El president de la Generalitat, Quim Torra, encapçalarà la primera reunió del patronat de Diplocat, per refermar la voluntat del govern català de tornar a obrir aquesta entitat que el govern del PP va provar de tancar amb l’aplicació de l’article 155 de la constitució espanyola. El procés de tancament ja havia començat, i els treballadors ja havien estat acomiadats, però el patronat encara no s’havia dissolt. El patronat l’integren, a més de la Generalitat, els ajuntaments de Barcelona, Girona, Lleida i Tarragona, les universitats, les dues associacions de municipis i diverses entitats públiques i privades, com ara Femcat i el Futbol Club Barcelona.

La reunió encara no té data, però probablement es farà al Palau i també hi assistirà el conseller d’Afers Exteriors, Ernest Maragall. El consell executiu de la Generalitat, reunit ahir, va acordar de tornar a obrir el Diplocat com a primer pas per a reactivar tota la política exterior de la Generalitat, molt malmesa per l’aplicació del 155. El govern també té previst de tornar a obrir les delegacions de la Generalitat a l’exterior –el PP les tancà totes llevat de la de Brussel·les–, i reprendre l’activitat diplomàtica amb el màxim de normalitat possible. En alguns casos, els locals de les delegacions continuen oberts perquè hi ha les oficines d’Acció o de l’Institut Ramon Llull però en alguns altres caldrà cercar un local nou.

Una de les prioritats del govern català per a aquesta legislatura tornarà a ser l’acció exterior, malgrat les traves que hi pugui posar l’estat espanyol, sobretot tenint en compte que el ministre d’Afers Estrangers és Josep Borrell. Però la Generalitat veu molt clar que la partida pel reconeixement de Catalunya es juga a Europa i no escatimarà recursos per fer-se present.

Més informació:

[VilaWeb no és com els altres. Fer un diari compromès i de qualitat té un cost alt i només amb el vostre suport econòmic podrem continuar creixent. Cliqueu aquí.]