Deu jocs de taula en català per als més petits de sis anys per a regalar aquest Nadal

  • Us oferim una selecció dels millors jocs de taula per als més menuts

VilaWeb
Redacció
01.12.2023 - 21:40
Actualització: 04.12.2023 - 23:20

S’acosta Nadal i un bon regal per als més menuts pot ser un joc de taula per a passar-s’ho bé en família o amb amics de la mateixa edat. Tanmateix, els catàlegs de les grans superfícies continuen optant majoritàriament per jocs en castellà i en anglès i costa de trobar-ne en català. Per això us oferim una selecció d’alguns dels millors jocs de taula en català per a nens. En trobareu per a criatures de dos anys a sis, i de tot de temàtiques.

Carcassone Junior

Més grans de quatre anys. És una variant molt simplificada de Carcassonne, basat en la ciutat occitana del mateix nom en l’època medieval. És un joc d’enginy i estratègia. Els jugadors, de dos a quatre, han de col·locar els cavallers, monjos, bandolers i pagesos per fer créixer la seva influència en el territori, que es va expandint torn rere torn. En la versió júnior no cal comptar punts, sinó que el primer que aconsegueixi col·locar totes les figures sobre el tauler serà el guanyador.

El Monstre de Colors

Més grans de quatre anys. Els llibres d’El monstre de colors també tenen un format de joc de taula. És pensat per fomentar la comunicació verbal i treballar el reconeixement d’emocions i la seva expressió. En el joc, cada color representa un sentiment diferent. El monstre està confós i no sap què sent, els jugadors hauran de trobar l’ampolla correcta on desar els sentiments.

El Fruiter

Més grans de tres anys. Els jugadors han de recollir tota la fruita dels arbres abans no se l’endugui el corb. En aquest cas, hi tindran un paper clau els daus; segons què indiquin, els jugadors recol·lectaran una peça o unes quantes d’un arbre i les introduiran a la cistella amb la fruita abans de completar el trencaclosques del corb.

Parauleja

Sis anys. Ràpid i dinàmic, és un divertit joc de cartes de doble cara. En una cara es representen les deu categories del joc (animal, ciutat, país, sèrie de televisió, objecte, nom propi, planta o arbre, professió, menjar, personatge famós), i en l’altra cara es mostren tres lletres de colors diferents. El més ràpid a endevinar una combinació guanya. És educatiu i com que és petit es pot transportar fàcilment per jugar-hi en qualsevol lloc. És una bona opció per a jugar en família i ensenyar noves paraules als nens.

Aprenc en Positiu les Lletres


Més grans de quatre anys. Aquest joc ofereix als nens material manipulatiu que els ajuda a descobrir i experimentar la lecto-escriptura al seu ritme. Permet de familiaritzar-se amb els sons del llenguatge, identificar i reconèixer l’alfabet, relacionar imatges i paraules, practicar la cal·ligrafia, escriure, llegir i lletrejar les primeres paraules.

L’Eruga de Colors

De tres a sis anys. Aquest joc consisteix a formar una eruga multicolor i guanya qui aconsegueixi fer-ho primer. Qui hagi vist una eruga fa menys temps comença el joc. Cada jugador té un cap d’eruga i una peça de cada color, que ha d’anar afegint segons el color que surt quan es llança el dau. Ara, no es poden repetir els colors, per tant, si el que apareix al dau ja és a l’eruga, el llançament no compta i el torn passa al jugador següent.

Crea els Codis

De tres anys a cinc. Amb aquest joc, els nens exploraran les seves habilitats. Resoldran problemes alhora que desenvoluparan el pensament creatiu. Hauran de detectar i observar patrons amb què no estiguin familiaritzats mitjançant el mètode de prova i error.

Jardí d’Equilibri

Dos anys. Cada jugador ha de posar la peça del color que surti al dau sobre la taula de fusta que envolta el conillet. Cal tenir molta cura en col·locar-la perquè el joc es perd si cauen les peces. Es pot jugar cooperativament i mirar de col·locar totes les peces sense que caiguin. És un joc familiar, ideal per a estimular la concentració dels nens mentre es diverteixen. A més, desenvolupa l’habilitat manual ull-mà, la precisió i l’equilibri.

La Caputxeta de Lectura

Més de dos anys. És un joc de taula pre-escolar il·lustrat del conegut conte infantil La caputxeta vermella. Hi ha dues modalitats de joc. O bé cooperativa, en què tots els nens juguen plegats per procurar que la caputxeta arribi abans que el llop a casa de l’àvia; o bé competitiva, en què dos jugadors es reparteixen els papers del llop i la caputxeta i guanya qui arriba abans a casa de l’àvia.

Camaleó

Més grans de cinc anys. És un joc d’atenció, velocitat i percepció visual perquè tots els participants juguen alhora. Guanya el primer que hagi jugat totes les cartes. Es disposen sobre la taula quatre cartes triades a l’atzar i els jugadors han d’anar descartant-ne fent coincidir les seves cartes amb les de la taula, per fons, color del marc o mena de camaleó.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any