Els escriptors Màrius Torres (1910-1942) i Joan Sales (1912-1983) es van conèixer a les acaballes del 1936 al sanatori de Puigdolena, on un any abans Torres havia ingressat a causa de la tuberculosi. Les germanes Esperança i Mercè Figueras –amb qui Sales havia treballat a la Generalitat–, també ingressades al sanatori, van presentar-los. Elles consideraven que la sensibilitat i la intel·ligència de Torres casaria amb els interessos de Joan Sales. I, efectivament, l’atracció mútua va ser immediata. En aquell moment, Màrius Torres tenia vint-i-sis anys i Joan Sales, vint-i-quatre. De seguida va començar la correspondència entre tots dos, que no es va interrompre fins a la mort de Torres, el desembre del 1942. Les missives que es conserven són un testimoni fonamental, no tan sols del moment tràgic que es vivia (la guerra, l’exili, la cruesa del règim franquista), sinó també del caràcter la solidesa i les inquietuds literàries i culturals d’aquests dos intel·lectuals.

Les cartes escrites per Joan Sales a Màrius Torres van ser publicades el 1976 per l’autor mateix, en el llibre ‘Cartes a Màrius Torres’ (Club Editor), reeditat el 2007. L’any 2012 se’n va fer l’edició digital, gràcies a la feina de Xarxa de Mots.

Per una altra banda, l’any 2011 va aparèixer ‘Les coses tal com són‘ (Acontravent), una antologia de més de mig miler de texts en prosa escrits per Màrius Torres, que van ser seleccionats, classificats i comentats pels professors de la UAB Jordi Julià i Pere Ballart, amb un pròleg molt exhaustiu. Els mecanoscrits digitalitzats de les cartes de Torres a Sales es poden consultar a la web de la Biblioteca Virtual Màrius Torres, de la Universitat de Lleida.

VilaWeb presenta cada dia feiner d’aquest agost una carta seleccionada de la correspondència d’aquests dos escriptors. Avui, com a preàmbul, oferim dues entrevistes: l’una a Francesc Canosa, sobre Joan Sales, i l’altra a Jordi Julià i Pere Ballart, sobre Màrius Torres.

VEGEU TOTA LA SÈRIE DE CARTES PUBLICADA.

Per a VilaWeb el vostre suport ho és tot

Sostenir un esforç editorial del nivell i el compromís de VilaWeb, únicament amb la publicitat, és molt difícil. Per això necessitem encara molts subscriptors nous per a allunyar qualsevol ombra de dificultats per al diari. Per a vosaltres aquest és un esforç petit, però creieu-nos quan us diem que per a nosaltres el vostre suport ho és tot.

Podeu fer-vos subscriptors de VilaWeb en aquesta pàgina.

Vicent Partal
Director de VilaWeb