Entre el no i l’abstenció: els càlculs de l’independentisme amb la investidura de Sánchez

  • ERC i JxCat tornen a divergir, pendents que les direccions avalin el vot de la setmana vinent al congrés espanyol

VilaWeb
Odei A.-Etxearte
17.07.2019 - 21:50
Actualització: 18.07.2019 - 09:08

JxCat es decanta pel no a Pedro Sánchez mentre que ERC es decanta per l’abstenció. La manca d’acord entre el PSOE i Podem ha complicat la posició dels diputats independentistes al congrés espanyol que defensaven un acostament a Sánchez. Si la investidura del president espanyol no té opcions de prosperar pel trencament de les negociacions entre el PSOE i Podem, els seus vots no seran decisius. Però encara hi ha marge temporal de maniobra. Dimarts serà la primera votació, i dijous la segona. Mentre Pablo Iglesias es declarava disposat a cedir més perquè hi hagués un govern espanyol de coalició, JxCat i ERC han descartat públicament el sí, però es bifurquen ara en dos posicionaments divergents, tot i que tornen a insistir que això no afectarà l’estabilitat del govern de la Generalitat, en espera de la sentència del Tribunal Suprem.

A JxCat s’han multiplicat les veus perquè la decisió final sigui un no, mentre que Gabriel Rufián i Joan Tardà han bressolat l’abstenció d’ERC per a ‘intentar fer política’ i no blocar la revalidació de Sánchez. Divendres, JxCat tornarà a debatre quina opció pren en una reunió a la presó dels Lledoners dels diputats del congrés. Però Quim Torra i diputats del seu entorn, encapçalats per Laura Borràs, la cap de files a Madrid en absència de Jordi Sànchez, ja han marcat el camí cap al vot negatiu. En un article a La Vanguardia, Torra condicionava qualsevol suport a negociar el dret d’autodeterminació, cosa que el PSOE ha tornat a descartar, i Borràs i un grup de diputats de JxCat han promogut un document en què defensen que no es faciliti cap investidura ni es doni suport al govern espanyol en un context de repressió i de negociació del dret d’autodeterminació.

Entre els promotors hi ha, a més de Borràs, el diputat del congrés espanyol Jaume Alonso-Cuevillas, i diputats del parlament com ara Josep Costa, Francesc de Dalmases, Aurora Madaula, Salwa el Gharbi, Pep Puig i Pep Riera. Aquest grup d’independents es va mobilitzar després del malestar intern que va generar a JxCat l’acord amb el PSC a la Diputació de Barcelona i altres acords municipals amb els partits del 155, que reclamen que siguin revocats. Després d’això, proposen de ‘millorar els mecanismes de presa de decisions de JxCat, incrementant la transparència i el retiment de comptes’ a tot l’espai polític. Pretenen d’impulsar un ‘moviment obert’ i expressen la seva preocupació per la deriva de l’independentisme des de l’intent fallit d’investidura de Carles Puigdemont.

El posicionament dels presos polítics de JxCat amb la investidura de Sánchez, a més, tampoc no és monolítica, segons fonts coneixedores de les converses a JxCat. Encara que els presos van subscriure una carta on optaven per l’abstenció, la manca d’acord entre el PSOE i Podem podria fer que reconsideressin el seu parer. Puigdemont sembla que és partidari del no, si no hi ha una negociació amb contrapartides, i a hores d’ara no hi és. L’únic diputat de JxCat al congrés arrenglerat amb el sector moderat del PDECat és Sergi Miquel.

ERC encara ha de formalitzar la decisió, però Rufián ja ha donat pràcticament per descartat el sí, tenint en compte que no hi ha hagut negociacions per a fer-lo possible. ‘Optem pel no blocatge. Ara, entenem que el sí és una opció molt remota’, ha dit. Rufián ja havia fet una crida a la ‘responsabilitat’ del PSOE i a Podem perquè no s’aixequessin de la taula de negociació fins a l’últim minut, i també es va posicionar quan Podem va fer pública la consulta interna que tant ha molestat Sánchez. ‘Tensar la situació fins a la convocatòria de noves eleccions seria un dels majors errors de l’esquerra’, va dir dissabte. La seva veu no és l’única a ERC que ha defensat públicament de facilitar la investidura al PSOE. Joan Tardà, ex-cap de files del partit al congrés espanyol, es mostrava convençut que la societat catalana premiaria qui prioritzés ‘la conquesta d’un escenari de futur de diàleg sense condicions’, una negociació que només veu possible que comenci ‘amb el no blocatge’ i amb la voluntat de cercar una solució que compti amb les demandes dels independentistes i dels qui no ho són. Rufián diu que l’executiva d’ERC decidirà divendres la posició definitiva, però fonts del partit expliquen que encara no han fixat el format ni la data de la reunió.

Els efectes sobre el govern

Després de la crisi que va obrir el pacte entre JxCat i el PSC a la Diputació de Barcelona, JxCat i ERC pretenen d’aïllar el govern del possible vot discrepant a la investidura de Sánchez. Dimarts, la portaveu de l’executiu, Meritxell Budó, va circumscriure la decisió a les formacions polítiques mentre garantia la ‘neutralitat’ del govern. Però l’endemà, Torra defensava el vot contrari a la investidura. El vice-president del govern, Pere Aragonès, va atribuir el pronunciament de Torra al debat intern de JxCat i va recordar que seria ERC qui fixés la seva posició, tot i que considerava que seria millor si coincidien en el vot. El govern ja va esquivar en la reunió de dilluns la crisi oberta a la diputació, després de la reclamació pública d’ERC a Torra de compartir la decisió sobre la possible convocatòria d’eleccions, encara que la facultat sigui una prerrogativa del president de la Generalitat.

Si Pedro Sánchez no és investit president la setmana vinent, ERC i JxCat poden tenir més complicat de justificar una abstenció al setembre, davant la proximitat de la sentència del Tribunal Suprem i el trasllat dels presos polítics a Madrid.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any