L’aturada de la liquidació del Diplocat un cop retirada l’aplicació de l’article 155 i constituït el govern de Quim Torra, permetrà en un futur immediat la recuperació de l’acció exterior catalana. Josep Borrell, ministre espanyol d’Afers Estrangers, en una entrevista a la COPE, ha explicat que ‘no es pot prohibir’ el Diplocat, car ‘no contravé cap norma’ i ha recordat que altres comunitats autònomes disposen d’organismes que es dediquen a aquesta activitat.

Borrell, tanmateix, ha avisat que estaran alerta per qualsevol fet contrari a la llei espanyola. ‘No hi hauria base jurídica ni capacitat per prohibir-lo si les coses funcionen amb normalitat, si no ja veurem’.

Segons la portaveu del govern català Elsa Artadi, com que ‘no el van poder aturar per la via judicial’, el consorci no ha perdut la personalitat jurídica i, per tant, ‘el procés de liquidació no va finalitzar’. Aviat es convocarà el ple del patronat, el qual presidirà el president de la Generalitat, Quim Torra, tal com va avançar ahir VilaWeb.

El Diplocat era format per institucions públiques —com la Generalitat de Catalunya, les batllies de Barcelona, Girona, Lleida, Tarragona i Vielha e Mijaran—, entitats de l’àmbit financer i empresarial —com la Federació Catalana de Caixes d’Estalvis, el Consell de les Cambres de Comerç, Indústria i Navegació de Catalunya, la PIMEC, i Foment del Treball Nacional—,  entitats de l’àmbit social, sindical i esportiu —com la Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, CCOO, l’UGT, el FC Barcelona— i universitats, escoles de negocis i centres acadèmics.

 

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb