Junqueras confirma que la Generalitat ha rebut 350 milions d’euros de la liquidació del 2014

  • El conseller d'Economia s'ha reunit amb el ministre Montoro per tractar el calendari dels crèdits

VilaWeb
Redacció
18.03.2016 - 20:03
Actualització: 18.03.2016 - 21:13

El vice-president econòmic del Govern, Oriol Junqueras, ha celebrat la ‘sintonia’ que ha trobat en el ministre d’Hisenda espanyol, Cristóbal Montoro, pel que fa al refinançament de part dels 1.600 milions d’euros que la Generalitat té en crèdits a curt termini, i espera que el govern espanyol s’avingui també a rebaixar l’interès que actualment cobra a la Generalitat pels diners del Fons de Liquiditat Autonòmica (0,83%). En conferència de premsa després de la reunió de dues hores i mitja que ha mantingut amb Montoro, Junqueras ha confirmat l’ingrés per part de l’estat de 350 dels 1.400 milions d’euros que corresponen a Catalunya d’acord a la liquidació del sistema de finançament del 2014, i ha admès que durant la reunió no s’ha parlat de qüestions més espinoses, com per exemple del desplegament de la hisenda catalana.

Ha estat una reunió llarga i tècnica que Junqueras espera que doni ‘els resultats que els ciutadans es mereixen’ en els pròxims mesos i que ha tingut com a punt de partida l’ingrés aquest dijous al vespre dels 350 milions d’euros de la liquidació del 2014.

Són una quarta part dels 1.400 milions que l’estat ha d’ingressar a la Generalitat per la diferència dels diners que va transferir pel càlcul de creixement que va fer aquell any (0,8%) i el creixement real de l’economia (1,4%).

Segons ha explicat, durant la reunió ha defensat la necessitat de prorratejar aquests pagaments per mesos, i Montoro ha insistit que adoptarà la decisió al mes de juliol –quan ha de fer efectiva la liquidació-, malgrat que no ha tancat la porta a noves bestretes.

En canvi no hi ha hagut avenços palpables en la demanda de la Generalitat d’una rebaixa dels interessos del FLA. Junqueras ha assegurat que aquesta és ‘una qüestió que segueix oberta’.

‘Saben quina és la nostra posició i la del govern espanyol des de l’1 de gener és posar el FLA al 0,83’, ha dit abans de recordar que l’interès que el Banc Central Europeu aplica és el 0%. La diferència són 380 milions anuals en interessos. Al 2016 el Govern preveu demanar 7.520 milions d’euros del FLA.

Refinançament del deute
On sí que hi ha hagut un criteri compartit és en la necessitat de convertir en crèdits a llarg termini part dels 1.600 milions que la Generalitat té en crèdits a curt amb entitats com el BBVA, La Caixa o el Sabadell.

‘Entenc que hi ha un compromís per part del Ministeri d’anar actuant en aquest sentit’ i ‘veurem quines són les decisions al respecte’, ha afirmat Junqueras, que ha recordat que ‘convé’ a totes les parts renovar aquests crèdits a llarg termini.

Aquesta és una operació que ja ha obtingut l’aprovació del ministre d’Economia, Luis de Guindos, durant la reunió que Junqueras va mantenir amb ell a l’Aeroport del Prat, i que permetria a la Generalitat vincular aquests pagaments al FLA.

Rebaixa del ràting del deute català
Junqueras també ha restat transcendència a la rebaixa de la qualificació del deute de la Generalitat per part d’Standard & Poors. ‘El ràting de qualsevol administració pública que no controla els seus ingressos sempre és un rating de caràcter artificial. És impossible calcular el rating d’una administració que és responsable de la despesa social i que, per contra, no recapta ni el 5% de l’esforç fiscal’, ha dit.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any