Cada any, el carnaval és tot un esdeveniment per als veïns de Campo de Criptana, a Castella la Manxa, i dels pobles del voltant: fan fins a deu dies de celebració. Però aquesta vegada, una carrossa ha sembrat indignació. La comparsa de l’Associació Cultural ‘El Chaparral’, dels veïns de Las Mesas, ha triat per tema ‘l’Holocaust‘. Xemeneies, una noia amb dos dòbermans vestida de vigilant de seguretat, noies amb els vestits que duien les víctimes jueves dels camps d’extermini, entallats com si fos qüestió de moda, i amb el rastre d’un tret a les costelles, nois amb armes falses vestits d’oficials nazis, aviadors, militars… i tots ells fent coreografies alegres.

Les crítiques indignades no han trigat a arribar: l’ambaixador d’Israel a Espanya ha condemnat ‘la vil i repugnant representació banalitzant l’Holocaust’ i que ‘fa burla dels sis milions de jueus assassinats pels nazis’. L’entitat Stand With Us, que defensa l’estat d’Israel i combat l’antisemitisme arreu del món, també ho ha titllat d”intolerable i ‘repugnant’.

L’associació que ha organitzat la comparsa argumentava que ‘és un homenatge als milions de persones que van morir injustament als camps d’extermini’. ‘És una cosa que va passar’, diuen, ‘i no recordar-ho no farà que no hagi passat’. Segons ells, el presentaven com un ‘mer fet històric, sense pretensió de fer cap mena d’al·lusió política’, ni de ferir ni ofendre ningú.

Penseu amb llibertat, siguem crítics

El poder prova d'amagar la gravetat de la crisi amb crides a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar 'd'allò que ara no toca'. VilaWeb no ho farà. No renunciarem ni un segon al pensament lliure, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent crítics.

Ajudeu-nos a continuar essent la veu que el país necessita. Feu-vos subscriptors de VilaWeb.

Vicent Partal
Director de VilaWeb