Indignació per la decisió del Suprem de menystenir el TJUE sobre la immunitat de Junqueras

  • Les principals autoritats afirmen que la decisió del Suprem és vergonyosa i que situa Espanya fora de la llei europea

VilaWeb
ACN
09.01.2020 - 13:57
Actualització: 09.01.2020 - 17:35

La decisió del Tribunal Suprem de rebutjar de suspendre de forma cautelar l’acord de la Junta Electoral espanyola que inhabilitava Oriol Junqueras com a eurodiputat ha generat la reacció indignada de l’independentisme. A més, també ha decidit de mantenir-lo empresonat, malgrat la sentència del Tribunal de Justícia de la Unió Europea (TJUE), que n’havia determinat la immunitat i que havia disposat que se l’hauria d’haver alliberat perquè fes els tràmits per a acreditar-se com a eurodiputats.

‘Vergonya de justícia espanyola’, ha manifestat el vice-president Pere Aragonès. ‘És un escàndol, no es pot ignorar el que va sentenciar el TJUE’, ha dit a Twitter el coordinador nacional d’ERC.

El president del Parlament, Roger Torrent, també ha criticat que el Suprem contradigui el TJUE. En una piulada, Torrent ha criticat que el Suprem ‘opta per la via més restrictiva i continua vulnerant els drets de l’eurodiputat Junqueras’. El president de la cambra catalana lamenta que es posi ‘la pàtria per sobre de la democràcia’.

‘Ja és oficial. L’estat se situa fora de la llei europea’, ha dit al seu torn el conseller d’Acció Exterior, Alfred Bosch.

També a Twitter, Carles Puigdemont ha qualificat de ‘gravíssim error’ la decisió. ‘De ridícul en ridícul fins al col·lapse final: Oriol Junqueras és eurodiputat i acabarà exercint-ne, i qui pot quedar inhabilitat és un estat que permet una desobediència tan flagrant dels tribunals europeus’.

En una línia similar s’han expressat els diputats al congrés espanyol Gabriel Rufián i Laura Borràs, portaveus d’ERC i JxCat respectivament. Jaume Asens, portaveu dels comuns a Madrid ha carregat amb duresa contra ‘elbraç judicial de la dreta’.També han criticat la decisió membres del govern i dels partitis independentistes, així com l’ANC i Òmnium Cultural. Tots subratllen el conflicte que s’obra amb la justícia europea.

Òmnium exigeix una resposta unitària

El vicepresident d’Òmnium Cultural, Marcel Mauri, ha demanat que, ‘aquesta vegada sí’, hi hagi una resposta unitària de les institucions catalanes, els partits i el sobiranisme davant del nou atac que suposa la decisió del Suprem. D’altra banda, Òmnium ha demanat l’empara de Brussel·les davant del que consideren que és un atac dels poders de l’estat al Parlament Europeu, al TJUE i a les institucions europees. ‘És hora que Europa reaccioni’, ha reclamat Mauri, en una atenció als mitjans, en què ha traslladat ‘tota la solidaritat’ a Junqueras i als republicans. D’altra banda, també ha instat el govern espanyol a ‘demostrar si es creu la legalitat internacional i els drets humans.’

Mauri ha explicat que cal una resposta des del carrer, amb mobilitzacions, però també des de les institucions, perquè estiguin a l’altura: ‘Cal que des d’Europa se’ns senti’, ha reblat. Per això s’ha compromès que des de l’entitat es treballarà per una resposta ‘a l’altura’.

Reacció a Europa

D’altra banda, també el reconegut corresponsal del diari francès Liberation, Jean Quatremer, ha carregat contra la decisió del jutge Marchena, bo i preveient una guerra de jutges. ‘És el que s’anomena una justícia política’, sentencia.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 75€ l'any