L’any passat es va saber que a començament del 2017 desaparaixeria finalment una de les fronteres que queden a la UE, la del ‘roaming’, és a dir, el càrrec que cobren les operadores de telefonia mòbil als seus clients per l’ús del mòbil fora del seu estat. I ara que s’apropa el 2017 s’ha sabut quina és la proposta que té la Comissió Europea entre mans, i no és pas allò que molta gent havia pensat: no serà pas com trucar des de dins de l’estat, sinó que la supressió del ‘roaming’ estarà limitada a trenta dies seguits o a noranta dies durant tot un any; si se sobrepassa aquest límit, les companyies cobraran com fins ara el càrrec extra.

Cada vegada que un viatger surti a un altre estat de la UE, haurà de tornar al seu estat i iniciar la sessió del seu mòbil en la xarxa ‘domèstica’ com a mínim un cop cada trenta dies. Perquè en cas contrari, l’operadora li cobrarà recàrrecs d’itinerància o la tarifa que hagi contractat per l’ús a l’estranger.

També hi haurà límits per als clients que tinguin contractats plans amb trucades il·limitades a mòbils o un bonus de dades: en aquest cas l’operador només oferirà ‘roaming’ lliure de dades tenint en compte la mitjana de consum de trucades dels clients que tinguin aquesta tarifa contractada. Això vol dir que si hi ha una mitjana de consum de noranta minuts al mes, se li cobraran els càrrecs del ‘roaming’ a partir del minut noranta-un per més que no hagi exhaurit els noranta dies de límit anual.

Hi ha una excepció a aquesta política. Els treballadors transfronterers quedaran alliberats d’aquestes condicions, però ha de demostrar que cada dia va i ve d’un estat a un altre.

Durant un període transitori que va establir la UE per a la fi del ‘roaming’, des del juny passat fins al juny de l’any vinent, el preu dels recàrrecs s’ha reduït en general, i hi ha companyies com Vodafone que han inclòs la fi del ‘roaming’ en les seves ofertes de tarifes.

Fes-te'n subscriptor i construeix amb VilaWeb25 el diari nou que els Països Catalans necessiten ara.

60€/any | 18€/trimestre
120€/any | 35€/trimestre

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.