La Guàrdia Civil ha citat membres del cos funcionarial català per obtenir informació sobre les actuacions del govern en el cens dels residents a l’estranger. Vol saber què fa el govern perquè els catalans de l’exterior puguin votar el primer d’octubre. Segons Catalunya Ràdio, tècnics de la Generalitat han hagut de declarar durant aquestes dues darreres setmanes sobre la campanya per incentivar els catalans que viuen fora a registrar-se per poder votar.

Fonts del TSJC han explicat a l’ACN que el titular del jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona, tal com s’havia apuntat en un principi, no ha ordenat cap declaració ni ha citat ningú i, que si la Guàrdia Civil ha fet aquests interrogatoris en el marc d’aquesta investigació, ho ha fet dins del marge autonomia dels investigadors que actuen com a policia judicial. La causa del ‘cas Vidal’ està declarada secreta.

La Guàrdia Civil ja ha citat mitja dotzena de persones, adduint que la fiscalia sospita que la campanya forma part dels preparatius del referèndum. Són funcionaris dels departaments de Difusió i d’Exteriors. Així mateix, han citat citat personal de l’agència de publicitat contractada per la Generalitat.

Les declaracions, fetes en qualitat de testimonis, es fan a la caserna de la Guàrdia Civil de la Travessera de Gràcia de Barcelona. És la primera vegada que membres d’aquest cos fan accions directament contra els tècnics de la Generalitat.

Reaccions del govern
La consellera de Governació, Meritxell Borràs, ha assegurat a Catalunya Ràdio que no en sabia res. ‘No em consta, però tampoc no em sorprèn’, ha dit. Borràs ha afirmat que el govern havia actuat correctament i, per tant, que els tècnics ‘han d’estar tranquils’. Tanmateix, ha resaltat que les pressions i les amenaces de l’estat espanyol no són res nou i ‘li recorden altres temps’.

El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, ha reaccionat a la notícia amb un piulet a Twitter: ‘Ni els espantafuncionaris ni els caçaurnes no podran espantar ni caçar milions de ciutadans que volem votar.’

Albiol aplaudeix les accions de la Guàrdia Civil
El president del PP català, Xavier Garcia Albiol, ha defensat l’actuació de la Guàrdia Civil i ha assegurat que el cos vetlla ‘per garantir que a Catalunya es pugui viure en democràcia i llibertat’. A més, ha criticat l’actuació ‘irresponsable’ del govern, que ha assegurat que està situant els funcionaris en una posició d”absoluta incomoditat’ i que ‘pot posar en perill els seus llocs de feina’.

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]