La immoralitat dels miquelicetes

  • «Això que fan és una immoralitat perquè intenta apartar la prioritat del lloc on avui ha de ser, que és discutir sobre l’adopció de polítiques clares i rotundes, expeditives, que puguen frenar la Covid-19»

Vicent Partal
20.03.2020 - 21:45
Actualització: 21.03.2020 - 01:41
VilaWeb

La premsa lliure no la paga el govern, la paguen els lectors


Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures

En el seu polèmic llibre contra la censura (Giving Offense), el premi Nobel de Literatura John Maxwell Coetzee parla de ‘la passió de silenciar’ com el motor de totes aquestes persecucions que hem acabat coneixent, al llarg de la història de la humanitat, amb el nom de censura. Coetzee, que sap del que parla perquè va patir a bastament la censura a la seua Sud-àfrica natal, posa de manera molt perspicaç l’accent en el censor, la persona, com a eix de la maquinària repressiva.

Del censor diu Coetzee que a vegades es creu que actua pel bé de la seua comunitat, però que massa sovint s’imagina una comunitat en el nom de la qual diu que actua que no és gens clar que existesca. Des de la seua incapacitat confessa d’acostar-se a la psicologia dels censors, Coetzee adverteix que hi ha una ratlla molt perillosa, la més perillosa de totes, que és la que travessen els individus que no poden controlar-se aquesta passió de silenciar. S’ha de poder parlar de tot, diu l’escriptor. I s’ha de poder parlar de tot sempre.

Això ve a tomb de les reaccions que l’entorn del PSOE, sobretot del PSC, però també d’una part dels comuns fa dies que mostren en la qüestió del coronavirus 2019 i, concretament, sobre les demandes del govern de la Generalitat, en el sentit que cal confinar el Principat, com ja s’han tancat les Illes o com altres estats han tancat Wuhan, la Llombardia, Baviera, el Tirol, Rio de Janeiro i Califòrnia.

El fet que en tants altres llocs i tan diferents s’haja adoptat aquesta política de contenció geogràfica en entitats subestatals hauria de ser per si sol un element suficient per a legitimar el debat públic i racional. El president Torra i el govern no demanen res exòtic, res que no haja fet ningú més al món ni que no tinga cap relació imaginable amb el debat en marxa.

Es podria discutir, encara que cada dia menys, si la tesi del govern de Catalunya és l’apropiada o no. Però aquesta campanya engegada pels miquelicetes, els javilopez, les evagranados, i tota la colla de piuladors menors que pul·lulen al seu costat, crida l’atenció precisament perquè no se centra a discutir si és correcta o no, si una mesura com aquesta seria efectiva o no, sinó que ataca constantment i de manera extremadament agressiva això que ells defineixen com la irresponsabilitat i la deslleialtat del govern català. Una deslleialtat que identifiquen amb el fet que es divergesca en públic de les opinions de l”autoritat competent’.

Entenguem-nos: les dades ja són impossibles de discutir. L’estat espanyol és el lloc del món on el contagi creix més de pressa, cosa que significa –els agrade a ell o no– que Espanya no és el lloc del món on les solucions que s’han intentat bastir hagen estat les més encertades, ni de bon tros. Mentre es fan conferències de premsa esperpèntiques amb militars, la gent es mor a cabassos i se’n morirà molta més la setmana que ve. Perquè no s’adopten les mesures correctes. No és qüestió de política sinó d’eficàcia. Però heus ací que tota la maquinària política i mediàtica del règim s’aboca no pas a exposar els dubtes que puguen permetre de millorar els resultats sinó a protegir acríticament tot el que fa el govern de Sánchez. Com si les vides que es van perdent cada dia fossen un tema menor, secundari respecte del principal.

En aquest sentit, és lamentable l’atac, aclamat per la claca piulaire del PSC, que ha intentat la biògrafa de Jordi Hereu contra el doctor Oriol Mitjà, aprofitant les sempre ben disposades pàgines d’El Periódico. I francament, poques coses poden haver-hi més descriptives i aclaridores que veure un grup de vividors de la política concentrant el seu foc contra un dels científics més significats en la lluita contra la pandèmia. Sobretot, tenint en compte que aquest científic opina, precisament, sobre el seu camp d’expertesa, sobre allò a què ha dedicat la seua vida d’estudi i professió.

Aquesta mena d’atacs, en realitat, tenen com a objectiu controlar l’opinió pública no permetent les opinions crítiques, independents, diferents. Fa fins i tot vergonya dir-ho, però la soldadesca del PSC viu obsedida creient que tots hauríem de pensar –i per extensió s’entén que tots hauríem d’obeir– el que diga l”autoritat competent’. Això té un nom i no és precisament democràcia. Però ara mateix hi ha en aquesta actitud una cosa encara pitjor: això que fan és una immoralitat, perquè intenta apartar la prioritat del lloc on avui ha de ser, que és discutir sobre l’adopció de polítiques clares i rotundes, expeditives, que puguen frenar la Covid-19. Perquè és això el que Pedro Sánchez no aconsegueix de cap manera. I és això el que cal aconseguir pel bé de tots.

 

PS. Ho vaig escriure a l’editorial de diumenge passat i ho diré cada dia si cal: ‘aquests dies veurem molt com el poder prova d’amagar la gravetat de la crisi amb crides més o menys explícites a no ser crítics, a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar ‘d’allò que no toca ara’, a fer pinya i anar ‘tots units’. Jo no ho faré. VilaWeb no ho farà. I avise ara que no tremolarem ni un instant enfront de les acusacions demagògiques i interessades que ens puguen arribar, que ens arribaran segur, del nacionalisme espanyol –siga conscient o banal, malvat o voluntariós, civil o militar. Us anime, doncs, a no tremolar tampoc vosaltres, com a societat, davant de la propaganda i a no renunciar ni per un segon a pensar lliurement, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent ciutadans crítics.’

 

Aquest editorial no és el d’avui i per això ja té tancada l’opció d’afegir un comentari.
Carles Balbastre
Carles Balbastre
20.03.2020  ·  22:13

Parlen de deslleialtat. I tant! És de rucs ser lleial al qui creus, no només que s’està equivocant, sinó que es incapaç de fer-ho millor. I que, a sobre, t’impedeix d’actuar.

Joan Maria Camprodon
Joan Maria Camprodon
20.03.2020  ·  22:15

També a Twitter ha començat, si bé tímidament, l’intent de desprestigi del Dr. Mitjà. Concretament, el piulador acusava aquest científic d’estar preparant-se una carrera política. Afortunadament, altres piuladors han deixat aquest enze a l’alçada del betum, recordant-li que Oriol Mitjà té un gran prestigi internacional arran havent eradicat el pian a Papua-Nova Guinea.

Adrià Arboix
Adrià Arboix
20.03.2020  ·  22:17

Reflexió contundent i expeditiva, però necessària. La ignorància és molt atrevida.

Josep Usó
Josep Usó
20.03.2020  ·  22:18

Això que fan és l’únic que poden fer. En situacions de pànic, tornen a allò que és l’únic que entenen. I per a ells, cal obeir algú, per burro que siga i grossa que la diga. Cal obeir perquè aquesta és la manera de no assumir mai cap responsabilitat. “Obediència deguda”. I a ells ja els aniria bé un estat feixista. Per a poder-se’n queixar, però sense fer sang, no fos cosa que se’ls acabés el viure sense treballar. No entenen que algú que se sap la lliçò, per exemple el doctor Mitjà, sostinga una opinió, molt ben argumentada i documentada, completament contrària a la del seu cap i protector. Malgrat que siga evident que el seu cap no té ni idea del què està fent. I mentre, els morts augmentaran, al pas que anem, com a mínim un mes més. Ataquen a la persona perquè no tenen cap argument. No són immorals. Són uns deshonrats.

Anna CASACUBERTA
Anna CASACUBERTA
20.03.2020  ·  22:19

Sr. Partal aquests del PSC parlen amb un cinisme que no es pot aguantar. Sembla que tinguin la veritat absoluta i que ningú en pugui discrepar. No entenen què és l’esperit crític.

ASERET ALMAR
ASERET ALMAR
20.03.2020  ·  22:34

Aquests del PSC actuen així perquè els hi va la carrera política. És així com han grimpat dins el partit. Obeint als qui mouen els fils.

Nuria Boniquet
Nuria Boniquet
20.03.2020  ·  22:36

L’Iceta, la Granados, el Coscu, la Colau … tots estan dient SI SENYOR al gobierno de Madrid, a la seva “estratègia militar”

Son una colla d’ases, uns enzes, uns ignorants que es permeten menystenir algú com el Dr Mitjà

Ojalà alló de “tal faràs tal trobaràs” s’acompleixi, perque si el que fan està bé en sortiran victoriosos, però si no es aixins, en seran els responsables de les conseqüències …

Pepi Borrego
Pepi Borrego
20.03.2020  ·  22:52

Sincerament no veuria cap diferència en aquesta gestió si estigués governant Vox a Espanya. Ara, el silenci d’ER trona, ni mu en defensa del President Torra i ni mu en criticar la gestió del gobierno de progreso.

carme vilella
carme vilella
20.03.2020  ·  22:58

Hem dol molt sincerament que els polítics de torn, pensin fer-se amos de la situació, donant per bones les seves idees o les del partit, que també a vegades està dominat per altres poders de més amunt, no pensen en les vides. Se la carrega qui els porta la contraria, per encertat que estigui . Admiro molt a Oriol Mitja, és un científic extraordinari que està lluitant a primera fila amb el gran problema que tenim davant i a més, buscant solucions, encara que la seva sinceritat desperti crítiques. Escoltem al científic i no vulguem convertir-lo en un politípic. Fa la seva tasca i tots hem d’estar-na molt agraïts , sort de persones com ell en aquest difícils moments.Tota la meva admiració i la meva més sincera felicitació.

Carles Segarra
Carles Segarra
20.03.2020  ·  23:00

psc, psoe, la vostra hipocresia davant el problema aparegut d’imprevist os deixa morts, INEPTES.

Joan López
Joan López
20.03.2020  ·  23:06

Aquet comportament,de no poguer criticar les mesures del govern espanyol, es el mateix que fan als dictadors, com aquet gobern no pot matar al que els critica, lo que fá es difamar,i com veu que las mesures no están donan cap resultat, buscan rapidament un culpable, qui millor que el president Torra i quelcom que s’atreveixi a posar en dupta aquestas mesures. Ara el crit no es “apor ellos” es “todos unidos! quina curiositat cuan lo millor es el aislament, ells volan anar units. Cuan pase aixó, que pasará, hi hauran 3 potas básicas, economía,treball i en quin pais serem, monarquia-militar?
Molta salut a tots

Francesc Gilaberte
Francesc Gilaberte
20.03.2020  ·  23:14

I aquesta gent de PSOE-PSC i Comuns-Podemites, juntament amb la seva claca mediàtica, són “progres d’esquerra”?
A mi em fan tant fàstic i basarda com la dreta extrema i l’extrema dreta: “todo por la patria” i “nada pa sus subditos”
Via Fora!!*!!

Dolors Guiu
Dolors Guiu
20.03.2020  ·  23:22

Un article excel·lent..
Felicitats!!

Miquel Pardo
Miquel Pardo
20.03.2020  ·  23:24

És ben estrany que no s’adoni Iceta i el PSC en general de l’estratègia equivocada que està seguint per combatre l’independentisme. La seva fal·lera per atacar a qualsevol preu els desacredita totalment. Atacar els científics de prestigi és voler quedar com uns ignorants a la vista de tothom. I a més, també manifesten que els seus interessos de partit passen per sobre dels interessos de la societat que en teoria diuen servir. Iceta, Granados, Zaragoza, Bernardos, etc. només poden rebre el reconeixement de l’aparell del partit i d’alguns socialistes nostàlgics que militen en el seu partit com l’aficionat al futbol ho fa amb el club de la seva vida: de manera irracional.

Jordi Nogués
Jordi Nogués
20.03.2020  ·  23:28

2Tot el que es digui des de les planes d’aques diari, donat el seu taraná indepedista, els hi rellisca per sobre. Pero es que cada dia circulen per les xarxes videus aterridors fets per metges i infermeres de Madrid i Andalusia que els acusen d’inoperants, inutils i d’una superbia esfareidora. Jo he arribat a la conclussió de que es una estrategia, la del “Gobierno de España”, perfectament planificada per aniquilar uns quants milers de pensionistes (les persones més vulnerables) No solament és una questió d’inoperància i estupidesa cerril, sino que , donat el caire que estan penent les coses, d’autèntic geriatricidi. Algú, algun dia, els hi haurà d’exigir les responsabilitats adients

Gemma R.
Gemma R.
20.03.2020  ·  23:44

I tant que és això Vicent! distreure de lloc el soroll, i el President Torra, com abans el President Puigdemont i encara abans el President Mas, van bé per tapar-li totes les merdes al règim. De fet cada vegada que en passa una, ja m´espero la campanya miserable dels que acabes d´anomenar, i no fallen mai. Són ben bé majordoms ben pagats, fan molta vergonya alièna. Però deixem-los fer, són tant exagerats en la seva estratègia infàme, que cada día percebo més gent que se n´adona del que passa. Veig molt nou independentista o molt proper a ser-ho si més no, que ha despertat de cop. Són les coses de les situacions límit, que treuen el millor i pitjor de cadascú.

#momentciauceausecu..

Encarnació Parets
Encarnació Parets
20.03.2020  ·  23:55

Vós digueu que no es tracta de política, sinó d’eficàcia. Aneu ben errat Partal. Va de DOMINI absolut. Ho volen tot i van a per totes. Els engreixa cada mort. S’en foten de la gent i la gent ho sap. Hui he fet una hora de cua per comprar verdures a Bétera i les converses de la gent ho deixaven ben clar. Ho sabem tots. Alguna espurna petarà. La GC té la barra d’aturar-nos cada cinq minuts i demanar on anem i d’on venim sense parar esment. Volen fer por, es tracta de fer por. Si ho aconsegueixen, haurem defallit. Entre el virus i la GC, em quede amb el primer. Amb la segona opció la mort és segura.

Araix Ahmad
Araix Ahmad
21.03.2020  ·  00:03

El senyor Iceta, el que li preocupa no es mes que beure el seu got diari de Cocacola . i el dia que veu ja no pot viure gracies al PSC, aparexera
a Madrid i seguira com un mes de PSOE.

jaume vall
jaume vall
21.03.2020  ·  00:25

Completament d’acord. Ja fa molt de temps que també jo definia miqueliceta i tot allò que representa, com altament tòxic per una societat madurament democràtica. Res a afegir.

Ara… posats a blasmar “langues de bois” i d’espècies viperines diverses, no puc sinó aportar una vegada més la inconsistència de la majoria dels nostres representants, també dels que aparentment obtindran la majoria, segons el CEO. En concret sembla ser que el President del Parlament, Roger Torrent, va declarar al diari ARA, del passat 7 de març :”Ens hem oblidat d’anar als barris a explicar com ha de ser la República” així com “Veurem quina és l’aritmètica, però els independentistes estem obligats a entendre’ns si realment volem avançar cap a la república”
No ho sé , potser em passa a mi, i no és compartit, però m’agafa un mal de panxa en veure la insolvència ?, cinisme?, irresponsabilitat? amoralitat? rampant.
Des del 9/11 del llunyà 2014 , que ens vam adonar que faltava trepitjar barri. I Súmate, Rufián, etc. en un moment van ser molt bons actors. Insuficients, però adequats. Ara, si després de 5 anys, havent viscut l’1 d’octubre de 2017, encara repetim dèficits que ja haurien d’estar resolts -els dos ! -, el que cal és canviar de responsables, enlloc de donar-los una segona oportunitat.

Doncs, no. Sembla que guanyaran de nou.
Algú ha dit alguna vegada que cada societat té els dirigents que es mereix?
Algú pot entendre que si no som independents és perquè ens mereixem ser dependents?

Gerber van
Gerber van
21.03.2020  ·  00:42

Tot això el que estem veient aquests dies, els disbarats i les mentides que diuen els polítics, les mesures absurdes per a combatre el coronavirus, és el ‘cant de la sigonya’ de l’estat Espanyol: el seu ultím esforç per sobreviure. Potser no ho saben, però segur els del regim senten que l’Estat està en ple descomposició i a punt de caure i desaparèixer. El crisi de coronavirus, junts amb la crisi de la casa reial, és el Txernobil d’Espanya. La nostre confinament a casa és la revolució contre aquest règim tan obsolet. D’aquí un més ja veurem què s’ha quedat de la credibilitat de l’Estat. Ni els espanyols més convençuts no la voldran a tenir.

Pauli Morer
Pauli Morer
21.03.2020  ·  00:44

Son una colla de mercenaris.

ENRIC CALVET
ENRIC CALVET
21.03.2020  ·  00:57

Resumint i com sempre qui es per opinar en MIceta sobre un dels infinits temes sobre els que no en té ni tindrà NPI.

El cert es que la política del estat es tant desencertada que ni tan sols arriba a ser errònia.

Joan Ortí
Joan Ortí
21.03.2020  ·  01:02

El tema es molt greu perquè estan morint persones i per tant es hora de que els juristes prenguin nota i denunciïn el Iceta per obstrucció clara a les indicacions dels científics. No és pot tolerar per mes temps que aquesta gentussa segueixi actuant graciosament fent partidisme d’aparador, davant d’una situació tant gravíssima.
Es un pocavergonya espanyolista que combrega amb el “mando unico”. Catalunya ha de fer net en les properes eleccions d’aquests espanyolistes camuflats -sota l’escut fantasma- d’un inexistent socialisme català.
PROU!!!! Diguem prou al PSC. Iceta, ni oblit ni perdó, esteu matant a la gent per no fer cas al que reclama el President de Catalunya en nom dels científics.
En darrera instancia els tribunals dictaran sentencia.

Oriol Roig
Oriol Roig
21.03.2020  ·  01:34

La clau d’aquesta crisi és la que apunta uns comentaris més amunt en Jordi Nogués: geriatricidi. No crec que per disseny, sinó per pura mediocritat, ignorància, ànsia de poder i estupidesa. No tothom està per l’autodeterminació, però qui més qui menys o és vell o te algun pare/mare/avi/àvia que n’és. La mala gestió del PSOE passarà comptes al PSC. Em sap molt de greu per les víctimes que hi ha hagut i les més que hi haurà, però les morts properes faran caure la bena dels ulls a molts.

Raimon Pàez
Raimon Pàez
21.03.2020  ·  01:42

Bona part dels Comuns han estat fent un lamentable paper de “palmeros” de la tesi del PSOE/PSC. Criticant en TOT al MHP Torra i al govern català, blanquejant el militarisme del PSOE, la inutilitat de les seves mesures de propaganda, el no-confinament de Madrid, el no-tancament de l’espai aeri, la no-admissió del tancament de Catalunya, etc. Del PSC ja m’esperava tota aquesta merda d’evagranadisme que ara fins i tot en Miquel Iceta supura per tots els seus suats porus, però dels comuns tanta baixesa es fa repugnant d’escoltar. Espero que no ho oblidem. Aquesta gent no són de fiar, són la part del règim espanyol que ens costa més de desarticular, perquè masses catalans encara se’ls creuen. Potser aquest serà el seu moment Txernobyl…

Shaudin Melgar
Shaudin Melgar
21.03.2020  ·  02:09

Gràcies, Vicent.

ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
ESTUDI D'ARQ. JOSEP BLESA, SLPU JOSEP
21.03.2020  ·  02:30

The strongest true statement from Miquel Iceta & boys, Vicent, is that:

“Si ens deturem un minut a pensar, la Unidaz de España , està matant més gent a dia de hui que no pas el franquisme en 40 anys.”

Clar i Valencià !

Josu Elorduy
Josu Elorduy
21.03.2020  ·  06:27

Illa y la clase de Benchmarking.
Mi sospecha es que aquel día el amigo Illa no fue a clase. Ya sabemos, por Pachi López que a veces la “dura militancia” estaba en el bar de la escuela de Ingenieros, antes que en las aulas. …
Me explico. Primero, qué es, qué significa este palabro importado? (Enseguida vamos).
Segundo, seguro que se lo contaron (aunque él no estuvo o no lo pillo).
Tercero porqué es tan importante esa “pella” y qué nos está costando.
Qué és “benhmarking”, la traducción literal viene a ser “intercomparación”. La traducción de significado, que explican los libros del tema es “aprender del mejor de su clase”, incluso “aprender del mejor”. Esto puede ir desde el “copiar” de toda la vida, hasta fijarte en qué se hace por ahí para intentar, hacerlo mejor!
En el tema del puto bicho hay material para copiar, incluso aprender e intentar petarlo. Simplemente enuncio: Vuhan, Sur Korea, Singapur, Baviera, Quito, San Francisco, Nueva York, por citar “a few = unos pocos”.
Porqué afirmo que es seguro que se lo tuvieron que contar y o no pilló o no estuvo? Veamos: su laureado MBA master por el IESE (opus dei non va plus), lo cursó entre 1992 y 1993. La prestigiosa revista “Harvard Business Review HBR” ya publicaba sobre este tema en 1989. Una autoridad en todo esto G.H. Watson en su libro de referencia “strategic benchmarking” publicado por la época de su MBA 1993, recoge una amplísima bibliografía de los 7 años anteriores. Este tema que resultó central en aquellos años en la transformación cultural del pensamiento y prácticas de gestión, no puede ser que no lo contaran en semejante MBA. Vamos, que un amigo mío que hizo un MBA de esos por entonces, pero en una academia de Las Arenas – Getxo con un mes en la NYU (New York University) incluido, éste amigo me dice, que ya le suena esto. Pues sí en el curso lo contaron está claro que o no fue o no lo entendió. Porqué digo esto? Ninguno de los “casos de éxito” conocidos hasta la fecha ha empezando pagando campañas de propaganda a portada completa de todos los diarios en papel con una panfletada cuartelera. los costes: inferiores al chanchullo del emérito y su linaje (por salvarle un poco la geta)
Ninguno de los “casos de éxito” ha empezado poniendo el sistema santuario y el gobierno mayormente, bajo vigilancia y tutela del ejército.
Ninguno de los “casos de éxito” ha empezado, ni terminado por eliminar la autoridad próxima a la población y el territorio.
Luego es evidente que no ha copiado y es evidente también que no ha aprendido nada de ningún “caso de éxito”.
Conclusión no le suena, no conoce esto del “benchmarking”. Oh, oh, no aplaudan por favor, que me emociono. minuto para la publicidad.

Y qué nos va a costar esta “pella” de su Excma. Señoria? De entrada un monton de muertes evitables. De entrada una crisis sanitaria sin precedente. La única expectativa que tiene esta “tropa de temerarios inútiles y protogolpistas” es que esto se tiene que acabar, en algún momento, ya estará toda la población contagiada, los que se tiene que morir ya morirán, mayormente porque son “mayores” y tienen otras enfermedades y el resto, pues hale, palante y a celebrarlo.
Cuando se aburra el bicho, ya veremos la segunda parte, casa, tapiñe, sanidad, educación, trabajo, …
Minucias para otro día. Que no se puede comer el postre y los entremeses a la vez!!

Carles Serra
Carles Serra
21.03.2020  ·  06:44

Home Vicent, comentar alçades d’ara l’hipocresia dels necis del PSO€ de Catalunya ( Iceta, Illa, Marin i així un llarg etcètera ) com el Comuns (Colau, Albiach, Cusco etc ) es com comentar l’actitud que va tenir Lerrux amb Catalunya.
Per mi el grànquing drama és la gent que viu a Catalunya i els vota, a part dels partits com ER-PDCAT que han pactat amb vells Diputació, Consells comarcals i Ajuntaments.
Tot plegat Vicent com et deia, la merda es tant gran que no se per von començar per replegar-la.

Sílvia Fortuño
Sílvia Fortuño
21.03.2020  ·  07:05

Sr. Partal, avui no puc objectar res del seu editorial, solament canviaria una paraula: “immoralitat”, són assassinsm digue-m’ho clar i ben alt: SÓN ASSASSINS anb el sentit literal aplicat a les persones i en el sentit metafòric, assassinar pensament.

Javier Baena
Javier Baena
21.03.2020  ·  07:09

Bon día per dir…. insisteixo encara que ningú m’és Olot… no hem de demanar permís per fer el que s’ha de fer… Baviera ha tancat sense demanar permís a la Merkel…
fem-ho doncs , mossos a les carreteres i cotxes a les pistes d aterratges… com els equatorians … o peruans, perdoneu però uns dels dos ho han fet…es que l’agost del 2017 van demanar permís al ministre per detenir la cèl·lula dAlcanar quan ell va dir que estava ja neutralitzada?
Doncs el mateix… i que després enviïn militars contaminats a netejar …

FEM-HO!!!! La nostra gent sens morirà a les mans!!!!!

Salut Carbonell
Salut Carbonell
21.03.2020  ·  07:38

Pregó a tothom que en aquest moment deixi de costat la política. Tinc criteri propi i penso que els nostres polítics només es mereixen anar-se’n a casa i renunciar als seus sous. (Diners amb els que podrem comprar mascaretes).
Dit això centrem-nos en lo esencial que és : protegir-nos i protegir l’entorn immediat.
Ningú hauria de sortir de casa. I si per força major ho ha de fer que sigui amb mascareta.
I com que sempre i gairebé tothom considera que com que som llatins i mediterranis la disciplina no ens va, demano a les persones que tenen responsabilitat facin servir la disciplina, en tinguin o no, PER QUEDAR-SE A CASA.
No sortiu sense mascaretes …….i com quel mercat son inexistent cosiu-les.
Va en serio i no ho repetirem mai prou.

Albert Miret
Albert Miret
21.03.2020  ·  07:49

Què els passa a aquests petits dictadors amagats darrere de la democràcia? Perquè insulten als científics més importants? Perquè es burlen de les conclusions dels organismes internacionals en vers els seus delictes antisocials? Perquè insten als cossos repressius (inclosa la pseudojustícia) a terroritzar al poble que hauria de ser el seu? Perquè aquesta incapacitat crítica i alabança cega vers als que els que sempre els han enganyat, i als que lluiten contra el progrés social? Perquè saben que l’única manera de sobreviure en un temps que ja no els correspon, és la destrucció directa sense cap argument vàlid, dels que vivim en un temps real. L’absència d’arguments mínimament intel·ligents, els impedeix tenir cap projecte legítim. Tampoc poden actuar davant de les crisis, perquè els pesen més els llastres de la seva inadaptació i de les seves immenses equivocacions, que la lògica i el sentit comú. Per això no poden retractar-se mai. És el “mantenello y no enmendallo” del segle X el volen mantenir al segle XXI. No poden prometre res, perquè no aspiren a res confessable i ja han perdut tota credibilitat. Perquè el que prometrien, ja no té cap validesa en el món actual, i ho saben. A casa diríem en resum, que se’ls ha cremat la paella i pretenen que ens la mengem, i com que ningú en vol, ens la llencen pel cap.

