La justícia argentina ha admès a tràmit la querella de la família de Gustau Muñoz, qui fou assassinat per la policia espanyola durant la Diada de 1978. La querella és contra l’estat espanyol i l’ha redactat l’advocat del Casal Argentí de Barcelona a Buenos Aires, Alejandro Nato, qui argumenta que l’assassinat és un crim de lesa humanitat i, per tant, no prescriu, i n’acusa les autoritats polítiques espanyoles i els seus autors materials.

A més, s’exigeix que l’Audiència espanyola, que va arxivar el cas, lliuri a l’Argentina tota la documentació sobre el cas i també reclama que es localitzi i s’obligui a declarar a José Luís Varela, el policia que va matar Gustau Muñoz.

La sala 4 de la cambra federal de cassació penal s’ha fet càrrec del cas. La família i l’equip legal resten a l’espera que la jutgessa Dra. Servini de Cubría dictamini ara quins passos s’han de seguir.

El Casal valora la decisió judicial com l’obertura d’una ‘via penal per a jutjar els crims de l’estat espanyol durant l’etapa post-franquista, ja que l’assassinat de Gustau Muñoz reuneix totes les característiques d’un crim de lesa humanitat, i per tant, extraterritorial i imprescriptible.’

D’altra banda, considera que és una victòria del dret internacional que demostra que l’actual estat espanyol i les seves institucions, són una continuïtat legal, jurídica i política de la dictadura franquista.

 

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb