La tertúlia proscrita

Dotze jocs de taula en català per a regalar als adolescents aquest Nadal

  • Us oferim una selecció dels millors jocs de taula per a adolescents

VilaWeb
Redacció
15.12.2023 - 21:40
Actualització: 15.12.2023 - 22:42

Nadal ja és ací i un bon regal per als més joves pot ser un joc de taula per a passar-s’ho bé amb amics o amb tota la família. Tanmateix, els catàlegs de les grans superfícies continuen optant majoritàriament per jocs en castellà i en anglès i costa de trobar-ne en català. Per això us oferim una selecció d’alguns dels millors jocs de taula en català per a adolescents. En trobareu de tot de temàtiques.

Catan, el joc per excel·lència

Més grans de deu anys. Un dels jocs de taula més populars. L’objectiu del joc és conquerir i colonitzar l’illa de Catan, formada per dinou hexàgons de terreny envoltats per mar. Cada jugador comença la partida amb dos poblats i dues carreteres. N’haurà d’anar construint més i arribar a convertir els poblats en ciutats, per expandir-se. Però per construir necessitarà comerciar amb matèries primeres. Negociant i comerciant sorgeixen oportunitats noves, però Catan tan sols pot tenir un sobirà: qui serà? Cada partida és diferent, perquè el tauler de joc es crea de zero cada vegada. A més, ara hi ha una nova ampliació per a més jugadors, fins a sis, que permetrà d’augmentar-ne la diversió.

Paella Park, novetat de la Fallera Calavera

Més grans de deu anys. La novetat d’aquest desembre dels creadors Zombi Paella. És un joc nou i independent ambientat en l’univers de la Fallera Calavera. Els jugadors visitaran aquest parc temàtic i hauran de gaudir del màxim nombre d’atraccions i espectacles en el temps que dura la partida. Saltar-se les cues, fer-se fotografies amb la mascota i evitar acabar vomitant pel mareig en són els objectius principals. I també inclou una paella-roda de fira giratòria en 3D.

Molt Soroll per a un Rei, un joc per a jugar tot sol

Més grans de dotze anys. Un joc per a jugar tot sol. Es tracta de representar el rei Pere II el Gran. El jugador s’enfrontarà a revoltes andalusines, al poder dels nobles aragonesos i catalans, a l’ambició dels Anjou sobre Sicília, al poder del Papa i la croada francesa dels Valois… Tot per mirar de deixar a l’Infant Alfons un regne en el més bon estat possible. Els pirates barbarescos assolaran les costes, i el jugador s’haurà de guanyar el favor del seu germà Jaume, rei de Mallorca, reclutar companyies d’almogàvers i construir flotes per combatre les amenaces que convergeixen cap a Barcelona.

4 Data Brokers, de Màrius Serra i Oriol Coma

Més grans de vuit anys. Quatre rondes, quatre cartes i quatre jugades. Tot gira al voltant del número quatre. Els jugadors es transformen en data brokers que trafiquen i distribueixen informació a les empreses, corporacions i governs. Durant la partida, reben cartes amb objectius i reben punts per complir-los. Guanya el jugador que aconsegueix més punts. És un joc de cartes que neix de la novel·la Jugar-s’hi la vida, de Màrius Serra.

Terra Mare, una novetat

Més grans de catorze anys. És un joc de taula de col·locació de rajoles. Els jugadors es posaran a la pell de cèlebres cartògrafs medievals per completar un mapa únic. A mig camí entre un trencaclosques i un joc de taula, desafia d’aconseguir la màxima puntuació col·locant rajoles hexagonals que van creant un mapa amb seccions de terra i de mar, plenes de miniatures i detalls. Una volta dominat el mode bàsic del joc, ofereix una manera avançada, en què s’afegeixen noves opcions de puntuació. Al mapa hi haurà fites, caravanes, vaixells i cadenes de muntanyes i corall que atorgaran punts segons com es col·loquen i es distribueixen.

Dixit, un clàssic que no falla mai

Més grans de vuit anys. Els jugadors hauran d’explicar una història a partir d’una carta il·lustrada. Cadascú haurà de fer servir l’enginy i, sobretot, l’agilitat per endevinar quina és la imatge adequada sense caure en el parany dels adversaris.

The White Castle, el joc català que triomfa a tot el món

Més grans de dotze anys. El joc català que triomfa a tot el món i encapçala la classificació de jocs de l’any. És un joc d’estratègia familiar amb mecàniques de gestió de recursos, col·locació de treballadors i col·locació de daus per fer accions. Durant la partida, durant tres rondes, els jugadors enviaran membres del seu clan a cuidar els jardins, defensar el castell o progressar en l’escala social de la noblesa. Al final de la partida, s’atorgaran punts de victòria als jugadors de diferents maneres.

Cluedo Barcelona, un clàssic en català

Més grans de vuit anys. El clàssic joc de misteri arriba en la versió Barcelona. La ciutat amaga secrets, i s’ha trobat el cadàver del prestigiós xef Ferran Negre surant a les aigües del port Olímpic. Els forenses han confirmat que va ser assassinat i que feia unes quantes hores que era mort abans de ser abandonat al port. La policia ha aconseguit de reduir la llista de sospitosos a sis, tots molt pròxims i amb un mòbil clar; i ha delimitat el lloc del crim a nou possibles escenaris en què es va veure la víctima hores abans. Per a esclarir què ha passat, el cos de policia ha assignat el cas al seu millor detectiu, l’inspector Ernest Carvall. Però ell necessitarà ajuda. Els jugadors hauran d’aconseguir totes les pistes i proves necessàries per esbrinar qui va cometre l’assassinat.

Pispa, un joc de cartes

Més grans de deu anys. És un joc de cartes d’habilitat mental i visual en què els jugadors hauran de formar paraules amb una particularitat molt divertida: no podran veure les seves cartes, però sí les dels altres. Per saber quines cartes tenen, hauran de col·laborar entre si i donar-se informació molt selectiva.

Els Homes Llop de Vallnegra, per a jugar amb amics

Més grans de deu anys. És una adaptació del joc els Homes Llop de Castonegro. El poble ha estat envaït pels homes llop i els seus habitants han d’evitar de convertir-se en víctimes seves i enfrontar-s’hi. Per a aconseguir-ho, necessiten descobrir-los. Els jugadors, dividits en vilatans i homes llop, hauran d’aconseguir que el seu bàndol sigui el vencedor.

Sherlock, un joc de misteri

Més grans de vuit anys. Joc de misteri que consisteix a resoldre un cas amb una trentena de pistes, pel cap baix. Ara, no totes les pistes són importants. Els jugadors s’hauran d’encarregar de decidir quines pistes fan servir i quines descarten. Les pistes irrellevants que es facin servir restaran punts. Els jugadors hauran de triar una bona estratègia i saber prioritzar les pistes més bones per resoldre el cas.

Alakazum!

Més grans de deu anys. En un món envaït per la cultura nord-americana, una bruixa valenciana, una catalana, una gallega, una basca i una andalusa hi planten cara amb l’ajuda de pocions, sortilegis i les seves tradicions. A Alakazum!, els jugadors hauran de gestionar correctament un llistat de sortilegis, uns quants objectes i personatges de cinc cultures diferents per poder enfrontar-se a un enemic final. El primer jugador que derroti una de les tradicions invasores guanyarà la partida. És un joc de cartes de bruixes i tradicions en català, èuscar, gallec i castellà.

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any