El Govern assegura que al març de 2018 e-Spriu gestionarà tots els impostos propis i cedits però conviurà amb l’anterior programa fins al 2020

BARCELONA, 5 (EUROPA PRESS)

El Govern preveu invertir 13,1 milions d’euros fins al 2020 en la implantació del nou sistema informàtic de gestió i recaptació d’impostos denominat e-Spriu –acrònim de Serveis i Processos per a la Relació Integral amb l’Usuari Tributari–, segons ha detallat aquest dimecres el secretari d’Hisenda, Lluís Salvadó.

En la Comissió d’Economia i Hisenda del Parlament, Salvadó ha explicat que a aquests 13,1 milions (8,1 milions invertits entre el 2016 i el 2017 i 5 milions fins al 2020) se sumaran altres 28,1 milions de costos per desenvolupar conjuntament tant l’e-Spriu com el seu antecessor –que conviuran durant un període transitori–, denominat Gaudí (16,6 milions corresponen al 2016 i el 2017 i 11,5 entre el 2018 i el 2020).

El sistema Gaudí va suposar un cost de 20 milions d’euros entre el 2001 i el 2015, i Salvadó ha explicat que aquest programa seguirà funcionant per als impostos cedits durant cinc anys, per la qual cosa s’estan implementant mòduls comuns per millorar tots dos sistemes.

Ha assegurat que el nou programa –posat en servei aquest mes de juliol– serà molt més capaç de gestionar grans volums d’informació i suposarà una relació més senzilla amb el contribuent.

Entre els avantatges de l’e-Spriu en relació amb el seu predecessor, Salvadó ha subratllat que l’han desenvolupat vuit empreses proveïdores, cadascuna experta en el seu àmbit concret, mentre que el Gaudí estava gestionat per una sola empresa (Indra).

El nou sistema ha arrencat aquest 1 de juliol amb la posada en funcionament del nou impost de begudes ensucrades, i ha assenyalat que a l’octubre s’introduirà la taxa turística i l’impost de patrimoni, ja que és quan està prevista la seva propera liquidació.

Així, ha assenyalat que aquesta migració “gradual” d’un sistema a un altre s’anirà fent a mesura que es liquidin cadascun dels impostos propis i cedits de la Generalitat, amb la previsió que tots estiguin abocats al nou sistema el març de l’any que ve.

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb