L’Audiència de Barcelona retorna el tercer grau a Oriol Pujol

  • Admet la increïble potència destructiva dels delictes comesos per electes públics, però subratlla que la presó té l'objectiu de reinserir

VilaWeb
ACN
11.07.2019 - 23:04
Actualització: 12.07.2019 - 14:54

L’Audiència de Barcelona ha estimat el recurs d’Oriol Pujol contra la revocació del tercer grau ordenada per un jutjat de Vigilància Penitenciària i permetrà que recuperi aquest estadi, segons ha avançat ‘Crónica Global’ i ha pogut confirmar l’ACN. Això implica que Pujol Ferrusola tornarà al règim que obliga a anar a la presó només a dormir-hi, en el marc de la condemna pels delictes de tràfic d’influències, suborn i falsedat en document mercantil que se li va imposar pel cas de les ITV.

Oriol Pujol va ingressar a la presó el 17 de gener, i a finals de març Institucions Penitenciàries li va concedir el tercer grau. La fiscalia va recórrer la decisió i pel maig la jutgessa va decretar que retornés al règim inicial.

Una setmana després del reingrés complet a Brians 2, Institucions Penitenciàries li va permetre exercir un voluntariat social fora de la presó, que implicava que sortia del centre i hi anava a dormir entre setmana, però que es quedava a la presó el cap de setmana. La fiscalia va tornar a recórrer aquesta decisió, però el Jutjat de Vigilància Penitenciària va denegar el recurs.

Ara, l’Audiència de Barcelona estima el recurs que Pujol Ferrusola va presentar contra la revocació del tercer grau i li retorna aquest benefici penitenciar, que implica que només va a la presó a dormir entre setmana. A la interlocutòria, que recorda que les penes privatives de llibertat estan orientades a la reinserció i la reeducació, es qüestiona que la revocació es basés en el fet que Pujol no havia passat prou temps a la presó com per observar-ne la conducta.

‘No existeix correlativament un termini mínim de permanència en l’establiment previ a la classificació, un termini d’estudi quantitativament prefixat en la norma legal o reglamentària que s’hagi d’observar’, indica el tribunal.

Tenint en compte aquesta premissa, els magistrats detallen els paràmetres interpretatius que utilitzaran per considerar si el tercer grau és o no pertinent, i afirmen posteriorment que en el cas de Pujol Ferrusola no troben ‘cap contradicció’ en els informes o ‘manca de racionalitat’ que els permeti afirmar que el període d’observació va ser ‘insuficient’.

Més enllà d’això, el tribunal recorda que la pena imposada a Oriol Pujol és d’un any i divuit mesos de presó, i que ‘malgrat no superar els dos anys i ser primari en l’execució d’un delicte, no li va ser suspesa’.

També indica que Pujol ha pagat la multa de 76.000 euros que se li va imposar, que se li va aplicar l’atenuant de confessió pel fet d’haver reconegut, fins i tot abans del judici, els fets, que té suport familiar extern i una feina que li permetrà afrontar les necessitats fora de la presó.

Amb aquestes dades, el tribunal no troba’variables objectives’ que li permetin sostenir ‘ni que el període d’observació va ser insuficient’ ni que la personalitat o la història individual i familiar de Pujol ‘exigeixin el manteniment’ del segon grau.

El tribunal també rebat l’opinió de la jutgessa que va ordenar la retirada del tercer grau segons la qual el delicte l’havia comès una persona de rellevància pública atesa la condició de diputat al parlament en el moment dels fets. Si bé admeten la ‘increïble potència destructiva’ de les conductes delictives d’espoli econòmic i corrupció que afecten institucions públiques, això no obsta que l’estament judicial hagi d’imposar les penes que suposin la privació de llibertat en funció de ‘límits i normes’ i de ‘finalitats generals’ que busquen el retorn a la societat de l’individu.

‘No es busca la venjança social, ni la conversió d’infractors en banderes o símbols, sinó la correcció dels factors que en un moment determinat van conduir a la comissió delictiva per evitar la repetició futura d’aquestes conductes’, afirma l’Audiència de Barcelona.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any