La 3D Factory Incubator compleix aquest mes de març dos anys de funcionament amb un balanç de cinquanta-cinc empreses incubades, superant així les expectatives inicials que preveien arribar als cent projectes durant els primers cinc anys. Impulsat pel Consorci de la Zona Franca (CZF) i la tecnològica Leitat, el centre ha rebut més de tres-centes sol·licituds d’empreses emergents i emprenedors per desenvolupar a la incubadora la seva idea de negoci basada en la impressió 3D, de les quals el el 21% són de fora de l’estat espanyol. Sobre això, la primera incubadora europea d’alta tecnologia en impressió 3D ha contribuït també a la generació d’ocupació de qualitat, amb més de cinquanta llocs de treball per part de les empreses incubades.

Les instal·lacions de la 3D Factory Incubator acullen empreses de diferents sectors: béns de consum (19), consultoria tecnològica (12), tecnologia sanitària (7), mobilitat (7), TIC (7), robòtica (1), logística (1), i química (1). En un any marcat per l’impacte de la covida-19 a nivell global, l’activitat a la 3D Factory Incubator no s’ha vist perjudicada i, fins i tot, ha ampliat les seves instal·lacions, passant de sis-centes a mil metres quadrats, per a donar resposta a l’augment de la demanda d’espais per part de les empreses i incorporant nous equips d’escaneig, impressió i post-processat de peces.

De fet, al març del 2020, l’equip de la incubadora va unir esforços amb CZFB, Leitat, HP, CatSalut, al Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l’Hospital Parc Taulí per crear el primer respirador de campanya 3D validat mèdicament i industrialitzable, Leitat 1. Així mateix, la 3D Factory Incubator també va col·laborar en la producció del bifurcador Multivent, que permet multiplicar l’accés als equips de ventilació assistida en el moment de major escassetat d’equipaments en UCI.

La 3D Factory Incubator, un exemple de la nova economia

“En un any marcat per la incertesa a nivell global, la 3D Factory Incubator ha sigut un exemple del tipus d’activitat que liderarà la nova economia”, ha apuntat el delegat especial de l’estat espanyol al Consorci de la Zona Franca, Pere Navarro. “Des del CZFB apostem per fomentar el desenvolupament de la indústria 4.0, basada en la sostenibilitat i la creació d’aliances, en línia amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible de la ONU”, ha assenyalat Navarro.

“Al llarg d’aquests dos anys hem estat testimonis de l’enorme talent que està emergint al voltant d’una nova indústria que aposta per la impressió 3D, no només com a eina de prototipat, sinó com a base per al seu projecte de negoci”, ha afegit el CEO i vice-president executiu de Leitat, Joan Parra, que ha recordat com les tecnologies de fabricació additiva ofereixen múltiples avantatges i oportunitats de convertir idees a priori impossibles en projectes d’èxit amb un ràpid desenvolupament: des de saxos elèctrics, passant per plantilles 100% adaptades a malalts diabètics, màscares per a persones amb apnea de la son o l’última tendència en mobilitat elèctrica.

“Hem vist com han sorgit sinergies de col·laboració entre els propis incubats gràcies a formar part d’aquest ecosistema d’innovació i ens emociona saber que tan sols és el primer pas i que molt aviat aquestes sinergies podran arribar a un nou nivell amb l’obertura de el Centre d’Excel·lència 4.0, DFactory BCN”, ha conclòs Parra.

Combined-Shape Created with Sketch.

Ajuda VilaWeb
Ajuda la premsa lliure

VilaWeb sempre parla clar, i això molesta. Ho fem perquè sempre ho hem fet, d'ençà del 1995, però també gràcies al fet que la nostra feina com a periodistes és protegida pels més de 20.000 lectors que han decidit d'ajudar-nos voluntàriament.

Gràcies a ells podem oferir els nostres continguts en obert per a tothom. Ens ajudes tu també a ser més forts i arribar a més gent?
En aquesta pàgina trobaràs tots els avantatges d'ésser subscriptor de VilaWeb, a què tindràs accés a partir d'avui.