Després de dos dies d’incidències i queixes, el govern ha tancat el període de presentació de sol·licituds de l’ajut de dos mil euros per a autònoms i microempreses afectats per la pandèmia, una vegada s’ha arribat a les deu mil sol·licituds previstes, cosa que exhaureix el pressupost de vint milions d’euros addicionals que s’hi havien destinat.

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha informat que estudiaria l’ampliació d’aquest ajut i un nou mecanisme perquè no es repeteixin les incidències informàtiques, que han indignat molta gent. Les crítiques han estat tant per les dificultats tècniques com pel fet que els ajuts s’atorguin per ordre de presentació de la sol·licitud fins a arribar a les 10.000.

Ahir era el primer dia per a sol·licitar l’ajut, però molta gent no pogué accedir al sistema a causa d’una incidència tècnica. És per això que el govern va ajornar la tramitació fins avui a les 9.00, quan els usuaris han tornat a comunicar incidències per a fer el tràmit. El Departament de Treball ha demanat disculpes i ha informat que el servei de tramitació anava lent a causa de l’allau de sol·licituds simultànies. Segons que ha informat el govern, des de les 9.00 s’han fet 400.000 intents per a tramitar la sol·licitud.

“No pot tornar a passar”

En la conferència de premsa posterior al consell executiu, la portaveu Meritxell Budó ha demanat disculpes i ha dit que el govern treballarà perquè no torni a haver-hi aquesta mena d’incidències. “Lamentem la situació que s’ha generat, no pot tornar a passar”, ha dit Budó, que ha avançat que Treball, Polítiques Digitals i Vice-presidència es reunirien aquesta tarda per perfeccionar el mecanisme per a concedir ajuts de manera telemàtica.

Així mateix, Budó ha reiterat les disculpes “a totes les persones que s’han passat hores refrescant la pàgina” i que no han pogut tramitar la seva sol·licitud. “Com a govern hem de ser al costat de la gent”, ha assegurat. En aquest sentit, la portaveu també ha dit que l’executiu treballava per determinar com es podien ampliar aquests ajuts. “El problema real és que no tenim prou diners per a fer el que la gent necessita, però hem de reiterar que el suport de l’estat als autònoms ha estat zero. I no només això, sinó que els augmenta la quota”, ha afegit.

Picabaralla dins el govern

Les incidències han originat un altre distanciament dins l’executiu. Fonts del departament que encapçala Jordi Puigneró, consultades per l’ACN, asseguren que les bases dels ajuts dissenyats pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies són la causa dels problemes, perquè és un ajut per concurrència no competitiva adreçat a un col·lectiu que passa greus dificultats econòmiques, cosa que ha originat una allau de sol·licituds que han col·lapsat el sistema informàtic. Polítiques Digitals diu que ja va avisar Treball que “no era la millor manera” de distribuir l’ajut.

Una web que no funciona, una intolerable manca de respecte I Editorial de Vicent Partal 

D’una altra banda, la conselleria que encapçala Chakir El Homrani diu que el tràmit és igual a uns altres que s’han efectuat darrerament, per exemple, l’ajut de dos-cents euros per als treballadors afectats per la covid-19. Les mateixes fonts diuen que el grup a què va adreçat la subvenció, el dels autònoms, no és pas més gran que el d’ajuts anteriors per a justificar la complexitat en la tramitació.

Treball afegeix que Polítiques Digitals els havia assegurat que, després de les dificultats d’ahir, avui la web funcionaria correctament. El departament reitera que el problema és tècnic i que el procediment s’encalla en el moment que cal validar la identitat en el consorci AOC, un organisme certificador dependent de la conselleria de Puigneró.

Tots dos departaments s’han reunit unes quantes vegades aquestes últimes quaranta-vuit hores per parlar-ne. La CUP ja ha demanat formalment la compareixença dels consellers El Homrani i Puigneró al parlament perquè donin explicacions de la gestió.

Els ajuts del govern als autònoms

El govern va aprovar de destinar vint milions més d’ajuts a autònoms per a encarar la pandèmia. La Generalitat calcula que se’n podran beneficiar uns deu mil treballadors, que poden rebre 2.000 euros cadascun. Els requisits són tenir una base imposable igual o inferior a 35.000 euros i un rendiment net d’activitat dels tres primers trimestres d’aquest any inferior a 13.125 euros. A banda, cal que estiguin donats d’alta al Règim Especial de Treballadors Autònoms.

Els ajuts formen part d’un paquet de 102,6 milions d’euros, que inclou 35 milions per a una pujada de tarifes per als sectors de gent gran, discapacitats i infants i 40,5 milions d’euros per a satisfer les sol·licituds de la Renda Garantida de Ciutadania.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.