Les portes giratòries (i Colau) contra Arrels: i no és cap anècdota

  • L’Ajuntament de Barcelona col·laborarà amb dues associacions madrilenyes que, per molts milions, faran la feina que fa Arrels, alhora que marginarà la fundació barcelonina

Vicent Partal
10.11.2022 - 21:40
Actualització: 11.11.2022 - 00:22
VilaWeb
El director de la Fundació Arrels, Ferran Busquets

Fa molt de temps vaig topar amb una sorprenent paradoxa ferroviària. Si agafava el tren de València a Barcelona només havia d’ensenyar el bitllet. Però si agafava el mateix tren de Barcelona a València, a més d’ensenyar el bitllet havia de passar la maleta per un detector de metalls. I si anava de Barcelona a Perpinyà havia d’ensenyar el bitllet i passar el detector, però en canvi si venia de Perpinyà a Barcelona podia pujar al tren sense ni tan sols ensenyar el bitllet. Tres ciutats, tres maneres diferents de tractar el viatger. Com podia ser?

La curiositat em va moure a consultar-ho amb un expert en transports, bon coneixedor del sector públic, que em va respondre, pam amunt pam avall, això: “La qüestió no és quin servei et donen, sinó qui el cobra.”

L’explicació de la frase crec que s’entén bé. Em volia dir que la raó per la qual es començaven a implantar aquells controls –que efectivament després van arribar també a València– no era la seguretat, sinó pagar a unes empreses determinades una quantitat de diners amb els imposts de tots. Inventant necessitats.

El cicle, doncs, anava al revés d’allò que seria natural. El motiu inicial d’aquell desplegament de detectors no era pensar que hi havia problemes de seguretat i que, per tant, calia posar barreres, sinó que una empresa, una porta giratòria, necessitava diners i creava un mercat inexistent fins aleshores per aconseguir-ne. Canviant, evidentment, les lleis. Que per això les portes són giratòries.

En aquesta línia, ara tenim davant un escàndol monumental. Aprofitant els fons Next Generation, l’Ajuntament de Barcelona ha signat un conveni amb Hogar Sí i Provivienda per a atendre 175 persones sense llar. Són 7,6 milions d’euros que ingressaran aquestes dues associacions madrilenyes. I això passa al mateix temps que la Fundació Arrels ha anunciat que no podia atendre més gent perquè no tenia prou diners per culpa de la pujada generalitzada dels preus.

La Fundació Arrels és un projecte modèlic, que ha fet una feina extraordinària, digna de tots els elogis. No tan sols per a ajudar gent concreta, sinó per a conscienciar la societat sobre l’abast d’aquest problema dels sense-sostre. És una associació independent, nascuda des de baix i que té un arrelament indiscutible a Barcelona.

I com és possible, doncs, que aquests 7,6 milions d’euros vagen a parar a unes associacions, que semblen més aviat empreses més que dubtoses, que no tenen cap coneixement de la realitat local, mentre els qui fa anys i panys que fan la feina es troben ofegats i no tenen capacitat d’augmentar l’oferta? Torne a l’expert ferroviari: “La qüestió no és quin servei et donen, sinó qui el cobra.”

I qui el cobra, com expliquem en aquest article que vam publicar ahir, és un entramat que ha crescut com l’escuma acumulant contractes oficials d’una manera sorprenentment ràpida. Alguns detalls: la directora general de Diversitat Familiar i Drets Social de l’actual govern espanyol, per exemple, ha estat durant anys directiva d’una d’aquestes dues associacions; com també ho va ser l’actual regidor delegat de l’àrea de govern de Famílies, Igualtat i Benestar Social de l’Ajuntament de Madrid. I el 87% dels ingressos d’Hogar Sí –perquè ens situem– provenen de contractes públics.

Expliquen que Ada Colau no té gaires simpaties per la Fundació Arrels, que s’ha mantingut independent i no ha dubtat mai a criticar les polítiques municipals. Però, tot això, més enllà de la política, només es pot qualificar d’autèntic i enorme escàndol.

