23.01.2025 - 12:18
|
Actualització: 23.01.2025 - 13:01
El departament català de Drets Socials ha posat en marxa la pàgina web totok.cat per a facilitar que infants i adolescents comuniquin casos de maltractament i violència. Aquesta nova eina complementa el telèfon Infància Respon amb un xat en línia i un servei de missatgeria per WhatsApp, canals més habituals per als joves. Segons dades oficials, ara com ara només el 6,7% de les trucades al servei provenen de menors. La responsable d’Infància Respon, Salomé Díez, ha destacat la necessitat d’adaptar-se a les preferències comunicatives dels joves per intentar arribar-hi i augmentar el nombre de casos reportats.
La pàgina web està estructurada en cinc espais segons el perfil: infants, adolescents, joves, professionals i ciutadans. Cada secció ofereix eines i recursos adaptats, com informació sobre els Barnahus, consells per afrontar la violència sexual o recomanacions per prevenir el suïcidi. A més, es pot accedir a un xat en línia gestionat per professionals, així com a un número de WhatsApp que facilita la comunicació directa: 677 484 322.
Com el telèfon Infància Respon, el servei Tot OK? és confidencial, de franc i opera les 24 hores del dia. Segons Drets Socials, les principals problemàtiques que es comuniquen són el maltractament físic (15%), l’abús sexual o sospites d’abús sexual (14%), la negligència (14%), problemes socioeconòmics i de salut (14%), problemes de salut mental (12%) i maltractament psíquic (12%). També s’atenen casos de violència familiar (7%), assetjament escolar (4%) i conflictes entre progenitors separats (4%).
Un augment de casos derivats el 2024
El servei Infància Respon va rebre 11.028 trucades el 2024, un increment significatiu respecte a les 9.264 del 2023. Tot i això, menys del 7% de les comunicacions provenien de menors, la majoria essent fetes per professionals (53%). Els casos més greus que arriben al servei són derivats a la unitat de detecció i prevenció del maltractament infantil (UDEPMI). Aquesta unitat gestiona situacions com la d’una menor que verbalitza patir maltractaments físics i presenta marques evidents. En aquests casos, l’UDEPMI coordina una avaluació amb centres hospitalaris i escoles i determina si el menor torna amb la família o ingressa en un centre.
La consellera de Drets Socials, Mònica Martínez Bravo, ha destacat que aquesta nova eina respon a la necessitat d’adaptar-se als hàbits comunicatius dels joves. “La via telefònica ha deixat de ser l’adient”, ha afirmat, remarcant que cal incrementar la detecció de casos de violència i risc. El projecte ha suposat dues noves contractacions i formacions específiques a l’equip d’Infància Respon. La consellera també ha assegurat que, si augmenta el volum de missatges, es reforçarà l’equip.