La titular del jutjat d’instrucció 13 de Barcelona, ​​Alejandra Gil, ha acordat la pròrroga de divuit mesos més sobre la investigació per l’organització i els preparatius del referèndum de l’1-O. En una interlocutòria del passat 26 de febrer, a la qual ha tingut accés Europa Press, la magistrada atén així la sol·licitud efectuada per la fiscalia, que en un escrit previ reclamava la pràctica de noves diligències d’investigació.

Les irregularitats i abusos del jutjat número 13 en la causa contra l’independentisme 

Aquestes diligències sol·licitades per la fiscalia incloen requerir la secretària general de Presidència de la Generalitat, Meritxell Masó, i el responsable de la secretaria general del departament de Governació perquè ‘aportin l’acta de traspàs i recepció del fitxer de registre de participants en consultes no referendàries remès el 13 de juliol de 2017’ per part de Daniel Gimeno, ex-cap del gabinet tècnic de Vice-presidència, a Masó, i que indiquin també quin departament i quina persona estaven a càrrec d’aquest fitxer.

La fiscalia també reclama en el seu escrit que es demani a la Generalitat la relació dels càrrecs públics que van exercir durant el 2017 una vintena d’investigats en aquesta causa, entre els quals alts càrrecs com Amadeu Altafaj, David Palanques, Francesc Sutrias, David Franco, Antoni Molons i Montserrat Vidal.

La causa del tretze es va obrir a principis del 2017 arran d’una denúncia del partit d’extrema dreta Vox contra Santi Vidal, llavors senador d’ERC, per unes declaracions on assegurava que la Generalitat tenia el cens per fer el referèndum. Juan Antonio Ramírez Sunyer fou el jutge que se’n va fer càrrec en primera instància. La seva instrucció ha estat marcada pels excesos i les irregularitats. Arran de la seva mort el novembre passat, Alejandra Gil va assumir el cas.

Ramírez Sunyer: tots els abusos d’un magistrat a l’ombra contra el referèndum 

 

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb