Infants i adolescents podran denunciar per WhatsApp maltractaments i violència

  • La nova pàgina web 'Tot OK?' vol augmentar les denúncies dels menors, que són menys del 7% de les comunicacions

VilaWeb
23.01.2025 - 12:18
Actualització: 23.01.2025 - 13:01

El departament català de Drets Socials ha posat en marxa la pàgina web totok.cat per a facilitar que infants i adolescents comuniquin casos de maltractament i violència. Aquesta nova eina complementa el telèfon Infància Respon amb un xat en línia i un servei de missatgeria per WhatsApp, canals més habituals per als joves. Segons dades oficials, ara com ara només el 6,7% de les trucades al servei provenen de menors. La responsable d’Infància Respon, Salomé Díez, ha destacat la necessitat d’adaptar-se a les preferències comunicatives dels joves per intentar arribar-hi i augmentar el nombre de casos reportats.

La pàgina web està estructurada en cinc espais segons el perfil: infants, adolescents, joves, professionals i ciutadans. Cada secció ofereix eines i recursos adaptats, com informació sobre els Barnahus, consells per afrontar la violència sexual o recomanacions per prevenir el suïcidi. A més, es pot accedir a un xat en línia gestionat per professionals, així com a un número de WhatsApp que facilita la comunicació directa: 677 484 322.

Com el telèfon Infància Respon, el servei Tot OK? és confidencial, de franc i opera les 24 hores del dia. Segons Drets Socials, les principals problemàtiques que es comuniquen són el maltractament físic (15%), l’abús sexual o sospites d’abús sexual (14%), la negligència (14%), problemes socioeconòmics i de salut (14%), problemes de salut mental (12%) i maltractament psíquic (12%). També s’atenen casos de violència familiar (7%), assetjament escolar (4%) i conflictes entre progenitors separats (4%).

Un augment de casos derivats el 2024

El servei Infància Respon va rebre 11.028 trucades el 2024, un increment significatiu respecte a les 9.264 del 2023. Tot i això, menys del 7% de les comunicacions provenien de menors, la majoria essent fetes per professionals (53%). Els casos més greus que arriben al servei són derivats a la unitat de detecció i prevenció del maltractament infantil (UDEPMI). Aquesta unitat gestiona situacions com la d’una menor que verbalitza patir maltractaments físics i presenta marques evidents. En aquests casos, l’UDEPMI coordina una avaluació amb centres hospitalaris i escoles i determina si el menor torna amb la família o ingressa en un centre.

La consellera de Drets Socials, Mònica Martínez Bravo, ha destacat que aquesta nova eina respon a la necessitat d’adaptar-se als hàbits comunicatius dels joves. “La via telefònica ha deixat de ser l’adient”, ha afirmat, remarcant que cal incrementar la detecció de casos de violència i risc. El projecte ha suposat dues noves contractacions i formacions específiques a l’equip d’Infància Respon. La consellera també ha assegurat que, si augmenta el volum de missatges, es reforçarà l’equip.

Us proposem un tracte just

Esperàveu topar, com fan tants diaris, amb un mur de pagament que no us deixés llegir aquest article? No és l’estil de VilaWeb.

La nostra missió és ajudar a crear una societat més informada i per això tota la nostra informació ha de ser accessible a tothom.

Això té una contrapartida, que és que necessitem que els lectors ens ajudeu fent-vos-en subscriptors.

Si us en feu, els vostres diners els transformarem en articles, dossiers, opinions, reportatges o entrevistes i aconseguirem que siguin a l’abast de tothom.

I tots hi sortirem guanyant.

per 75 € l'any

Si no pots, o no vols, fer-te'n subscriptor, ara també ens pots ajudar fent una donació única.

Si ets subscriptor de VilaWeb no hauries de veure ni aquest anunci ni cap. T’expliquem com fer-ho

Recomanem

Fer-me'n subscriptor