Commemoració del 18 de juliol organitzada per la Fundación Nacional Francisco Franco al Coll del Moro, amagant-se darrere d'un dels participants. Fotografia: FNFF

L’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica ha presentat una petició perquè la llei no continuï emparant la Fundació Francisco Franco i perquè el text legislatiu que regula les fundacions impedeixi ‘explícitament’ l’activitat a les entitats que ‘actuïn o facin campanyes de difusió contra els drets humans’ o que ‘tractin de convertir en referent moral’ individus que els hagin vulnerat.

La proposta, presentada a tots els grups representats al congrés espanyol, recorda que els drets humans són un ‘límit infranquejable de les societats democràtiques’ i ‘pertanyen a qualsevol persona independentment de la seva ideologia, credo, opció sexual i diversitat cultural’.

L’entitat també recorda als diputats que l’obligació dels estats és ‘protegir, fomentar, difondre i garantir els drets humans, així com el seu compliment’, a més de ‘perseguir i condemnar qui hi actuï en contra’.

D’altra banda, l’Associació per a la Recuperació de la Memòria Històrica remarca la ‘protecció especial’ de què disposen les fundacions, ja que el fet de fer una donació a una fundació desgrava impostos. L’associació ho considera una subvenció indirecta i, en el cas de les entitats que no respecten els drets humans, un agreujant.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]