 

PS1. Després d’enviar l’editorial als subscriptors, Pedro Sánchez ha anunciat que aquest divendres presentarà la proposta de reforma de la sedició al parlament espanyol, tal i com li havia exigit el Consell d’Europa, per una banda, i Esquerra Republicana per una altra. Estarem molt atents als detalls del que proposarà el president espanyol perquè hi ha moltes incògnites que només es podran aclarir amb el text concret al davant.

PS2. Avui presentaré Fronteres a Elx. Serà al Centre Municipal de Congressos Ciutat d’Elx, a les 19.30. Si ho voleu, ens hi trobarem.

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Josep Usó
Josep Usó
10.11.2022  ·  22:18

Espanya basa la seua economia en aquesta mena negocis. És l’economia dels amics. Poc després de la guerra, va aparèixer una llei que obligava a que la fusta dels taüts estarà impregnada amb sulfat de coure. Només hi havia un proveïdor de tal producte. Quan se li va acabar el estoc, van derogar la llei. Doncs ara faran el mateix. A València ja hem tingut la família Cotino i l’ajuda al tercer món aprofitada per a comprar locals. Què esperaveu?

Ramon Vilaseca
Ramon Vilaseca
10.11.2022  ·  22:25

Que pots esperar dels “comuns” ? Tuf espanyolista.

Núria Coma
Núria Coma
10.11.2022  ·  22:43

És tan trist.
Queda un pam de net enlloc?
I aquesta, la Colau, era una activista!
Si ella, s’ha ooerverit tant què podem esperar dels que han nasqut amb la cadira al cul.?
I encara parlem de partits, de dretes, esquerres…
Jo ja no tinc ni arguments ni alicients per a seguir en aquest model.
No m’he considerat mai antisistema, com no em vaig considerar mai antivacunes, però com que tot va d’etiquetes em sembla que la primera em comença a seduir.
Carda fàstig tot plegat

Ventura Mallol
Ventura Mallol
10.11.2022  ·  22:43

Pero si realment es necessitessin empreses que complementin la feina que fa Arrels, no n,hi han aqui a Catalunya?

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
10.11.2022  ·  22:51

No entenc com aquest contracte escandalós no obre més titulars a la premsa. Tota la premsa està tan venuda?
Em fa molta ràbia que passin coses així.

Miquel Amorós
Miquel Amorós
10.11.2022  ·  23:12

Ja veus, la Colau, la de la llagrimeta i de la PAH que després ha deixat tirats.

Ja veus en que s’ha convertit.

I’ l’Anna Gabriel i la Mireia Boia. Tant d’esquerra elles. Comprades. I barates.

Quin paper tant galdós estan fent les esquerres. A tot el mon, excepte algunes honroses excepcions. Com Pau Juvillà, que no ha volgut que el compressin.

Jaume Riu
Jaume Riu
10.11.2022  ·  23:24

CARITAT PER TRANQUIL·LITZAR LA CONSCIÈNCIA
Conec Arrels que des de fa gairebé trenta-cinc anys, i he vist la feina continuada i impagable de voluntaris i professionals, que atenen i orienten -atenen i orienten-, les persones sense llar que viuen als carrers de Barcelona. Les acompanyen -les acompanyen-, per aconseguir una vida el més autònoma possible cobrint les necessitats bàsiques, proporcionant atenció social i sanitària i garantint allotjament a aquelles persones que es troben en una situació més vulnerable.
Amb una visió global i científica del problema, des d’Arrels també treballen per sensibilitzar la ciutadania, denunciar situacions injustes i aportar solucions a les administracions i a la societat civil.
Aquesta experiència de progréssistes d’esquerres de la Fundació Arrels, capaç de fer la gestió des del punt de vista de cada necessitat, és molt improvable que pugui ser relevada pel conveni amb Hogar Sí i Provivienda per a atendre 175 persones sense llar.
Mentre Arrels té problemes econòmics seriosos, resulta que aquestes dues associacions ingressaran 7,6 milions d’euros com qui, des de la dreta conservadora, fa una caritat per tranquil·litzar la consciència.

Mª Teresa Brasó
Mª Teresa Brasó
10.11.2022  ·  23:34

Quina vergonya d,Ajuntament i d,Alcaldessa.
A part de fer-ne difussio podem fer alguna altre cosa?
M,agradaria coneixer la opinio d,ERC, Junts i la CUP, segurament ells si que podrien aturar aquest desastre, per no dir coses mes grosses

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
10.11.2022  ·  23:41

La Sra. Colau fa tot el possible per menystenir a les persones més volnerables de la ciutat de Barcelona. Quina immoralitat tan gran que practica la Sra. Colau. Vergonyós!

Joan Benavent
Joan Benavent
10.11.2022  ·  23:41

I al mateix temps tornarem a veure en pantalla a aquests polítics que signen contractes de portes giratòries sortir a la marató de tv3 donant a entendre que hi col.laboren. Ei! no pas perquè pensin de debò en cap servei … Es tracta d’arreplegar quants més vots millor. Tal com va dir un dels seus mestres: “Es el mercado, amigo”.

Gerber van
Gerber van
10.11.2022  ·  23:44

Encara que és molt greu aquest escàndol, però ja no em sorprèn gens després de tot el que veiem què passa al nostre voltant.

Per quedar un moment amb el tema ‘trens’: Quantes línies d’alta velocitat a Espanya són econòmicament viables? Ni una! (He entès que Madrid-Barcalona és el més rendible, però tampoc no dóna beneficis.) Es a dir totes les línies d’AV a Espanya són portes giratòries. No m’atreveixo a dir quantes milers de milions ens ha costat per fer les i ens costa cada dia per mantenir-les.

Hem de fugir d’aquest país veí corrupta. Però també hem de fer una neteja molt profund a casa nostra.

Víctor Torguet
Víctor Torguet
11.11.2022  ·  00:07

Per això és tan important desplaçar de les administracions i del govern de la Generalitat als polítics professionals dels partits fake-indepes (especialment ERC i JUNTS).
Les seves relacions “públic-privades” tenen unes arrels tan fondes i antigues que els partits estan totalment dopats, les decisions estan absolutament tutelades, les voluntats alienades i els polítics pervertits.

ERC ja no amaga la cadena que els té lligats a l’amo, aquest deep state espanyol mafiós, corrupte, violent i franquista, a on les “portes giratòries” son tan intrínseques del sistema com ho és l’anticatalanisme. La voracitat de poder d’ERC, assolida amb pactes amb espanya, els ha encegat tant que han normalitzat els tics autoritaris i les pràctiques caciquils que tan naturals veuen en el seu patró. Els és tan natural el concepte de “porta giratòria” que no tenen cap inconvenient en aplicar-ho fins i tot entre les barreres naturals que haurien de tenir amb representants polítics de perfils molt llunyans de la seva teòrica essència. Vet aquí que ens venen com a fitxatges estel·lars personatges com Nadal, Campuzano i Ubasart.

JUNTS vol i dol. Al si de JUNTS n’hi ha d’autèntics campions en això dels favors, les prebendes, els “regalets” i tota la gestió tan “estupenda” del “peix al cove”. Una gestió d’arrels espanyoles que va fer perdre el sentit de l’orientació i el càlcul de la distància de frenada al mateix Pujol, deixant fer a la seva fillada tot allò que a Madrid era normal i que el “deep state” li permetia a canvi de ser tan gran estadista (i, sobre tot, tan gran i efectiu mur de contenció del Catalanisme).
Si JUNTS no ha caigut tan fons com ERC és perquè aquests han esprintat més ràpid (van més dopats) a la cursa per la supervivència com a polític autonòmic i, per tant, com a polític espanyol que cobra de l’amo, a una empresa que es diu estat espanyol i que no fa més que guanyar premis al país més fallit i auto-destructiu.

Mentre formem part d’espanya els nostres polítics professionals actuaran a l’espanyola.

L’Ada Colau és qui té el record de velocitat en la professionalització com a política espanyola. En la seva breu vida política (de moment) ja ha fet el que un polític espanyol fa en uns 25 anys: guanyar unes primeres eleccions aprofitant i amplificant les mentides contra el seu adversari, inhibir-se dels conflictes més importants, renegar dels seus principis originals que li van obrir les primeres portes i la confiança dels votants, mentir descaradament per explicar els seus èxits, amargar-se en els moments difícils, pactar amb els seus principals adversaris la renovació del càrrec, fer política cosmètica (tipus ”urbanisme tàctic”) i un etc. tan llarg com el seu desvergonyiment.

Fem fora als polítics professionals i als partits fake-indepes dels òrgans de decisió polítics. Fem fora l’Ada Colau de l’Ajuntament de Barcelona. Fem fora a tots els i les Colaus que envaeixen les administracions catalanes.
Llista Cívica ja !!! (a totes les convocatòries electorals possibles)

MARIA CONCEPCIO GAYA
MARIA CONCEPCIO GAYA
11.11.2022  ·  00:31

És evident que tot plegat és un tinglado per intercanviar favors i diners. Quin fàstic d’Ajuntament. Segur que n’hi ha uns quants més, de tinglados, vull dir.
I és la vostra feina esbrinar i explicar-ho. Endavant.
Però no hauria de ser la feina dels organismes de control de la despesa pública? On són? Què fan?

Pere Roca
Pere Roca
11.11.2022  ·  06:34

llistes obertes !!
reforma llei electoral , un representan per districte !!!

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
11.11.2022  ·  06:52

Fa gràcia, aquesta setmana passada tornava a vorer “La escopeta nacional”, i veig que res a canviat. És la Espanya eterna.

Joan López
Joan López
11.11.2022  ·  06:58

Res de nou, aqui ara mateix a Barcelona ciutat,la batllesa i el govern han venut als catalans tant si son independentistes com unionistas. No tenen vergonya i l’unica persona que es persegueix es la Laura Borras.
Per cert el cas Dalmases ja ha quedat tapat,en el moment que se ha dit el nom del marit de la periodista del periodico que feia la feina a diari de escriure a aquet diari.
La politica de aquets que diuen ser d’esquerras sembla cada dia mes,la manipulaciò dels medis i mentir dia si i dia tambè. La llista cada dia s’amplia amb un de nou esquerrà que s’agenolla davant de Madrit.
Porca miseria !!!

Marc Mateos
Marc Mateos
11.11.2022  ·  07:41

Aquests comuns i vulgars són clarament uns quintacolumnistes de Ñordor.
Ja ho deia Frau Colau: “Mierdiz volverá a ser nuestra capital”.
Qui pot votar aquesta gent enviada a fer-nos la traveta als catalans?

Pep Agulló
Pep Agulló
11.11.2022  ·  08:02

Pobres sensellaristes. Urbanisme social tàctic. Cobri!

Mercè Duran
Mercè Duran
11.11.2022  ·  08:08

Els que demanen que poden fer.
Feu-vos socis i voluntaris d’Arrels.

Jaume Casas
Jaume Casas
11.11.2022  ·  08:21

És tot un escàndol ?? o un escàndol més ??
Em sento molt avergonyit per tenir els dirigents que tenim i no sé si hi ha remei.

Carles Serra
Carles Serra
11.11.2022  ·  08:32

Que vols que et digui apreciat Vicent sobre una elementa que és la viva imatge de cinisme i hipocrasia, una Lerruxista amb totes les paraules.
Però ja en diràs que tant ER com la CUP són els seus companys de viatge, perquè són d’esquerres Vicent i com ells no hi ha ningú amb tanta consciència social i de valors democràtics.
El fet que comparteixin poder amb el PSO€, un partit que va muntar un grup d’assassints amb els nostres impostos com el GAL.
Ja veus Vicent com evolucionen aquest grans revolucions com Asens, ja que dir de la blavera Albiach.
Una Barcelona provinciana i amb els valors nyordos.
Amb aquesta gentusa Vicent no hi ha res a fer.

Xavier Portell
Xavier Portell
11.11.2022  ·  08:48

Posem-hi números: segons sembla, aquestes pseudoempreses rebran 7,6 milions i diu que atendran a 200 persones. Això vol dir que tocaria a 38 mil euros per persona de mitjana (cal tenir en compte que aquestes entitats ja reben altres subvencions i, per tant, s’entén que ja tenen garantida l’estructura)! En canvi, Arrels té un pressupost anual de poc més de 5 milions i atent a més de 2000 persones i manté l’estructura de l’associació, a part de fer campanyes de sensibilització. No “cola”…

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
11.11.2022  ·  09:29

Només cal fer-se socis d’Arrels. És la nostra resposta a Ada Colau i la seua ideologia.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
11.11.2022  ·  09:37

A mi em surten més de quaranta mil euros per càpita. No és un altre mètode de drenar a cabassades impostos catalans cap a Madrid, sense cap mena de vergonya?

Susanna Herce
Susanna Herce
11.11.2022  ·  09:59

Xavier Portell i Josep Pasqual Gil, jo també vaig fer aquest càlcul. Quin projecte han presentat que costa uns 40.000 euros per cap? En general, els fons rebuts de la UE és distribueixen de manera fosca.
Quin menyspreu a la tasca feta per Arrels!

JOSEP SOLÉ
JOSEP SOLÉ
11.11.2022  ·  10:07

Si un dia assolim la independència, la primera inversió l’haurem de fer en escombres.

carles prat
carles prat
11.11.2022  ·  10:32

Fora aquesta dona, a mes de destruir Barcelona destrueix una empresa catalana

Miquel Martí
Miquel Martí
11.11.2022  ·  10:36

Vivim temps estranys. La batlessa més progre fent de pepera. Els indepes de tota la vida pregant pq no s’acabi l’autonomia. Els socialistes fent de Vox. I un president rus jugant a ser el nou Adolf.

josep ortinez
josep ortinez
11.11.2022  ·  10:38

Si esteu pensant de fer un donatiu a Arrels podeu pensar també que si feu la declaració de la renda us tornaran el 80 per cent.
Dit d’una sltre manera si vosaltres doneu 100€ a Arrels el Estadi Español us en donarà 80.
O sigui que pagan 20€ a Arrels obligueu al esmentat Estado a pagar-n’hi 80€.
Sempre que feu la declaració, encara que sigui negativa. Us els tornaran.

Un gust això d’obligar-los a fer una bona cosa.

Alfons Nadal
Alfons Nadal
11.11.2022  ·  11:08

Ho trinxen tot! Ara les entitats socials són marc del 155 i Ibex 35. Quin model de societat queda? El model imposat pels borbònics. Res de treball comunitari, trasversal o en xarxa. A EU en general aquests serveis són Km 0, tot i tenir els mateixos sistemes de contractació.

Marià Armengol
Marià Armengol
11.11.2022  ·  12:02

Ho vaig escriure ahir en un altre apartat:
Vec en un mateix paràgraf: Next Generation de la Unión Europea. el Ministerio de Derechos Sociales espanyol, i Agenda 2030, a partir del Plan de Recuperación, Transformación, y Resiliencia… y ja intueixo que es tracta d’un ‘pufo’ de c.llons!
Perdoneu, però quan es tracta d’administrar bens essencials, les ‘mans oficials’ (Madrid) (burocràcia) fàn molt de mal (ineptitud, prevaricació, favoritismes, discriminació, prepotència, corrupció…)
Fà molt de mal què, siguent una ciutadanía que, entre tots, produim suficient com per viure millor TOTS, no ens puguem permetre ajudar COM CAL als desfavorits. Aixó només té un camí, i es es camí d’anada… Marxar d’una p.ta vegada d’aquest podrimaner en el que estem enganxats de fà segles: Independència
Em pregunto:… i aquestes adjudicacions no hàn de passar cap mena de ‘filtre’ a l’administració pública? (o es que només passen filtres el contractes de na Laura Borràs?).
Qui c.llons ha aprovat aquesta bajanada???.
Qui prodest??: Colau propera ministra podemita de ‘cosas para regalar’???
Si no es corrupció se li assembla molt, no Colau???
PS: La ‘sra.’ està complint l’encàrreg a la perfecció: està destrossant i venent Barcelona!… Tindrà ‘bonus’:s’el guanya cada día amb la seva ‘feina’…

Lluis Molist
Lluis Molist
11.11.2022  ·  12:37

Es una malasort de persona. Indecent…..!!!

RAMON PROS
RAMON PROS
11.11.2022  ·  12:52

Carros del Mercadona al fossar de les Moreres, un xiringuito de cannabis amb tots els permisos al carrer Concepció Arenal… i ara torpedinant una associació benèfica catalana en favor de les que s’ens enduen més que porporcionalment els diners de la creueta de la renda per altres ajuds socials. Només cal dir: Fora!

Antoni Pardo
Antoni Pardo
11.11.2022  ·  13:26

Colau és una hipòcrita i una “sinvergüenza” (ja que madrilenyeja). Són massa bestieses i massa corrupteles les que ha perpetrat el seu equip com per no sentir-ne fàstic.

Eusebi Majós
Eusebi Majós
11.11.2022  ·  13:38

Hi ha algun error, o no, amb les dades. 7,6 milions d’euros per atendre a 175 persones sense llar són 43.428 € per persona. Bé… Suposo que deu ser un contracte per diversos anys. La durada del contracte és una dada necessària per poder fer la divisió corresponent. Divisió interessant de fer. També podria amagar alguna sorpresa.

Gemma Pané
Gemma Pané
11.11.2022  ·  14:18

Com pot ser que passi això? . Mentres la Laura Borràs es perseguida per terra mar i aire per una cosa que malgrat fos veritat no es cap gran cosa i que tothom ho fa, i crec que no es veritat. Mentrestant la Colau afavorint els amics i deixant penjada la feina a Barcelona. Realment no sé que esperen els barcelonins per fer.la fora d una vegada !

Miquel Riera
Miquel Riera
11.11.2022  ·  14:38

De la solideritat dels Catalans ells en fan negoci i la Colau en fa més proximitat a Madrid , que es el seu desti buscat desde fa temps, temps al temps.

Jordi Joaquim
Jordi Joaquim
11.11.2022  ·  14:56

@MiquelAmoros, precisament per això que comentes torna/creix l’extrema dreta.

Antoni Cuadrench
Antoni Cuadrench
11.11.2022  ·  15:48

Si la Comunitat Europea hagués fets els deures avui segurament tindríem serveis d’obra social globals des d’una administració única.
El mateix podriem dir dels temes ferroviaris o les comunicacions per autopista dins de la CE.
Europa no podria tenir les autopistes globalitsades sense peatges i amb el control de la matrícula t’arribés la factura al banc? I de la mateixa manera, resoldre la precarietat ferroviaria actual que per fer un viatge trajecte en tren BCNA-BERN o, ZÜRICH fins fa pocs anys amb el Talgo ‘Pau Casals’ era directe i ara és un autèntic embolic?
L’Europa de les Nacions Unides que varem somniar i és va dissenyar des d’un Parlament Global ha esdevingut una utopía; els problemes actuals de les energies i dels estats no homologables segur que no els tindríem. Després del Brexit, la CE ja no som model de res.

Ramon Perera
Ramon Perera
11.11.2022  ·  18:14

Jo ja em vaig indignar llegint la notícia abans que sortís publicat l’editorial. A l’hora d’engegar la República Catalana [o de Catalunya i Aran] un dels treballs més prioritaris i dusos serà el de fer neteja a l’ajuntament de Barcelona. Un treball comparable al de la neteja dels estables del rei Eugies.
https://ca.wikipedia.org/wiki/Els_dotze_treballs_d%27Hèracles

PS1. Al llegir la proposta de reforma de la sedició, he reviscut les regles que de fet regien la vida al carrer a l’Espanya de la dècada de 1960. I no només en aquella dècada, és clar.

GABRIEL MIR
GABRIEL MIR
11.11.2022  ·  19:52

Una “democràcia exemplar” en fallida moral i econòmica de fa dècades. Salvi’s qui pugui arreplegant tot allò que pugui.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any