Junqueras veu probable la investidura de Mas abans no s’acabi l’any

VilaWeb
ACN
16.12.2015 - 12:43
Actualització: 17.12.2015 - 07:17

El president d’ERC, Oriol Junqueras, està convençut que les negociacions entre Junts Pel Sí i la CUP avancen en la bona direcció i que avui l’acord és més a prop que ara fa un mes. Per això, el líder dels republicans veu ‘probable’ que el pacte de governabilitat i la posterior investidura d’Artur Mas arribin abans d’acabar el 2015. ‘El més probable és que tot passi abans de cap d’any’, ha explicat durant una entrevista a RAC-1. Les negociacions es tancaran previsiblement el proper 22 de desembre i la CUP celebrarà la seva assemblea el dia 27. La setmana següent seria, doncs, la de la investidura. El govern resultant tindrà, entre d’altres, la missió de negociar amb l’Estat el repartiment d’actius i passius en el camí cap a la independència. Junqueras ha advertit als dirigents espanyols que, si no discuteixen “de forma educada’, la comunitat internacional avalarà el criteri més beneficiós per a Catalunya.

Després de l’assemblea de l’esquerra anticapitalista, el 27 de desembre, Junqueras ha recordat que –si hi ha acord- la presidenta del Parlament haurà de fer una nova roda de contactes amb els grups parlamentaris i s’haurà de fixar un nou Ple d’investidura. Que aquest Ple es faci la última setmana de l’any és, segons el president d’ERC, l’escenari ‘més probable’. La data límit per investir un president abans que la legislatura es dissolgui de forma automàtica és el 10 de gener.

La formació del govern, un cop investit el president –que serà Artur Mas ‘tant sí com no’- hauria de ser ràpida, perquè formarà part de l’acord de governabilitat que necessàriament haurien d’haver signat prèviament Junts Pel Sí i la CUP. Junqueras ha explicat que ell sempre ha estat optimista i que encara ho és més quan veu que les negociacions continuen avançant dia a dia.

Amb l’objectiu de la independència com a paret mestra del futur govern, Junqueras ha indicat que una de les tasques a fer serà la negociació del repartiment d’actius i passius amb l’Estat. Una negociació que els independentistes estan convençuts que necessitarà de la mediació internacional. Junqueras ha subratllat que ‘el principal interessat’ en aquesta negociació és el propi estat espanyol i també els seus creditors. En cas que els dirigents estatals ‘no discutissin de forma educada’ aquest repartiment d’actius i passius, Junqueras ha avisat que la comunitat internacional acabaria avalant la fórmula més beneficiosa per a Catalunya, la de la despesa efectiva, com ja van fer els Estats Units i la Unió Europea en els acords de Dayton, que posaven fi a la guerra de l’antiga Iugoslàvia.

El repartiment per despesa efectiva (de l’estat a Catalunya) suposaria, segons Junqueras, que la República Catalana assumiria aproximadament el 9,5% del deute de l’estat espanyol, és a dir uns 95.000 milions d’euros. Aquest repartiment també es pot fer a partir del criteri del lucre cessant (impostos que aporta Catalunya), un 22%; del percentatge del PIB (19,5%) o de la demografia (16%). ‘La diferència entre 220.000 milions i 95.000 milions és brutal. El millor que pot fer el govern espanyol és seure a negociar’, ha afegit.

Junqueras ha recordat, a més, la incidència que tenen els organismes econòmics en les decisions que pren Espanya. El 2011, l’FMI i el BCE van forçar a modificar l’article 135 de la Constitució perquè ‘el pagament del deute passés per davant de la despesa social’. Els creditors de l’Estat –en bona part aquests organismes econòmics- acabarien defensant els seus interessos i forçarien, segons el president d’ERC, una negociació amistosa.

No a l’abstenció

La CUP farà campanya activa per l’abstenció durant els darrers dies de la campanya del 20-D. Una decisió que Oriol Junqueras no comparteix. ‘Els independentistes sempre hauríem de votar a favor de la independència, a tot arreu on tinguem ocasió’, ha subratllat. Segons ell, si bona part de l’independentisme no es mobilitza podria acabar guanyant C’s, ‘i als independentistes els hi sabria greu no haver anat a votar’.

Fent un paral·lelisme històric, Junqueras ha recordat com el poder de Benito Mussolini a l’Itàlia feixista va arribar a la seva cúspide quan els partits de l’oposició van decidir abandonar el Parlament. ‘Els meus mestres sempre em deien que mai has de renunciar a la representació institucional’, ha destacat.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any