurozona ‘redueix’ l’efecte positiu de la recuperació econòmica i crea també ‘alguns riscos que ressorgeixin les tensions financeres’.

Per tot plegat, l’FMI recomana que es mantingui una política monetària ‘acomodativa’ per ‘continuar donant suport a l’activitat econòmica i augmentar la inflació cap als nivells buscats’. Lagarde insta els països amb marge fiscal a fer una major inversió en infraestructures i ‘relaxar’ els impostos. Pel que fa les economies ‘altament endeutades’, l’FMI avisa que ‘el camí de la consolidació fiscal ha de trobar l’equilibri apropiat entre la reducció del deute i la imposició d’un llast en l’activitat econòmica’. Finalment, l’organisme internacional també demana que s’implementin les reformes estructurals, que continuen sent ‘urgents a les economies avançades, ja sigui per fer front al llegat de la crisi o per augmentat el potencial productiu’.

Previsions econòmiques sense grans canvis

A l’informe, l’FMI també publica les seves previsions econòmiques per les principals economies mundials, i manté intactes les projeccions per Espanya. Així, el Fons prediu un creixement del 3,1% del PIB espanyol pel 2015 i del 2,5% pel 2016. A nivell de l’Eurozona, la previsió és de l’1,5% i l’1,7%. A Alemanya els pronòstics també es mantenen a l’1,6% i l’1,7% pels propers anys, a França en l’1,2% i l’1,7%, i a Itàlia el PIB pujarà un 0,7% aquest any i un 1,2% el vinent.

L’informe no inclou dades macroeconòmiques de Grècia.
Pel que fa a l’economia mundial, l’FMI admet una petita disminució del 0,2% en el ritme de creixement, que passaria a ser del 3,3% aquest any i del 3,8% el vinent. La davallada provindrà, principalment, dels Estats Units, on l’FMI projecta una rebaixa del 0,6% i del 0,1% en les previsions pels propers dos anys, que quedarien en un creixement del 2,5% per enguany i un 3% el 2016.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb