Les perles d’avui

155 cançons per a l’article 155. La revista musical Enderrock ha recopilat fins a 155 cançons que volen cridar a ‘la revolta, a la unitat, a la resistència i, sobretot, a la pau per davant de tot’, ara que el país sembla abocat a la suspensió de l’autonomia. De Raimon a Zoo, passant per Lluís Llach, Maria del Mar Bonet o tant i tants grups catalans dels últims cinquanta anys.

Un procés de pel·lícula. El diari anglès The Telegraph publica una vinyeta en la qual intenta explicar la resistència de l’independentisme català malgrat els atacs del govern espanyol. El dibuix retrata el sobiranisme com si es tractés de King Kong. Emulant la famosa seqüència del film, un home amb què porta una senyera com a capa i enfilat a la Sagrada Família, intenta resistir davant dels atacs d’unes avionetes espanyoles.

Les notícies del dia

L’explosiva carta de la Moncloa al govern belga per Catalunya. El govern espanyol ha reaccionat amb indignació a la crida al diàleg i la negociació que ha fet el govern belga per resoldre el conflicte entre Catalunya i Espanya. I això ha estat considerat com ‘un atac inacceptable’ que pot afectar les relacions bilaterals entre tots dos estats, segons que han informat els diaris belgues avui. Com a represàlia, Espanya considera de retirar el seu suport a Catherine De Bolle, la candidata de Bèlgica a dirigir l’Europol. Ho podeu veure ací.

Putin critica la hipocresia europea amb l’independentisme a Catalunya. El president de Rússia, Vladimir Putin, ha parlat de Catalunya en el marc del fòrum anual del Club Internacional de Debats Valdái, que se celebra a Sochi. Segons Rusia Today, Putin ha acusat Europa d’haver provocat un creixement ‘dels ànims separatistes’ després d’haver fet costat a la independència de Kosovo. ‘Ara està patint per això, com amb el cas de Catalunya’, ha dit. Ho podeu veure ací.

Alemanya confirma que Catalunya és damunt la taula del Consell Europeu. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha fracassat en l’intent de convertir el conflicte amb Catalunya en un afer intern espanyol i que quedés fora de l’agenda de la reunió de caps d’estat i de govern que es fa avui i demà a Brussel·les. Així s’ha constatat quan el govern alemany, a través de les xarxes socials, ha anunciat que, a més del Brèxit, Turquia, l’Iran i el mercat digital, un dels temes a tractar damunt la taula de la reunió. Ho podeu veure ací.

Intel·lectuals i polítics mexicans demanen l’alliberament de Sànchez i Cuixart i defensen el dret de decidir de Catalunya. Diversos polítics i intel·lectuals mexicans han defensat el dret de decidir del poble de Catalunya i han criticat l’ús de la violència per part de l’estat espanyol. Segons que afirmen en un comunicat, l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart s’emmarquen una deriva marcada per la cancel·lació de llibertats democràtiques ‘sense cap justificació’ i demanen la seva posada en llibertat immediata. Ho podeu veure ací.

Puigdemont respon per carta a Rajoy que el parlament votarà la independència si continua la repressió. El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha respost al president del govern espanyol, Mariano Rajoy, que si manté la repressió contra Catalunya i es nega al diàleg, ‘el Parlament de Catalunya podrà procedir, si ho considera oportú, a votar la declaració formal de la independència que no va votar el 10 d’octubre’. Li ho ha dit en la carta que li ha enviat aquest matí, just abans d’acabar-se el termini establert per Rajoy perquè Puigdemont digués si havia declarat la independència, sota l’amenaça d’aplicar les mesures contra l’autogovern de Catalunya amb l’activació de l’article 155 de la constitució espanyola. Ho podeu veure ací.

El primer ministre de Luxemburg adverteix la UE que ‘no pot menystenir’ la crisi de Catalunya. El primer ministre de Luxemburg, Xavier Bettel, que està reunit amb els líders europeus en la cimera de caps d’estat a Tallin, demana a la Unió Europea que ‘no menystingui la realitat’ de Catalunya després de la decisió de Madrid de suspendre l’autonomia. Ho podeu veure ací.

Les recomanacions d’avui

Avui us recomanem l’Anàlisi de Pere Cardús que duu per títol ‘La trampa de les eleccions: una jugada d’estat (espanyol)’.

També us recomanem l’Entrevista d’Andreu Barnils a l’advocat Agustí Carles. ‘La declaració d’independència no es va votar dins el ple perquè seguia el dret internacional. Tot ha estat estudiat’, diu Carles.

Podeu llegir el Mail Obert de Núria Cadenes. Es titula ‘La valentia no és temeritat: és valentia’.

També podeu llegir l’Anàlisi de l’economista Guillem López Casasnovas que duu per títol ‘Obvietats’.

Finalment, també us recomanem l’Entrevista de Josep Rexach a Miquel Buch. El president de l’Associació Catalana de Municipis assegura que ‘Estem carregats de raons per a declarar la independència ara mateix’.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]