La regla dels quatre regals: combatre la síndrome del nen hiperregalat

  • És una iniciativa que vol reduir el consumisme per Nadal · Es proposa de regalar una cosa que els infants necessitin, una peça de roba, una cosa educativa i una cosa que desitgin

VilaWeb
Alba Tebar Gutiérrez
21.12.2023 - 21:40

Les festes de Nadal es caracteritzen per ser l’època de l’any en què més regals es fan. Així, el dia de fer cagar el tió i el dia de Reis són dates assenyalades en els calendaris de totes les cases, especialment en aquelles famílies que tenen nens petits. Ara bé, el consumisme que ens empeny a regalar cada any més coses als infants pot donar lloc a la síndrome del nen hiperregalat, un concepte que fa referència a la sobreestimulació que reben molts nens quan tenen massa regals, atès que acaben sense poder-los apreciar.

Per tot plegat, fa uns anys que circula la idea d’aplicar la regla dels quatre regals. Consisteix a triar quatre coses per a demanar als Reis: alguna cosa que els nens necessitin –en aquest punt és important la detecció parental–, alguna cosa per a posar-se –roba i accessoris–, alguna cosa per a educar –llibres, còmics o jocs de taula– i una cosa que desitgin i els faci il·lusió.

Carta als Reis Mags d'Orient

Un canvi de xip dels pares

Segons que explica Francesc Núñez, sociòleg de la UOC, el problema és que, si un infant rep cada any molts regals, acaba donant valor al nombre de regals que rep i no pas als regals en si. A més, no hi ha prou temps per a gaudir-ne. “Acaben redescobrint-los i recordant-se’n al cap dels anys”, lamenta Núñez. Així, diu, la il·lusió de rebre un regal s’acaba perdent.

“Més que el nen hiperregalat, el problema són els pares hiperregaladors”, subratlla Núñez. Per això recomana que, malgrat que ens trobem immersos en certes dinàmiques, aprenguem a canalitzar això que anomena bogeria consumista.

Ara bé, si aquest és el primer any en què es vol aplicar la regla dels quatre regals, és important de fer-ho de manera esglaonada. “Si estàs acostumat a donar cinquanta regals, no passis de cop a donar-ne quatre, perquè els nens ho viuran com un xoc.”

Segons que detalla Núñez, en primer lloc, cal explicar als nens amb cura i amb antelació el canvi que es farà. I, en segon lloc, cal adaptar la situació al context familiar. És a dir, hi ha situacions que poden requerir més cintura que unes altres. Per exemple, en famílies amb els pares separats en què els regals es poden arribar a convertir en una competició, o en famílies e què els avis i els oncles estan acostumats a donar molts regals. Sigui com sigui, Núñez remarca la necessitat de comunicar-se i posar-se d’acord entre els adults.

regals nadal

Consells per a aplicar la regla dels quatre regals

Núñez esmenta alguns consells que les famílies poden aplicar per integrar la regla dels quatre regals amb èxit. D’una banda, recomana de no tenir catàlegs a casa, però admet que és difícil d’esquivar l’estimulació constant de consumisme a la qual estem abocats a causa dels anuncis. D’una altra banda, fer la carta conjuntament amb els infants pot ser clau per a fer-los entendre certes idees. Finalment, Núñez proposa de no donar tots els regals de cop. D’aquesta manera, els podran valorar i gaudir de manera més pausada.

El temps: el regal més valuós i el més escàs

Amb tot, Núñez reivindica una petita modificació a la regla dels quatre regals: “Que el quart sigui alguna activitat que impliqui passar temps amb el teu fill.” De fet, el sociòleg creu que el temps hauria de ser el regal previ a tota la resta, atès que és la cosa més important per a la criança dels nostres fills. “Tots anem molt atabalats, i regalar temps és el que més ens costa de donar”, lamenta.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any