Per què els colors del Barça són el blau i el grana? En el curs de la història hi ha hagut explicacions diverses, però no hi ha pas consens sobre quina n’és la raó autèntica. Avui, l’endemà del començament de la lliga, el president d’ERC, Oriol Junqueras, ha ofert el seu vessant d’historiador i ha exposat tota una lliçó d’història dels clubs de futbol: ha parlat a ‘El Món a RAC-1’ del perquè dels colors del Barça. I també dels de l’Espanyol, el Madrid…

‘No és clar per què va de blau-grana’, ha dit Junqueras. ‘Tradicionalment hom ha dit que Hans Gamper venia d’un cantó suís on hi havia aquests colors, però això no és així. Sí que és cert que hi ha algun equip suís de futbol que va de blau i grana, per exemple el Basilea, però no és del cantó d’on era en Gamper, però sembla que hi podia haver tingut algun vincle. I hi ha més suposicions…’ Les explica en aquest fragment del programa:

I els colors de l’Espanyol? ‘L’Espanyol era un dels equips que va demanar el patrocini de la casa reial’, diu Junqueras. ‘La majoria dels equips que va fer-ho va de blanc i blau perquè els colors de la casa de Borbó són el blanc i el blau, de la mateixa manera que els colors de la casa de Barcelona eren des del segle XI el vermell i el groc, que després han donat origen a la bandera de Catalunya. Fent un repàs de colors que van de blanc i blau trobem l’Espanyol, la Reial Societat, el Saragossa, el Deportivo de la Corunya, el Màlaga…’

I continua: ‘Després hi ha equips que es diuen Reial que no van de blanc i blau. Com el Valladolid, que va de blanc i morat; el color morat va associat probablement al color del penó de Castella. I el cas del Reial Madrid, que va de blanc però que ha fet servir de segon color el morat’.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb