Joan Josep Nuet deixa la coordinació nacional i la militància d’EUiA

  • Nuet es va presentar com a número 4 de la llista d'ERC-Sobiranistes a les eleccionse espanyoles

VilaWeb
Redacció
03.06.2019 - 11:06
Actualització: 03.06.2019 - 11:21

El nou diputat al congrés espanyol d’ERC-Sobiranistes, Joan Josep Nuet, ha anunciat en una carta a la militància i els òrgans de direcció publicada a la xarxa que el 14 de juny, coincidint amb el consell nacional d’EUiA, deixarà la coordinació nacional i la militància del partit. Tanmateix, continua sent el secretari general de Comunistes de Catalunya, un dels partits que integra EUiA.

Després de l’anunci que Nuet participaria en la llista d’ERC diversos membres del consell nacional d’EUiA van demanar la celebració d’un consell extraordinari per revocar la direcció executiva i el càrrec de Nuet. Tanmateix, l’endemà la direcció va destituir els membres del consell crítics i es va obrir una crisi al si del partit.

A la carta, ha explicat que ja tenia intenció de deixar el lideratge del partit des de feia temps però que no ho ha fet fins ara ‘per raons de seguretat jurídica’, en haver signat diverses coalicions electorals, i també per ‘assegurar el correcte funcionament orgànic d’EUiA’.  Nuet ha recordat que fa set anys que va assumir la coordinació general d’EUiA i diu que ‘ha arribat l’hora de deixar-la’. Segons indica, la renúncia es farà efectiva ‘tan bon punt s’esculli una nova direcció’.

L’ara diputat d’ERC-Sobiranistes està convençut que hi ha ‘una clara majoria’ a la formació que ‘acompanya les decisions adoptades en els darrers mesos’, però avisa l’esquerra que ‘és hora de repensar-se’. ‘Cap projecte transformador pot avançar si s’edifica sobre lideratges unipersonals que substitueixen el funcionament democràtic per adhesions acrítiques’, ha sostingut. Nuet ha detallat que es dedicarà a la seva nova condició de diputat al congrés i que, per això, deixa la militància d’EUiA.

Nuet ha advertit que la situació catalana continuarà ‘centrant una part molt important’ de la vida política i que desvincular-la o contraposar-la a la transformació social ‘no només empetiteix l’esquerra sinó que la torna reaccionària’. ‘Només un projecte que fa compatible la sobirania i la fraternitat pot trobar solucions a les amenaces existents de divisió de la classe i del poble’, conclou.

 

Llegiu ací la carta de Nuet:

«CARTA A LA MILITÀNCIA I ALS ÒRGANS DE DIRECCIÓ D’EUiA
Aquest matí a les 09.00 hores he signat la convocatòria (estatutària) d’un Consell Nacional d’EUiA pel divendres 14 de juny. Cal abordar una primera valoració de les eleccions del 28A i 26M i també renovar la direcció executiva, incloent-hi la Coordinació General, doncs amb la present carta hi renuncio. Aquesta renúncia es farà efectiva tan bon punt s’esculli una nova direcció.

Aquesta mateixa setmana es compleixen set anys que vaig accedir a la Coordinació General i crec que ha arribat l’hora de deixar-la. Ja al passat mes de març vaig manifestar al Consell Nacional que no pretenia presentar-me a la reelecció a la VIII Assemblea Nacional (extraordinària) convocada en finalitzar les pròximes Eleccions al Parlament de Catalunya i de fet he intentat ja presentar la carta de renúncia a la Coordinació, però, per raons de seguretat jurídica (he signat diverses coalicions electorals segons els acords adoptats) i per assegurar el correcte funcionament orgànic d’EUiA i fer un traspàs ordenat de funcions, m’he vist obligat a ajornar aquesta decisió fins a la data d’avui. Estic convençut que a EUiA existeix una clara majoria política que acompanya les decisions adoptades en els darrers mesos i que aquesta presentarà una anàlisi lúcid sobre els esdeveniments polítics i en garantirà la seva gestió.

En el futur immediat penso dedicar-me a les tasques derivades de la meva responsabilitat com a diputat al Congrés i als partits en els quals milito i per facilitar les tasques i fer compatibles les contradiccions que aquestes generen crec millor no només deixar les meves responsabilitats a EUiA sinó també la mateixa militància a l’organització, esperant en un futur pròxim poder-la reprendre.

L’esquerra transformadora en pocs anys ha tocat el cel i alhora ha entrat en una crisi profunda. Les causes són diverses i les meves decisions segur que també han contribuït als encerts i a les equivocacions. Ara és hora de repensar-se i només és possible amb debat col·lectiu i decisions col·lectives. Cap projecte transformador pot avançar si s’edifica sobre lideratges unipersonals que substitueixen el funcionament democràtic per adhesions acrítiques. Això només porta a passar de ser l’esperança del canvi i factor de ruptura amb el règim del 78 a convertir-se en crossa d’alguna de les diferents versions de la recomposició de la crisi del sistema.

La situació que viu Catalunya i les oportunitats de canvi profund que això genera seguiran centrant una part molt important de la política catalana. Negar-les o contraposar-les a la transformació social no només empetiteix l’esquerra sinó que, per desgràcia, i m’agradaria equivocar-me, la torna reaccionària. Només un projecte que fa compatible la sobirania i la fraternitat pot trobar solucions a les amenaces existents de divisió de la classe i del poble, que no nego i em preocupen, però no oblidem la nostra fidelitat a una tradició que sempre va fusionar el seu projecte polític d’allò social i d’allò nacional com a parts indivisibles del mateix. Ja en el passat la idea d’’un sol poble’ va imposar-se i estic convençut que tornarà a fer-ho.

Salut i República.
Joan Josep Nuet i Pujals
Barcelona, dilluns 3 de juny del 2019»

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any