La premsa espanyola es mostra avui irritada amb la remodelació del govern que van anunciar ahir Carles Puigdemont i Oriol Junqueras. Els quatre diaris editats a Madrid coincideixen en assegurar que el vice-president ha imposat els canvis al president, a qui acusen de cedir davant un suposat xantatge.

Ara bé, els quatre diaris obvien que Puigdemont i Junqueras van explicar que els canvis s’havien consensuat i que els consellers que han cessat del seu càrrec van transmetre-li la seva voluntat al president durant les reunions de dijous al parlament, on Puigdemont es va veure amb tots els membres del seu govern. Així mateix, la remodelació també té el vistiplau de l’ex-president Artur Mas i la coordinadora general del PDECat, Marta Pascal, amb qui el president va consultar els canvis.

Segons El País, Junqueras té el comandament del govern que titllen de ‘desesperat’. A l’editorial el diari diu que hi ha por a Catalunya, que hi ha una fractura dins la cúpula de l’independentisme i que el procés d’independència ha entrat en una ‘deriva autoritària i desestabilitzadora’. El País explica que els canvis al govern són fruit d’un ‘autoritarisme sectari’ i que el nou conseller d’Interior, Joaquim Forn, és un ‘radical’ que no presagia res de bo.

El Mundo diu que el nou govern és ‘kamikaze’ i imposat per Junqueras a Puigdemont. També diu que els nous consellers són ‘sobiranistes radicals’. A l’editorial, el diari titlla els canvis de ‘purga’ i assegura que l’objectiu és bunkeritzar el govern de cara al referèndum de l’1 d’octubre.

La Razón destaca que Puigdemont cedeix davant Junqueras i que el govern es radicalitza de cara al referèndum. El diari també parla de ‘purga’ i de ‘guerra oberta’ dins de la Generalitat. L’editorial el dedica a la proposta de reforma constitucional del PSOE.

Per últim, l’ABC diu que Puigdemont s’ha sotmès a Junqueras, que el govern s’ha radicalitzat i que els tres consellers que han cessat s’han ‘depurat’. A l’editorial, titulat ‘Caça de bruixes’, el diari assegura que tot aquell català que no doni suport al referèndum serà tractat com un traïdor i reitera que l’executiu està instal·lat en una ‘dinàmica autoritària’.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]