Roser Giner
Roser Giner
21.03.2020  ·  08:09

Boníssima reflexió Vicent. La resposta ara és quedar-se a casa. Cuidar-nos. Així ajudem a no omplir els hospitals i alleugerir la feina dels sanitaris, i a no transmetre ni rebre el coi de virus, retrobar la sociabilitat entre veïnes, escriure, parlar per telèfon, escoltar música, i d’altres coses, denunciar el que està mal fet, i tant, res de silencis, i com diu en Blesa ben clar i valencià. I gaudir del terrat ….. és més que beneficiós.

Júlia Laforga
Júlia Laforga
21.03.2020  ·  08:32

Just ahir, mentre llegia l’editorial, pensava en l’Iceta & company i en els besamans que va haver de fer per col·locar al Salvador Illa de ministre.
Ja és mala sort que li toqués Sanitat, tot i que llavors devia ser un premi menor.
No puc deixar de pensar tampoc en els camins enrevesats que han fet president Pedró Sànchez i rei al Preparao. No em direu que no sembla una broma pesada tot plegat. En un Estat amb un percentatge elevat de poques vergonyes, ens troben amb una concentració extraordinària tallant el bacallà. Jo si fos de la crosta, ja estaria espantat també, perquè el virus aquest no mira prim.
Només tinc una esperança: Quan tot això passi i puguin tornar a posar en marxa el seu negoci i s’atreveixen un altre cop a convocar eleccions, tinguem tots una bona dosi de memòria. Els qui s’hi deixen la vida, la salut i la credibilitat, s’ho mereix era. I la resta també. Salut

Bonaventura Casanova
Bonaventura Casanova
21.03.2020  ·  08:38

Gràcies Vicent, mantinguem la nostra capacitat de crítica, es l’únic que ens pot salvar d’aquesta situació, i de la reconstrucció que vidrà després.

joan rovira
joan rovira
21.03.2020  ·  08:43

Tots aquests personatges de l’editorial formen part dels administradors de la colònia en nom d’uns acrònims buits de contingut, com els qui s’hi afilien per tal de viure sense esforç, donada la seva incapacitat professional i democràtica.

Són detritus de les restes de les lluites antifranquistes del socialisme convertit, com el comunisme, en avaladors mitjançant els acrònims dels partits, del mateix ordre colonial anterior disfressat d’aparent democràcia però amb idèntics súbdits.

En aquest procés de degradació ideològic la banda dels capitans es va apoderar dels acrònims per tal de liderar, mitjançant gent poc preparada i ambiciosa, la davallada de BCN i el control de l’AMB per tal de lliurar-la als interessos dels lobbys aliens a la ciutadania.

De manera que han impedit actuant en grup, per interessos personals, l’alliberament democràtic de la societat catalana, amb pactes amb els Comuns i C’s a BCN o, supeditant l’AMB als interessos clientelars i a Catalunya al model colonial espanyol.

En cap moment, al llarg dels quaranta-quatre anys, han denunciat l’espoli fiscal que impedeix les millores socials a tots els ciutadans. I formen part del cop d’estat del 155, hereu del franquisme i dels cops militars, contra la societat catalana.

Carles Farre
Carles Farre
21.03.2020  ·  08:47

Sempre serà per norma mes creïble un científic que un polític, el científic no es val dels polítics per a investigar, el polític en canvi, pot valer-se del científic per als seus propòsits, alguns dels quals amb conseqüències tant terribles com la bomba atòmica i/o l’armament bacteriològic.

Blanca Anguera
Blanca Anguera
21.03.2020  ·  08:54

Gràcies Sr.Partal i Vilaweb pel seu amor a la llibertat i pel seu coratge.
Vostè descriu de forma brillant aquesta gent, els “miquelicetes”. Afortunadament al nostre país tenim també gent valenta com el Dr.Oriol Mitjà, que en comptes de comentaris burletes, sap del que parla. O el president Torra, que ha tingut el valor de ser l’home sol que diu el que pensa davant el poder, o Mireia Boya, una dona amb molt coratge que ja va criticar el comportament de Colau en aquesta situació que vivim, i més i més gent ben ferma.

FEDERICO ALEJANDRO PUJOLA
FEDERICO ALEJANDRO PUJOLA
21.03.2020  ·  09:24

Missatge que acabo d’enviar à la meva filla i la meva néta que són franceses: “L’ineptie du gouvernement espagnol a déjà obtenu un résultat “magnifique”, résultat que l’Espagne, où la Catalogne a le malheur d’être prisonnière, soit à ce momento l’endroit au monde où l’épidémie se développe le plus rapidement.” (“L’inèpcia del govern espnyol ja ha obtingut un resultat ‘magnífic’, resultat que Espanya, on Catalunya té la desgracia de ser presonera, sigui en aquest momento l’indret del món on l’epidèmia s’estén més ràpidament.”

Pep Agulló
Pep Agulló
21.03.2020  ·  09:39

EL COL·LABORACIONISTA

Des del punt de vista humà, hi ha un personatge polític especialment abominable en conflictes colonials: el col·laboracionista, aquella crosta de personatges cruels, mancats de moralitat, que formant part de la ciutadania colonitzada, defensa a ulls clucs tota mida repressiva contra els seus propis conciutadans que vingui del colonitzador. Per tant no ens hem d’estranyar que els seus arguments no tinguin ni un mínim de raonament científic, ni crític. P.ex., sobre les mides sanitàries que pren el govern de Sánchez.

De la seva immoralitat depèn la seva existència política. Aquí la necessitat de ser el màxim d’agressius. Com més es rabeja en el fang pestilent de la calúmnia, la mentida, la impostura, la deslleialtat, congriant un atac abjecte contra Torra, més premiat per l’amo, en aquesta miserable corda fluixa d’un Estat que quan arribi l’hora, no li perdonarà ser català. Això els passa als col·laboracionistes.

L’Iceta, potser si afina el seu paper de col·laboracionista, li’n donin un d’espai, allà dret, en la roda de premsa d’en Fernando Simón, al costat dels els militarots. Seria un honor.

Carles Serrano
Carles Serrano
21.03.2020  ·  09:44

Tota aquesta colla de grimpaires, perquè viuen a Catalunya?. La solució als seus odis té fàcil solució: marxeu a ñ; us rebran amb els braços oberts.(?), o no?. Els traïdors no són ben vistos en lloc…

Rosa MONTSERRAT
Rosa MONTSERRAT
21.03.2020  ·  09:51

A Dinamarca que no tenen les vacunes obligatories, com a Espanya, ja parlen de la obligació imposada.
Sí, senyors! Aquí hi ha negoci, el demés no importa. La població mundial s’ha de reduir, som massa i sobrem.

Josep Frigola
Josep Frigola
21.03.2020  ·  10:04

A de ser trist per a la gent del PSC viure en un país que no estimes.
Perquè supeditar la gent dels teu país als interessos d’altres és no estimar el teu país.

Montserrat Agulló
Montserrat Agulló
21.03.2020  ·  10:05

Trobo que cal DENUNCIAR lo únic (pero molt greu) que fa malament el “Gobierno”. que segur que ho de bona fè, però mal aconsellat:
Mantenir obertes les empreses (les que no formen part la cadena alimentària, farmacèutica i transport públic). Això trenca moltíssim la efectivititat de la confinació. Mantenir abarrotats el vagons de trens, metros, autobusos, es de bojos !!!

Que diguin noms i cognoms dels experts que el donen la raò: TRANSPARÈNCIA sis plau…!

Rubén Cruz
Rubén Cruz
21.03.2020  ·  10:06

Entre els bons comentaris que he llegit, voldria acompanyar el Joan Ortí en el seu desig que “els juristes prenguin nota i denunciïn el Iceta per obstrucció clara a les indicacions dels científics”, tot i que veig un seriós obstacle: en una democràcia (fins i tot retrògrada, com el cas que ens ocupa), els representants polítics tenen butlla i indulgència plenària per a dir bestieses popular-populistes i quedar com déus menors. Després, els parlamentaris i els càrrecs institucionals poden ser atropellats en els seus drets i immunitats (privilegis temporals mentre ocupen el càrrec) per haver exercit els deures que comporten les greus responsabilitats de què se’n fan càrrec… Esclar que només et passa això, que t’atropellin, si et prens seriosament el teu paper institucional: si no, no (oi, Torrent?)
Bé, no hi volia anar a parar, sinó dir que només podem denunciar accions i decisions gubernatives (no inaccions ni indecisions), i per la via contenciós-administrativa (no per la penal)… Esclar que la via contenciosa no té l’encís de la penal perquè ningú surt emmanillat al telenotícies, però valdria la pena que un equip de juristes al marge de qualsevol govern muntés el cas… I la gent del carrer potser hauríem d’organitzar una recollida de signatures a alguna plataforma virtual amb un objectiu que sigui realista i no aixequi falses expectatives.

Després coincideixo amb el Javier Baena quan diu que hauríem de tancar els aeroports catalans amb els vehicles particulars, tot i que imagino que arribar-hi no serà fàcil si no és amb metro o autobús llançadera i trencant el confinament que volem defensar. Entenc que hauria de ser una decisió institucional la que marqués el camí que els particulars hauríem de seguir: una desobediència institucional carregada de raons científiques i tècniques, i executada amb prou garanties sanitàries… Tampoc no sé dir com, però necessitem veure el camí.

Gerard Palacín
Gerard Palacín
21.03.2020  ·  10:07

Estic completament d’acord amb aquesta editorial. És simplement repugnant que hi hagi persones que, des de l’òptica d’una ficció d’unitat de la pàtria, posposin qualsevol opinió, per encertada o discutible que sigui, per quedar-se amb un discurs oficial promogut per la línia política basada en que Espanya és una gran nació, des de temps immemorial, amb uns grans valors, sustentada per la Constitució, que avui li veiem més forats que un colador i que protegeix, voluntàriament o no, la corrupció dels poderosos.
Per altra banda, la covardia del PSOE de no voler confinar ni Madrid ni Catalunya, clama contra les mesures més necessàries i els que la propugnen saben -i no els importa- que causarà milers de morts addicionals.

Jaume Bosch
Jaume Bosch
21.03.2020  ·  10:10

Exactament immoralitat i inhumanitat, i jo afegiria curt de gambals i pocavergonya.

Salvador Aregall
Salvador Aregall
21.03.2020  ·  10:10

La crisi mundial del Covid-19 canviarà de forma irreversible moltes coses i no totes bones. És un fet dicotòmic que divideix la vida en abans i després. De la mateixa manera que els atemptats de l’11 de setembre van canviar per sempre la seguretat als aeroports, o la infecció per VIH va canviar la manera i la seguretat en fer extraccions de sang o col·locar vies intravenoses, o el referèndum de l’1 d’octubre ha canviat per sempre la relació de Catalunya amb l’estat espanyol. El primer que cal dir és que la resposta heroica dels professionals de la salut, amb escassetat de mitjans, sobrecàrregues de treball i la tensió per no poder donar la millor atenció i haver de fer triatge entre la vida i la mort és tan colossal que la societat no ho podrem pagar mai adequadament ni amb diners ni amb agraïment. Ara, al costat del què estem vivint, ens fa riure la crisi financera del 2008 on les primeres mesures que es van prendre van ser retallar el pressupost de sanitat i per descomptat els sous dels seus professionals. El segon aprenentatge que demostra aquesta crisi és que l’estatus quo no es pot canviar sinó és amb “violència”, encara que sigui la “violència pacífica d’una majoria revoltada. Perquè com us expliqueu sinó que el govern espanyol no adopti les mesures que indiquen els científics? -els únics autoritzats moralment el la crisi del Cod-vid-19- per por, per mantenir la imatge de “Santiago y cierra España” acosta de més infectats i més morts i sobretot per l’horror a mostrar una Catalunya aïllada, segregada de la resta de l’estat. Crec que la carta que el President Torra ha adreçat a les institucions europees és un error, és picar ferro fred. L’UE representa als estats i fins que no canviem el nostre, només obtindrem derrotes que no ens ajudaran. La feina internacional de desgast de l’estat espanyol l’hem de fer a un altre nivell, en aquests sentit l’entrevista del President a la BBC és un bon exemple. Finalment hauríem de veure amb molta claredat les esquerdes del sistema sanitari que ens ha desvelat aquesta crisi i prendre les mesures necessàries que exigeix el temps que vivim i el que vindrà. Respecte a l’editorial d’en Partal només dir que els gossos petaners que, com els peixos que desparasiten les balenes, van intoxicant la opinió pública als mitjans del règim, a les tertúlies … allà on poden, perquè els hi va la feina, perquè no saben fer res més.

Mònica Vidal
Mònica Vidal
21.03.2020  ·  10:17

Només puc fer que aplaudir l’editorial i subratllar el darrer: cal ser crítics. Tant amb uns com amb els altres. El problema és que per a ser crític un hom s’ha de documentar i això, malauradament, no està a l’abast de tothom.

Joaquim Radresa
Joaquim Radresa
21.03.2020  ·  10:17

Com es pot entendre que encara hi hagi qui el vota ?. Es per autoodi.?

Núria Coma
Núria Coma
21.03.2020  ·  10:21

Spain is diferent.
M’ha agradat molt el comentari del Iosu.
No sé si es va saltar la classe, si no va comprendre-la, o si el què és pitjor, li repantinfla el què saben els altres.
No crec que hi hagi cap voluntat que mori gent, tampoc penso que siguin insensibles. Estic convençuda però que si tenen 2 caractetístiques. Són inútils i prepotents.
Han jugat de farol, ells ho volen fer diferent i introduir la unitat d’España com a salvavides de la piblació. El què passa és que no funciona, i em jugaria qel poc que tinc, que españa, acabarà sent el país del món amb més morts i més infectats, i l’última bala del seu militarisme absurd, els matarà a ells.
La pena és que morirà/ em molts, amb la seva estratègia suïcida. No som soldats, i el virus molt menys…no acata ordres de l’exèrcit español…idiotes

Ramon Simon
Ramon Simon
21.03.2020  ·  10:22

Estic d’acort en la practica total dels escrit anteriors, sigem sinsers la ñ es una podrida dictadura, de cuatra mals nascuts, ignorans, marxem d’aqueste pell de brau, i fem el nostre cami.

Carles Amela
Carles Amela
21.03.2020  ·  10:24

Irresponsabilitat i deslleialtat del govern català?
Comptem les deslleialtats i les irresponsabilitats dels governs espanyols cap als catalans?
Les lleialtats només es professen cap a qui t’és lleial a tu també. S’ha acabat fer el ruc!
Independència ja!!!

Carme Soler
Carme Soler
21.03.2020  ·  10:28

Sr. Partal, d’acord fil per randa amb la seva editorial. Una visió rotunda i clara del que ens estan fent.

Josep Pasqual Gil
Josep Pasqual Gil
21.03.2020  ·  10:33

La funció del cor de les Vacants sempre ha estat afalagar el Vacu.

JAUME TERRIBAS
JAUME TERRIBAS
21.03.2020  ·  10:43

No tinc altre sortida per opinar breument sobre el tema que preocupa a tot Catalunya, que afegir-me a la síntesi d’avui del Sr. Enric Calvet, relativa al Sr. Iceta. És molt preocupant la ressiliencia ñolítica d’un personatge graciós de vegades, això sí, especialment quan l’hem vist ballant !!.
Personalment el més preocupant no és la persona, domcs tot són maneres de guanyar-se la vida obeïnt als superiors en el partit PSOE, sinó veure que dins el referit partit (sota sigles catalanitzades (PSC) no disposen d’altres militants am b una preparació ni vàlua personal que les que avui veiem a diari en els mitjans de comunicació. Crec que aquest fet és molt mala senyal, per ser precisament un indicador del desprestigi d’aquell partit dirigit pels Raventòs, Lluch, i tants d’altres.
Sr. Iceta, ja fora hora que trobés feina fora de la política, per deixar pas a estrelles rutilans més joves, com l’exalcalde de la Roca del Vallès !!! que ha assumit -de la nit al dia- l’exitossa solució del coronavirus que pateix Catalunya i tota Espanya.. Tot plegat molt trist.

Marià Puig
Marià Puig
21.03.2020  ·  10:43

Com podem fer-ho per que aquest article arribi a tothom ?. Sobretot a els polítics que. si molts d’ells espero que sàpiguen llegir, puguin entendre . Els que saben llegir però no volen llegir-ho, no cal. Pot ser que, si els que ho han llegit i son dels seus, els hi diuen de paraula, escoltin , tot i que ho dubto. No hi ha mes cec que el que no vol veure ni mes sord que el que no vol escoltar.
Per la meva part, el faré arribar a tantes persones com pugui i que els Deus ens acompanyin .

josep soler
josep soler
21.03.2020  ·  10:43

I jo em pregunto, què hi ha de nou?

Els Icetes i els Colaus són la mateixa persona, com també els seus feligresos. I sempre hem tingut aquest caràcters a Catalunya. Els actors principals són oportunistes mediocres que els mou el sou del càrrec i més encara l’ego de ser “Autoridad” encara que sigui “INcompetente”. Els seus votants, que tots ens coneixem, els podem dividir en 2 grups: el primer: són tant nacionalistes espanyols com el PPCIUDADANOS, però de relat no pas de fet, aparenten ser d’esquerres; això si, esquerra burocràtica que a la pràctica és idèntica a la dreta. El segon grup de votants, són gent de molt bona fe, com beates de misa de 6.

En quan a les entitats:
PSC i COMUNS, són les franquícies del PSOE i PODEMOS. I PSOEPODEMOS són propietat de l’IBEX35, exactament igual que els canals de comunicació espanyols.

Francisco Sánchez
Francisco Sánchez
21.03.2020  ·  10:54

QUI PRODEST? Aquests comportaments criminals del Gobierno, de la soi-disant “izquierda”, dels ex-revoltats del “Movimiento 15M” i de la “Acampada Sol”, dels comuns que ja han oblidat la lluita antidesnonaments, d’un PSC que fa temps que no és més que un pseudòpode del PSOE amb tentacles a Catalunya, aquest intent de fiar-ho tot a la capacitat taumatúrgica de la “Autoridad competente (militar, por supuesto)”; tot això, en temps de pandèmia, a qui beneficia? Mirem-ho als diversos nivells interessats.

1.- La monarquia. Mentre es parla sense parar de morts, d’infectats, de pèrdues borsàries, de trencaments del confinament, de traçabilitat de les infeccions, es tapa amb tot aquest soroll de fons que els escàndols de la família regnant fan trontollar la monarquia mateixa, la persona del rei, l’estatus d’inviolabilitat que aviat caldrà reconsiderar per a tots els seus membres. Molt convenientment, els mitjans peninsulars ja han deixat de parlar-ne. Censura? O és obediència a consignes superiors?

2.- El poder executiu. El Gobierno s’ha afanyat a auto-declararse com a única autoritat competent per combatre la pandèmia. Ha decretat un 155 global que anorrea totes les comunitats autònomes. Pretén combatre el virus a base de repetir buides consignes d’unitat i forçat unitarisme (sota el seu comandament). Ignora i dimonitza tota opinió discrepant dels nombrosos experts que, amb estudis mèdics, epidemiològics o estadístics, critiquen la seva actuació. De passada, ha fet aparèixer els militars a les rodes de premsa (per fomentar la por), ha desplegat l’exèrcit per combatre els virus a base d’altaveus que reprodueixen a tot volum la “Marcha Real” o de soldats vestits d’astronautes que ruixen una mica de llexiu fins que les càmeres se’n van (aleshores també marxen ells). Per descomptat, res d’escoltar la veu dels experts ni de fer cas de demandes de tancament de territoris, excepte el governats pel PSOE.

3.- El poder parlamentari. Un Gobierno que tenia greus dificultats parlamentàries per aprovar el pressupost d’enguany, que es veia forçat a seure a una mesa de negociació amb el Govern de Catalunya, que no podia disposar de majoria per a legislar degut a la sistemàtica oposició dels tres partits (més aviat dos i mig) de dretes; un Gobierno amb serioses discrepàncies internes entre PSOE i Podemos, entre la ministra Calvo i la ministra Montero; aquest Gobierno, en vampiritzar totes les competències de totes les comunitats autònomes, diputacions provincials, consells comarcals, mancomunitats i ajuntaments, ha rebut els aplaudiments i el suport explícit de tots els partits de la dreta centralista. És gràcies a aquesta dreta centralista que el PSOE ha aconseguit impedir la comissió parlamentària d’investigació de la corrupció borbònica. La soi-disant oposició de dretes ja ha compromès el seu suport al PSOE.

4.- El poder econòmic. El Sr. Jordi Nogués (comentari de les 23.28 h) té tota la raó: la inacció de l’autoanomenada “autoridad competente” provocarà un autèntic geriatricidi, amb el consegüent estalvi en pagaments de pensions a gent vella , improductiva i malalta. Però a més hi haurà molt altres efectes de la crisi econòmica provocada pel coronavirus. En primer lloc el petit comerç de proximitat, ara forçat a tancar portes, en un percentatge elevat no sobreviurà; els beneficiaris seran les grans cadenes, entre elles les multinacionals o les purament virtuals, que guanyaran quota de mercat sense haver hagut d’exposar-se a la competència. També estem veient grans caigudes dels índexs de borsa, que sovint la premsa descriu com pèrdues; però la borsa és un joc de suma zero: si molts petits estalviadors hi perden és perquè hi ha grans taurons que hi guanyen.

5.- Les patronals empresarials. L’aturada forçada d’activitat de les empreses tindrà (o està ja tenint) com a conseqüència inevitable l’acomiadament total o temporal d’un gran nombre de treballadors. En acabar-se aquesta passa del coronavirus, els qui puguin recuperar un lloc de treball és molt probable que ja no recuperin la totalitat de les condicions laborals anteriors, que tornaran a ser confiscades en nom de la macroeconomia com ja ho havien estat amb la crisi bancària del 2008-2012. I els molts que ja no puguin tornar a la feina passaran a engruixir l’exèrcit d’aturats que farà abaratir encara més els nous contractes de treball. Mentres tant, els astronòmics ajuts a l’economia que han anunciat els diversos poders polítics (200.000 milions d’euros el Gobierno; 750.000 milions la UE) aniran a parar a les grans empreses, com sempre.

6.- El poder geopolític. En circumstàncies normals, la demostració de força de l’independentisme català del 29FEB2020 (només fa tres setmanes!), sumada a la feblesa evident del Gobierno i als tripijocs de la família regnant, ens hauria impulsat a aprofitar l’emergència del coronavirus per fer passes irreversibles cap a la independència. Però per comptes d’això, les autoritats es limiten a demanar (a la “autoridad competente”: a qui altre, si no?) el confinament. Més encara, a Escòcia s’ha decidit retrassar sine die la demanda d’un nou referèndum d’independència. I la baixada dìnfeccions a la Xina, mentre pugen descontroladament a Europa i els Estats Units, confirma l’emergència de la nova primera potència mundial. Es diu que, amb les baixades descontrolades de les borses, els xinesos han aprofitat el pànic dels inversors occidentals per comprar tota mena d’actius al millor preu; si això és així, ara les grans multinacionals establertes a la Xina ja són de propietat xinesa: negoci rodó.

Tornem al començament: QUI PRODEST? Aquest coronavirus ha reforçat les grans estructures de poder geopolític arreu. Europa ja no parla dels refugiats sirians, la premsa ja no detalla l’ofensiva d’Erdogan contra els kurds, als Estats Units ja no es parla de les eleccions de novembre, a Escòcia i Catalunya ja no es parla d’independència… Aquest coronavirus pot acabar tenint conseqüències socials irreversibles.
Els beneficiaris se’n poden felicitar.

Joaquim ramirez
Joaquim ramirez
21.03.2020  ·  11:03

Sempre s’ha de saber destriar el gra de la palla.

I quan persones com l’Iceta escriuen … abans de llegir el seu escrit hem de valorar qui escriu.

Un Sr. (amb algun dubta de que ho sigui) es nascut al 1960 i entra al partit Socialista al 1978 … amb 18 anys….. deixant els estudis, ja ho diu quasi tot.

Ha viscut tota la seva vida vivint de la política. TOTA LA SEVA VIDA. I en la seva vida “mai ha fotut un cop de pal al aigua” que diem al meu poble dels que no han treballat mai de forma productiva.

Aquest espècimen – i tots els altres com ell – ens ha de venir a explicar el que està be o malament ?

El problema es dels que el llegeixen, els escolten … i pitjor se’ls creuen

Lluïsa Miret
Lluïsa Miret
21.03.2020  ·  11:12

Exacte, si hi ha sanitaris que donen la pauta del confinament com a la millor protecció, és el CONFINAMENT tan gran com es pugui i no sé de què serveix anar ruixant el port i els aeroports, que si estiguessin tancats no caldria ruixar-los i les persones que ho fan podrien fer d’altres coses mes profitoses.
Dels que fan de “la voz de su amo” no val la pena ni de parlar-ne, fan vergonya.

Jordi Tudó
Jordi Tudó
21.03.2020  ·  11:16

Ja el vaig llegir ahir a la nit, i ara l’he rellegit. Recomanable totalment, feu-ho i el passeu a tothom. Quina delícia poder-lo llegir amb aquesta clarividència. I, les paraules clouen l’editorial, per emmarcar:
Us anime, doncs, a no tremolar tampoc vosaltres, com a societat, davant de la propaganda i a no renunciar ni per un segon a pensar lliurement, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent ciutadans crítics.
Amén.
Vicent, força i salut!!!

Josep Salart
Josep Salart
21.03.2020  ·  11:20

Encara hi ha un gruix de votants que viu a Catalunya però ve de la mentalitat espanyola. Són 300 anys.. i els mantenen dient-los que no cal integrar-se i que mirin les televisions espanyoles, vagin a la festa de la rosa i a la feria d’abril.

Tot seguit surten, com diu en Pep Agulló i el senyor soler, els colaboracionistes, llepaculs pagats per l’Ibex i gent incapaç de rectificar i ser valent.

Autèntica escória absent d’higiene mental. Es per això que fa tant mal que votants de bona fe no hagin vist abans colaboracionistes com els dirigents d’ ERC i encara veuen el MHP Torra com si anés de copes amb els fills Pujol i en Felip Puig, en comptes de veure un home valent, apolític i amb dos collons.

Anton Alabau
Anton Alabau
21.03.2020  ·  11:43

Potser mai ens els treurem de sobre aquests personatges que són inmorals, perversos, malvats, indecents. Però mentre hi siguin se’ls ha de despullar públicament, però ara ja amb les paraules gruixudes, sense miraments. No diuen que sóm en una guerra?, doncs siguem beligerants!!
Trobo a faltar un Tsunami sanitari.
Trobo a faltar respostes contundents del Govern a l’exili.
President Torra, prengui’s la llicència de no ser tan educat.

Josep Marrasé
Josep Marrasé
21.03.2020  ·  11:56

Ja s’ha dit tot, no em veig capacitat per afegir ni un sol comentari a tot el que moltacuradament les menus apreciats col-legues. Només vull fer-vos adonar que el camarada Iceta forma part del PSC irreductible, de l’escola primerenca dels dits socialistes del morro fort i seguidors incondicionals de Felipe Gonzalez i d’Alfonso Guerra, grans enemics de tot pensament català. Altres, més sincers i patriòtics, abandonaren el partit, demostrant una vergonya que mai hauriem constatat en els senyor Iceta i adlaters.

Francesc Terradellas
Francesc Terradellas
21.03.2020  ·  12:06

“Orgullo e ignorancia” l’Espanya de sempre

Oriol Ribera
Oriol Ribera
21.03.2020  ·  12:15

Iceta i Granados , la rateta , son el exemple de la mala gent

Jaume Gras
Jaume Gras
21.03.2020  ·  12:38

A Catalunya hi ha molta gent, especialment des de l’esquerra wuai que milita en els mitjans de comunicació que llencen “quitrà” al contrincant i a tot allò que els no els agrada. El quitrà, després de moltes hores i hores de gratar es neteja, però la marca resta durant molt de temps. Són els de sempre que els hem deixat fer, acomplexats durant molts anys, sense dir ni muu, no fos cas que…Recordo l’agressiu assalt que li van preparar a Heribert Barrera després d’un intervenció a la ràdio. Bona part dels indígines van callar com a morts…Era un altre tema, però el tractament que fan els guardian del guetto catalans sempre és el mateix. Quan algú destaca més del compte o entra al seu hort no estan per collonades. Et foten un tret (això que dic es figurat). Se’ls ha de tractar igual per tal de que sàpiguen de que es tracta.

Joan F Ruiz
Joan F Ruiz
21.03.2020  ·  12:39

L’Iceta és un vividor del sistema, sense escrúpols morals.
No te cap més convicció que agradar l’amo per continuant xuclant del sistema, crec que no tindria capacitat de guanyar-se la vida fora d’ell.
Si algún día aconseguim ser independents, veurem com sense cap problema canvia de xaqueta i passa a fer la pilota als nous amos.
La esperança que em queda és que aquests nous dirigents d’una República Catalana, tinguin memòria dels seus crims (perquè és un crim contra la població el que està duent contra el doctor) i el convidin a abandonar el país o respondre pels seus actes.

Tot lo dit s’aplica fil per randa a Eva Granados, naZionalista espanyola de primera, només cal haver-la escoltat quan vomita alguna frase.

L’analista de dades Joe Brew ho va dir fa un parell de dies, donant-li una bufetada moral a L’Iceta, i altres com ells.
Venia a ser algo com:
“Els científics, com ciutadans que són, tenen dret a parlar i opinar de política, exactament el mateix que qualsevol ciutadà. Els polítics no tenen cap autoritat, si no són especialistes formats en la matèria, per donar lliçons de ciència”

El PSOE (no cal parlar ja de PSC, doncs ni la S ni la C són d’aplicació, igual que no ho serien la S ni la O del PSOE, però per algún nom ens hem de referir) està llençat a recollir els vots dels naZionalistes de C’s a Catalunya, d’aquí el seu discurs que podria haver estat dit per la Arrimadas perfectament.

Joan Rius
Joan Rius
21.03.2020  ·  12:51

El Dr. Torralba sosté en el seu llibre de divulgació “La filosofia com a cura de l’ànima i la cura del món” que:
El cinisme postmodern és conseqüència del nihilisme (escepticisme extrem). En sentit estricte el cinisme és un posicionament contracultural i, tanmateix, el cinisme s’entèn com una actitud de menyspreu als valors morals imperants. El cínic és un egoista desesperat que aspira a l’hedonisme i al poder tot utilitzant eines com la mentida i l’engany. El seu fort és la demagògia populista (emprar mètodes emotius-irracionals per crear opinió sobre els governats per tal que acceptin les promeses i programes d’acció impracticables en benefici propi) El cínic aprofita els estats de confusió i arbitrarietat com a espais per a la construcció d’una argumentació interessada; retòrica i demagògia en sintonia son les premisses d’un discurs creïble. El cínic és un calculador que aparenta ingenuïtat i viu en l’aquí i l’ara sense autenticitat.
L’antídot és la crítica de la raó cínica, el desenmascarament de la fal·làcia. En la crítica sempre hi ha una esperança en el sentit de creure en l’existència d’un potencial per al bé, sacrifici personal i transformació social.

Josep Soler
Josep Soler
21.03.2020  ·  12:51

Gracies Vicent. Es del millors articles que has escrit. Siguem tots sincers i responsables i que mai tinguem d’acceptar allò tant pervers de: “la autoritat competente”. Autoritat (per nassos). Competente (ni per casualitat).

Lluís Ducet
Lluís Ducet
21.03.2020  ·  13:21

Lluís Ducet

Gràcies, no sé si algú ho ha dit però crec que caldria que documents com aquests fessis la versió castellana i la posessis també a les xarxes, tinc amics que d’entrada rebutgen els escrits en català.

Montserrat Pagès
Montserrat Pagès
21.03.2020  ·  13:23

I Portugal també ha tancat les fronteres i el Saarland, o la regió del Sarre, a Alemanya, la frontera de Luxemburg i França, per molt que costi, perquè, com en totes les fronteres polítiques, per a la gent que hi viu no ho son. Moltes gràcies amic Portal per la valentia i la saviesa.

Eduard Samarra
Eduard Samarra
21.03.2020  ·  14:00

Quin fàstic, quina misèria, quina indignitat. La meva aportació a dir la meva en aquest cas és preguntar a veure si sap què hi ha darrera exactament d’aquestes decisions de Sánchez, tan lamentables i que desafien el més mínim sentit comú. És tan escandalós que hom s’ho pregunta. Vull dir, és evident que darrera d’això hi ha la béstia del Règim, però quina és la lògica?

Algú m’ha dit que creu que és perquè Espanya està en fallida tècnica de fa temps i que això és un intent matusser, a la desesperada i incompetent de no fer parar l’activitat econòmica. Algú altre m’ha dit que han deixat dispersar els infectats de Madrid a consciència sabent que molts dels seus habitants no són naturals d’allà, reduint així el nombre de casos a atendre a la capital del Reino. Meres conjectures.

Agrairia informació al respecte, perquè els pocs que ho fem a tot l’estat, ho critiquem ferotgement, però encara no he vist cap explicació plausible i documentada alhora d’aquest comportament tan suicida.

Bonifacia Córdoba
Bonifacia Córdoba
21.03.2020  ·  14:01

YZ gens d’higiene… es menja seus mocs secs i es grata els ulls per a treure’s la caspa de les pestanyes de pas també s’en menja les leganyes i amb molt de plaer es recicla la psoriasi a sì mateix, caspa caspa alimentària.. i aixì consta que ho fa perque li van enxampar al parlament i una imatge val més que seus discursos inmorals i indecents de mil paraules… Es renta les mans desprès de sortir de la toilette? No ho crec pas, ho enmerda tot… plis, un minim de decència, vaja!. Ah! no el contracteu de cambrer, pot resultar molt molt perillòs per la salut ciudadana…

Roser Caminals
Roser Caminals
21.03.2020  ·  15:17

Identificar la crítica amb la deslleialtat és propi de tot dictador. El Trump fa el mateix, atacant el doctor Anthony Fauci igual que l’estat espanyol ataca el dr. Mitjà, quan l’un i l’altre són autoritats indiscutibles. Als EUA ens salva, en part, un sistema federal que permet tancar no sols Califòrnia, sinó Nova York, Illinois i Connecticutt sense permís del govern central.

L’independentisme és un tema polític i n’han fet un tema judicial. El corona és un tema sanitari i en fan un tema polític. La incompetència duta a aquests extrems és immoral, per no dir criminal.

Juan Martin ALEGRIA
Juan Martin ALEGRIA
21.03.2020  ·  15:23

El cinismo del sistema, sí, ese ente que piramidalmente rige nuestros destinos y en cuya base nos encontramos los de a pie, colaborando, a sabiendas o no, y pocos muy pocos enfrentándose a él, no tiene límites, es infinito.

Durante los últimos seis años han muerto ahogados (insisto, ahogados, no por coronavirus) 15.000 personas en el Mediterráneo. Solo durante el 2019 más de mil personas (cifras redondeadas). Eso sí que es algo que debiera sonrojarnos hasta agachar la cabeza y confinarnos en nuestras casas porque acabamos de descubrir hasta qué punto todo esto es un juego macabro en el que no queremos participar. Una vez confinados, hecha la penitencia, salir a la calle a por todas, incluso a riesgo de salir personalmente perdiendo. En este tipo de situaciones perder es ganar por lo menos en cuanto a capital dignidad.

Según las estimaciones de Unicef, el Banco Mundial, la Organización Mundial de la Salud (OMS) y la División de Población de Naciones Unidas, todos los días mueren en el mundo 8.500 niños por causa de desnutrición (insisto, por desnutrición, no coronavirus).

En el Estado español, a fecha de hoy, han muerto 1326 personas por causa del coronavirus. En China, 3261, en Europa 6326 y, en el mundo, 11581.

Obviamente, no trato de hacer demagogia barata, ni a mi vez ser un cínico, pero que no se me niegue que aquí hay algo que o no hemos entendido bien por falta de reflexión seria (el espíritu crítico al que apela acertadamente el Sr. Partal) o, sencillamente, nos importa un rábano o quizás ambas cosas.

A ver, las verdades del barquero.

La gran mayoría de nosotros, me refiero al mundo mundial, somos una panda de egoístas de tomo y lomo y nos acordamos de Santa Bárbara cuando truena (cuando truena sobre mi cabeza, la mía).

Lo que más me duele de esta pandemia es que el gran gran grueso de los que se van a ir a criar malvas, de mala manera, sin respirador, ni tan siquiera una mano con guante que la apriete con dulzura son los viejos o, por utilizar, el término aséptico de mis narices “los seniors”. Lo harán igual que los 15.000 muertos del Mar Mediterráneo o muchos de los 8.500 niños que mueren cada día porque unos tiran la comida a la basura y otros no llegan ni a comer de las basuras. Morirán solos.

Lo segundo que más me duele de esta pandemia es que va a ser la excusa perfecta para que el sistema financiero, en manos de unos pocos, siga viviendo del cuento, del cuento de un dinero ficticio como lo es, por ejemplo, apostar en los casinos bursátiles sobre si el DAX va a caer 5 o 10 puntos. Porque que nadie se engañe, ni Apple, ni Amazon, ni Inditex vive de su producción, eso es el chocolate del loro, viven de especular en casinos bursátiles con productos inexistentes, inexistentes por ser tan etéreos como apostar a favor o en contra de, por ejemplo, la deuda soberana de Zimbabue.

Lo tercero que más me duele de esta pandemia es que las bajas económicas en el frente de guerra las van a pagar los de siempre, los que menos tienen y, esta vez, además los que teniendo algo, la PYMES y los autónomos, muy a menudo empresas y profesionales serios que, en unos pocos meses se verán abocados a bajar la persiana (por supuesto su cuota de mercado será comprada a precio de ganga, cuando no gratis o por 1€ simbólico), destruyendo la iniciativa privada de nivel medio y todo ello en favor de los grandes.

La cuarta cosa que más me duele es que todo esto se lleve a cabo en una sociedad que se supone la más informada de todas las sociedades de la historia del mundo mundial de todas las épocas cuando todo prueba que, información (tal y como se “dispensa”), en realidad, es desinformación y anestesia.

El otro día comentaba que viví en Bucarest durante un año. Bueno, pues lo que más me llamó la atención fue el alto nivel cultural de los jóvenes. Cualquiera hablaba inglés y alemán. Los mayores, francés. Conocí a bastantes jóvenes que habían leído a Sócrates, Platón … en fin, que ni en Francia y, sin embargo, cuando les preguntabas cuál era su opinión sobre la situación de Rumanía, la respuesta era una especie de silencio autista. En Bucarest entendí que tener mucha cultura no necesariamente implica tener espíritu crítico porque para tener espíritu crítico es necesario mojarse y no solo nadar y guardar la ropa.

Que la pandemia nos coja confesados.

jordi roca
jordi roca
21.03.2020  ·  16:26

El problema de convergència és deia 3% ,Maragall dixit, el problema del govern de les espanyes se’n dirà Reconèixer que el govern de Catalunya tenia raó. Els castellans tenen el orgull per davant molts altres valors, sostenella i no enmendalla, i aquí rau el problema. Si han de reconèixer davant els seus electors , de fora i també d’aci, que es varen equivocar despreciant les peticions catalanes, el seu chiringuito se’n va en orris. Aquí el per què psc i claus els fan costat.

Eduard Serradell
Eduard Serradell
21.03.2020  ·  16:28

“Ho vaig escriure a l’editorial de diumenge passat i ho diré cada dia si cal: ‘aquests dies veurem molt com el poder prova d’amagar la gravetat de la crisi amb crides més o menys explícites a no ser crítics, a no apartar-se de la línia oficial, a no parlar ‘d’allò que no toca ara’, a fer pinya i anar ‘tots units’. Jo no ho faré. VilaWeb no ho farà. I avise ara que no tremolarem ni un instant enfront de les acusacions demagògiques i interessades que ens puguen arribar, que ens arribaran segur, del nacionalisme espanyol –siga conscient o banal, malvat o voluntariós, civil o militar. Us anime, doncs, a no tremolar tampoc vosaltres, com a societat, davant de la propaganda i a no renunciar ni per un segon a pensar lliurement, a parlar amb plena llibertat i a continuar essent ciutadans crítics.”

Per això sóc subscriptor. Endavant! Hem de ser més forts que mai!

Joan Royo
Joan Royo
21.03.2020  ·  17:03

Aquesta gentola icetes i companyia fan fàstic i el silenci d’ERC farà parlar les pedres.

Alexandre Pineda
Alexandre Pineda
21.03.2020  ·  23:17

No es pot dir millor, Vicent Partal, fa diana, sobre la complexa arribada i creixement exponencials de la Covid-19, no cal o no ser dir res mes per sobre de la complaença i l’aplaudiment

Umberto Ciotti
Umberto Ciotti
21.03.2020  ·  23:17

Setenta científicos de todo el estado español alertan a Sánchez el Payaso que es urgente el confinamiento total.

La lástima es que la chusma criminal como Sánchez el Payaso existe por su capacidad destructiva contra la Verdad, contra la Ciencia y todos cientificos…contra la Libertad de expresión de toda Inteligencia.

Solo destruyendo la Verdad y el poder de la Ciencia, solo humillando todos los científicos y personas que hablan con la voz de la Verdad…Solo destruyendo la autoridad y la Libertad de expresión de la Inteligencia, la sabiduría, la ciencia y todo auténtico conocimiento…

Solo así la chusma obtusa, ignorante y prepotente como Sánchez el Payaso puede mantenerse en el poder…

Solo difundiendo la mentira, el engaño y todo tipo de suciedad mental puede continuar a dominar la sociedad introduciéndose y manteniéndose en todos los lugares del poder : la política, la magistratura, la administración del Estado y todos los medios de información.

El tema es esto: Sánchez el Payaso, y toda la chusma que lo apoya, a empezar de Felipe VI, Marchena y todos los demás no pueden aceptar reconocer el valor de este documento firmado por toda estas personas de Ciencia…

No pueden reconocer la Autoridad de la Verdad.

Hacerlo solo equivaldría a confesar delante de todo el país que están equivocados, que son unos ineptos, inadecuados totalmente a ocupar sus lugares de poder donde se han instalado y mas que la autoridad que represantan es una identidad totalmente falsa a la cual han llegado con los robos, los engaños, las estafas y las actividades criminales más descaradas.

Estos sucios criminales que dominan España con la misma “cultura” del genocida Franco será muy difícil que acepten el documento y predispongan las medidas correctas que la situación, de extrema gravedad que ellos mismos han creado, necesita.

Buscarán continuar como no hubiera pasado nada y hacernos tragar la cantidad de muertos que habrán diciendo que son causa del despliegue totalmente normal de la epidemia.

Estos sucios criminales de la España franquista sólo pueden continuar en el poder a cuesta del destrozo de las vidas y de las muerte de personas inocentes… Siempre ha sido así.

Recomanem

La premsa lliure no la paga el govern. La paguem els lectors.

Fes-te de VilaWeb, fem-nos lliures.

Fer-me'n subscriptor
des de 60€ l'any / 5€ el mes