El president de la Generalitat, Quim Torra, encapçalarà la primera reunió del patronat de Diplocat, per refermar la voluntat del govern català de tornar a obrir aquesta entitat que el govern del PP va provar de tancar amb l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola. El procés de tancament ja havia començat, i els treballadors ja havien estat acomiadats, però el patronat encara no s’havia dissolt. El patronat l’integren, a més de la Generalitat, els ajuntaments de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, les universitats, les dues associacions de municipis i diverses entitats públiques i privades, com ara Femcat i el Futbol Club Barcelona.

La reunió encara no té data, però probablement es farà al Palau i també hi assistirà el conseller d’Afers Exteriors, Ernest Maragall. El consell executiu de la Generalitat, reunit ahir, va acordar de tornar a obrir el Diplocat com a primer pas per a reactivar tota la política exterior de la Generalitat, molt malmesa per l’aplicació del 155. El govern també té previst de tornar a obrir les delegacions de la Generalitat a l’exterior –el PP les tancà totes llevat de la de Brussel·les–, i reprendre l’activitat diplomàtica amb el màxim de normalitat possible. En alguns casos, els locals de les delegacions continuen oberts perquè hi ha les oficines d’Acció o de l’Institut Ramon Llull però en alguns altres caldrà cercar un local nou.

Una de les prioritats del govern català per a aquesta legislatura tornarà a ser l’acció exterior, malgrat les traves que hi pugui posar l’estat espanyol, sobretot tenint en compte que el ministre d’Afers Estrangers és Josep Borrell. Però la Generalitat veu molt clar que la partida pel reconeixement de Catalunya es juga a Europa i no escatimarà recursos per fer-se present.

Més informació:

Ajudeu VilaWeb, fent-vos subscriptors

Si podeu llegir VilaWeb és perquè milers de persones en són subscriptors i fan possible que la feina de la redacció arribe a les vostres pantalles.

Vosaltres podeu unir-vos-hi també i fer, amb el vostre compromís, que aquest diari siga més lliure i independent encara. Perquè és molt difícil de sostenir un esforç editorial del nivell de VilaWeb, únicament amb la publicitat.

Vicent Partal
Director de VilaWeb