La llei de consells insulars arriba demà al parlament balear

  • Més per Menorca diu que la llei fa curt i lamenta que no s’hagi ampliat el consens

VilaWeb
VilaWeb – Agències
13.06.2022 - 00:21
Actualització: 13.06.2022 - 08:03

La llei de consells insulars que, entre més qüestions, introdueix millores en l’agilitat, l’eficàcia i l’autonomia de les institucions insulars, es debatrà, i molt probablement s’aprovarà, al ple del parlament de demà, dimarts, que començarà a les 9.00.

S’espera que la norma obtingui un ampli consens –la llei s’ha d’aprovar amb una majoria de dos terços– després de sumar també el vot favorable del PP.

La llei és una renovació de la de l’any 2000, que després de la reforma de l’estatut, el 2007, s’havia d’actualitzar. Preveu un estatut especial per a Formentera, per la singularitat del municipi i l’illa.

A més, la reforma facilitarà l’activitat i l’eficàcia diària de les institucions insulars, que guanyaran autonomia i agilitat de les seves competències. Atorgarà, per exemple, més competències a les comissions executives, en detriment dels plens, cosa que facilitarà la resolució d’expedients.

La portaveu dels socialistes, Pilar Costa, ha destacat el consens amb què el text arriba a la votació definitiva i la capacitat de diàleg i negociació. El portaveu del PI, Josep Melià, ha justificat el suport del grup en la necessitat que els consells insulars siguin capaços de gestionar les seves competències amb rapidesa i agilitat. La portaveu adjunta del PP, Núria Riera, ha dit que el PP està “a l’altura de les circumstàncies” quan es redacta una bona llei que, en aquest cas, millora el funcionament dels consells insulars. La portaveu adjunta d’Unides Podem, Esperança Sans, ha dit que era una llei “molt treballada” i amb aportacions tant d’experts com dels consells insulars. I la portaveu de Cs, Patrícia Guasp, ha afirmat que el seu grup hi votarà a favor “gairebé segur”, tot i que creu que el text no servirà de gran cosa si no es modifica la llei orgànica de règim de local.

El diputat de Més per Mallorca Joan Mas, tot i que donarà suport la llei, ha reclamat d’anar més enllà. Creu que cal més ambició en relació amb l’autonomia dels consells insulars. El portaveu de Més per Menorca, Josep Castells, ha lamentat que s’hagi perdut l’oportunitat d’ampliar l’acord més enllà del PP i el PSIB i ha advertit que la proposta interfereix en l’organització dels consells insulars, que s’extralimita en la potestat de coordinació per part del govern i que no inclou la protecció de les competències reguladores de les institucions insulars. “La llei fa curt”, diu.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any