El portaveu de la Comissió de la Dignitat, Josep Cruanyes, ha exigit a les autoritats militars espanyoles a Catalunya que demanin perdó i assumeixin responsabilitats per l’afusellament de l’ex-president de la Generalitat Lluís Companys. Ha dit: ‘Entenem que no se’n deuen sentir continuadors, però de la mateixa manera que l’estat francès i alemany van assumir les seves responsabilitats, seria exigible que ells fessin igual.’

En declaracions a l’agència ACN, Cruanyes ha explicat que l’estat espanyol tenia una cosa pendent: ‘Fer un acte oficial de demanar perdó i, en aquest sentit, assumir la seva responsabilitat per l’assassinat de Companys.’

Ha remarcat que un dels principals temes que la Comissió de la Dignitat té sobre la taula encara és el retorn total dels papers espoliats a Salamanca: ‘Des de la darrera remesa no ha arribat res més ni s’ha mogut res, i això no pot ser, s’ha de resoldre.’ Cruanyes també ha anunciat que preparaven noves accions per al retorn dels documents, tot i que no ha concretat quines serien.

Ara farà gairebé un any, el 4 de juliol de 2016, cinquanta propietaris van rebre el tram final dels ‘papers de Salamanca’. Amb aquest acte de restitució, ja es va retornar el 95,6% del total d’arxius i documents rebuts per la Generalitat, i el conseller de Cultura, Santi Vila, es va comprometre a fer-ne efectiu el retorn del 100%.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb